
Over de winnaars en verliezers van globalisering. Lees meer
Internationale handels- en investeringsverdragen als TTIP en CETA bevorderen de vrije handel tussen burgers, landen en continenten, leveren nieuwe banen op en geven het bedrijfsleven een impuls. Althans, dat is het idee. In werkelijkheid vinden de onderhandelingen achter gesloten deuren plaats en werken lobbygroepen hard om hun belangen veilig te stellen.
Er bestaan dan ook grote zorgen dat de verdragen niet de belangen van (EU-)burgers dienen, maar vooral die van grote ondernemingen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de kwaliteit van ons voedsel? Ons energiebeleid? Gaat de belastingbetaler straks opdraaien voor claims van Amerikaanse multinationals als we chloorkippen en -eieren uit onze schappen weren? Of als we kerncentrales sluiten? Follow the Money zoekt het antwoord op die vragen.
De Eerste Kamer stemt over handelsverdrag CETA: wat staat er op het spel?
Nationale Nederlanden eist half miljard van Argentinië om nationalisering pensioenstelsel
Hoe Canada de Europese voedselveiligheid verwatert
De wereld bespreekt ISDS, critici vrezen betekenisloze hervormingen
Europese vrijhandelsverdragen: werk als wisselgeld
5 Vragen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan
Tweede Kamer bepaalt: TTIP en CETA zijn geen controversiële onderwerpen
De econoom die het waagde aan TTIP te tornen
Hoe een halve huilbui ons aan CETA hielp
Trump stopt met handelsverdrag TPP, bedrijven bieden banen aan
© ANP
Valt de TTIP-droom van Jean-Claude straks in duigen?
Niet eerder hadden zoveel Europese regeringsleiders kritiek op handelsakkoord TTIP. Eind juni kan het zelfs over zijn met de TTIP-droom van EC-voorzitter Jean-Claude Juncker. Waarover gaat die droom ook alweer? En wat is de kritiek?
Jean-Claude heeft een droom. In die droom staan op een dag alle Europese landen — politiek leiders van Londen tot Madrid — eensgezind achter TTIP. Een fijne droom, maar die gehoopte Europese harmonie is nog ver weg, zo is de afgelopen tijd gebleken. De ene belangrijke politieke leider na de andere heeft laten weten ernstige bedenkingen te hebben bij TTIP, het beoogde vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten.
De ene belangrijke politieke leider na de andere liet weten ernstige bedenkingen te hebben bij TTIP
Zo bekritiseerde de Duitse minister van Economische Zaken, Sigmar Gabriel, bondskanselier Merkel vanwege haar uitspraken over het afsluiten van TTIP in 2016. Gabriel vreest dat tijdsdruk een slecht verdrag oplevert. De uitspraak van Merkel noemde hij ‘verkeerd’. In Frankrijk zei president François Hollande vorige maand het TTIP-verdrag niet te accepteren zolang ‘het de essentiële principes ondermijnt van onze landbouwsector, onze cultuur en de gemeenschappelijke toegang tot publieke markten’. In het Verenigd Koninkrijk voelde de Britse premier David Cameron, zelf uitgesproken positief ten opzichte van TTIP, zich genoodzaakt een wetsvoorstel aan te nemen dat de gezondheidszorg in het land beschermt tegen eventuele privatisering als gevolg van TTIP. Alom wordt dit gezien als een knieval voor tegenstanders van TTIP. De nieuwgekozen Oostenrijkse president Alexander van der Bellen sprak zich in de verkiezingsstrijd uit tegen TTIP.
Alle Europese regeringsleiders wordt naar hun actuele mening over TTIP gevraagd, het komt dan neer op een simpele ja of nee
Aan al die politieke twijfels heeft Jean-Claude een broertje dood, want Jean-Claude is Jean-Claude Juncker. Luxemburger, oud-premier, vader, echtgenoot, maar vooral Europeaan. Jean-Claude is de voorzitter van de Europese Commissie en daarmee een van de machtigste mannen in Europa. De Europese Commissie voert namens alle Europese landen de TTIP-onderhandelingen met de Verenigde Staten. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei maandag dat alle Europese regeringsleiders eind juni door Juncker nog maar eens naar hun actuele mening over TTIP worden gevraagd. Het komt dan neer op een simpele ja of nee.
