
Bij invoering van een minimaal basisinkomen zal gemiddeld 5 procent van de beroepsbevolking zich terugtrekken van de arbeidsmarkt, zo denkt voorspellingenfabriek CPB. Volgens S. de Beter is deze schatting van het Haagse Orakel op drijfzand gebaseerd. Ook de pleitbezorgers van basisbanen om juist méér mensen op de arbeidsmarkt te krijgen, spaart hij niet. De voorlaatste aflevering van een serie over het basisinkomen en zijn varianten.
Peter-Egbert de Boer, werkzaam bij het CPB, is blij verrast dat op 14 februari 2015 (Valentijnsdag!) ‘s avonds bij de koffie zijn vrouw Martina hem vraagt of hij die dag nog iets bijzonders heeft meegemaakt. ‘Jazeker, vandaag was de presentatie van ons rapport, waarin wij beweren dat invoering van een basisinkomen van 750 euro per maand, ik citeer nu letterlijk, “een averechts effect heeft. Dit geeft tweede verdieners een financiële prikkel om te stoppen met werken en deze groep reageert daar relatief sterk op”.’ Waarop zij antwoordt: ‘Natuurlijk lieverd, ik hang mijn masterdiploma Fiscale Economie aan de wilgen en neem afscheid van mijn uitdagende baan met leuke collega’s en een inkomen van ruim 2000 euro! Want met dit fantastische basisinkomen ga ik lekker thuis zitten in onze Vinex-wijk waar overdag iedereen weg is, of met de kinderen bezig. Ik ga gewoon een hobby zoeken en zorg iedere avond dat het eten — en de pantoffels — voor je klaar staan. Ik weet alleen niet of we onze hypotheeklasten dan nog kunnen betalen, en of ons kind nog naar al die clubjes kan gaan.’
Vluchtroutes
Ik vraag mij soms af hoe het voor een CPB’er moet zijn om te werken met veronderstellingen en uitkomsten die zo flagrant in tegenspraak zijn met wat hij buiten zijn werkplek kan waarnemen. Waarschijnlijk gebruikt hij onwillekeurig twee vluchtroutes die een econoom ter beschikking staan. De eerste heet ‘N= 1’, waarmee Peter-Egbert bedoelt: ‘Jij bent een uitzondering, schat. Andere tweede verdieners reageren heel anders, zo blijkt uit de empirie.’ De tweede ontsnappingsclausule is dat het gaat om langetermijneffecten van beleidswijzigingen. Omdat personen tijd nodig hebben om hun gedrag aan te passen en omdat de conjunctuur invloed kan hebben op de effecten, kunnen de effecten op korte termijn afwijken van de langetermijneffecten. (p.4). In de woorden van Peter-Egbert: ‘Ik wil wel eens zien hoe jij over 10 jaar reageert.’ Keynes zou nu zeggen: ‘In the long run we are all dead.’ Het is een uitspraak die alle CPB-ers ongetwijfeld wel kennen, maar blijkbaar niet begrijpen. In ieder geval relateren ze deze niet aan hun eigen modellen en voorspellingen.
‘In the long run we are all dead’
Het CPB-rapport behandelt in 18 pagina’s tal van maatregelen onder de noemer ‘de effectiviteit van fiscaal participatiebeleid’. Slechts één pagina is gewijd aan het basisinkomen. Meer heb je als CPB’er blijkbaar niet nodig. Je hebt immers een econometrisch model waar je allerlei beleidsmaatregelen op loslaat, dus de uitkomsten stop je in een tabel die alleen nog even kort toegelicht moeten worden. Zo eenvoudig is het leven van Peter-Egbert en zijn collega’s.
Die ene pagina is het enige wat het CPB in het laatste decennium heeft gepubliceerd over het basisinkomen, en naar die ene pagina verwijzen vervolgens alle macro-economen die zich tegenstander tonen van het basisinkomen. Zoals Raymond Gradus en het komische duo VVP: Vermeend en Van der Ploeg. Zij noemen met name de CPB-voorspelling dat een basisinkomen gelijk aan de helft van het sociaal minimum (circa 750 euro per maand) tot een verlies van 350.000 banen zal leiden. Het wordt ernstiger als economen die wél serieus naar het basisinkomen kijken, zoals Kleinknecht c.s. en Ligteringen, deze CPB-schatting eveneens klakkeloos overnemen.
Opvallende gelijkenis
De vraag dringt zich op waarom in het CPB-rapportje slechts één variant is onderzocht, en waarom juist deze. Het antwoord laat zich raden als je kijkt naar de enige vergelijkbare studie die in Nederland is uitgevoerd, door Jacobs, De Mooij en Folmer — in 2006, dus vóór de financiële crisis. Ook zij onderzochten de effecten van een basisinkomen van 50 procent van het sociaal minimum, dat toen ongeveer 550 euro per maand bedroeg. Hun conclusie, zoals verwoord op FTM door hoofdauteur Jacobs: Het totale arbeidsaanbod neemt met ruim 5 procent af. En wat lezen we op die ene bladzijde van Peter-Egbert? De arbeidsparticipatie daalt met ruim 5 procent (p.10). De eerste studie constateert: De arbeidsparticipatie van vrouwen daalt met 10 procent. Het recente onderzoekje maakt onderscheid tussen vrouwen in samenwonende stellen, jongste kind 0-17 en vrouwen in andere samenwonende stellen. Bij de eerste categorie daalt de arbeidsparticipatie met 18 procent, bij de tweede met 7 procent; dus het gewogen gemiddelde zal ongeveer op 10 procent uitkomen. Moeten we hier van toeval spreken?
