UvA klopt opnieuw aan bij het grootkapitaal

2 Connecties

Relaties

Pensioenen

Organisaties

Universiteit van Amsterdam
0 Bijdragen

Pensioenuitvoerder MN Services telt 900 duizend euro neer voor een leerstoel in 'Pension Economics' aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

De pensioenuitvoerder en vermogensbeheerder MN Services sponsort een nieuwe leerstoel ‘Pension economics’ aan de UvA. “MN vindt het belangrijk dat er gedegen onderzoek gedaan wordt naar pensioen in een brede context,” legt Ruud Hagendijk, bestuursvoorzitter van MN Services, uit. “Zeker in de huidige tijd waarin discussie plaats vindt over de toekomstige vormgeving van pensioenen in Nederland past goed onderzoek om te komen tot een weloverwogen  besluitvorming.”

 

Roel Beetsma
Professor Roel Beetsma zal plaatsnemen op de gesponsorde leerstoel. Beetsma is een goede bekende van MN Services. In 2008 kregen hij en collega Ward Romp €225.000 van MN Services om een drie jaar durend onderzoek uit te voeren naar ‘Pension Premia, Buffers and Business Cycles.’ Eind 2010 ontving Beetsma nog eens €52.500 van MN Services om onderzoek te doen naar de ‘transition from old to new pension contracts with hard and soft rights.’ MN Services stort ditmaal negen ton in de faculteitskas zo bericht universiteitsblad Folia.
 
In 2009 schreef Roel Beetsma samen met Sweder van Wijnbergen een column waarin ze ervoor pleitten dat pensioenfondsen hun rekenrente niet moesten verlagen. “De crisis heeft een unieke constellatie van rentes en aandelenkoersen opgeleverd die zonder enige twijfel tijdelijk is,” schreven Beetsma en Van Wijnbergen.  “Dreig daarom niet met afstempelen.” De AEX staat echter nog steeds meer dan 200 punten lager dan in 2007 en de rente is zelfs alleen maar verder gedaald. 
 
UvA op jacht naar commerciële gelden
De economische faculteit van de UvA is al een tijdje bezig om actief fondsen te werven bij commerciële partijen. Vorig jaar mei werd door professor Arnoud Boot een sponsorovereenkomst  met optiehandelshuis  Optiver binnengehaald. ‘Ik hoop nog heel veel geld voor de UvA binnen te halen,’ zei Boot toen tegen Follow the Money. ‘Hoe meer geld hier naar toekomt hoe beter. De academische top bereiken in het internationale krachtenveld vereist dit.’
 
Niet iedere hoogleraar aan de UvA is tevreden over de grotere verbondenheid met het grote geld. FTM-columnist en professor financiële geografie Ewald Engelen spreekt zelfs van ‘bedriegersstoelen’. “Het Financieele Dagblad staat er vol mee: ingezonden stukken van Bijzondere Hoogleraren in de Accountancy, het Recht, de Fiscaliteit, de Vastgoedkunde, het Actuariaat en andere oplichtersvakken, die met botte pen en kromme zinnen het particuliere belang van de geldschieter behartigen en dat verdoezelen met een onderschrift waarin de oetlul zich presenteert als Professor,” schrijft Engelen. 
 
Over de onafhankelijkheid van deze leerstoel hoeft men zich geen zorgen te maken volgens Han van Dissel, decaan van de faculteit Economie en Bedrijfskunde. ‘Er wordt geregeld gediscussieerd over de wetenschappelijke objectiviteit van bijzonder hoogleraren,’ zegt van Dissel. ‘Dat zal bij Beetsma niet gebeuren, want hij is geen bijzonder hoogleraar, maar gewoon hoogleraar. Zeg maar distinguished professor,  hoogleraar met een randje.’