Voor Jean-Claude past TTIP in het grotere Europese plaatje. Een droom in een droom als het ware. Kan de EU welvaart brengen voor haar inwoners? Is de EU open ten opzichte van de rest van de wereld? ‘Europa heeft antwoorden op deze vragen,’ zei Juncker het afgelopen jaar in zijn Europese State of the Union-toespraak. Volgens Jean-Claude zijn we het allemaal met elkaar eens dat Europa zich moet aanpassen om de problemen van vandaag aan te kunnen, ‘Dat is waarom we onderhandelen over handelsakkoorden [TTIP dus, red.] met vooraanstaande landen, zoals het trans-Atlantische vrijhandels- en investeringsverdrag.’
TTIP: weg met de handelsbarrières
De onderhandelingen over het trans-Atlantische vrijhandels- en investeringsverdrag (TTIP) gingen officieel in 2013 van start. Sindsdien onderhandelt — ruziet eigenlijk — de Europese Unie met de Verenigde Staten over het vergemakkelijken van de wederzijdse handel.
Een onderdeel van TTIP is het verlagen van de zogenoemde tarifaire barrières. Simpelweg komt dat neer op minder of geen importheffingen meer voor bedrijven. Een ander onderdeel — en veel belangrijker volgens de onderhandelaars — is het vinden van een compromis voor de non-tarifaire barrières. Dit zijn alle wetten en regels in Europa en in de Verenigde Staten die van elkaar verschillen. Ze maken het verhandelen van producten en diensten soms lastig en daarom moeten we ervan af, vinden de voorstanders van TTIP.
Duizend man op de Dam
Tegenstanders van TTIP zien liever niet de eigen wetten en regels verdwijnen, maar bij voorkeur wel het verdrag. Afgelopen zaterdag werd er in vele Europese steden gedemonstreerd, ook in Amsterdam waar duizend man op de Dam stonden. De voornaamste gevaren van TTIP zijn volgens de tegenstanders het verliezen van de greep op wetten voor onder andere de voedselveiligheid en een vergrote macht voor het bedrijfsleven die ten koste gaat van de burger. Die grotere macht uit zich in de mogelijkheid voor bedrijven om een rechtszaak tegen landen aan te spannen bij vermeend oneigenlijke verliezen van investeringen. Dit rechtssysteem, dat al wereldwijd wordt toegepast (veelal via Nederlandse brievenbusfirma’s), heet het Investor-State Dispute Settlement (ISDS). Onder grote druk van burgers en politici, waaronder Nederlandse, hebben de EU-onderhandelaars een wijziging van ISDS voorgesteld in TTIP. De oprichting van een wereldwijd tribunaal is daarbij de grootste aanpassing. De Amerikanen staan echter niet te juichen om dit ‘ISDS 2.0’.
De economische argumenten van politieke TTIP-voorstanders steunen op twijfelachtig onderzoek
Er is nog meer twijfel over het verdrag. Bijvoorbeeld over de economische winst als gevolg van TTIP. Eerder onderzoek van Follow the Money bracht aan het licht dat de argumenten van politieke voorstanders van TTIP steunen op economisch onderzoek dat gebruikmaakt van een dubieuze rekenmethode. Een deskundige zei daarover tegen FTM: ‘Ik hoop dat de politiek het gebruikte model niet te letterlijk neemt, het is immers een vereenvoudiging van de werkelijkheid.’
Greenpeace en TTIP-Leaks
Een ander veelgenoemd probleem is de mate van transparantie. De TTIP-onderhandelingen in Brussel en Washington zijn niet publiek toegankelijk, en zelfs afgevaardigden van nationale parlementen en het Europees Parlement worden geweerd. Enkel de onderhandelaars hebben toegang tot de onderhandelingen. Volgens de onderhandelaars komt dit door de gevoeligheid van de materie en het ‘niet in je kaarten willen laten kijken’.