Ik heb in mijn loopbaan voldoende meegekregen van het economische voorspellingencircus om te weten hoe de recente CPB-schatting vermoedelijk tot stand is gekomen. Bij de econometrische modellen die erbij worden gehanteerd, moeten allerlei parameters worden geschat. Dat is een kwestie van trial and error en vooral van na-aperij. Je begint met een soort actualisering van een eerdere studie, en voor het basisinkomen in Nederland is alleen dat onderzoek van Jacobs c.s. voorhanden. Natuurlijk kijk je ook naar andere studies, maar je weet niet zeker of die uitkomsten ook relevant zijn voor déze exercitie. Je speelt wat met verschillende varianten en vergelijkt de uitkomsten met die eerdere studie. ‘Dat is mooi,’ zegt Peter-Egbert na deze vingeroefeningen tegen zijn medewerkers, ‘deze variant levert ongeveer dezelfde resultaten op als bij Jacobs, dus als we op safe willen spelen, lijkt deze me de beste.’
In zijn enthousiasme is Peter-Egbert echter vergeten dat er in de tussenliggende periode een financiële crisis heeft plaatsgevonden, zodat veel ‘tweede verdieners’ inmiddels niet meer kunnen stoppen met werken vanwege de hypotheeklasten en de huizenmarkt die begin 2015 nog op slot zat. En dat anderen graag willen werken, maar door de bezuinigingen hun baan zijn kwijt geraakt. ‘Beetje dom, lieverd,’ zegt Martina als zij hoort hoe die schatting over de arbeidsparticipatie tot stand is gekomen. Daarmee komt Peter-Egbert nog goed weg, misschien omdat hij Valentijnsdag niet vergeten is — tot haar blijde verrassing.
Driedubbel monopolie
Hoe is het mogelijk dat het CPB zulke valse voorspellingen doet en dat geen enkele econoom aan de bel trekt? Zoals iedere lezer zelf kan controleren, is dit echt niet het enige CPB-rapport dat de financiële crisis en haar gevolgen (vrijwel) helemaal negeert (of dat andere vormen van gemakzucht en domheid vertoont, zie hier en hier). Vreemd genoeg wordt het meest waarschijnlijke antwoord zelden genoemd: de driedubbele monopoliepositie van deze rekenmeesters. Economen zijn er altijd als de kippen bij om te wijzen op de nadelen van monopolievorming, maar blijkbaar geldt dat niet voor hun eigen clubhuis.
Waarom driedubbel? Ten eerste qua organisatie: het is vrijwel de enige hofleverancier van economische voorspellingen en macro-economische beleidsanalyses. Vele jaren geleden heeft Eduard Bomhof geprobeerd een concurrent uit de grond te stampen, maar zijn Nyfer speelt nauwelijks nog een rol van betekenis.
Het vertrouwen in onze nationale rekenmeesters is niet altijd terecht
Is het dan beter in Duitsland, waar ze vijf van dit soort instituten hebben? Nauwelijks, want in beide landen is er de facto een bijna-monopolie op het niveau van de theoretische benadering: de neoklassieke theorie. Andere economische scholen zijn er wel, maar die komen zeker in het beleidsonderzoek nauwelijks aan de orde.
Bij het derde monopolie gebruik ik het begrip op een iets andere manier, want ik bedoel hier dat het CPB blijkbaar niet hoeft te verantwoorden hoe het tot bepaalde voorspellingen is gekomen. Over de gebruikte modellen geeft het CPB wel wat informatie — waar alleen een select groepje economen iets aan heeft — maar hoe ze op basis van die modellen allerlei schattingen doen en vervolgens bepaalde varianten selecteren, blijft voor de buitenwereld verborgen. Het voorbeeld van Peter-Egbert laat zien dat het vertrouwen in onze nationale rekenmeesters niet altijd terecht is. John Kenneth Galbraith zei het al: ‘The only function of economic forecasting is to make astrology look respectable.’
Doorrekenen
Inmiddels lijkt dit inzicht ook in de Nederlandse politiek doorgedrongen. Het aantal politieke partijen dat haar verkiezingsprogramma’s niet door het CPB laat doorrekenen, is een stuk hoger dan vier jaar geleden. Is het toeval dat volgens de peilingen vooral déze partijen, zoals PVV, 50Plus en PvdD, aan de winnende hand zijn?
U begrijpt wellicht dat ik nogal moest grinniken toen ik in een recente column van Bas Jacobs het volgende las. Vorige week publiceerde het CPB de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s. In het tijdperk van ‘factless’ en ‘post-truth’ politiek is het prachtig dat dit in Nederland nog altijd gebeurt. Partijen die hier niet aan meedoen, zoals de PVV en de Partij voor de Dieren, verkopen de kiezers knollen voor citroenen.
Het CPB maakt ook goede studies die zo onterecht in diskrediet worden gebracht
Jacobs heeft blijkbaar nog niet in de gaten dat steeds meer mensen de CPB-voorspellingen nauwelijks serieus nemen. En dus ook ernstig twijfelen aan die Bekende Economen (BE’ers) die naar een of ander CPB-rapport verwijzen zonder de moeite te nemen om die bron kritisch te bekijken. Een goed voorbeeld van ‘eigen schuld, dikke bult’. Maar toch wel jammer, want naast dat malle voorspellen en doorrekenen maakt het CPB soms ook goede (achtergrond)studies, en die worden op die manier ten onrechte in diskrediet gebracht.
