
© ANP / Lex van Lieshout
De vakbonden wijzen pensioenplannen terecht af (maar hebben boter op hun hoofd)
De vakbonden hebben de pensioenplannen van de regering vorige week afgewezen. Er werd al zeven jaar over de plannen onderhandeld. Pensioendeskundige David Hollanders vindt de opstelling van de bonden volstrekt terecht, maar vindt sommige argumenten van de bonden wel erg gemakszuchtig.
De vakbonden hebben de pensioenplannen van de regering vorige week afgewezen. Die plannen – waarop al zeven jaar wordt gewacht, en die inmiddels de instemming van de werkgevers hadden verkregen – waren voorgekookt in SER-commissies, in de verf gezet in het regeerakkoord en hadden dit jaar geaccordeerd moeten worden. De voorstellen strekken evenwel evident tot voordeel van werkgevers (waar de staat er een van is) en pensioenuitvoerders, en tot nadeel van deelnemers – jong en oud, premieplichtig en uitkeringsgerechtigd – en zijn daarom terecht afgewezen door de bonden.
Dat betekent niet dat de rol van vakbonden onproblematisch is. Het is mede aan hen te wijten dat vermogensbeheerkosten en geschonden werkgeverstoezeggingen niet eens werden geagendeerd. Dat is dan ook de reden dat vakbonden zich, in de motivering van hun afwijzing, bedienden van secundaire argumenten, of ronduit flauwekulverhalen.
Onbetrouwbare partners
Alvorens het regeringsplan tegen het licht te houden, is het goed de recente pensioengeschiedenis kort te bespreken. Gebrek aan historisch besef in combinatie met ronkende taal is immers een ideaal recept voor wanbegrip. In het vorige pensioenakkoord, van 2011, zegde de overheid toe dat mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen zouden kunnen. Die afspraak heeft vooralsnog geen doorgang gevonden, waarmee de staat zich een onbetrouwbare onderhandelaar heeft betoond. Uiteraard was het van een naïviteit die niet van kwaadaardigheid valt te onderscheiden dat de vakbonden accepteerden dat eerst de AOW-leeftijd werd verhoogd en pas dan de hen gedane belofte gestand zou worden gedaan – wat vervolgens nimmer gebeurde.
Het was al bijzonder sympathiek dat vakbonden überhaupt nog wilden overleggen
De werkgevers zijn al even onbetrouwbaar gebleken. Zij hebben zich in de pensioenovereenkomsten vrijwillig verplicht om aan alle pensioendeelnemers – jong en oud – pensioen uit te keren. Maar ze onttrekken zich al sinds 2008 uit de daaruit voortvloeiende bijstortverplichtingen. Deze verplichtingen ontstaan wanneer door werkgevers gedane pensioentoezeggingen onvoldoende gedekt zijn; dat nu is met de ontoereikende dekkingsgraden van pensioenfondsen momenteel het geval. Ondertussen blijven de werkgevers wel in fondsbesturen zitting nemen.
Het is dus eigenlijk al bijzonder sympathiek dat vakbonden überhaupt nog in overleg traden, daarbij wellicht geholpen door de omstandigheid dat betrouwbaarheid evenmin hun belangrijkste kenmerk is – maar daarover later meer.
Wat behelzen de plannen?
Dan de huidige plannen. Die zijn grotelijks bekend via het regeerakkoord en het in 2016 verschenen SER-rapport Persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling. De regering beveelt, in navolging van de SER, een ‘persoonlijk’ pensioenvermogen aan. ‘Persoonlijk’ heeft hier een singuliere betekenis: pensioenuitkeringen zijn immers al sinds begin vorige eeuw ‘persoonlijk’. Iedere deelnemer heeft eigenstandig een in het pensioenreglement neergelegde individuele aanspraak op het pensioenfonds, door werkgevers aan hem of haar persoonlijk toegezegd.
Afgaand op het SER-rapport gaat het pensioenfonds in de nieuwe constellatie fungeren als een bewaarfonds, waarop deelnemers geen claim hebben. Zij hebben enkel een rekening. Die gedachte wordt gesteund door de gehanteerde noemer ‘pensioenvermogen’. Er is geen sprake meer van pensioenaanspraak, -recht, -regeling, -voorwaarde, -toezegging. Het regeerakkoord rept wel weer van het ‘arbeidsvoorwaardelijk opbouwen van pensioen’. Kortom, het pensioen wordt een hybride van enerzijds een staatswege afgedwongen verplichting in de opbouwfase, en anderzijds een onzeker financieel product in de uitkeringsfase. Werkgevers zijn dan definitief van hun verplichtingen af, en uitvoerders en fondsen hebben vrij spel vis-à-vis de deelnemers. Collectieve actie wordt immers lastig wanneer elke regeling – gelijk woekerpolissen en woekerderivaten – straks geïndividualiseerd is.
Het pensioenfonds gaat fungeren als een bewaarfonds, waarop deelnemers geen claim hebben
Het regeerakkoord zegt voorts een halt te willen toeroepen aan ‘herverdeling’ tussen deelnemers. Zo druk als de regering zich daarover maakt, zo makkelijk ziet zij de eerder genoemde herverdeling van werknemers naar werkgevers over het hoofd (doordat werkgevers hun toezeggingen aan werknemers niet nakomen), evenals die van werknemers naar uitvoerders. Voor uitvoerders geldt namelijk – hoewel het pensioenbedrijf met fiscale facilitering en verplichtstelling de facto onder de publieke sector valt – de Balkenendenorm niet, of liever: die salarisnorm wordt als absolute ondergrens gehanteerd. Dat geldt eens te meer voor door uitvoerders in de arm genomen private equity en hedge funds. Het is dan ook niet gek dat de totale kosten al decennia achtereen stijgen en inmiddels met ruim 8,5 miljard euro circa 25 procent van de premie-inleg beslaan. Zouden de beheerders erin slagen op dat vlak een permanente kostendaling van 7 procent te bereiken, dan is alleen dat al ruimschoots voldoende om de pensioenuitkeringen permanent te indexeren (indexatie vergt ongeveer 2 procent van de jaarlijkse pensioenuitkeringen van circa 29,6 miljard euro).
De vakbonden hebben de in de jaren ’90 in gang gezette uitbesteding van fondswerk aan private uitvoerders steeds gesteund (sommige vakbondslieden zijn er zelf gaan werken) en kunnen nu niet meer terug. In het regeerakkoord zegt de regering te streven naar ‘verlaging van de uitvoeringskosten’, maar die kostenverlaging – een streven dat elk fonds in zijn jaarverslag onderschrijft – is in de pensioensector nimmer gerealiseerd.