Het gebrek aan transparantie is olie op het vuur van de tegenstanders. Greenpeace Nederland kwam op 2 mei met het grootste lek van TTIP-documenten tot nu toe. De milieu-organisatie noemt het ‘TTIP-Leaks’, maar die naam heeft niet geleid tot aanhoudende media-aandacht. De reden: de gelekte TTIP-teksten blijken weinig echt schokkende informatie te bevatten.
De Nederlandse bijdrage
Het Nederlandse kabinet staat helemaal achter de komst van TTIP. Alhoewel het bij de PvdA intern rommelt over de kwestie, is het kabinet waarvan die partij samen met de VVD deel uitmaakt niet van plan zich terug te trekken uit de onderhandelingen. De Nederlandse steun voor TTIP is, zo bleek uit onderzoek van Follow the Money, terug te voeren op een interne memo van het Ministerie van Buitenlandse Zaken uit 2012. Daarin staat: ‘EU en VS hebben in ieder geval aangegeven dat als onderhandelingen worden geopend, mislukking niet tot de mogelijkheid (sic) behoort.’ Het Nederlandse beleid is sindsdien pro-TTIP.
Het Nederlandse kabinet deelt de droom van Jean-Claude. Het kwam daarom goed uit dat Nederland in januari 2016 voorzitter werd van de Europese Unie. In een Kamerbrief beschreef Bert Koenders, Minister van Buitenlandse Zaken, destijds de doelstellingen van het kabinet tijdens het voorzitterschap: ‘TTIP is een absolute prioriteit voor het kabinet, gezien de verwachte voordelen die een ambitieus verdrag biedt.’
Het is echter maar de vraag of het Nederlandse voorzitterschap wel iets heeft bijgedragen. Immers, niet eerder waren Europese politici zo kritisch over TTIP als in het afgelopen half jaar. Nederland heeft nog een kleine maand om het tij te keren en iedereen weer te laten geloven in TTIP. Op 1 juli neemt Slowakije het voorzitterschap over van Nederland. En hoewel de Slowaakse Minister van Buitenlandse Zaken onlangs aangaf dat het land zal werken aan de verdere totstandkoming van TTIP, staat het bevorderen van de onderhandelingen aanmerkelijk lager op het prioriteitenlijstje dan dat het geval was bij Nederland.
Nederland heeft nog een kleine maand om het tij te keren en iedereen weer te laten geloven in TTIP
Valt de droom in duigen?
De ontmoeting, eind deze maand, van Juncker met de Europese regeringsleiders wordt cruciaal voor TTIP. De voorzitter van de Europese Commissie wil dan van alle 28 leiders weten of ze nog wel trek hebben in TTIP. ‘We moeten ervoor zorgen dat we allemaal in dezelfde richting roeien,’ zegt een woordvoerder van de Europese Commissie tegen Follow the Money. Na het gesprek volgt ofwel een zomer vol hernieuwde TTIP-onderhandelingen, of de langgekoesterde TTIP-droom valt in duigen. Het zal erom spannen.
28 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Die Merkel riep nog kortgeleden met Obama in Hamburg dat TTIP heel belangrijk was, Obama zei dat de Europese landen beter moesten samenwerken.
Hillary noemt TTIP 'economic NATO'.
Ik schreef hier vele malen eerder dat ik steeds meer het idee heb dat het enige wat Merkel bezielt machtswellust is.
Dan werk je ook samen met een Obama, ook al is dat tegen de gevoelens van je eigen bevolking, het opheffen van de cultuur van je eigen land door massale immigratie, ook collateral damage.
Het verzet tegen TTIP wordt dan verzet tegen de VS, een VS die van Europa een VS kloon wil maken, leuk voor de rijken, en leuk voor uitbreiding van VS wereldbeheersing.
Het landje met Rotterdam, waarvan de halve omzet door de VS wordt betaald, doet er in dit verband helemaal niet toe.