Basisbanen
De voorstanders van het basisinkomen — én van het garantie-inkomen — hebben één ding gemeen met het CPB: zij onderschatten het belang dat verreweg de meeste Nederlanders lijken te hechten aan een baan of een andere geaccepteerde vorm van maatschappelijke participatie. Zij hebben niet genoeg aan een inkomen, en willen iets doen dat hen in contact brengt met anderen en dat structuur geeft aan hun leven: een bezigheid waar ze voldoening uit halen. Mensen als Rutger Bregman, ikzelf en vele anderen zijn heel goed in staat om zélf allerlei activiteiten te verzinnen en contacten te maken om in die basisbehoeften te voorzien. Voor de meerderheid van de baanlozen is dat echter een stuk lastiger, en dan maakt het in de praktijk niet zoveel uit hoeveel opleiding ze hebben genoten. Die grote groep heeft behoefte aan een officiële baan of zzp-status — en voor de elite een bonte verzameling van hooggewaardeerde advies- en bestuursfuncties. Wat te doen als er, conjunctureel of structureel, te weinig banen zijn?
Laat de overheid basisbanen creëren, luidt het antwoord van sommige economen. In Nederland is vooral Joan Muysken uit Maastricht de grote pleitbezorger van wat in de Engelse literatuur en op YouTube wordt aangeduid als job guarantee. Inmiddels zijn er meer voorstanders, maar misschien vooral als poging om de opmars van het basisinkomen-front te stuiten.
Voor veel uitkeringstrekkers zijn basisbanen heel aantrekkelijk, want die geven structuur aan hun leven, zorgen voor meer inkomen en geven hen het gevoel dat ze nuttig zijn voor de maatschappij — wat misschien in hun laatste baan niet het geval was. Ze zijn ook aantrekkelijk voor hun toekomstige werkgevers, want de baanlozen blijven in het arbeidsritme en houden hun vakkennis zo goed mogelijk op peil — vooral in combinatie met scholingstrajecten, zoals ik in de vorige aflevering schetste. En ze zijn goed voor ‘werkend Nederland,’ want ze voorzien in maatschappelijke behoeften en de belastingbetaler betaalt daarvoor slechts het verschil tussen de uitkering en het minimumloon.
Dat laatste is althans de mening van Ben Ligteringen in zijn FTM-bijdrage aan de discussie over basisinkomen. Hij raamt de kosten van een landelijke invoering van de basisbaan op 3,5 miljard euro per jaar. De berekening van dat bedrag is terug te vinden in het artikel dat hij samen met Alfred Kleinknecht en andere economen heeft geschreven. Zij gaan uit van circa 430.000 bijstandsontvangers en een verschil van 8000 euro tussen bijstandsuitkering en minimumloon. De vermenigvuldiging levert 3,44 miljard op. ‘Uiteraard komen daar nog overheadkosten bij voor administratie en inrichting van werkplekken,’ voegen de auteurs er volledigheidshalve aan toe. Maar zij noemen vervolgens geen bedragen en concluderen dat er geen sprake is van ‘exorbitante bedragen,’ zeker in vergelijking met invoering van het basisinkomen.
Basisbanen zijn ook aantrekkelijk voor de werkgevers
Dat laatste is absoluut waar, maar daarmee houdt mijn instemming op. Het gaat mij niet zozeer om het feit dat het bedrag van 3,44 miljard extra is, namelijk het verschil met de huidige uitgaven aan bijstandsuitkeringen. Mijn kritiek richt zich vooral op het ouderwetse optimisme waarmee gesproken wordt over ‘overheadkosten voor administratie en inrichting van werkplekken’. Ga er maar aan staan: voor bijna een half miljoen mensen die in de bijstand zitten moet een geschikte basisbaan worden gevonden. Denken ze nu echt dat wij nog leven in de jaren ‘30, toen werklozen — overigens niet uit vrije wil — met een schop in de hand het Amsterdamse Bos gingen aanleggen? En tal van andere megaprojecten waar we nog steeds profijt van trekken.
Vooral veel overheadbanen
Ik vrees met grote vreze dat het voorstel van de basisbanen binnen de kortste keren zal ontaarden in een uitdijende paternalistische overheidsbureaucratie waarin middelbaar opgeleide ambtenaren, aangestuurd door hoger opgeleide managers en deskundigen, aan laagopgeleide baanlozen gaan voorschrijven welke werkzaamheden zij moeten uitvoeren, en wie het meest geschikt is voor de bij elkaar gesprokkelde basisbanen.
Vervolgens gaan vele bijstandsontvangers in beroep tegen de basisbaan die voor hen is verzonnen, zodat ook vele advocaten en rechters emplooi vinden in de basisbanensector — maar niet voor een minimumloon. Hetzelfde geldt voor psychologen, onderwijskundigen en andere gammadeskundigen — en natuurlijk filosofen — die de kansarme bijstandsontvangers moeten bijstaan in hun zoektocht naar de basisbaan waarmee zij hun dromen kunnen verwezenlijken. En natuurlijk hebben we bedrijfskundigen en managers nodig om al die basis- en overheadbanen op elkaar af te stemmen en efficiënter te laten verlopen. Laten we ook de ICT’ers niet vergeten, want het spreekt voor zich dat iedereen gebruik moet maken van sociale media en van allerlei geavanceerde digitale communicatiemethoden.
