
Hoe bankiers en beurshandelaars miljarden roofden van Europese belastingdiensten. Lees meer
In heel Europa zijn landen jaren achtereen doelwit geweest van ‘bendes’ van bankiers, handelaren en hedgefondsen. Via ingenieuze constructies pleegden zij fraude met dividendbelasting. De schade loopt in de tientallen miljarden. In Duitsland loopt een strafrechtelijk onderzoek naar diverse banken en bankiers. ‘Georganiseerde misdaad in krijtstreeppak,’ noemde een kroongetuige het. Ook in Nederland is de Belastingdienst tientallen jaren slachtoffer geweest van dividendstrippende bankiers.
The CumEx-files is een internationaal samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten waar Follow the Money deel van uitmaakt. Dat leidde in oktober 2018 tot de eerste een golf publicaties. Drie jaar later volgde de reprise met 16 journalistieke organisaties uit 5 continenten. De onderzoeken worden gecoördineerd door het Duitse onafhankelijke platform Correctiv. Meer weten: cumex-files.com.
Strafrechtelijk onderzoek dividendstrippen: OM op zoek naar hoogst verantwoordelijken bij ABN Amro
Inval bij Nederlandse bankier van HSBC Trinkaus & Burkhardt wegens CumEx-fraude
KPMG adviseerde ABN Amro over frauduleuze CumEx-transacties in geschil met Duitse fiscus
Fortis Bank Nederland zette na nationalisatie in op frauduleuze CumEx-deals
De Nederlandse KAS Bank speelde een cruciale rol bij frauduleuze CumEx-transacties
Explainer: hoe werkt CumEx?
Het CumEx-schandaal: de officier van justitie in Keulen ‘zal niemand sparen’
De overheid gaat de strijd met dividendstrippers aan
Van CumEx-fraude verdachte ex-ABN Amro bankier op Mallorca gearresteerd
Hoe een Amsterdamse beurshandelaar tientallen miljoenen verdiende aan een Duits belastingschandaal
Op 9 november 2019 vallen opsporingsambtenaren binnen bij het Frankfurtse filiaal van ABN Amro. Zij doen onderzoek naar de betrokkenheid van ABN Amro bij het CumEx-schandaal. © Frank Rumpenhorst / ANP
Van CumEx-fraude verdachte ex-ABN Amro bankier op Mallorca gearresteerd
Het openbaar ministerie van de Duitse deelstaat Hessen heeft op Mallorca een voormalig bankier van ABN Amro laten arresteren. Hij wordt als een van de sleutelfiguren in de frauduleuze CumEx-handel gezien. De arrestatie is het zoveelste signaal dat de Duitse autoriteiten het vizier op de Nederlandse bank scherp hebben gesteld.
Op Mallorca is een voormalige ABN Amro-bankier gearresteerd die ervan wordt verdacht zich bezig te hebben gehouden met CumEx-transacties. Dat berichtte de Duitse zakenkrant Handelsblatt afgelopen donderdag. De krant schrijft dat het om een zekere H. gaat, die de Duitse nationaliteit heeft en tot 2010 de leiding had over Fortis GSLA GmbH in Frankfurt, dat bij de nationalisatie eind 2008 onderdeel werd van ABN Amro.
Bronnen van Follow the Money melden dat het Frank Hodyjas betreft, die in 1998 managing director werd bij de afdeling Fortis Global Securities Lending & Arbitrage (GSLA). Hodyjas staat met enkele andere voormalige Fortis-/ABN Amro-bankiers op een lijst van 750 verdachten waarop Follow the Money dankzij het internationale onderzoeksproject The CumEx Files vorig jaar de hand wist te leggen.
Met de afdeling GSLA behoorde het voormalige Fortis tot de grote spelers in de frauduleuze CumEx-handel, waarbij via ingenieus opgezette transacties dividendbelasting werd teruggevorderd die nooit was afgedragen. In Duitsland wordt de schade van de CumEx-fraude tussen de 5 en de 12 miljard euro geschat.