Bart Bartelds 4
Gilles Wattel 1Is simpel de spreek pop van buikspreker Obama en consorten.
https://youtu.be/HhKx2x9a21A
Gilles Wattel 1 3
Bart BarteldsWaar het om gaat zijn de politieke machtsverhoudingen.
En die zijn voor mij glashelder, de VS beheerst ons.
Dat was al zo sinds het begin van WWII, dat bleef zo, en werd nog gemakkelijker door de EU.
Niet voor niets is er sinds een paar jaar dagelijks een rechtstreekse vlucht Brussel Washington.
Niet voor niets bemoeit Obama zich tegen Brexit.
Niet voor niets zoekt FN steun in Moskou.
Er is een verhaal dat op een conferentie in Z Frankrijk Obama zo te keer is gegaan tegen Merkel en zo dat Merkel in tranen uitbarstte.
Dat is ook voor mij enigszins een EU dilemma, stel je voor dat de Brusselse bende heimelijk een sterk Europa wil om onafhankelijk van de VS te willen zijn ?
Maar ik geloof daar niets van, een sterk Europa is economisch sterk, zo sterk dat het zich kan bewapenen.
Hoge werkloosheden maken een gebied economisch zwak.
Etnische spanningen leveren ook al geen sterkte op.
Als het zo is dat de VS er voor gezorgd heeft dat in Brazilië een politieke crisis ontstond, dan rekt de macht van de VS nog steeds ver.
Bart Bartelds 4
Feitelijk verliest de EU elk zelf zeggenschap op alles wat binnen handel valt.
Maar voor VS veranderd er verdomd weinig omdat alle beperkingen van heden wat handel EU naar VS betreft fijn recht overeind blijft staan.
Voorbeeld, indien EU wetgeving handel van VS bedrijven tegenwerkt ken dat bedrijf de EU of een van de lidstaten verantwoordelijk stellen voor verlies van mogelijke winst maar indien het andersom is lekker mis want het gezegde van de Amerikaan is nog steeds,
Wat van jou is is ook van mijn maar wat van mijn is is NIET van jou.
Gilles Wattel 1 3
Bart BarteldsLang heb ik mij afgevraagd wat Roosevelt eiste in ruil voor Lend Lease.
Merkwaardigerwijs kwam ik dat toevallig tegen in een boek van de Britse econoom Harrod over Churchill's adviseur Lindemann, de prijs was opheffen van de tolmuren van het Britse imperium.
Nergens anders wordt zelfs de vraag gesteld, kennelijk vanuit de mythe van VS goedwillendheid.
Floris Vogel 3
Positief is wel dat ons ongenoegen gehoord wordt én invloed heeft! Jaja, we moeten ook blijven zien en benoemen wat er wél goed gaat. Onze stem telt misschien toch wel een klein beetje. We zijn tenslotte met meer. :)
Bart Bartelds 4
Floris VogelVS, toen zijn economie top draaide waren er geen verdragen nodig maar helaas voor VS is de gehele wereld ex VS de VS spuugzat.
En nu gaat VS de dictator spelen en dwingt in Azie het TTP verdrag af wat overigs feitelijk niet werkt omdat de verdrag landen zoals Vietnam de VS er wel aan herinneren dat het verdrag wederzijds geld.
Nu zo zal het ook met TTIP in Europa vergaan het gaat niet werken.
Omdat simpel gezegd en geschreven de VS wat macht betreft allang van zijn sokkel gevallen is en alleen nog via de NATO enigszins de macht hebt in EU.
Maar voor hoelang nog?,omdat China zijn muntje in het mandtje zit van de geld slang en er moet een muntje uit maar welke?.
Gilles Wattel 1 3
Bart BarteldsVandaar dat de VS nu het strijdmiddel soft power inzet, sancties, MH17 was een godsgeschenk voor de VS, zo lijkt het tenminste.
TTIP is belangrijk in dat spel, kunnen wij de VS afhelpen voor overbodig duur schaliegas, b.v, en heeft Putin het nakijken met Russisch gas.
