© ANP/Remko de Waal

Valse verkiezingsretoriek

Jan Dwarshuis is niet onder de indruk van de positieve woorden van het kabinet over de Nederlandse economie. De extreem lage rente werkt bubbels in de hand en in China neemt de kans op defaults sterk toe. Steeds meer beleggers zoeken dekking in dit onzekere klimaat.

Alle ogen waren deze week gericht op het nietszeggende rentebesluit van het stelsel van Amerikaanse banken (Federal Reserve). Verschillende beleggers waarschuwen al enige tijd voor een gevaarlijke situatie, aangewakkerd door het arrogante beleid van een handjevol centrale bankiers.

Het is daarom des te opmerkelijker dat de Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, met droge ogen beweert dat de crisis bezworen is. Het Nederlandse kabinet steekt de vlag uit in Den Haag en klopt zich op de borst. Economisch gaat het geweldig, zo luidt het verhaal, en Nederland is een rots in de branding. Verkiezingsretoriek ten top. Verschillende beleggers plaatsen al geruime tijd vraagtekens bij de (te) ruime geldpolitiek van centrale bankiers. De extreem lage rente zou bubbels in de hand werken en burgers te veel risico laten nemen.

Schulden

In China gaat voor het eerst een vooraanstaande bank, Nomura, uit van een verhoogde kans op defaults in het immense land. De zogenoemde debt to gdp ratio van China begint alarmerende vormen aan te nemen. Ernstige defaults zijn slechts een kwestie van tijd. Onnodig aan te geven dat dit zal leiden tot paniek en verhoogde volatiliteit in verschillende (Chinese) beleggingscategoriën.

Ernstige defaults in China zijn slechts een kwestie van tijd

De Bank voor Internationale Betalingen (BIS) waarschuwde in haar kwartaalbericht dat China’s credit to GDP gap een niveau van 30,1 heeft bereikt. Dit is het hoogste niveau van alle economisch toonaangevende landen ter wereld. De score is ook aanzienlijk hoger dan tijdens de door Lehman veroorzaakte crisis in 2008 of ten tijde van het doorprikken van de Aziatische hausse in 1997. Een verder dalende Chinese munt en dito inflatie zal het gevolg zijn, en zal zonder enige twijfel verregaande internationale implicaties hebben.

Vraagtekens

Het is niet zo vreemd dat langzaam maar zeker steeds meer beleggers vraagtekens zetten bij de effectiviteit van de extreem ruime geldpolitiek wereldwijd. Doorgewinterde beleggers hebben al eerder hun bakens verzet, maar nu lijken ook andere beleggers bezig te zijn met een totale herpositionering. Een pijnlijke draai in verschillende beleggingscategoriën lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd.

Aan de valse Nederlandse verkiezingsretoriek kunt u beter geen aandacht schenken. Het Nederlandse kabinet-Rutte zit gelukkig de rit uit en heeft zeker het nodige bereikt in een uiterst lastig tijjdsgewricht, maar van de daken schreeuwen dat alles is opgelost en de crisis achter ons ligt is op zijn zachtst gezegd prematuur. Ondergetekende hecht meer waarde aan harde economische data en feiten, en aande de (terecht) alsmaar waarschuwende woorden van diverse vooraanstaande beleggers wereldwijd.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

Over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder Inklappen