Iedereen die de film ‘I Daniel Blake’ van Ken Loach heeft gezien, kan zich waarschijnlijk voorstellen hoe ook bij de basisbanen de bijstandstrekker wordt vermalen door allerlei bureaucratische regels die elk op zich soms logisch zijn, maar in combinatie vrijwel altijd leiden tot doffe ellende en een enorme verspilling van menselijke energie.
Dat het basisbanen-voorstel vooral heel veel duurbetaalde overheadbanen creëert, is zeker niet het enige probleem. Door de regie bij de gemeente te leggen — omdat de bijstand een gemeentelijke uitvoering kent — krijg je te maken met plaatselijke politici die over veel ego beschikken en zich graag willen profileren om later een stapje hoger te komen, bijvoorbeeld in de landelijke politiek. Zij schudden graag wat werkgelegenheidsprojecten uit hun mouw, natuurlijk ter meerdere eer en glorie van de gemeente en haar inwoners. Aan die arme gemeenteambtenaren de ondankbare taak om deze luchtkastelen een stevige ondergrond te geven — of in de lucht te houden tot een nieuwe lichting politici op het pluche komt zitten.
Dit soort banenprogramma’s is vaak mosterd na de maaltijd
En daarmee kom ik op een derde probleem: dit soort banenprogramma’s is vaak mosterd na de maaltijd. Zodra ze eindelijk zijn opgestart, is de recessie alweer voorbij of is het betreffende maatschappelijke probleem minder urgent geworden of alweer opgelost. Iedereen die zijn ogen en oren de kost geeft, weet hoe langzaam de ambtelijke en politieke molens malen — niet als het om politieke hobby’s en andere egotripperij gaat, maar wel bij de zaken die gewone mensen belangrijk vinden.
Begrijp me goed: ik ben absoluut geen tegenstander van basisbanen, maar niet onder de regie van beroepspolitici en deskundigen. In de volgende — en laatste — aflevering kom ik met een beter voorstel. En dan hoop ik tevens een oplossing aan te dragen voor twee andere problemen van de basisbaan, maar ook van het basis- of garantie-inkomen. Ik doel op de verdringing op de arbeidsmarkt — reguliere banen worden verdrongen door goedkopere basisbanen — en natuurlijk op de financiering van al die mooie idealen.
Dit opiniestuk verschijnt ook op http://eco-simpel.nl/.
69 Bijdragen
piterkamp 4
Directeur Teulings ging zelfs uit Nederland weg, voor het weggaan deelde hij nog even een klap uit 'het CPB rapport over de voordelen van de euro was drijfzand'.
Voor of na zijn verbanning werd Mariëtte Hamers van de PvdA toezichthouder, en er werd een m.i. plooibaar miepje als directeur benoemd.
ik geef dus niet veel meer voor het CPB, die economen die in 1997 uitlegden dat de euro zou mislukken kregen gelijk, maar hun carrières liepen ernstige schade op.
Er is vrijheid van meningsuiting, maar die kan niet altijd zonder schade worden gebruikt.
Ook CPB'ers vinden het niet leuk de hypotheek niet meer te kunnen betalen, denk ik.
Niet iedereen vindt zomaar weer werk, al is het in Londen.
Peter Urbanus 5
piterkampWat u beschrijft is zelfs een beetje Sovjet-Unie-achtig, maar ik kijk er niet van op. Politiek en bestuur leven altijd een beetje in een eigen bubbel, maar het moet niet al te gek worden.
piterkamp 4
Peter UrbanusJoost Versteegh 4
piterkampGelukkig maar dat de man betrokken is geweest bij vele economische ongelukken de afgelopen jaren. Het had anders nog veel slechter kunnen aflopen.
Peter Urbanus 5
Moet je je eens voorstellen wat je nu nog kunt doen met omgerekend 800 a 900 euro? Hetzelfde verhaal voor een basisinkomen. Dat zal moeten meegroeien, want anders kun je er straks -gechargeerd gesteld- net een rondje van in het café van geven.
Ton Korver 3
Matthijs 11
Wietze van der Meulen 6
http://www.mirjamderijk.nl/cpb-heeft-ongezond-grote-invloed-op-nederland/
Het is daarmee ook geen wonder dat we steeds meer terecht komen in een maatschappij waarin onderlinge visieverschillen steeds harder worden bevochten. Voor de toekomst belooft dat weinig goeds.....
piterkamp 4
Wietze van der Meulen[Verwijderd]
Wietze van der MeulenF.T.M. Kauffmann 7
Wietze van der Meulen"Het CPB gaat er overigens van uit dat meer gelijkheid leidt tot minder economische groei en vice versa. Die aanname is extra vreemd omdat zowel de OESO als het IMF in lijvige rapporten heeft vastgesteld dat ongelijkheid juist leidt tot minder groei. Het CPB berekende op grond van het OESO-rapport dat het Nederlandse bbp 4,7 procent hoger had kunnen zijn als tussen 1990 en 2010 de inkomensongelijkheid hier niet toegenomen was. Het gaat dan over 30 miljard euro. Een ‘beperkt’ effect, vindt het Planbureau, en besloot mede daarom zijn modellen niet aan te passen. Opmerkelijk, want het bureau vindt 0,25 procent bbp-groei per jaar – dat is waar we het dan ongeveer over hebben – vaak zeer de moeite waard."
