Het wereldwijde onderzoek naar de manipulatie van wisselkoersen richt zich op een markt waar volgens het meest recente rapport van de Bank for International Settlements dagelijks 5300 miljard dollar in omgaat.Grootbanken als RBS en Deutsche lijken onvoldoende lessen te hebben getrokken uit het Libor-schandaal. Geharde valutahandelaren blijken jarenlang belangrijke benchmarks - de 'London fix' (16:00 pm) en de ECB-fix (13.15 pm) - te hebben gemanipuleerd. Afstemming vond plaats via chatgroepen. Hun "onzichtbare hand" is door toezichthouders en opsporingsdiensten in kaart gebracht. Een beerput die steeds verder open gaat.

16 artikelen

Valutaschandaal: junior valutahandelaren krijgen immuniteit

Het wereldwijde onderzoek naar valutamanipulatie wordt zeker door de Amerikaanse toezichthouders grondig aangepakt. Junior handelaren krijgen een immuniteits-deal aangeboden in ruil voor belastende informatie over hun seniors. Quid pro quo.

Het wereldwijde onderzoek naar valutamanipulatie is een nieuwe fase ingegaan: Amerikaanse aanklagers bieden junior valutahandelaren nu een deal aan waarin ze – in ruil voor belastende informatie over hun meerderen – immuniteit krijgen. Dat schrijft de Financial Times maandag in een voorpagina-artikel. De juniors krijgen een zogeheten “poffer agreement” voorgeschoteld waarin ze niet strafrechtelijk vervolgd worden, óók niet als ze verklaren over hun eigen (onrechtmatige) handelen. De deal vervalt enkel als ze liegen. In een eerder interview met FT gaf Leslie Caldwell van het Department of Justice vorige week aan dat ze ‘appropriately agressive’ te werk gaan en dat ze ‘op korte termijn’ al zaken willen aanspannen tegen betrokken banken. De agressieve informatievergaring van de aanklagers is in lijn met de harde opstelling van de Amerikanen in eerdere schandalen zoals de Libor-fraude, zwartspaarders en het overtreden van handelsembargo’s.

Bankrun

Het rommelt al tijden behoorlijk op de valutadesks in het financiële district van Londen. Tientallen valutahandelaren van grootbanken zijn inmiddels opgestapt. Zo schorste Barclays al zes handelaren, Deutsche Bank drie, RBS twee, bij Citigroup stapte het hoofd van de afdeling op en ook de chef van JPMorgan ging met onbetaald verlof. Bij de Commerzbank zijn eveneens twee valutahandelaren geschorst naar aanleiding van de verdenking dat zij geprobeerd hebben om wisselkoers euro/zloty te manipuleren. Bij de Rabodesk in Londen vertrok eerder dit jaar Peter Plester, het hoofd van de valuta-afdeling. Rabobank gaf eerder al aan dat zijn vertrek geen verband houdt met het onderzoek.
De omvang van het valutaschandaal is in potentie enorm
De manipulatie lijkt zich toe te spitsen op de totstandkoming van de Londen fix, de belangrijkste benchmark die om 16 uur Londen-tijd wordt vastgesteld. In de 30 seconden vóór en ná het hele uur meet het platform WM/Reuters de koersen en pikt daar de mediaan uit. Het resultaat is een ‘vaste’ prijs waarop bijvoorbeeld pensioenfondsen hun (internationale) portefeuilles kunnen waarderen en waarop bedrijven hun betalingen in vreemde valuta kunnen afrekenen. De truc van valutahandelaren was om – vermoedelijk via chatgroepen in samenspraak met forex-handelaren van andere banken –bijvoorbeeld grote kooporders in de minuten voor de fix er (gezamenlijk) doorheen te rammen om zodoende de koers (waarop ze hun order moeten afrekenen aan de klant) omhoog te stuwen.

Onderzoek in Nederland

De omvang van het valutaschandaal is in potentie enorm: in de valutamarkt wordt dagelijks voor 5300 miljard dollar verhandeld en het is een van de minst gereguleerde financiële markten. Bij het onderzoek naar handel in voorkennis en prijs-fixing zijn minstens 15 toezichthouders bij betrokken waaronder uit Amerika, Zwitserland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland wordt er onderzoek gedaan naar mogelijke betrokkenheid van banken, maar dat onderzoek loopt nog steeds. ‘We hebben daar nog niks over te melden,’ aldus een woordvoerder van De Nederlandsche Bank.