Armzalige argumenten
Het is een goede zaak dat de vakbonden deze onzalige plannen – individualisering van regelingen, het ongemoeid laten van uitvoerders, het definitief vrijwaren van werkgevers – niet accepteren. De argumenten voor hun weigering zijn evenwel hooguit secundair. Zo willen de vakbonden dat zzp’ers (verplicht) pensioen opbouwen. Het probleem is echter niet dat zoveel zzp’ers geen pensioen opbouwen: het probleem is dat er zoveel zzp’ers zijn. En dat is weer een direct gevolg van de omstandigheid dat de vakbonden in de SER en in cao’s zo vaak akkoord zijn gegaan met tijdelijke contracten. De vakbond blijkt in de praktijk geen probleem te hebben met tijdelijke contracten; veeleer vormen zzp’ers, tijdelijke krachten en flexwerkers het kanonnenvoer waarachter de achterban met vaste contracten zich behaaglijk verschuilt.
Het pensioenplan is ideaal voor werkgevers, fantastisch voor uitvoerders en een goudmijn voor pensioenadvocaten
Twee andere argumenten die de bonden gebruiken, snijden meer hout, maar ook die raken de kern niet. De vakbonden willen dat de aow-leeftijd minder snel stijgt (een stijging waarmee de PvdA en GroenLinks, die nu beiden tegen de pensioenplannen ageren, nochtans in het in 2012 gesloten Kunduz-akkoord mee instemden). Inderdaad stijgt de pensioengerechtigde leeftijd in elk geval te snel voor mensen met een laag inkomen, die een lagere levensverwachting hebben en die niet, zoals bijvoorbeeld bankiers of pensioenuitvoerders, eerder met pensioen kunnen.
En de rekenrente is inderdaad te laag, want afgesteld op de fictie dat pensioenuitkeringen veilig zijn, even veilig als Nederlandse staatsobligaties. Pensioenuitkeringen zijn evident niet zo risicovrij als Nederlandse staatsobligaties; op de eerste wordt al jaren gekort, op de tweede niet, en DNB en de ECB zouden dat laatste ook nooit toestaan, net zo min als dat in Griekenland werd toegestaan (behoudens korting op de obligaties die voornamelijk in handen van Griekse banken waren). In de plannen van de regering en de SER worden pensioenen juist onveiliger, wat een hogere rekenrente zeker rechtvaardigt.
Behoudens de gotspe van hun quasi-bezorgdheid over zzp’ers, heeft de vakbond wel degelijk valide kritiek. Maar ook de terechte discussie over de rekenrente verandert niets aan de torenhoge kosten van de uitvoeringsketen. De aow-leeftijd stijgt inderdaad te snel, maar wellicht moet de vakbond eerst eens de pensioenleeftijd bij de door henzelf bestuurde fondsen herbezien.
Wat hun motivatie ook zij, de bonden hebben groot gelijk met hun afwijzing. Het pensioenplan is ideaal voor werkgevers, fantastisch voor uitvoerders en een goudmijn voor pensioenadvocaten. Het is echter nefast voor deelnemers, die daar evenwel – gelijk bij de woekerpolissen gebeurde – pas jaren na dato achter zullen komen. Het is mooi dat de vakbond dat scenario vooralsnog heeft kunnen stoppen.
65 Bijdragen
Markdraaier 7
Mijn hartelijke dank daarvoor.
Ferry de Boer 7
Nadat ik bij een grote pensioenuitvoerder heb gezien hoe ze er met geld om gaan werd ik alleen maar bevestigd in mijn mening: Ik wil niet afhankelijk zijn van die financiële instellingen en de overheid. Ik geef nog liever mezelf de schuld als ik het verpest dan dat ik me over 30 jaar keihard genaaid voel door mensen met belangen die niet de mijne zijn.
Echter stellen mijn tarieven me wel in staat prima voor later geld apart te zetten. Ik kan nu tenminste zelf bepalen of ik dat geld apart zet of gebruik om m’n hypotheekschuld af te lossen. Helaas hebben veel schijnzelfstandigen die mogelijkheid niet.
Ik vraag me vooral af, wat willen werknemers zelf? Ik had het als werknemer ook nooit zo met de vakbonden. De jongere generatie is volgens mij niet bepaald goed vertegenwoordigd in dit hele verhaal. Wat dat betreft is de polder stuk.
Ludovica Van Oirschot 15
Ferry de BoerU hebt nu een mooi tarief, en u hebt nu werk genoeg. Welke zekerheden hebt u? Ik dacht hetzelfde als u. Maar mijn werkgever liet me geen keus: pensioen verplicht, verzekeringen verplicht.
Op mijn 45e ben ik chronisch ziek geworden: niet gewild, toch gebeurd, niks meer aan te doen. Daarna toch blij met mijn verplichte verzekeringen en pensioen.
Uw redenering is stereotype voor mensen die denken dat hen niks kan gebeuren: u wilt problemen individueel oplossen die alleen collectief op te lossen zijn.
[Verwijderd]
Ludovica Van OirschotDus mensen worden in arren moede ZZP'er. Niet, omdat ze dat nu graag willen. Ze weten van de minpunten, maar kunnen niet meer anders. Waarom wordt daar niet aan gedacht? Dat doet de FNV weer wel volgens mij.
En over die pensioenpotten... 1500 MILJARD EURO zit er in. Ruimschoots voldoende om de komende 25-30 jaar alle pensioenen uit te kunnen keren, zelfs zonder nieuwe inleg. En die is er wel. Gigantisch bedrag, elke dag weer, hoorde ik. Dus als je het niet erg vindt, David, denk ik dat er nog altijd te veel naar de de VVD toe gerekend wordt. Dus naar de 10% allerrijkste mensen in dit land. Ik denk echt dat het anders en beter kan.
Pieter Jongejan 7
Feit is dat veel ZZP'ers zich blind starern op het verschil in looninkomen tussen een vast loon en een ZZP-loon, waarbij zij zelf voor verzekeringspremie en pensioenpremie moeten opdraaien.(wat ze vervolgens grotendeels nalaten).
Werkgevers en overheid gebruiken ZZPers om de loonsom omlaag te drukken. dat dit lut blijkt uit het feit dat de arbeidsinkomensquote al lange tijd gstaag daalt.
Het is dus zower voor ZZPers als voor werknemers in vaste dienst van groot belang dat er een verplichte pensioenverzekering komt voor ZZP'ers..
Iets geheel anders is de hoge vergoeding voor adviseurs en uitvoerders. waar Hollanders terecht over klaagt.. Hierbij blijft echter onvermeld dat de hoge vergoedingen betaald worden uit de hoge rendementen, die pensioenfondsen weten te maken. Dit gebeurt via hedgefunds, die massaal gebruik maken van goedkope vreemde financiering,. De 6 á 7%,die pensioenfondsen zo op hun beleggingen maken staat in schril contrast met de 0,5% op staatsleningen.. Pensioenfondsen mogen niet indexeren van DNB omdat ze hun verplichtingen tegen het kunstmatig lage rentetarief contant moeten maken. Zo werkt DNB mee aan steun voor de maffiz op kosten van de Nederlandse pensioengerechtigden. .