De twee vormen van dividendstrippen zijn CumEx en CumCum. Bij CumEx wordt dividend afgeroomd dat niet eens is betaald, of wordt meerdere malen dividendbelasting teruggevorderd terwijl die maar een keer is betaald. Van CumCum is sprake wanneer een aandeelhouder dividendbelasting heeft betaald, zelf geen recht heeft op teruggave daarvan en via een constructie dat ‘recht’ daarom verhandelt, zodat een andere partij, die wel teruggave kan claimen, dit kan incasseren.
Bij CumCum zijn er grofweg twee methoden. De eerste wordt Hollandrouting genoemd, de methode die door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley werd toegepast. Bij deze methode leent een Nederlandse vennootschap kortstondig het aandeel en verwerft daarmee het ‘recht’ om dividendbelasting terug te vorderen.
De tweede truc valt onder de noemer treaty shopping. Door misbruik te maken van de regels van een belastingverdrag kan de buitenlandse aandeelhouder die geen recht heeft op teruggave van dividendbelasting, zijn aandelen kortstondig ‘uitlenen’ aan een buitenlands pensioenfonds dat dit recht wel heeft.
CumEx is sinds 2012 in Duitsland en later ook in Denemarken en België bij wet verboden. CumCum is, omdat daarvoor in een kort tijdsbestek enorm met aandelen wordt geschoven, een veel grijzer gebied: het is onrechtmatig, maar zeer moeilijk te bewijzen.
De tak van sport waarbij financieel specialisten uitzoeken hoe ze dividendbelasting het beste kunnen terugvorderen en daarbij alle mazen van het net benutten, heet dividendarbitrage.
Hodyjas gold volgens de Duitse opsporingsautoriteiten als vluchtgevaarlijk. Dat zou onder andere blijken uit het feit dat hij in 2021 delen van zijn onroerend goed op naam van zijn familie liet schrijven, meestal een teken dat iemand zijn kapitaal wil veiligstellen voordat hij zich uit de voeten maakt. Het Handelsblatt schrijft dat hij Duitsland al had verlaten en naar Nederland was uitgeweken.
In januari 2015 kocht Hodyjas in Amsterdam voor ruim 3,7 mln euro appartementen, stallingen en een berging in de Banstraat, zo blijkt uit gegevens van het Kadaster. Op de panden ligt geen beslag. Na verloop van tijd schreef Hodyjas zich weer uit bij de gemeente. Uiteindelijk wisten ambtenaren van de Duitse federale recherche hem op Mallorca op te sporen en in te rekenen.
Met de arrestatie van Hodyjas slaat het Openbaar Ministerie in Frankfurt een flinke slag in de vervolging van CumEx-fraudeurs
‘Hij wordt ervan beschuldigd tussen 2008 en 2010, samen met andere medeverdachten, verschillende keren een cum-ex short-verkoopmodel te hebben geïnitieerd en geïmplementeerd,’ liet de woordvoerder van het Openbaar Ministerie aan het Handelsblatt weten. Daarbij zou alleen al de fiscus van de deelstaat Hessen voor meer dan 51 miljoen euro zijn benadeeld.
Met de arrestatie van Hodyjas slaat het Openbaar Ministerie in Frankfurt, in de deelstaat Hessen, een flinke slag in de vervolging van CumEx-fraudeurs. Sinds 2013 verrichten Duitse opsporingsambtenaren strafrechtelijk onderzoek naar deze vorm van witteboordencriminaliteit. In Duitsland hebben de opsporingsautoriteiten inmiddels meer dan 1500 CumEx-verdachten in het vizier. De onderzoeken vinden vanuit meerdere deelstaten plaats, waaronder Hessen. Omdat de federale belastingdienst in Bonn, in de deelstaat Nordrhein Westfalen, is gevestigd, heeft het Openbaar Ministerie in Keulen een leidende rol.