...ongelofelijk.
Roland Horvath 7
Een Onvoorwaardelijk Basis Inkomen OBI moet leefbaar zijn bvb 1.500 per maand voor 18+ en 200 voor 18-. Zo'n OBI is slechts een andere en eenvoudiger verdeling van een deel, namelijk 40% van het BBI, van het huidige inkomen, het komt niet bovenop het huidige inkomen. Er verandert niet meer dan het invoeren van het OBI, meer ambitie heeft een OBI niet. Het is beter het geleidelijk aan in te voeren voor iedereen. Zijn er grote nadelen dan kan men stoppen. Een OBI van 1.500 kan betaald door ten 1e, een deel van de Sociale Zekerheid SZ en ten 2e: Wie 1.500 per maand verdient, betaalt zijn OBI zelf tenminste gedeeltelijk en progressief zodat iemand met een inkomen van 15.000 het OBI zelf betaalt. Voor zo iemand is een OBI een garantie dat hij iedere maand 1.500 euro ontvangt. Zonder voorwaarden, of hij werkt of niet. Mogelijk, betaalbaar. De SZ blijft gedeeltelijk bestaan. Prijzen en lonen blijven dezelfde. Het leven en de maatschappij zien er met een OBI heel anders uit.
Dat de rekenmodellen van het CPB zo flagrant in tegenspraak zijn met de werkelijkheid, is moedwil, neoliberale indoctrinatie, wensdenken en groepsdenken. Zoals SDB zegt, het brengt de CPB en andere experts in diskrediet. Rutte2 zal daar niets aan veranderen.
peterengel 2
Roland Horvath<prijzen en lonen blijven dezelfde> lonen zullen veranderen - wat als loonbelasting afgeschaft wordt, dus dat iedereen wit werkt, waar dan ook - werkgevers krijgen het een stuk eenvoudiger daardoor - btw. op producten diensten zal moeten zorgen voor betaalbaarheid basisinkomen - prijzen krijgen andere berekeningscomponent omdat loonkostenpost wegvalt
en het leven en de maatschappij zien er met een OBI heel anders uit - ja dat is zeker - van onderuit zal de mens met meer vrijheid kunnen kiezen
W. Van Den Broeck 5
Vooraleer gratuit de baangarantie af te kraken, die ook vooral een macro-economische stabilisator is waar de auteur geen begrip van schijnt te hebben, zou de auteur het werk van Muysken en Mitchell uit 2008 eens goed moeten lezen. Nu verliest de auteur alle autoriteit, waar ik zijn vorige artikels best integer vond. Dit wordt op het einde goedkope bagger.
Roland Horvath 7
W. Van Den Broeck2/ Het werk dat er is moet anders verdeeld en er moet -zeer- veel geïnvesteerd o.a. in nieuwe en/of duurzame producten en methoden waarin de overheid de leiding moet nemen. Nogmaals, dat heeft Rutte2 gesaboteerd, geen geld. Ter vergelijking, de digitalisering is uitgewerkt door de VS overheid sedert WO2, private ICT ondernemingen waren daarin slechts volgers. In NL/BE/EU verdrinken we door een passieve, corrupte, onbekwame, neoliberale en bezuinigende overheid. Er gebeurt niets.
W. Van Den Broeck 5
Roland HorvathMaartenH 10
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
MaartenHDus ik ben het helemaal eens. Het is het minst slechte van alle ideeen om mensen de waardigheid en zin van het leven niet te laten ontnemen tijdens een economische terugval of een recessie.
MaartenH 10
W. Van Den BroeckStel dat je zegt, ja maar je kunt heel zinvol werk in het verpleeghuis doen, dan zeg ik nog steeds, prima, maar waarom leidt dat niet tot een vacature waarop ik kan solliciteren?
Ik denk dat we het als maatschappij zo moeten organiseren dat werk waar behoefte aan is ook gedaan kan worden. Er is genoeg te investeren in duurzaamheid en zorg. De markt gaat dat niet oplossen, dat moeten we zelf doen.
Als we desondanks niet iedereen 40 uur per week aan het werk kunnen houden, dan is een garantiebaan geen oplossing, dat leidt alleen tot zinloos werk. Dan moeten we dingen vinden om mensen minder te laten werken en desondanks een fatsoenlijk inkomen te laten hebben.
W. Van Den Broeck 5
MaartenHvele medische aandoeningen die werkloosheid met zich mee brengt, en houdt de productiviteit op peil wat een stabilisator is voor inflatie.
Je kan natuurlijk ook mensen laten wachten tot er beter werk opduikt maar dat gebeurt heel vaak niet en zo gauw ze een tijd thuis zitten, raken ze begrijpelijk ontmoedigd en wanhopig, komen ze in de val van langdurige werkloosheid en mogelijk in armoede en wil de private sector ze vaak niet meer aannemen, zodat je met bottlenecks en arbeidsmarktkrapte komt te zitten wanneer de economie terug aantrekt. Tja, wat is dan het beste?
Lodewijk 6
MaartenHOmdat dat geld voor die baan is opgevreten door de managers-laag erboven. Een manager kost 12 paar handen aan het bed. Als dat door een onervarene moet worden gedaan, is dat verdringing én het tehuis loopt meer risico op ongelukken.
Het tehuis zelf zit daar echt niet op te wachten.