Alle politieke partijen die de euro en dus ook het maffiose Italië steunen via een kunstmatig lage rente en steeds hogere schulden hebben dus tonnen boter op hun hoofd.
Dit politiek-economische inzicht ontbreekt in het verder evenwichtige artikel van David Hollanders.
Ferry de Boer 7
Pieter JongejanHierin schuilt nogal een gevaarlijke aanname. Want wie zegt dat die opdrachtgevers überhaupt hogere tarieven gaan betalen? Of dat deze schijnzelfstandigen waar het om te doen is zelfs de keuzevrijheid / onderhandelingsmacht hebben om voor andere opdrachtgevers te kiezen indien het ze niet zint?!
ZZP'ers dwingen een pensioenverzekering af te sluiten is een symptoom bestrijden met nog meer regelgeving in plaats van bestaande brakke regelgeving (wet dba?) te verbeteren.
Pieter Jongejan 7
Ferry de BoerDezelfde kortzichtigheid zie je bij de introductie van de euro, de schuldengroei, de bevolkingsgroei, en andere niet-duurzame ontwikkelingen. Het zoet verkoopt makkelijker dan het zuur.
Ferry de Boer 7
Pieter JongejanIk begrijp dat we een totaal ander perspectief hebben. Ik heb gekozen voor deze weg omdat ik (financieel) onafhankelijk wil zijn. Ik voel er daarom ook niets voor om geld te geven geven aan een systeem van pensioenverzekeraars waar een aanzienlijk deel van mijn geld blijft hangen bij mensen die al meer dan genoeg hebben.
De typisch Nederlandse houding om ieder risico maar af te willen dekken met meer regels en verplichtingen benauwt mij. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik niet geloof dat er geen regels nodig zijn. Maar leg dan vooral de grote werkgevers aan banden die mensen in schijnconstructies dwingen!
Pieter Jongejan 7
Ferry de BoerAls individu zijn de risico's om met veel goedkope schuld te werken voor je pensioen niet te dragen en dus onverantwoord. Beleg je alleen eigen vermogen in zogenaamd risicoloze staatsobligaties dan ben je een dief van je eigen portemonnee.
Ik zie dus geen alternatief voor het collectief beleggen. Individueel beleggen via een pensioenverzekeraar zoals NN, Delta Lloyd of Aegon levert slechts een indexatie van 1 á 1,5% per jaar op. Het verschil tussen de 7% en de 1 á 1,5% blijft ergens hangen, maar komt niet bij de pensioengerechtigde terecht. Als de rente straks gaat stijgen omdat Italië, Griekenland, Portugal en Frankrijk gered moeten worden en Nederland verzuimt om bijtijds uit de euro te stappen, zullen inflatie én nominale rente fors omhoog gaan. Individuele beleggers via een pensioenverzekeraar zullen dan zware verliezen gaan lijden.
Matty 1
Ferry de BoerAan uw schrijfstijl te zien, ziet u op het tarief van minimaal 80 euro. Dan red je het wel om je eigen toekomst te financieren. Het gros van de ZZP'ers is "noodgedwongen" die kant opgegaan omdat ze zijn ontslagen na 2008 en de arbeidsmarkt opnieuw moesten betreden die inmiddels was hervormd, want "nodig".....
Met de nieuwe flexibele ontslagvoorwaarden, de regel dat er 6 tijdelijke contracten in het basisonderwijs mogen worden aangegaan (dat is verruimd omdat scholen geen mensen meer kon vinden omdat ze na 3 tijdelijke contracten een ander nodig hadden en weigerden iemand in vaste dienst te nemen) of dat je er daarna gewoon uitligt, bewijst alleen maar dat het wel nodig is om regels te stellen. Die werkgevers hebben teveel macht, je krijgt het nooit voor elkaar om ze aan te spreken op schijnconstructies omdat het grijs gebied is! Alleen maar voer voor om 1000 extra advocaten op te leiden en nog meer kosten te maken.
Als je aan de onderkant het tarief verplicht omhoog gooit met 10 euro omdat je een verzekering moet afsluiten, dan moet een werkgever wel meer betalen en wordt het weer meer betaalbaar om iemand in vaste dienst te nemen.
Ferry de Boer 7
Matty 1Ironisch genoeg noemt u het basisonderwijs, een sector waar de overheid volgens mij alle macht heeft om invloed uit te oefenen. Dat werkgevers teveel macht hebben is voor mij te meer een argument om de balans in die macht terug te brengen. Ik zie dan ook meer heil in het maatregelen aan die kant. De overheid vertikt het gewoon de maatregelen te nemen daar waar nodig en laat de teugels van het bedrijfsleven constant vieren. Het voorbeeld van het onderwijs bewijst mijn inziens precies de houding van de overheid. De hele pensioendiscussie begint zo ook wel akelig op een afleidingsmanoeuvre te lijken.
Arie Dekker 1
Mijn reactie op uw stuk in Follow The Money.
U profileert u zelf als pensioen deskundige.
Maar als ik uw stuk tekst meerdere malen gelezen heb bekruipt me het gevoel dat dit stuk meer een sollicitatie is om bij WNL als gast gehoord te willen worden.
WNL de omroep van de VVD.
Ik als kaderlid van de FNV voel me neergezet als een wereld vreemde in uw artikel.
Onze maatschappij is door vele kabinetten Rutte de verdeeldheid in gestuurd.
Gevoed uit een partij als de VVD.
Nergens is de leugen, het persoonlijk gewin en spontaan geheugen verlies zo groot als bij de VVD.
En als mensen als u, de heers en verdeel gedachte (VVD) aanhangen, is dat een slecht voor onze maatschappij.
Het sociale in deze maatschappij is volgens die inzichten vloeken in de kerk.
Vele Nederlanders hebben daar door heelveel ingeleverd.
Daarom is er juist bij de vakbonden nu zo’n opleving om het meer sociaal te maken.
Ja, de vakbonden hebben een andere agenda dan het kabinet.
U als publicist, zou niet mee moeten willen doen aan het niet juist weergeven van de werkelijkheid.
Het zou u sieren als u eerst alle argumenten zou kennen en dan pas uw mening zou geven.
Als U deze mening meegeeft aan uw studenten voor de rest van hun leven, is dat een treurig gegeven.
Met vriendelijke groet,
Arie Dekker.