Eind 2019 begonnen in Bonn de eerste strafzaken, die al in maart 2020 tot de eerste historische veroordelingen leidden. Sindsdien werden met name door het Keulse Openbaar Ministerie meerdere successen geboekt. In juni 2021 werd een Duitse bankier tot 5,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn rol bij de CumEx-fraude. Dit vonnis zette volgens persbureau Bloomberg de financiële industrie ‘op scherp’. De bankier ging in hoger beroep, maar in mei 2022 werd de uitspraak van de rechter in Bonn door het Duitse hooggerechtshof bevestigd.
‘Hodyjas zat aan de knoppen’
De afdeling Fortis Global Securities Lending & Arbitrage (GSLA) was vanaf eind jaren negentig zeer actief in de CumEx-handel. Vanuit de hoofdvestiging in Amsterdam werden de complexe transacties op meerdere plekken in Europa opgezet, waarbij telkens grote bedragen aan dividendbelasting werden teruggevorderd, terwijl die niet waren afgedragen. Vanwege de aanwezigheid van grote beursgenoteerde ondernemingen die jaarlijks grote bedragen aan dividenden uitkeren, was de Duitse fiscus voor CumEx-fraudeurs een favoriet doelwit. Fortis – en later ABN Amro – was ook vanuit Frankfurt actief bij het opzetten en uitvoeren van CumEx-transacties.
Hodyjas wordt in het Handelsblatt omschreven als iemand die ‘bijzonder actief’ was en binnen de bank op verschillende plekken CumEx-transacties opzette. Vertrouwelijke bronnen lieten Follow the Money al eerder weten dat Hodyjas een van de mannen was die ‘aan de knoppen zat’ van de CumEx-transacties die door Fortis en ABN Amro werden uitgevoerd.
De aandacht van de Duitse justitie voor de rol van Fortis en rechtsopvolger ABN Amro bij de frauduleuze CumEx-handel werd eind 2018 voor het eerst in detail door Follow the Money beschreven. In dat artikel kwam Hodyjas naar voren als een van de bestuurders van de voormalige ABN Amro-dochter Kirchberg Investment Management, die in Luxemburg is gevestigd.
In 2015 bleek uit het beursprospectus dat ABN Amro een reservering van 150 miljoen euro had gemaakt voor toekomstige claims die betrekking hadden op het Duitse onderzoek naar CumEx-fraude. Follow the Money onthulde in 2018 dat deze claims onder meer betrekking hadden op de voormalige Luxemburgse dochter en op een Duitse dochter; beide waren in 2010 door Hodyjas en enkele collega’s van ABN Amro via een management buy-out overgenomen. Uit een vonnis van de Amsterdamse rechtbank bleek bovendien dat ABN Amro tot begin 2016 met Kirchberg van Hodyjas c.s. zaken was blijven doen. Pas toen verbrak ABN Amro de relatie; de bank had ‘ineens’ waargenomen dat bij Kirchberg handelstransacties plaatsvonden die tegen de zogeheten ‘principles of fair and orderly trading’ ingingen: het strippen van dividend.
In maart 2016 onthulde Het Financieele Dagblad dat de Duitse fiscus de vennootschap Mainhatten Finance & Trading GmbH in oktober 2012 had aangeslagen voor 98 miljoen euro wegens ‘illegaal dividendstrippen in de periode 2007-2009’. Mainhattan heette eerder Fortis GSLA GmbH, het onderdeel waarover Hodyjas eerder de leiding had.
ABN Amro in het vizier van Duitse officieren van justitie
De afgelopen jaren werd meermalen duidelijk dat de officieren van justitie uit de deelstaten Hessen en Nordrhein Westfalen het op ABN Amro hebben voorzien. Uit het eerder genoemde onderzoek van Follow the Money bleek dat de Keulse officier van justitie Anne Brorhilker in de zomer van 2014 al een rechtshulpverzoek indiende voor een inval op het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam.
