Value8 koopt belang Amsterdamgold van Middelkoop

Het investeringsfonds van Peter Paul de Vries heeft een meerderheidsbelang genomen in Amsterdamgold.com, het "goudloket" van voormalig journalist Willem Middelkoop.

Het beursgenoteerde investeringsfonds Value8 stapt in goud en zilver. Maandag nabeurs maakte het bedrijf bekend dat het een meerderheidsbelang van 51 procent in Amsterdamgold.com heeft verworven. Het bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de aankoop van broodjes goud en zilver tegen de meest actuele koersen, werd in 2008 opgericht door voormalig financieel journalist Willem Middelkoop. Middelkoop opende drie jaar geleden zijn digitale "goudloket" omdat banken deze negotie in gouden munten en baren niet langer meer wensten te onderhouden en de luiken voor hun eigen loketten hadden schoven.

 

"intellectueel niet zo interessant"
Middelkoop heeft zijn belang in Amsterdamgold verkocht om zich weer helemaal te kunnen concentreren op het Gold & Discovery Fund, het speculatieve beleggingsfonds dat is gespecialiseerd in grondstofontdekkingen, dat eveneens in 2008 door Middelkoop werd opgericht. 
"Ik had geen zin om me bezig te houden met dozen schuiven", zegt Middelkoop in Dagblad De Pers over de verkoop van Amsterdamgold.com. Het voor minimale marges van 1-2 procent dag en nacht werken vond de vroegere beursjournalist "intellectueel niet zo interessant" meer. Volgens het persbericht van Value8 houdt hij nog wel "onverminderd vertrouwen" in zijn "geesteskind" en zal hij mensen blijven adviseren om een deel van hun vermogen in edelmetaal te investeren.

Middelkoop doet evenals Value8 geen uitspraken over de prijs die hij heeft gevangen voor zijn belang. Het resterende belang van 49 procent blijft in handen van de oprichters van The Silver Mountain, Joris Hoogenbosch en Rolf van Zanten.

 

Willem Middelkoop wil intellectueel weer worden uitgedaagd.

 

Volgens Value8 profiteert AmsterdamGold van de financiële crisis en het afnemende vertrouwen in geld. Een aantal trends spelen daarbij een rol:

1 de voortdurende schuldencrisis, waarbij overheden structureel te hoge schulden hebben en te grote begrotingstekorten; slechts één land voldoet thans aan de EMU-criteria;

2 het kunstmatig ruime monetaire beleid om de economie te ondersteunen;

3 impliciete afname van de koopkracht van geld;

4 banken die – ondanks lichte verbeteringen – gemiddeld nog over beperkte kapitaalbuffers beschikken;

5 als gevolg hiervan: beleggers zoeken naar een veilige haven voor hun opgebouwde vermogen.

Deze ontwikkelingen leiden volgens het investeringsfonds tot een structurele stijgende vraag naar edelmetalen (baren), alsmede gouden en zilveren munten. Voorts is in Azie, en met name in China, door de economische groei sprake van een toenemende vraag naar edelmetaal (met name goud). De verwachting is dat die trends (nog) niet ten einde zijn.


Investeringsbedrijf Value8 heeft een veelkleurige portfolio van investeringen variërend van een belang in een bedrijf voor medische hulpmiddelen en medische- en verpleegkundige verbruiksartikelen tot een belang in de failliete beddenfabrikant Dico, waarvan de voormalige ceo Michiel Herter vorige maand in opspraak raakte. In juni probeerde De Vries nog namens Value8 vergeefs de Waalse voetbalclub Standard Luik over te nemen.