[Verwijderd]
Arie DekkerEn voor alle klachten richting regering kun je 1 op 1 VVD lezen.
Gerrit Zeilemaker 6
Arie DekkerIk als 55 jarig lid van het FNV vind dit een uitstekend artikel met zeer terechte en juiste kritiek op het optreden van het FNV. Uw suggestie dat de heer Hollander rechts is en bij WNL thuishoort vind ik laag.
Wat moeten we dan wel niet denken van de PvdA die jaren met de VVD in één kabinet zat en ons jarenlang bezuinigingen door de strot duwden, terwijl de banken wel gered werden.
De FNV is daar veel te veel in mee gegaan van de Akkoord van Wassenaar tot het Keukentafelakkoord. Zie hier: https://www.groene.nl/artikel/terug-naar-de-keukentafel
Ik ben blij dat ze nu hun poot stijf houden, maar daarbij moeten ze het niet laten. Demonstreren en staken moeten ze.
Dat zal dit neoliberale land tenminste opfrissen.
Met vriendelijke groet,
Gerrit Zeilemaker.
[Verwijderd]
Gerrit ZeilemakerHier ben ik het 100% mee eens. Maar hoe krijg je luie donders met hun kont van de grond?
Aanvullend: donderdagmorgen, half 11. 29-11-18. Mensen klagen steen en been in dit land. Als een vakbond, of een politieke partij aangeeft een enorme demonstratie te willen houden, dan verschijnt er iets van 1%. Hoe erg ik het ook vindt... wegblijvers en niet stemmers zijn de oorzaak dat we nu met de ellende zitten van een neoliberale en neoconservatieve regering. Ze verknallen het voor de mensen met lage(re) inkomens, omdat ze te bang zijn en veel te lui zijn...
marcel horsthuis 1
Arie DekkerJan Ooms 10
Arie DekkerDie hebben wel degelijk 'liggen te slapen' bij o.a. het 'akkoord van Wassenaar' en de ingezette onbegrensde flexibilisering. En de door u aangehaalde verdeel en heers-gedachte die u ook aan David toedicht kan ik nergens in de tekst herleiden.
Jan Müter
Arie DekkerHilbert 2
Arie DekkerHet is zoals het is, ook de PVDA heeft in deze pensioendiscussie de mogelijkheid gehad zich ermee te bemoeien, ook toen ze nog in de regering zaten, echter toen men de mogelijkheid had om mee te praten en aan de knoppen te draaien bleef het akelig stil.
Net zoals toen de pensioen en AOW leeftijd werd verhoogt door die minkukel van een Donner, toen heb ik niemand gehoord zowel uit de politiek niet en ook uit de burgerij niet, in Frankrijk bestormd men dan gelijk de regeringsgebouwen en forceren ze de boel, hier slikken we alles voor zoete koek, dus morgen gezellig allemaal weer lekker an die arbeid, tot je tachtigste in hoop en verwachting van ...........
[Verwijderd]
Marco Fredriks 4
[Verwijderd][Verwijderd]
Marco Fredriks[Verwijderd]
Marco Fredriks[Verwijderd]
[Verwijderd]Henk Zoer 7
Is het niet zo dat ook pensioenfondsbestuurders boter op hun hoofd hebben? En wij overigens ook? Dus eigenlijk iedereen?
Waarom? Wel, door de overmatige geldcreatie is de rente naar nul geregeld. Op spaarrekeningen is geen rendement meer te halen. Dus: allemaal naar de aandelenhandel. Waar de prijzen van aandelen door stijgen en op dit moment overgewaardeerd zijn. Dit zal leiden tot lagere rendementen op aandelen. Ergo: rendementen van pensioenfondsen zullen gaan dalen en daarmee de dekkingsgraden. De rendementen van pensioenfondsen stellen nu al teleur. De hoop op hogere rentes is natuurlijk onterecht, kijk naar Japan. Daar staat de rente al sinds 1999 op nul. Ook Draghi geeft aan dat de rente langjarig laag zal blijven.
De oorzaak van de ellende op pensioengebied kan niet anders zijn dan het monetaire beleid van banken en centrale banken die geld scheppen en als schuld in de samenleving zetten. Dat doen ze overmatig omdat het zoveel winst oplevert (de rente). Zolang die banken dus aan de geldkraan zitten zal het niks worden met de pensioenfondsen. Dit systeem wakkert ook nog eens de inflatie aan en dat helpt ook niet mee een voorziening voor de oude dag bij elkaar te sparen.
Pas wanneer de geldschepping bij de banken weggehaald wordt en nieuw geld rentevrij in de samenleving gebracht wordt kan de rente langzaam weer wat omhoog wat goed is voor de pensioenfondsen en spaarders. Dat we daar niet vol op inzetten geeft aan dat wij allemaal boter op ons hoofd hebben.
Alle overleg binnen de driehoek overheid-werkgevers-werknemers zullen tot niets leiden als wij het kernprobleem niet aanpakken: geldschepping door private partijen.
Wietze van der Meulen 6
Henk ZoerVan de ene kant ben ik het met u eens.
Van de andere kant, stel dat er een krapte aan geld is, met een hoge rente, dan lijkt dat in het voordeel van pensioenfondsen (die nu, wat krampachtig, aan rekenrente zijn gekoppeld) en van spaarders.
Maar, is het dan niet zo dat de schulden, van diverse partijen, sneller oplopen?
En als die partijen op een dag niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen door overcreditering - vaak een combinatie van verdwijnen vertrouwen en een verdienmodel dat, door wat van reden dan ook onder druk komt te staan - zitten we dan niet met hetzelfde probleem? Dat bepaalde partijen (waaronder pensioenfondsen) op hun vorderingen en daarmee bezittingen af moeten boeken?
Ik ben bang dat, met een hoge of lage rente, de pensioenfondsen, op termijn, door de hond of door de kat worden gebeten.
En waarom? Omdat je schulden veel makkelijker en veel sneller op kunt laten lopen, door de geldcreatie, dan het verdienvermogen om die schulden weer af te lossen.
Henk Zoer 7
Wietze van der MeulenKrapte aan geld uit zich in lagere prijzen. Dus dan mag er geld gecreërd worden waardoor de krapte verdwijnt. Allocatie van nieuw gecreërd geld gebeurt door de overheid. Bijvoorbeeld voor zorg, AOW, onderwijs, onderzoek of energietransitie. Al naar gelang wat de democratie belangrijk vindt. Geld gaat dan veel meer dienstbaar aan de samenleving zijn ipv andersom. Schulden kunnen echt worden afgelost. En de pensioenen profiteren er ook nog van.
Wietze van der Meulen 6
Henk ZoerHet zou me verbazen dat zo’n proces zo gefinetuned aangestuurd kan worden.