Tot een inval kwam het niet, wel werd er er later informatie overgedragen. De gegevens die ABN Amro overhandigde, konden de nieuwsgierigheid van de Duitse onderzoeksambtenaren bij lange na niet stillen. Uit documenten uit het Duitse strafdossier waarin Follow the Money inzage had, bleek onder andere dat Brorhilker al in 2016 van ABN Amro nadere informatie wilde hebben over Kirchberg. ABN Amro zette haar hakken in het zand en het duurde tot 2018 voordat zij medewerking verleende aan het informatieverzoek – nadat Brorhilker ABN Amro er in een schrijven op wees dat weigerachtige getuigen door de politie kunnen worden gedwongen om mee te werken.
Het OM in Hessen schatte de schade die Hodyjas c.s. hebben aangericht, op 53,3 miljoen euro aan teveel terugbetaalde dividendbelasting.
Intussen was ook het Openbaar Ministerie in de deelstaat Hessen bezig met een onderzoek naar ABN Amro. Dat leidde in april 2019 tot een eerste bezoek van opsporingsambtenaren aan het kantoor van ABN Amro in Frankfurt. De woordvoerders van ABN Amro lieten bij die gelegenheid weer weten mee te werken aan het onderzoek van de Duitse autoriteiten. Ondanks die vermeende medewerking achtte het Openbaar Ministerie in Hessen het later dat jaar nodig om een tweede inval bij ABN Amro Frankfurt te doen.
Het Hessische OM liet toen weten dat de onderzoeken waren gericht tegen zes mannen van tussen de 50 en 57 jaar oud. Een van die mannen was Frank Hodyjas. In 2008 en 2009 zouden de betrokkenen bij de Duitse fiscus meermalen ten onrechte dividend hebben teruggevraagd. Het OM in Hessen schatte de schade op 53,3 miljoen euro aan teveel terugbetaalde dividendbelasting.
Bij die inval bleef het niet: eind februari 2020 was het kantoor van ABN Amro in Frankfurt wederom het mikpunt van een inval. Met groot machtsvertoon werd het kantoor doorzocht. Dit keer was de inval door de Keulse officier van justitie Brorhilker verordonneerd. Zij wrikte twee jaar eerder met veel pijn en moeite informatie los van ABN Amro over onder andere de vennootschap van Hodyjas cum suis. Het lijdt geen twijfel dat Brorhilker blij zal zijn met zijn arrestatie.
Gevraagd naar het nieuws over de arrestatie van de voormalige ABN Amro-bankier laat de woordvoerder van ABN Amro weten: 'Wij doen geen uitspraken over onze medewerkers, bestaand of voormalig, of over medewerkers van rechtsvoorgangers van onze bank.'
37 Bijdragen
Ed Meekel 1
Banken zijn zieke bedrijven.
Omdat de top niet deugt.
Past helemaal in de tijdgeest.
Rond 1995 tot 2000 zijn enorm veel misleidende producten ( bijv. Sprintplan (aandelenlease) van Aegon ) geïnitieerd en corrupte plannen bedacht zoals de Cumex-fraude.
Topje van de ijsberg.
Gerard Stamsnijder
Ed MeekelABNAMRO was (is) ook gespecialiseerd in het opzetten van off shore constructies in samenwerking met gespecialiseerde advocatenkantoren. In eerste instantie een constructie om belasting te ontwijken, maar ook zeer geschikt en gewild, om vermogen te verhullen. Dat kan legaal en illegaal vermogen zijn, alles is mogelijk bij onze staatsbank ABNAMRO. Dé Bank!
Dé Bank, misleiding en fraude, zijn als een rode draad met elkaar verbonden. Al Googelend op deze onderwerpen krijgt u een waslijst van veroordelingen, boetes en onderzoeken te zien.
Als het bewezen is dat er geld is verdiend met de Cumex-fraude, dan lijkt mij dat de fraudeur ABNAMRO de schade maar moet vergoeden met een boete van 100%. En de bankier natuurlijk opsluiten.