MaartenH 10
LodewijkLodewijk 6
MaartenHJa, of vrijwilligerswerk, daar stikt het tegenwoordig ook van. Maar vooral geen geschikt personeel, dat wordt gedegradeerd tot hulp in de huishouding via een of andere louche stichting.
[Verwijderd]
MaartenHhein vrolijk 6
W. Van Den BroeckMaartenH 10
hein vrolijkpiterkamp 4
hein vrolijkBerend Pijlman 13
hein vrolijkLuister de volgende serie podcasts over het backfire effect waar nog veel meer ingegaan wordt op dit fenomeen en hoe hiermee om te gaan. Is een echte aanrader: https://youarenotsosmart.com/2017/01/13/yanss-093-the-neuroscience-of-changing-your-mind/ en dus ook de daaropvolgende drie afleveringen waarvan de laatste nog moet verschijnen.
piterkamp 4
Berend PijlmanMaar er zijn natuurlijk gradaties in zekerheid of onzekerheid mogelijk.
hein vrolijk 6
Berend PijlmanMij ging het hier louter over de zin en onzin van economische berekeningen, en vooral voorspellingen.
Bedankt voor de aanrader!
[Verwijderd]
Roland HorvathGrootste voordeel van een basisinkomen is dat mensen meer gaan kopen in de lokale economie. Dat zorgt voor banenbehoud en nieuwe banen. Het werkt als een sneeuwbaleffect. Economie bouw je alleen op van onderen af aan.
Daarbij, als mensen zich goed voelen en relatief tevreden zijn zal alles beter draaien en verbetert de stemming in het land. Repressie en nachtwakersstaat veroorzaken juist het tegendeel daarvan.
Roland Horvath 6
W. Van Den Broeck Vandaag 17:15
Apekool 5
[Verwijderd][Verwijderd]
ApekoolPS: Als dat goed gaat zal het meehelpen om minder mensen hierheen te laten komen denk ik. Geen enkele vluchteling, oorlog, politiek of economisch, vlucht, omdat ze het zo'n goed idee vinden om alles en iedereen achter te laten.
Marten 1 1
Dit impliceert namelijk dat het wél laten doorrekenen van een verkiezingsprogramma samenhangt met feiten en waarheid.
Wat zou betekenen dat berekeningen, ramingen, verwachtingen, schattingen, voorspellingen van ontwikkelingen die nog niet hebben plaatsgevonden, gelijk worden gesteld met ontwikkelingen die wel hebben plaatsgevonden.
Ik vind dat niet alleen zorgwekkend, ik vind het zelfs een beetje eng.
Arjan 7
Marten 1piterkamp 4
ArjanIk trek me dan ook niets aan van doorrekeningen, ga echt FvD stemmen, ondanks dat ik van geen kanten zie hoe de eerste 20 mille belastingvrij kan worden.
Waar het voor mij om gaat is de tendens van een partij, dat verandert niet zomaar.
Dat zie je nu aan Asscher, de man meent zelfs eerste minister te kunnen worden.
Elke realiteitszin ontbreekt, maar ja, daar viel Den Uyl ook al op.
Lodewijk 6
piterkampJa, ik hoorde afgelopen week JD zeggen, dat hij zijn karwei als min.van financiën graag wilde afmaken, want het ging nu zo goed met Nederland.
Lodewijk 6
ArjanApekool 5
LodewijkBij ons (beta)bedrijf is statistiek typisch een waarschuwingsmechanisme: uitschieters en trends zijn interessant om eens goed naar te kijken, de absolute uitkomsten op zich zijn dat veel minder.
Stravidarus 6
R. Eman 8
[Verwijderd]
R. EmanAanvullend op maandag 27-2-17: Bedrijven wilden geen mensen vanuit een I/D baan, of Melkertbaan. Ze dachten dat ze slechte werknemers binnen zouden halen, hetgeen uiteraard onzin was.
[Verwijderd]
hein vrolijk 6
[Verwijderd]Diny Pubben 9
hein vrolijkAansluitend bij de CPB en CBS aannames zie en hoor ik nog beleidsmakers dansend in ivoren torens omdat ze niets meer met de praktijk van doen hadden.
Daar zit de kloof, los gezongen van de praktijk, noem ik dat en de zwijgplicht cultuur onder het bestuur zou bevraagd moeten, weet niet hoe.
NL is slecht in de vertaalslag naar de praktijk bleek ook uit alle ICT hoorzittingen, daar werden de praktijkvragen niet eens gesteld.
Hoe heb jij die film ervaren?
hein vrolijk 6
Diny PubbenDiny Pubben 9
hein vrolijk'who stars in the film, added he felt I, Daniel Blake “gives the working class a voice back. People haven’t listened to them for 40 years.'
Reageerde ooit op Eric Smit, die film verplichte kost voor al onze journalisten, na mijn ervaring met onze rechtstaat en een paar honderd nul-uren contracters en part timers, moderne slavernij, die gedwongen werden minder en goedkoper te gaan werken in de zorg.
'Speaking at the press conference afterwards, Loach went further, saying that the government “have to be removed”. He hoped that voters would see his film, but there was little point politicians doing so as “the people actually implementing these decisions know what they’re doing. It’s conscious.”
Their welfare policies, he said, harked back to the Victorian workhouse ethos of telling people that poverty was their fault. “They know they’re doing. We have to change them; they have to be removed.”'