En waar moet van het nieuwe geld de tegenvordering dan in de nieuwe situatie blijven? Op de balans van centrale banken? (wat m.i. wel kan als je maar niet gaat overdrijven i.v.m. de geldontwaarding die anders gaat ontstaan).
Ik kan lastig inschatten hoe processen zich dan gaan ontwikkelen. Ik ben bang dat je ook dan weer te maken krijgt met onverwachte en ongewenste ontwikkelingen. Al was het alleen maar omdat allerlei mensen vaak heel creatief zijn en ook van een nieuwe situatie weer weten te profiteren.
Maar goed, de situatie is nu ook niet ideaal, zo is het ook wel weer.
Henk Zoer 7
Wietze van der MeulenAls u dan toch wilt blijven denken in termen van schuld, dan kun je geld zien als schuld aan de samenleving en gegarandeerd door de samenleving. De tegenwaarde is dan een schuldpapier van de samenleving aan de samenleving. De geldhoeveelheid vertegenwoordigd ook veel meer de 'waarde' van de samenleving. Als die samenleving door technologische ontwikkelingen of wat dan ook 'duurder' wordt, mag er weer geld gecreëerd worden.
Geldontwaarding gaat niet gebeuren. Immers, de geldhoeveelheid wordt gemanaged op een inflatie (=geldontwaarding) van nul, dat is nu juist de clou.
U moet echt wel uit het hokje komen dat geld 'schuld' moet zijn. Geld hoort geen schuld te zijn maar bezit. Zoom uit i.p.v. in!
[Verwijderd]
Henk ZoerEn ik ben bang dat juiste deze mensen - beleggers - oorzaak zijn dat o.a. MIJN pensioen elk jaar lager wordt, omdat stilstand achteruitgang is. Voor het geld van al rijke mensen mogen de lage inkomens verder bloeden. Dat vind ik best min.
Henk Zoer 7
[Verwijderd]Jan Smid 8
Henk Zoerhttps://www.youtube.com/watch?v=YCq0cIu3adw&t=10s
Henk Zoer 7
Jan SmidHeb het filmpje toch kunnen bekijken. Wat Keen op het laatst verteld is dat de ECB beter het geld van QE aan de burgers had kunnen geven. Dat is helemaal waar en ligt dicht tegen het verhaal aan wat ik hier vertel. Immers, als de ECB geld aan de burgers GEEFT, dan is het niet belast met rente. Nieuw geld niet belast met rente. En dat is precies wat ik ook voorsta. Het systeem van Keen wordt ook wel 'burgerdividend' genoemd en is inderdaad ook een beter alternatief dan geldcreatie door kredietverlening.
[Verwijderd]
Henk ZoerHenk Zoer 7
Wietze van der Meulen1. Geldcreatie door een vierde macht naast de overheid (dus niet de overheid zelf). Deze vierde macht regelt de geldhoeveelheid op basis van prijsstabiliteit. Een inflatie van nul dus. Hoe? Als de prijzen stijgen is er teveel geld. Dan geen geldcreatie. Dalen de prijzen, dan mag er nieuw geld gecreëerd worden zodat de prijzen weer dalen en dus stabiel blijven (inflatie gelijk nul).
2. Nieuw gecreëerd geld gaat naar de overheid. De overheid mag het dan gaan toewijzen. Bijvoorbeeld om staatsschuld af te lossen. Of te investeren in zorg, energietransitie, onderwijs of wat dan ook. Al naar gelang de democratie belangrijk vindt.
3. Banken zijn geen geldscheppende instellingen meer maar slechts makelaar op de geldmarkt. Zelf verantwoordelijk voor de risico's die ze nemen. Gaan ze failliet, dan gaan ze failliet. Geen DGS meer. Klanten moeten dit weten voordat ze banken geld uitlenen, ze kunnen dat geld kwijtraken. Dit alles is een motivatie voor banken vooral niet te grote risico's aan te gaan, de overheid zal ze niet redden in geval van.
4. Het oprichten van een depositobank is noodzakelijk. Een depositobank waar je risicoloos je geld kunt stallen. Het levert dan geen rendement op maar het geld is gegarandeerd en je kunt er altijd bij.
Voordelen van dit systeem zijn dat de systeemschuld afgelost kan worden wat op termijn belastingverlaging mogelijk maakt en de koopkracht verhoogt. AOW-leeftijd zou zo weer naar 65 kunnen. Er kan richting gegeven worden aan wat de samenleving belangrijk vindt. Transitie naar een olie- en gasvrije samenleving wat geopolitiek gezien nogal wat voordelen heeft. Betere zorg. Beter onderwijs. Beter milieu.
Op dit moment bepalen banken waar nieuw geld gealloceerd wordt. En zoals vandaag in het nieuws kwam is dat nog steeds voor een groot deel in de fossiele brandstof industrie. Ze bewegen maar moeizaam naar een duurzame samenleving
Wietze van der Meulen 6
Henk Zoerhttps://www.zeit.de/mobilitaet/2018-11/umweltbelastung-autoindustrie-abgasreinigung-kohlendioxid-emission-verkehr
Er wordt wereldwijd elke dag 100 miljoen barrel olie verbruikt. De wereld draait grotendeels op fossiel of we dat nu leuk vinden of niet. En of de banken het nu al dan niet financieren zal denk ik ook weinig uitmaken. Dan wordt er wel een andere financieringsbron gezocht.
Sommige hameren dan maar op kernenergie omdat het zo mooi CO2-arm is. Maar Macron wil nu toch maar Fessenheim sluiten.
https://m.youtube.com/watch?v=6yVCZeEXWF4
Klinkt ook leuk (of niet) maar de Duitsers maken zich wel weer een beetje zorgen om deze volgens mij oudste centrale van Frankrijk. Die zorgen zijn logisch. Maar ook dat sluiten en t.z.t. ontmantelen gaat een paar centen kosten (alsmede nieuwbouw; dat dat gaat gebeuren zou me ook niet verbazen).
Ik ben bang dat we met veel van dit soort zaken bezig zijn met waterbedoplossingen oftewel problemen van A naar B verplaatsen.
Henk Zoer 7
Wietze van der MeulenV.w.b. kernenergie, er kan ingezet worden op thorium-reactors als we dan persé kernenergie willen gebruiken. Die kunnen dan geen uranium verrijken om er kernwapens mee te maken, maar hé: oorlog voeren hoeven we immers niet meer!
Kortom: een transitie naar schuldvrij geld biedt heel veel voordelen. Maar de grote machten achter de schermen raken wel hun macht meer en meer kwijt... Of ze dat leuk vinden? Denk het niet, dus de weerstand zal groot zijn en het lobbyen voor het huidige stelsel ook...