Eric Smit 11
Ed MeekelEr valt inderdaad veel op banken aan te merken, maar dat maakt ze niet gelijk 'zieke bedrijven'. Er is heel veel mis gegaan en we doen bij FTM ons best om daar de vinger op te leggen, maar ik wil graag benadrukken dat niet alles aan banken verkeerd is.
Groet,
Eric
Ed Meekel 1
Eric SmitDaar sluit ik mij ook wel bij aan. Niet alles .
Ik heb boeken gelezen Luyendijk en Ad Broere.
Nu bezig met Worst Bank Scenario van Hester Bais die ook voor ftm heeft geschreven geloof ik.
Dat bankproducten als rentederivaten mogelijk zijn met de overheid als slappe toezichthouder is intriest.
Dat laatste product is niet het enige, was het maar zo.
Dus we zitten als maatschappij met een structureel probleem
Werk ze en groet,
Ed
Dave van Limborgh
Eric SmitBedankt voor je reactie die je geeft op het commentaar van Ed. Tegelijkertijd voedt dit artikel wel het sentiment dat Ed beschrijft dat er - steeds - minder vertrouwen is in onder andere de overheid en financiële instellingen vanwege o.a. witwas fraude, woekerpolissen, rentederivaten, liborgate, beloningsbeleid.
Ik troost mij in de gedachten dat FTM, maar ook andere onafhankelijk journalisten zoals het FD, NRC, de Correspondent dergelijke instellingen kritisch blijven volgen.
Mogelijk dat FTM ook aandacht kan besteden aan zaken die wel 'goed' gaan om ook wat tegengewicht te bieden aan de vaak 'negatieve' berichtgeving in het nieuws zoals de toeslagenaffaire, woningnood, stifstofcrisis, hoge inflatie en dalende koopkracht, gascrisis en klimaatcrisis. Ik wil absoluut niet mijn ogen sluiten voor deze uitdagingen, maar af en toe een sprankje hoop doet leven en motiveert mij om ook zelf de 'juiste' keuzes te blijven maken door bijvoorbeeld meer te fietsen en minder de auto te gebruiken, minder vlees te eten, afval te blijven scheiden en te blijven geven aan goede doelen.
Roland Vanderschaeghe 4
Eric SmitJohn Janssen 4
Natuurlijk zijn al die dubieuze handelaren zo schuldig als de pest, hoewel een hoop van hen dat blijkbaar anders (het moreel kompas is kaduuk) ziet.
Maar hoe zit het met de top managers van die banken? CEO/CFO/COO/CCO's, gaan die nog vervolgd worden? Bij het aannemen en vervullen van dit soort posities weet je dat zulks niet voor de bühne is (Zalm uitgezonderd), en dat een zeer riante beloning mede is gebaseerd op de kunde om risico's waar te nemen, actie te ondernemen, en ervoor zorg te dragen dat de bank in kwestie volgens de regels van de wet opereert.
Of gaan we de zeer vreemde situatie hier krijgen dat een OM niets onderneemt omdat het een Staatsbank betreft?
Walter Boer 3
John Janssen 4
Walter BoerEric Smit 11
Walter BoerIn Duitsland zijn tientallen officieren van justitie bezig om in dit dossier het recht te laten zegevieren. We zullen onze lezers ervan op de hoogte houden. En ook in Nederland is het een en ander gaande: een strafrechtelijk onderzoek naar het dividendstrippen van Morgan Stanley en ABN Amro.
Qua Zalm: het dividendstrippen en het faciliteren ervan ging bij ABN Amro onder zijn bestuur lange tijd door.
Je kunt het allemaal teruglezen in ons dossier.