Vind het bizar dat ik een advocaat betaald heb a 150 euro per uur jaren lang om die corruptie te beschrijven. Zwijg even over privacy in onze (zorg)systemen.
Voor slecht bestuur kun je niet naar de rechter.
Al bekend met het doelgroepenregister waar onze lager opgeleiden, doeners, instromen zonder dat ze het weten?
Hoe ze daar ordinaire handel worden voor de uitzendindustrie.
Diny Pubben 9
hein vrolijkDeze film schetst volgens hem een beeld van de onderklasse en dat ben ik niet met hem eens. Ik zie in deze film een profielschets van de verpauperende middenklasse, enkele decennia geleden nog de trots van het kapitalisme en de liberale democratie, nu beroofd van illusies en perspectieven, aangewezen op het residu van hun sociale intelligentie die voorheen, onder gunstiger voorwaarden, door de moraliteit in bedwang gehouden werd.
Daniel is een vakman, een geschoolde ambachtsman, die tot voor kort een burgerlijk bestaan leidde in een fatsoenlijke buurt. Maar de sociale volkshuisvesting is verwaarloosd ten gunste van lucratieve vastgoedprojecten elders. Zijn buurman is een handige jongen, business wise en computer savvy, met een prima opleiding die hem heeft geleerd hoe je zaken kunt doen met het buitenland. Katie is ook al geen onderklasse. Zij komt uit een keurig gezin, deed het goed op school en was op weg naar een universitaire opleiding, toen ze zwanger werd en de school vroegtijdig moest verlaten.
In handen van incompetente hulpinstanties die haar van de regen in de drup helpen, zien we hoe zij volkomen klem loopt in de ontmenselijkte verhoudingen van de tegenwoordige maatschappij.
Deze film gaat over de huidige fase van het kapitalisme dat zijn slachtoffers inmiddels wegmaait uit de middenklasse en de gegoede burgerij. Dat is ook de boodschap die een dakloze de politieagenten naschreeuwt als die Daniel arresteren: ‘Denk toch na, jullie zijn straks zelf aan de beurt, ook de politie wordt binnenkort geprivatiseerd en dan staan jullie hier in de rij.’
[Verwijderd]
hein vrolijk[Verwijderd]
Diny PubbenLodewijk 6
[Verwijderd]Voor het geval je 'm niet vindt: http://www.imdb.com/title/tt5168192/?ref_=nm_flmg_dr_2
:-)
[Verwijderd]
Lodewijk5 minuten later: Oepsie... dat is de trailer. En ik heb wel een probleem met wat ze eerst willen van me. Ik heb een Google account en dat zou voldoende moeten zijn, maar is het niet. Aanvullende info wil ik niet zomaar geven online.
[Verwijderd]
hein vrolijkEn ook nu worden deze mensen in Rotterdam op een nare manier bejegend en behandeld. Totaal onnodig voor de meesten.
Lodewijk 6
[Verwijderd]Klopt. Afgelopen vrijdag was een programma op radio1, waarin weth. van SZ zijn beleid hartstochtelijk aanprees. Een reageerder zei, dat de afdeling Bezwaarschriften het afgelopen jaar was getroffen door een tsunami van bezwaarschriften. Ook een geïnterviewde Ombudsvrouw liet geen spaan heel van het gevoerde beleid. Maar ja, rechts hè. Blij dat ik niet in Rotterdam woon.
[Verwijderd]
LodewijkStruyvenberg is een arrogante man die neerkijkt op iedereen die een uitkering moet aanvragen en er van uit gaat dat het altijd eigen schuld is. Zo hoef je je nl niet in te leven in die mensen.
Arjan 7
Nergens beschrijft S. de Beter hoe dit onderzoek van CPB tot dit resultaat heeft geleid wat hij inhoudelijk weerlegt door bv een gedegen tegenonderzoek. Nee, Peter Egbert de Boer is ambitieus, die stopt niet met werken, dus het onderzoek van het CPB klopt niet....
Vervolgens gaat S. de Beter in op het voorstel van o.a. Alfred Kleinknecht, https://www.tijdschriftvoorarbeidsvraagstukken.nl/inhoud/tijdschrift_artikel/TA-32-4-5/Een-onvoorwaardelijk-basisinkomen-of-een-basisbaan, wat hij weerlegt door in het wilde weg te brainstormen, ipv zich te baseren op onderzoek.
En dan lees ik dat mensen het een interessant artikel vinden en het met hem eens zijn.
Dit is treurig, dat we elk onderzoek in de prullenbak denken te kunnen gooien zonder zelf onderzoek te hebben gedaan.
piterkamp 4
ArjanArjan 7
piterkamp[Verwijderd]
Arjanhein vrolijk 6
ArjanEn wilt u het volgende fragment nog eens lezen?
"Bij het derde monopolie gebruik ik het begrip op een iets andere manier, want ik bedoel hier dat het CPB zich blijkbaar niet hoeft te verantwoorden hoe ze tot bepaalde voorspellingen zijn gekomen. Over de gebruikte modellen geeft het CPB wel wat informatie – waar alleen een select groepje economen iets aan heeft – maar hoe ze op basis van die modellen allerlei schattingen doen en vervolgens bepaalde varianten selecteren, blijft voor de buitenwereld verborgen."
Arjan 7
hein vrolijkU heeft niet de beschikking over bepaalde data, weet onvoldoende van de modellen die het CPB gebruikt, en begrijpt niet hoe ze tot bepaalde conclusies komt.