Oh ja, dat het ontmantelen en vernieuwen veel geld kost, dat kan zijn. Dat geld mag dan gewoon gecreëerd worden. Want: er gaat veel geld naar het ontmantelen. Dus kan dat geld niet gebruikt worden voor wat anders. Dus dalen de prijzen. Dus mag er geld gecreëerd worden.
En zo kunnen we een hoop maatschappelijke problemen oplossen wat met het huidige geldstelsel niet lukt!
Henk Zoer 7
Wietze van der MeulenMet het nieuwe systeem gaan banken met elkaar concurreren op basis van rente en risico. De spaarder kan dan kiezen: kies ik een bank voor mijn overtollig spaargeld die veel risico neemt en dus een hoog rendement levert maar ook een grotere kans om mijn geld kwijt te raken of kies ik voor een bank die weinig risico neemt maar dan ook weinig rendement levert op mijn ingelegde geld. Banken op hun beurt moeten veel meer op de lange termijn plannen. Flitshandel is hoogst speculatief en kun je geen stabiel lange-termijn-beleid mee voeren. Op die manier zal de economie ook veel minder volatiel worden, Crises worden minder heftig en zullen minder vaak voorkomen. Bubbels worden ook minder.
Iedereen profiteert, slechts banken verliezen de winst op geldschepping. Maar geldschepping hoort niet thuis bij private partijen, geldschepping is iets voor de democratie!
Co Pater 7
Henk Zoerde spaarder zal ook kiezen om zijn pensioengeld rentevrij te laten bewaren , want in het huidige systeem verliest hij geld op zijn verdiende loon. Het pensioengebeuren zal dus ingepast dienen te worden in het nieuwe schuldvrije geldstelsel.
Henk Zoer 7
Co PaterCo Pater 7
Henk Zoer[Verwijderd]
Wietze van der MeulenLijkt wel of jullie per se die krapte willen? Beleggen jullie ook soms? En lage(re) inkomens kunnen niet beleggen. Wat ze kunnen missen is te weinig om er iets anders mee te bereiken, dan meer belasting betalen en toeslagen kwijtraken.
Gerrit Zeilemaker 6
Om de besturen van de vakbonden op het juiste spoor te houden, moeten de leden zich roeren. Ik heb persoonlijk een haat/liefde verhouding met de vakbond, maar vind dat werkenden niet zonder kunnen.
Ondertussen wordt mijn pensioen bij het ABP al zes jaar niet meer verhoogd en volgend jaar weer niet. De totale gemiste indexatie t/m 2017 is 13,5%, voor mij maandelijks zo'n 250 á 300 euro netto! Voor de maatschappij miljarden aan koopkracht.
De rekenrente is door het neoliberale instituut DNB voorgeschreven en 1,5%, terwijl het rendement van het ABP de afgelopen 20 jaar gemiddeld 7% is. Het beschikbare vermogen neemt daardoor voortdurend toe. https://www.abp.nl/over-abp/duurzaam-en-verantwoord-beleggen/resultaten.aspx
We krijgen dus de idiote figuur dat het pensioen feitelijk daalt en de pot ondertussen steeds voller wordt.
Dit wordt verdedigd door te stellen dat de pensioenen anders niet toekomstbestendig zijn voor de huidige jongeren. Dat is een leugen. Ten eerste, omdat ze nu werk en inkomen nodig hebben en ten tweede omdat als nu de pensioenen afgeknepen gaan worden de jongeren in de toekomst ook met afgeknepen pensioenen opgezadeld gaan worden.
[Verwijderd]
Gerrit ZeilemakerDiny Pubben 9
Hang die slogan maar op in de burelen van FTM.
Ging al ooit naar de rechter als zorg leidinggevende voor alle valse stapelende eigen bijdrages bewoners in SYRI. Dacht al moet ik het zelf betalen en die zal ik allemaal winnen.
De nul-urencontracten zorgsysteem oplichterij beste schrijver, ze tellen zelfs niet mee als flex-werknemers, mochten gemeld bij een ruggengraatloze vakbondssite. Daar heeft die burger niets aan. Ze wilden graag iets van zekerheid. Kassa voor advocaten, klopt want ook onze rechtstaat zwijgt dan.
Systeemwoede noem ik dat.
Belangenverstrengeling bij steeds lagere lonen, kassa voor de toekomstige pensioen uitkeringen en ik lees niets over deze bestuurlijke en politieke deal in het artikel.
Waar waren onze intellectuelen en journalisten in 2013 bij de eerste toespraak van Koning Alexander?
https://www.independent.co.uk/news/world/europe/dutch-king-willem-alexander-declares-the-end-of-the-welfare-state-8822421.html
f. van Dam 6
R. Eman 8
Dit geeft mijns inziens exact het probleem weer waarom de hele pensioenwetgeving niet meer van deze tijd is. Tijdens de opbouwfase bouw je een persoonlijke schuld op jegens de staat vanwege de achtergestelde belastingen. De onzekerheid in de uitkeringsfase zou zelfs uit kunnen lopen op nihil, waarbij er niets geregeld is voor de uitstaande persoonlijke schuld aan de staat?
Henk Zoer 7
R. EmanArjan 7
Dit schrijf je:
"En de rekenrente is inderdaad te laag, want afgesteld op de fictie dat pensioenuitkeringen veilig zijn, even veilig als Nederlandse staatsobligaties"
De afgelopen jaren (en ook weer de laatste weken) hoor ik weer veel flauwekul argumenten voorbij komen over de risicovrije rente als rekenrente.
Een veel gehoord argument is dat de risicovrije rente op dit moment kunstmatig laag is, of dat we die niet kunnen voorspellen voor een langere termijn. Dat kan allemaal waar zijn, maar het is totaal niet RELEVANT. Het duidt aan dat mensen de systematiek niet begrijpen van een eerlijke verdeling van een COLLECTIEVE pot.
Wanneer je individuele pensioenpotjes hebt, dan kan je rekenen met elke rekenrente die je wil. Want wie verkeerd die rente inschat, draagt zelf ook het risico op verliezen.
In een COLLECTIEVE pot werkt dat anders. De risicovrije rente wordt gebruikt om de pot EERLIJK te verdelen. En in dat geval mag er GEEN OPSLAG op de rekenrente worden gehanteerd.
Waarom niet?
Omdat in een collectieve pot pas sprake is van een eerlijke verdeling als behaalde resultaten risicovrij zijn gemaakt. Dat risicovrij is de marktwaarde waar je NU op kan verkopen. Rendementen die zijn gerealiseerd.
Toekomstige ongerealiseerde rendementen kan je niet meenemen in de rekenrente. Want je kan op dit moment niet op die prijzen je beleggingen verkopen.
Wat gebeurt er als je toch een opslag in die rekenrente hanteert?
