Uw nieuwe vastgoedeigendom

3 Connecties

Relaties

Financiële sector

Organisaties

SNS

Werkvelden

Vastgoed
3 Bijdragen

SNS is genationaliseerd. Een overzicht van het twijfelachtige vastgoed dat de Nederlandse belastingbetaler heeft verworven.

Nu de nationalisatie van SNS REAAL een feit is zijn alle Nederlanders eigenaar van de bank geworden. Naast een bank en een verzekeraar krijgt de Nederlandse staat ook een vastgoedmaatschappij in handen. En daarmee is de Nederlandse belastingbetaler gelijk eigenaar geworden van een hele reeks aan gefaalde vastgoedprojecten van discutabele esthetische waarde. Een kleine selectie topstukken.  

The Wall

The Wall is één van de meest omvangrijke en problematische projecten van SNS Property Finance. Ondernemer Roger Lips ontwikkelde het concept voor The Wall, het langste winkelcentrum van Europa, langs de A2 bij Leidsche Rijn. Het project was al vóór de overname van Bouwfonds door SNS van start gegaan. Hoewel Lips voor 2006 al een krediet had staan van 180 miljoen euro, liep dit nog verder op tot 370 miljoen euro in 2011. Lips betaalt al sinds 2010 geen rente en aflossing meer, waardoor SNS PF zich gedwongen ziet samen met Dik Wessels The Wall over te nemen in 2012. Hiermee kan een deel van de lening worden afgelost, maar Lips heeft nog altijd voor 200 miljoen euro openstaan.
Niet alleen de financiering was krakkemikkig, ook de bouw deugde van geen kant. Een winkeleigenaar vertelde afgelopen weekend in het NRC dat ze onverhoopt moest terugkomen van vakantie om een stapel drijvende planken aan te treffen in haar winkel.Mocht u de staatsbank een handje willen helpen. SNS is nog naarstig op zoek naar huurders.
'Huurders gezocht'

New Babylon

Het grootste bouwproject in Nederland,  New Babylon ging in 2007 van start. Samen met vastgoedconcern Fortress kreeg het bestaande kantoor- en winkelgebouw in Den Haag een fikse metamorfose. Het moest een dynamische verzamelplek voor wonen, werken, winkelen, uitgaan en ontspannen onder één dak verenigen. Leuk en aardig, maar van verhuren kwam het niet. Omstreeks 2012 stond zo’n 23 procent van de vierkante meters nog leeg.

La Ciguena

SNS PF beperkte haar activiteiten niet alleen tot het grauwe Nederland. In Huelva, de stad waar Christopher Colombus vijfhonderd jaar geleden afvoer naar onbekende oorden, besloot SNS PF op het toppunt van de vastgoedhausse het vakantiepark La Ciguena incluis golf- en tennisbanen te bouwen. Het vakantiepark bevat 280 appartementen, maar is verlieslijdend vanwege de hoge leegstand. SNS PF investeerde 83 miljoen euro in het project, waarvan naar verwachting zo’n 69 miljoen is verdampt volgens het FD. Kopers voor het project heeft SNS nog niet kunnen vinden.

Belval

In 2006 doet SNS mee aan een joint venture opgericht met Multiplan van projectontwikkelaar Cor van Erp om een winkelcentrum/kantoorruimte/megabioscoop/woonruimte te bouwen op een sfeervolle locatie naast een industrieterrein in de Luxemburgse stad Belval. ‘Eén groot cowboynest,’ zo beschreef een SNS’er het project aan het FD. De bouw ligt ver achter op schema, niet geheel verwonderlijk aangezien het gebouw nog werd ontworpen tijdens de bouw. Een SNS waarnemer die in 2009 polshoogte ging nemen constateerde –opnieuw- drijvende planken, ontbrekende ramen, vallende stenen en schimmelgroei. De verantwoordelijke projectontwikkelaar Multiplan werd hierop de joint venture uitgemieterd.
Inmiddels is er 340 miljoen euro in het project gestoken, maar staat het nu voor nog maar 150 miljoen euro in de boeken. Volgens van Erp willen Luxemburgers het project kopen voor 60 miljoen euro.

Park Bloeyendael

Frits Hessing, tot dan toe importeur van luxe auto’s, klopte bij SNS PF aan voor de financiering van de bouw van een ‘gated community’ in het Park Bloeyendael. Diverse projectontwikkelaars waren al afgehaakt, maar SNS PF, de ‘lender of last resort’ in de Nederlandse vastgoedwereld, bleek wel bereid het project van geld te voorzien. Rijkaards die in de met een gracht omringde gemeenschap wilden wonen konden al voor het bescheiden bedrag van 800.000 euro een appartement kopen in Park Bloeyendael. Weinigen hapten. De wanhoop werd zo hoog dat makelaar Heiko Gorter bij Harry Mens aanschoof om klanten te werven. In januari 2012 ging Hessing failliet. SNS PF bleef over met een hypotheek van 20,5 miljoen euro op het terrein.