Groet,
Eric
Walter Boer 3
Eric SmitDank voor je reactie. Ik blijf het zeker volgen, meer dan het volste vertrouwen dat jullie dat ook blijven doen 👍
Eric Smit 11
Walter BoerWalter Boer 3
Eric SmitChristine 3
Eric Smit 11
ChristineWees vooral kritisch op de gedragingen van banken en bankiers, maar scheer niet alles over één kam. Banken vervullen belangrijke functies en vaak doen ze dat ook goed. En bij banken werken heel veel mensen die integere intenties hebben. Afijn, ik zeg dit even omdat een goed gesprek over misstanden bij redelijkheid is gebaat.
Groet, Eric
Christine 3
Eric SmitDe mistanden bij banken en de FOD Financiën doen zich meestal in het hoger kader voor, zij die het dichts rond de haard zitten en zichzelf een grotere macht kunnen toekennen dan hun bevoegdheid wettelijk toestaat daar schuilt het gevaar, het lager kader heeft daar totaal geen weet van en zijn zeker eerlijk en integer, en als je er al weet van hebt is het beter te zwijgen. In België is het systeem toch iets anders dan in Holland, maar u zult dat ongetwijfeld ook weten.
Eric Smit 11
ChristineWe hebben in ons CumEx-dossier veel aandacht voor ABN Amro en het voegere Fortis. Zoals je ongetwijfeld weet was de laatste en Belgisch-Nederlandse bank/verzekeraar. Juist daar werd vol op CumEx ingezet en daar waren de afdelingsmanagers in Amsterdam natuurlijk van op de hoogte, evenals de toen nog Belgische topmannen.
Groet!
Christine 3
Eric SmitGroetjes Christine.
Guido Nafzger 2
Toelaten van Witwas-praktijken zijn naar mijn mening even erg.
Hannie Groen 5
hans van rheenen 7
Hannie GroenBanken hebben nu de plicht om (nieuwe) klanten onder een vergrootglas te leggen en nieuwe zakelijke rekeningen worden niet meer altijd gewaardeerd, dus zelfs afgewezen.
Onduidelijke/ongewone boekingen worden door duizenden bankmedewerkers (poortwachters) gecontroleerd.
Witwassen was ooit de aanleiding, maar inmiddels dealt de Fiod van de Belastingdienst ook al mee.
squarejaw 5
hans van rheenen 7
squarejawDaarom snap ik het naïeve aanbidden van het Amerikanisme in Nederland tegenwoordig helemaal niet.
Wij burgers èn de jonge journalisten klagen steen en been, imiteren echter horig alles wat in Amerika nog steeds "normaal" en "heilig" is en herkennen hun eigen fouten en de verharding in ònze maatschappij daarbij niet meer.
Europees denken is niet echt populair, maar wèl de unieke cultuur waarmee we het de komende jaren zullen moeten gaan doen. Kunnen we daarmee niet eens gaan beginnen.
John Janssen 4
hans van rheenenVaak natuurlijk omdat we nog steeds gebruik wilde maken van de hulp van 'de sheriff van de wereld'.
Dacht dat we dat wel achter ons hebben gelaten na het debacle van Irak, Afghanistan en the war on terror.
Gelukkig zijn we nog niet zo extreem verdeeld als in het land van 'melk en honing', en bestormen onze proud boy's het Binnenhof niet als blijkt dat Rutte gewoon weer vier jaar mag regeren.
Gelukkig kunnen we hier op een rationele en .doorgaans, rustige manier praten over beladen onderwerpen zoals abortus.
Gelukkig sluiten we hier geen mensen op zonder ze een eerlijke kans te geven op 'hoor en wederhoor'.
Gelukkig hoeven we hier nog niet zwaar bewapende beveiligers bij onze scholen te zetten, om te voorkomen dat doorgedraaide elementen van de maatschappij, tot aan de tanden bewapend, hun absurde kronkels kunnen botvieren.