BRICS is de tegenactie.
En zo doet de EU mee aan het verscherpen van de tegenstellingen in de wereld, en moeten wij meer voor 'defensie' gaan betalen.
Aan het rapport Davids over hoe gretig Hoop Scheffer meedeed met de VS aanval op Irak zie je dat onze 'leiders'' weinig morele scrupule meer hebben.
Ook geen boerenverstand, nog geen Europese leider legt uit dat het VS 'raketschild' in O Europa onvermijdelijk maakt dat Rusland gaat aanvallen.
En dan ondanks dat Putin dat al een paar keer redelijk onverbloemd uitsprak.
Bart Bartelds 4
Gilles Wattel 1Hier word duidelijk wat nog veel belangrijker word welke naar schalie zoeken en hun bodem verzieken.
http://russia-insider.com/en/politics/west-seeking-fight-russia-its-water/ri14730
Gilles Wattel 1 3
Bart BarteldsMaar omdat deze aarde vrijwel geen water verliest, waar blijft het dan ?
Nog even Merkel.
Ik begin nu echt te denken dat het mens gek is.
Duitsland stelde vandaag bij wet de beweerde Armeense genocide vast, een genocide waarvan het officiële Turkse standpunt is, dat het andersom was, genocide door Armeniërs op Ottomaanse Moslims.
Die versie is goed onderbouwd, en zeer waarschijnlijke gezien de Armeense oorlog tegen het Ottomaanse rijk.
Nog krankzinniger is dat Duitsland nu medeschuld belijdt aan die beweerde genocide, Duitsland was de verbondene van het Ottomaanse rijk, was bezig de spoorlijn Berlijn Baghdad Basra aan te leggen.
Dat Duitse oprukken oostwaarts kan wel eens meer de eerste wereldoorlog hebben veroorzaakt dan wat dan ook.
Vele Britten werden schatrijk door India, de spoorlijn was geprojecteerd dwars door de rijkste toen bekende olievelden in Irak.
Roosevelt kreeg Churchill meteen in woede door te spreken over Indiase onafhankelijkheid.
Erdogan zal nu de migranten stroom wel weer loslaten, zou dat zijn wat Merkel wil ?
Pieter Jongejan 7
Gilles Wattel 1Frans 5
"TTIP komt er gewoon: iedereen anticipeert op verdwijnen Europese milieuregels, PPGM en Alpinvest ook"
Een goed betoog in mijn ogen.
Gilles Wattel 1 3
FransEn dat terwijl volgens mij het einde in zicht is.
Matthijs 11
Ik geloof best dat het een goed idee is om bijvoorbeeld een gelijke standaard voor een crashtest voor auto's in de VS en EU op te stellen. Als er aan beide kanten vertrouwen is in die nieuwe standaard. Maar dan onderhandel je openlijk over die crashtest voor auto's, maakt een afspraak in beide parlementen en klaar. Op naar het volgende punt. En als er dan een punt is waarop geen overeenstemming is (hormoonvlees oid), dan komt er op dat punt geen overeenstemming. Dat is toch veel eenvoudiger én veel transparanter én democratisch controleerbaar? (althans als journalisten hun werk zouden doen)
Wat er nu gebeurt is dat er een soort transatlantisch regeringverdrag opgesteld wordt, in het geheim, door een EUVS "regering" waar niemand voor gekozen heeft. En als dat verdrag er straks is dan is het slikken of stikken. Reken maar dat de druk hoog is op parlement om dan maar akkoord te gaan. En dan kan er geen enkel onderdeeltje meer uit het verdrag gehaald worden.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsIn 1948 kwam in Frankrijk de 2CV op de markt, geen mens zeurde toen over een crash test, ze waren blij niet meer te hoeven fietsen.
Even na 1950 kwamen in Duitsland driewielige motoren met een dakje op de markt, idem dito, Kabinenroller.
Crash bestendigheid is duur, mijn huidige auto is de zwaarste in gewicht die ik ooit had, er schijnt 80 kg airbag in te zitten.