Dan ga je obv een hogere dekkingsgraad NU mensen dat uitbetalen via hun pensioenuitkering, terwijl die rendementen nog niet zijn gerealiseerd. Dat betekent dat je resultaten die nog niet gerealiseerd zijn, als risicovrij overdraagt aan diegene die pensioen ontvangt.
En het risico dat die rendementen niet worden behaald is voor diegenen die nog geen uitkering ontvangen.
Dat is geen eerlijke verdeling van een collectieve pot. (1)
Pieter Jongejan 7
ArjanDe meeste mensen zullen beseffen dat Italië met een krimpende bevolking (ondanks de vele immigranten) zijn groeiende staatsschuld nooit zal kunnen terugbetalen. De zogenaamd risicovrije rente waartegen de verplichtingen van de collectieve pensioenpot volgens DNB en jou contant moeten worden gemaakt is dus niet risicovrij.
Arjan 7
Pieter JongejanAls ik in mijn beleggingsportefeuille Italiaanse staatsobligaties bezit dan zijn dat vanzelfsprekend geen risicovrije obligaties. Met risicovrij bedoelen we in dit geval dat we vandaag deze Italiaanse staatsobligaties kunnen verkopen tegen prijs X waardoor we het RISICOVRIJ maken. Het is gerealiseerd rendement. Er is geen risico meer.
In een collectieve pot kan er ook worden belegd in Italiaanse staatsobligaties. Het gerealiseerde rendement is dan ook de huidige prijs waarop je nu kan verkopen. Die waarde is risicovrij.
Maar je kan in de rekenrente niet veronderstellen dat je de risico-opslag die Italië betaalt op haar staatsobligaties volgend jaar, over 5 of 10 jaar ook risicovrij zijn. Voor die periodes loop je dus nog steeds risico op Italiaanse staatsobligaties die je niet als RISICOVRIJ kan beschouwen omdat je verlies op deze obligaties kan leiden.
En wie moeten dat verlies dragen? De deelnemers van de collectieve pot.
En kan dat als je die opslag in de rekenrente meeneemt?
Niet als je door die hogere opslag in de rekenrente gaat indexeren. Want op dat moment keer je die hogere opslag uit aan mensen die nu een pensioenuitkering ontvangen, terwijl je nog steeds risico loopt op die Italiaanse staatsobligaties. Dat risico wordt dan niet meer gedragen door het collectief, maar door diegenen die nog geen uitkering ontvangen. Dat is dus gratis geld verdienen voor diegenen die nu een uitkering ontvangen. Zij krijgen een vergoeding op de belegging in Italiaanse obligaties, terwijl ze geen risico meer lopen omdat het aan ze is uitgekeerd via pensioenuitkering.
Mensen die een uitkering ontvangen mogen wel profiteren van rendementen op beleggingen in Italiaanse staatsobligaties, maar gebaseerd op de prijs van vandaag en niet op basis van toekomstige inschattingen. Je kan simpelweg niet op die inschattingen verkopen. Het is niet risicovrij, dus mag je het ook niet als risicovrij uitkeren.
Pieter Jongejan 7
ArjanMijn standpunt is dat de risicovrije rente de rente is waarbij volledige werkgelegenheid en volledige beetting van het productiepparaat te verwachten is. Dit betekent bij een werkloosheid van ruim 10% in Italië, Frankrijke. e.a. Zuid-Europese landen dat deze landen lagere reële lonen en pensioenen en een hogere reéle rente nodig hebben. De door de ECB vasrgestelde zogenaamd risicovrije rente is m.a.w. te laag.
We hebben om het in jpuw woorden te zeggen een gemeenschappelijke pot gecreëerd (de euro), waardoor een aantal Zuid-Europese landen (Italië, Frankrijk) te hoge reële lonen en pensioenen kunnen handhaven op kosten van een aantal Noord-Europese landen middels een te lage risicovrije rente.
Op iets langere termijn zijn die te hoge reële lonen en pensioenen onmogelijk te handhaven. Hun bevolking krimpt en vergrijst in hoog tempo, terwijl hun schulden door de te lage rente sterk oplopen. Om de euro te handhaven zullen de Nederlanders en andere Noord-Europese spaarders steeds meer moeten inleveren. Nu de rente in de USA oploopt zal de Europese rente ook omhoog moeten. Zo niet dan volgt er een uitstroom van Europees kapitaal.
Arjan 7
Pieter JongejanWaar ik over spreek is hoe je moet omgaan met de verdeling binnen een collectieve regeling. En dat kan alleen met de risicovrije rente.
Als jij met je buurman 100.000 euro op een spaarrekening zet tegen 0% rente, dan hebben jullie geen rente-inkomsten. Je buurman gaat dan vervolgens niet een rentebedrag bij je claimen omdat de ECB de rente zo laag houdt of omdat hij nu alvast een voorschot wil nemen op mogelijke toekomstige rentestijgingen. Er is dus geen enkele reden voor je buurman om zich zelf toch rente toe te eigenen, die jij dan moet betalen aan hem. Jij ontvangt ook geen rente en hebt dus ook last van beleid ECB.
Het enige wat je kunt doen is samen klagen over de ECB, maar je gaat niet andere afspraken maken over de verdeling.
Ook het argument dat de risicovrije rente niet risicovrij is, is niet valide.
Voorbeeld:
Je ontvangt dollars in december 2018 en die wil je nu al vast verkopen. Hoe bereken je de termijnkoers? Je neemt de spotkoers (de koers van nu) en vervolgens verdisconteer je de risicovrije rente euro's, met de risicovrije dollar rente voor de looptijd van 2 jaar. Dat is het euro bedrag wat je over 2 jaar gaat ontvangen. Zo berekenen markthandelaren forward prijzen.
Maar je kan de som ook de andere kant op maken. De vraag is dan hoe maak je het dollar bedrag contant wat je in december 2018 ontvangt?
Dan moet je met diezelfde risicovrije rente terugrekenen om op dezelfde inleg bedrag wat je eerst gebruikte om het termijnbedrag te bepalen.
Je gaat niet met een risicovrije rente termijnwaarden berekenen in termijntransacties waarbij je vervolgens contant gaat maken tegen andere rentetarieven.
Als de markt geen extra opslag betaalt voor termijntransacties, dan kan je het ook niet hanteren bij contant maken van verplichtingen. Dat is waardecreatie uit het niets
Pieter Jongejan 7
ArjanDit neemt niet weg dat de keuze voor een lage rekenrente wel degelijk tot een belangenconflict leidt. Niet tussen jonge en oude spaarders, maar wel tussen schuldenlanden en landen met omvangrijke spaartegoeden. De schuldenlanden sturen aan op een zwakke munt (euro), terwijl de landen met een omvangrijk vermogen gebaat zijn bij een sterke munt. Je kunt niet tegelijkertijd een zwakke en een sterke munt hebben. Dus zal een lage rente tot het wegstromen van kapitaal uit Europa leiden. Ik denk niet dat dit in het belang van Europa is en al helemaal niet in het belang van Nederland.