En ja, we hebben ons weer moeten richten naar de VS voor hulp, die ze ons gewoon weer geven voor de gewone voorgaande condities, waardoor ze gigantische winsten maken op olie, gas en wapens. Business as usual (voor liefdadigheid moet je bij het Leger des Heils zijn)!
squarejaw 5
hans van rheenenJan Ooms 10
squarejawhans van rheenen 7
squarejawhttps://www.ftm.nl/tag/europa
Jan Sinke 10
hans van rheenen 7
Jan SinkeBanken hebben soms meer advocaten die alles kunnen aantwijfelen, ophouden en in beroep gaan, dan klanten.
Jan Sinke 10
hans van rheenenAnton Weenink 2
John Janssen 4
Anton Weeninkmarcel 7
John JanssenHerman van Rijn 1
Jeroen van Beek 2
Herman van Rijn- Banken zijn zieke bedrijven
- Omdat de top niet deugt
- Het past helemaal in de tijdgeest
Het is heel ethisch en menselijk van je dat je de term "ziek" wil nuanceren door te benoemen dat er ook een grote groep mensen bij deze banken werkt die dagelijks heel integer bezig is om de klanten optimaal van dienst te kunnen kunnen zijn. Dat moet zeker benadrukt worden en dat denk ik zelf k ook.
Er zijn heel wat innovatieve ontwikkelingen door banken ontwikkeld om de consument beter te kunnen bedienen, zoals betalen en overboeken op je mobieltje. Wat dat betreft zou je dat het gezonde lichaam van een bank kunnen noemen. De mensen die gewoon hun werk doen en daar een bepaald modaal of minder modaal inkomen aan overhouden. So far so good.
Met het ziek zijn van een bank bedoelt Ed denk ik dat er een kwaadaardig gezwel in het lichaam (de bank) zit. Namelijk in de top, die jarenlang ongezien hun gang konden gaan. Met uitzaaiingen die nog onderzocht moeten worden, maar waarvan wel al van bekend is dat ze er zijn. Het toezicht ontbrak altijd of was minimaal.
Naarmate het internet zich ontwikkelde ontstond er een nieuwe vorm van toezicht, de onderzoeks journalistiek. Een voorbeeld hiervan is de rechtszaak tegen de Scientology kerk in de jaren 90. FTM heeft hier drie artikelen over gepubliceerd.
Anno 2022 heeft de onderzoeks journalistiek zich ontwikkeld tot een internationaal netwerk, met een immense dossierkennis en database van gegevens. Ik zou hier bijna de vergelijking willen maken met Peter R. de Vries. Wat hij uitzocht over moordzaken, doet FTM met geldzaken. Grondig en altijd onderbouwd.
Het derde punt:
Past dit in de tijdgeest? Jazeker. want we leven in de meer, meer, meer cultuur.
Hoe genees je een bank met een gezwel voor het gaat uitzaaien? Een te veel aan geld en macht zonder adequaat toezicht kan mensen z
Remco Brenninkmeijer 1
allereerst mijn complimenten dat jullie van deze complexe materie een mooi leesbaar en duidelijk verhaal weten te maken.
Ik vroeg mij af hoe:
"‘Hij wordt ervan beschuldigd tussen 2008 en 2010, samen met andere medeverdachten, verschillende keren een cum-ex short-verkoopmodel te hebben geïnitieerd en geïmplementeerd,’ liet de woordvoerder van het Openbaar Ministerie aan het Handelsblatt weten."
, zich verhoudt tot de strafbaarstelling in 2012 zoals gemeld in de uitklap?
Ik zou zeggen dat bewust teruggaaf vragen voor niet betaalde belastingen sowieso strafbaar is, maar waarom is dan die extra wet nodig? Verder lijkt dat dan weer tegenstrijdig met aanhoudingen voor zaken die zich tussen 2008 en 2010 hebben voorgedaan.
Is hier al duidelijkheid over of is dit iets wat we moeten gaan afwachten met betrekking tot aanklacht en rechterlijke uitspraak?
Met vriendelijke groet,
Remco
Herman van Rijn 1
Geef weer een inkijkje in het doen en laten van ONZE bank, waar we trots op zouden moeten zijn, maar waar ik in ieder geval niet trots op ben