Iets voor rijke landen, niet voor arme.
Ik zou er voor voelen gedrochten als de Hummer op onze wegen te verbieden, met TTIP kan dat niet meer.
Matthijs 11
Gilles Wattel 1Ik verzin maar wat: in de EU moet de accu 4,5 minuten op 350W bij 23 graden celcius getest worden terwijl dat in de VS 5 min op 325W en 20 graden celcius is. Praktisch gezien alleen een arbitrair verschil, beide testen doen ongeveer hetzelfde. Erg inefficient en kostbaar voor zowel EU als VS om die test 2x te moeten uitvoeren. Dus iedereen kan er beter van worden als je hem maar 1x doet.
Op zich niets mis mee als je zo'n standaard recht trekt. Alleen het gaat wat mij betreft fout als dat in het kader van TTIP in het geheim gebeurt waarbij duizenden dingen op één hoop gegooid worden en bij elkaar in één verdrag komen, zonder enige controle van buiten (burgers, journalisten of parlement) wat er nu precies besproken wordt.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsDie accu is nu elf jaar oud, start de dieselmotor nog steeds, ook na maanden stilstand.
Of ik dat te danken heb aan VS standaarden, of aan kwaliteit die de fabrikant wilde, dat weet ik niet.
Evenmin weet ik wat die accu ooit heeft gekost.
Toch vraag ik me af of een dergelijke levensduur opweegt tegen de extra kosten, die er vermoedelijk waren.
Vervangen van een auto accu kost tegenwoordig niet meer dan een E 100, in de vorige auto was dat na acht jaar.
Wat ik in feite probeer te zeggen is dat vele producten zijn aangepast, ook al is dat niet altijd duidelijk, aan lokale omstandigheden, of lokale wensen.
Ik reed ooit door driekwart VS in een auto die hier wordt gezien als een fatsoenlijke gezinsauto, 4 cyl, 1600 cc, vier deuren, ruimte op de achterbank voor drie niet te grote kinderen.
Mijn VS gastheer had het over 'little car'.
Zelf reed hij een acht cyl pick up truck, toen ik hem verderop inde VS weer ontmoette, hij was gevlogen, had hij een acht cyl gehuurd.
Met voedsel zie je soortgelijke cultuurverschillen.
Het VS idee is 'zo lang niet is aangetoond dat het schadelijk is, mag het'.
Ons idee is 'zo lang niet is aangetoond dat het onschadelijk is mag het niet'.
Ook om die reden zie ik dus niets in TTIP.
De hoofdbezwaren blijven evenwel dat regeringen nog meer macht verliezen, en dat Rusland, wat vlakbij is, wordt geboycot, voor een zeer twijfelachtige, en zeer verre vriend.
Matthijs 11
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MatthijsMaar het lijkt er steeds meer op dat het mis gaat.
Cameron zat, naar het schijnt, gisteravond met de bek vol tanden over immigratie die de Britten door de EU niet kunnen beheersen.
De dreigementen over verarming na Brexit moeten die Brexit voorkomen.
Duitsland maakt zich zorgen dat nog maar 53 % de huidige regering steunt.
Bij ons en in Frankrijk is dat al iets van een 25 %.
In België kritiseert voormalig eerste minister Di Rupo in het parlement openlijk de bezuinigings politiek.
Michel weet daarop alleen de gebruikelijke prietpraat over vooruitgang uit te slaan.
De stakingen zullen nog wel even doorgaan.
Men juicht nu de Spaanse werkloosheid beneden 4 miljoen is, d.w.z., op Duitse teletekst.
Het Spaanse werkloosheidspercentage wordt weggehouden.
Ik meen dat dat iets van 25 % is.
91% van de Duitsers wantrouwt Turkije, toch is gister met tromgeroffel een Integrationsgesetz aangenomen, wat het migranten gemakkelijker maakt werk te zoeken.
