TMG-topman Van Campenhout (weer) exit

3 Connecties

Onderwerpen

Van campenhout

Organisaties

TMG De Telegraaf
1 Bijdragen

TMG bestuursvoorzitter Herman van Campenhout - alias 'De giraffe' - struikelde over zijn duurbetaalde strategische plannen en houdt er weer een premie aan over.

Na twee woelige jaren is de lijdensweg voor TMG-topman Herman van Campenhout ten einde gekomen. Vrijdag bracht TMG naar buiten dat hij zichzelf per onmiddellijke ingang zijn dagelijkse gang naar de Basisweg kan besparen. Als reden wordt het klassieke 'verschil van inzicht over het te voeren beleid' opgevoerd.

Van Campenhout kwam vorig jaar in grote problemen bij de presentatie van zijn toekomstplannen die onder de projectnaam 'Everest' grote onrust binnen het bedrijf veroorzaakte. Ook de adverteerders hadden grote moeite met de strategie die met de miljoenen kostende hulp van advieskantoor Bain & Company werd gecomponeerd. Het merk de Telegraaf zou er volgens de adverteerders mee in het geding komen.

 

De kern van operatie Everest behelsde het vormen van een contentfabriek die onafhankelijk van de verschillende redacties, moest gaan functioneren. Hoofdredacties zouden daarbij ondergeschikt worden aan 'contentmanagers'. Met name de hoofdredactie van de Telegraaf kon zich niet in deze strategie vinden en onder leiding van hoofdredacteur Sjuul Paradijs werd er binnen TMG hevig verzet geboden. De journalistieke onafhankelijkheid van de krant was in het geding. Daardoor kwam Van Campenhout vorig jaar al flink onder vuur te liggen.

De topman had het al niet makkelijk door het cadeautje dat zijn voorganger Ad Swartjes voor hem had klaargelegd: internetbedrijf Hyves. De overname van het gehypte social media-bedrijf bleek een eerste klas mislukking.

 

Boze aandeelhouders

Van Campenhout kreeg het vorig jaar ook aan de stok met Frank Botman, de directeur van investeringsmaatschappij Cyrte, een grootaandeelhouder van TMG (21 procent). Volgens Botman was de nieuwe strategie van Van Campenhout teveel gericht op de online-activiteiten. Alex Otto, chief investment officer van Delta Lloyd (eigenaar van Cyrte, tevens direct aandeelhouder in TMG), begon vervolgens ook openlijk zijn zorgen te uiten over de strategie van het concern en het tempo waarmee kostenreducties werden doorgevoerd.

 

In juli moest Van Campenhout al een serieuze tik incasseren toen het plan voor de invoering van een contentfabriek werd afgeschoten. Het wachten was op de laatste klap die zijn definitieve ondergang zou inluiden.

 

In maart presenteerde TMG zijn jaarcijfers en die vielen niet mee. De omzet daalde met 36 miljoen euro vooral als gevolg van minder advertentie-inkomsten en een lagere omzet bij Hyves. Daarna mocht de TMG-topman - die vanwege zijn imposante lengte ook wel de 'De giraffe' wordt genoemd - in het Oostenrijkse ski-oort Zell am See de belangrijkste adverteerders nog wel de de nieuwe plannen van TMG presenteren. In tegenstelling tot een jaar eerder werden die dit keer wel met instemming ontvangen, schrijft de Telegraaf. Dit mocht Van Campenhout echter niet meer baten.

 

Lucratief falen 

De pijn van het ontslag wordt financieel verzacht. Van Campenhout krijgt conform de Code Tabaksblatt één jaarsalaris mee. Het bedrag wordt in de papieren Telegraaf tot op de laatste euro genoemd: 604.104 euro. Enkele weken geleden ontstond er enige onrust bij de redactie van de Telegraaf toen uit het jaarverslag bleek dat de vorig jaar opgestapte TMG-bestuurder Patrick Morley een vertrekpremie van maar liefst 1,2 miljoen euro mee had gekregen.

Voor zijn baan bij TMG was Van Campenhout kortstondig de baas bij USG People. Een succes zou die benoeming niet worden: al drie maanden na zijn aantreden vertrok Van Campenhout. Financieel pakte dat niet slecht uit, hij werd er miljonair mee. Van Campenhout kreeg een ontslagvergoeding van bijna 1,5 miljoen euro mee. 'Dat had voor ons bedrijf een teken aan de wand moeten zijn', verzuchtte een betrokkene vorig jaar nog tegenover FTM. Met de vertrekpremie van TMG erbij, staat de ontslagbonusteller nu op 2,1 miljoen euro.  De winst van falen.

 

 

Follow the Money volgde vorig jaar de turbulentie rond Van Campenhout op de voet. Zie onder andere de artikelen 'Van Campenhout bukt voor Telegraafredacatie', 'Topman TMG ligt onder vuur van redactie Telegraaf' en 'De boeman van de Basisweg'.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 562 leden