Arjan 7
Pieter JongejanEn voor de rest is het beleid van de ECB en van andere landen of wat er ook maar te bedenken valt, slechts ruis op de lijn. Nooit, maar ook nooit, mag dat leiden tot situaties dat oudere generaties die boos worden gecompenseerd worden ten koste van jongeren binnen DB regelingen.
En ik vrees dat de komende jaren deze discussie niet gaat stoppen en dat politieke en maatschappelijke druk er toe gaat leiden dat er toch een keer uit de pot gaat worden gesnoept (kiezers zijn wat waard en er komen meer en meer oudere kiezers). Daarom ben ik voor individuele potjes waarin collectief belegd wordt. Jongeren worden dan beschermd tegen dit risico van vergrijzing. Jongeren binnen DB regeling moeten ook goed beseffen wat dit betekent. Je werkt ongeveer 1 dag per week voor je pensioen. Dat is toch wel iets waarvan ik zeg dat jongeren voor hun belangen moeten opkomen. Je kan het later niet meer rechtzetten. Geld wat wordt uitgekeerd uit de collectieve pot komt niet meer terug.
En jongeren hoeven niet te verwachten dat de vakbonden voor ze op gaan komen. De vakbond is een ouderenbond want hun leden zijn voornamelijk oud dus je ziet ze ook hun belangen verdedigen.
De huidige vakbond is geen belangenbehartiger van jongere werknemers, maar een vijand. Vakbonden moeten tijdens onderhandelingen altijd water bij de wijn doen. Maar ze hebben helaas altijd op de verkeerde plek water bij de wijn gedaan. Ze hebben kunnen uitonderhandelen dat de belangen van ouderen in stand konden blijven, en voor de jongere werknemer werd het water bij de wijn gedaan. Je moet wel gek zijn als jongere dat je lid wilt zijn van zo'n ouderenbond. Een pijnlijke conclusie.
Arjan 7
Het klopt dat we niet kunnen voorspellen wat de rente in de toekomst gaat doen, en het klopt dat we niet weten wat de waarde van onze beleggingen zullen zijn, maar dat het is risico van alle deelnemers van die collectieve pot. Het kan geen argument zijn om andere verdeelsleutels te hanteren voor die pot waarin je ongerealiseerde rendementen uitkeert aan deelnemers van die pot waarin anderen dat risico dragen. Ook als de rente op termijn gaat stijgen (meer dan de markt nu verwacht), dan is er geen sprake van een oneerlijke verdeling. Sommige mensen denken dat "ouderen" dan nu te weinig krijgen, maar dat is een misvatting. Als de spaarrente over 10 jaar 4% is, dan kan je pas over 10 jaar die 4% rente over het saldo wat je dan beschikt ontvangen. Er wordt niet met terugwerkende kracht over historische posities een rentevergoeding uitbetaald van 4%. Dus dan ga je ook niet in je rekenrentes rekening houden met een vergoeding van 4% die niet wordt betaald over die periode. Het risico wat mensen zien in het niet weten wat de rente op termijn gaat doen, is geen risico binnen een collectieve pot. Simpelweg omdat de markt je op dit moment daar geen vergoeding voor betaalt, maar dat pas doet als die rente op die stand staat.
Dat is dus de reden dat je moet rekenen met de risicovrije rente.
Wil je dat niet? Dan moet je stoppen met DB regelingen. Voor jongeren kent zo'n regeling alleen maar risicovolle nadelen, terwijl ze via andere regelingen ook kunnen profiteren van collectief beleggen.
Marjolein Stuijfbergen
[Verwijderd]
Kan geen eerlijk mens tegenop. Want er bestaat geen verdediging tegen.
[Verwijderd]
[Verwijderd]Anton Van de Haar 8
“Afgaand op het SER-rapport gaat het pensioenfonds in de nieuwe constellatie fungeren als een bewaarfonds, waarop deelnemers geen claim hebben”
Maar waar hebben de deelnemers dan wel een claim op? Of anders geformuleerd, hoe ziet de toekomstige verplichting van het pensioenfonds aan de deelnemers er dan wel uit? En wat is er dan veranderd ten opzichte van de huidige situatie?
“Werkgevers zijn dan definitief van hun verplichtingen af, en uitvoerders en fondsen hebben vrij spel vis-à-vis de deelnemers.”
Dit is wel erg kort door de bocht geformuleerd. Twee vragen. Van welke verplichtingen zijn de werkgevers af ten opzichte van de huidige situatie. En in welke zin hebben de uitvoerders nu (meer) vrij spel ten opzichte van de huidige situatie?
“Het is dan ook niet gek dat de totale kosten al decennia achtereen stijgen en inmiddels met ruim 8,5 miljard euro circa 25 procent van de premie-inleg beslaan.”
Hoe ziet die stijging er in de afgelopen decennia dan precies uit, uitgedrukt in procenten van de jaarlijkse inleg en in procenten van het beheerde vermogen? En hoe zijn die totale kosten dan opgebouwd?
Gertjan Steendam 2
Co Pater 7
nu is de pensioendeelnemer de betaler van " de verzorgingsstaat voor uitvoerders ", en in mindere mate werkgevers en overheid.
Hij lijdt namelijk altijd verlies op zijn geld. Om de 25% kosten alleen al terug te verdienen moeten de uitvoerders al 34% rendement halen. Het lange gemiddelde op aandelen is 8%. Tel uit je verlies als pensioendeelnemer.
Co Pater 7
Persoonlijk en collectief , daar zijn nog al wat nuances in te verzinnen. een overheid kan een pensioen als verplichting collectief dus instellen.
Maar dat wil nog niet perse zeggen dat het ook collectief beheerd moet worden. een collectief gebeuren kan dus wel degelijk ook persoonlijk blijven, en niet door uitvoerders worden belegd.
Bijvoorbeeld een inhouding via belasting of van loon, naar een rekening ( bij het rijk of anderszins ), waar men niet aan kan komen, vanwege reservering voor later als pensioenuitkering.
[Verwijderd]
En het bestaat al onvoorstelbaar lang dit soort cadeautjes.
50 jaar geleden al werden we diep teleur gesteld door de uiteindelijke uitwerking van de regeling van het sparen bij de "Zilvervloot" O wat was dat lucratief zeg voor de gewone man. 10% premie aan het eind van overheidswege na 10 'a 15 jaar sparen. En een waardeloze kutrente van de bank gedurende de hele looptijd.
alex 99