Dus u heeft het over onderzoeken waarvan u zelf stelt weinig te weten, maar waar u toch tot de conclusie komt dat het niet klopt.
En als we tegenonderzoek verlangen die andere resultaten laten zien om de conclusies van het CPB te weerleggen, gaat u aan mij vragen hoe zo'n onderzoek er concreet moet uitzien en hoe u aan die data kan komen? Wat ik u in ieder geval kan vertellen is dat degene die u bekritiseert mij deze vragen niet stelt, en u kan ook verwijzen naar andere onderzoeken die zijn gedaan als u het zelf niet kunt.
hein vrolijk 6
ArjanLaat ik mijn eerdere vraag nog iets specifieker maken: Wilt u heel concreet aangeven hoe het door uw gewenste tegenonderzoek eruit zou moeten zien, en hoe iemand die NIET bij het CPB werkt aan de beschikbare data en aan de gehanteerde parameters en coëfficiënten zou kunnen komen? Of hoe iemand die WEL bij het CPB werkt, het volk of zijn vertegenwoordigers kan vertellen hoe stevig of broos bepaalde CPB-voorspellingen zijn?
Arjan 7
hein vrolijkEn waarom moet ik u concreet aangeven hoe zo'n onderzoek eruit moet zien? Ik ben in het dagelijks leven geen wetenschappelijk onderzoeker op dit gebied. Als u daar meer informatie over wilt ontvangen dan moet u specialisten daarover raadplegen. Dat is niet mijn taak.
hein vrolijk 6
ArjanDenk aan de wijze woorden van Bob Dylan: "You can't win with a loosing hand" http://bobdylan.com/songs/things-have-changed/
Arjan 7
hein vrolijkEn wilt u het volgende fragment nog eens lezen?
Bij het derde monopolie gebruik ik het begrip op een iets andere manier, want ik bedoel hier dat het CPB zich blijkbaar niet hoeft te verantwoorden hoe ze tot bepaalde voorspellingen zijn gekomen. Over de gebruikte modellen geeft het CPB wel wat informatie – waar alleen een select groepje economen iets aan heeft – maar hoe ze op basis van die modellen allerlei schattingen doen en vervolgens bepaalde varianten selecteren, blijft voor de buitenwereld verborgen."
"Uw samenvatting – en de rest van uw commentaar – berust op de veronderstelling dat ik iets vraag wat ik zelf niet heb/weet/kan. Maar hoe weet u dat die veronderstelling klopt? Misschien werk ik gewoon bij het CPB en weet dus precies hoe een en ander wel en niet in z’n werk gaat; maar mag ik niet uit de school klappen, op straffe van ontslag. Misschien speel ik wel de rol van docent die aan de student vragen stelt die hij natuurlijk zelf ook kan beantwoorden; die vragen zijn louter bedoeld om te achterhalen of de student de stof beheerst.
Laat ik mijn eerdere vraag nog iets specifieker maken: Wilt u heel concreet aangeven hoe het door uw gewenste tegenonderzoek eruit zou moeten zien, en hoe iemand die NIET bij het CPB werkt aan de beschikbare data en aan de gehanteerde parameters en coëfficiënten zou kunnen komen? Of hoe iemand die WEL bij het CPB werkt, het volk of zijn vertegenwoordigers kan vertellen hoe stevig of broos bepaalde CPB-voorspellingen zijn?"
Zie uw reacties plus het feit dat u geen info deelt over die onderzoeken. Dacht u soms dat ik denk dat u die onderzoeken wel kent maar dat u een goede reden heeft om dit niet met ons te delen? Houdt u iemand anders voor de gek.
hein vrolijk 6
ArjanEn blijkbaar zijn de woorden van Dylan nog niet doorgedrongen of begrepen.
Laten we hiermee stoppen want het leidt af van de boodschap die ik te melden heb.
Arjan 7
hein vrolijkLodewijk 6
Dus kom maar op, liefst als commentaar aan dit schrijven.
Even ter verduidelijking: Ik heb zelf 25 jaar als ambtenaar in een sociale dienst gewerkt en ben -buiten mijn schuld- 10 jaar werkloos geweest.
[Verwijderd]
LodewijkIn Rotterdam je RMF formulier te laat inleveren betekent ogenblikkelijke korting op je uitkering op. Wel, in kantoor Noord aan de Schiekade kan je je formulier in de brievenbus stoppen. Dan valt je formulier 4 meter naar beneden naar de postkamer, waar een groene, plastic rolcontainer tegen de muur staat om alle post op te vangen. Wat er naast valt blijkt niet altijd gezien te worden en/of opgeraapt te worden. Als je dan de brief krijgt waarin staat dat je gekort gaat worden dan bel je op.
"Formulier moet er zijn, mevrouw..."
De Soosmevrouw zegt: "U bent en blijft verantwoordelijk voor uw RMF formulier tot het is gecontroleerd en verwerkt door ons."
"............. !!!!???? Watte?? Ben ik verantwoordelijk voor wat ACHTER de muren van het SoZaWe kantoor (Nu UWV) gebeurt? Hoe bedoelt u?" Uiteindelijk een kopie laten maken en de dreiging af kunnen wenden. Als je emotioneel bent en gaat huilen word je gezien als een bedreiging en staan er direct twee veiligheidsmensen achter je. Dit is waarom ik zo blij was 65 te worden...
PS: RMF: RechtMatigheids Formulier.