De onderkant van arbeidsmarkt wordt daarmee goedkoper, omgekeerd de onderkant Duitsers armer.
bps 12
De interne circulatie en kapitaalopbouw bepaalt de kracht en de welvaart. Dat is een duurzaam proces.
Niet de uitstroom en schuldenopbouw als TTIP de deuren wagenwijd opent. Dat is een eindig proces.
De Europese eenheidsmuntunie is al te groot. TTIP en globalisering veroorzaakt nog meer onbalans en divergentie als de zelfvoorziening, interne opbouw en circulatie in gebieden nog meer wordt verstoord.
De meeste winstgevende economie, en dus kapitaal- en welvaart opbouw, dekking voor geld en schuld, vindt regionaal en interregionaal plaats.
Dat geldt ook voor Amerika zelf.
https://www.ftm.nl/artikelen/vijf-mythes-handel-en-toekomst-nederland-als-handelsland
Het accent moet daarom op regionale en interregionale economie liggen en niet op globale economie.
Daar profiteren te weinig van en daar lijden teveel van.
TTIP betekent een algemene verzwakking en ontwrichting, vrees ik in de verwachting.
En verzwakking kan levenskwaliteit, omgevingskwaliteit en andere maatschappelijke niet-economische wensen nu eenmaal niet betalen.
René Derlant 3
Er is overigens nog een ander verdrag waar momenteel over onderhandelt word, en wat zo mogelijk nog verstrekkendere gevolgen heeft; TISA
Trade in Services Agreement (TISA)
http://www.commondreams.org/news/2016/05/26/new-wikileaks-trove-further-exposes-tisas-neoliberal-agenda
Gilles Wattel 1 3
René DerlantJuncker, en ook Barroso, die zei hetzelfde, iets anders verwoord 'stapje voor stapje', komen m.i van een koude kermis thuis, wanneer de weg terug wel eens heel kort zou kunnen zijn.
Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitIn 1995, als ik me goed herinner, haalde de Franse regering na drie weken stakingen bakzeil.
Roland Horvath 7
2/ Voordelen uitsluitend voor de US GMO want het verdrag zal asymmetrisch zijn, zoals alle dergelijke US vrijhandelsverdragen. De US en de EU ongelijke rechten en plichten. In de EU totale vrijhandel. In tegenstelling daarmee: In de US, een combinatie van vrijhandel en protectionisme. Totale vrijhandel is op lange termijn dodelijk voor ieder land, - onderneming en - burger, zoals de geschiedenis van de 2e helft van de 19e eeuw tot de jaren 1920 leert. Toen is men overgegaan op totaal protectionisme, wat ook niet goed is. Absolute vrijhandel is vooral dodelijk voor innovatie en beginnende ondernemingen: Die komen niet van de grond.
3/ TTIP heeft uitsluitend nadelen voor alles en iedereen behalve voor de US GMO/ multinationals. Door het ISDS is er ook oneerlijke concurrentie van de US GMO tegenover EU GMO en KMO.
4/ Alle wetten in de EU worden opzij geschoven. TTIP is in feite geen vrijhandelsverdrag maar een wetgevend verdrag. Het gaat niet over handel maar over wetten, er is geen vrijhandel tenzij uitsluitend voor de EU en het is geen verdrag maar een dictaat van de US. Er komt één stuk protectionisme bij ten bate van de US GMO namelijk het ISDS. De EU overheden moeten garant staan voor een deel van het ondernemers risico van de US GMO.
John Oosterman
Een ander belangrijk punt zijn de Amerikaanse verkiezingen! Een veel gehoorde klacht van de Europese TTIP-commissie is de uitzonderlijk stugheid van de Amerikaanse onderhandelaars. Die veel gematigd neoliberale adviezen van de EU naast zich neer blijken te leggen. Met Trump in het Witte Huis zal dit zeker niet beter worden en ook van de regering Hillary valt in verhouding tot Obama geen grote veranderingen qua stugheid te verwachten. Met deze politieke verschuivingen in het vooruitzicht wordt de kans bijzonder groot dat het verdrag inderdaad een vroege dood sterft.
Follow and Fight the money!