
Het wereldwijde onderzoek naar de manipulatie van wisselkoersen richt zich op een markt waar volgens het meest recente rapport van de Bank for International Settlements dagelijks 5300 miljard dollar in omgaat.Grootbanken als RBS en Deutsche lijken onvoldoende lessen te hebben getrokken uit het Libor-schandaal. Geharde valutahandelaren blijken jarenlang belangrijke benchmarks - de 'London fix' (16:00 pm) en de ECB-fix (13.15 pm) - te hebben gemanipuleerd. Afstemming vond plaats via chatgroepen. Hun "onzichtbare hand" is door toezichthouders en opsporingsdiensten in kaart gebracht. Een beerput die steeds verder open gaat.
Valutaschandaal dreigt in de doofpot te belanden
PvdA eist opheldering over ontslagen bij ING en Rabo inzake valutafraude
Amsterdams gerechtshof wordt slagveld voor frauderende banken
Valutaschandaal breidt zich uit: 'Dit ging niet om een paar losgeslagen handelaren'
Megaclaims valutafraude bereiken Europa. Ook ING en Rabo.
Manipulatieve valutahandelaren gaan nu de klok luiden
Upcoming: Nieuwe miljardenboete en schuldbekentenissen in 2e ronde valutaschandaal
De lakse houding van banken in het valutaschandaal
Tweede ronde in het valutaschandaal ingeluid met een arrestatie
De trukendoos van valutahandelaren
Valutamanipulatie: Britten starten een strafrechtelijk onderzoek
Het wereldwijde onderzoek naar mogelijke valutamanipulatie heeft een nieuwe dimensie gekregen: de Serious Fraud Office in het Verenigd Koninkrijk heeft een strafrechtelijke onderzoek ingesteld. Wat is er gaande?
Interne maatregelen banken
Het wereldwijde onderzoek naar de valutamanipulatie is vorig jaar gestart en sinds oktober vertrokken er meer dan 30 handelaren afkomstig van 11 banken, inclusief de Bank of England. De vertrekredenen: ontslag, schorsing en (pre)pensionering. Er zijn nog geen banken of medewerkers officieel aangeklaagd, maar de kans dat dit op korte termijn gebeurt, wordt steeds groter. Junior handelaren kregen onlangs al een immuniteitsdeal aangeboden door Amerikaanse aanklagers, dit vanwege het zwijgrecht zodra het aankomt op belastende informatie over zichzelf. Handelaren die echter op gesprek moeten komen bij de Financial Conduct Authority (FCA), de Britse tegenhanger van de Autoriteit Financiële Markten, hebben geen zwijgrecht, ook niet als ze daarmee zichzelf incrimineren. De belastende informatie die daar echter uit voortkomt, kan echter weer niet gebruikt worden door de Amerikaanse onderzoekers.Banging the close
De Britten stappen in de voetsporen van Amerikaanse toezichthouders die in april al een strafrechtelijk onderzoek aankondigden. Het Amerikaanse Department of Justice onderzoekt of handelaren van verschillende banken onderling de marges (spreads) met elkaar afstemden, of ze handelden met voorkennis en of ze zich schuldig maakten aan ‘banging the close’ – het gewiekst uitvoeren van orders om de wisselkoers – al dan niet gecoördineerd met andere handelaren – door het dak te rammen op het moment dat de benchmark wordt gemeten. Waardoor de klant zijn vreemde valuta-order voor een te hoge prijs koopt (de benchmark), terwijl de handelaar zelf in de minuten daarvoor al relatief goedkoop een deel van de order had ingekocht.het gewiekst uitvoeren van orders om de wisselkoers door het dak te rammenDe belangrijkste benchmark vormt WM/Reuters, die 16uur Londen tijd wordt vastgesteld. Gedurende de minuut rondom de uurwisseling worden er 61 metingen gedaan van de totstandgekomen wisselkoersen op de grote handelsplatforms EBS of Reuters. De middelste waarneming van bied-en laatprijzen per valutapaar wordt dan de London fix.
0 Bijdragen