
Hoe een kleine schuld een enorm probleem wordt. Lees meer
Rond het innen van schulden is een volledige industrie ontstaan van schuldopkopers, dreigende incassobureau's en op hol geslagen deurwaarders. En vergeet niet de rol van de overheid: de grootste aanjager van schulden en armoede.
Hardleerse incasso-cowboys incasseren vooral bij eigen klanten
De Belastingdienst jaagt mensen met schulden willens en wetens de armoede in
PvdA-prominent verzwijgt belang in armoede-app bij promopraatjes
Minister Dekker trekt zich niets aan van de pandemie: meer schulden is meer betalen
Van Arkel Gerechtsdeurwaarders vraagt faillissement aan
Van minister Dekker moeten schuldenaren nog meer deurwaarderskosten betalen
Toezichthouder maakt gehakt van advies over marktwerking deurwaarders
Invorderen zonder verdoving: het grote verdienmodel achter kleine tandartsfacturen
Waarom de schuldenindustrie blijft bestaan, ondanks de misère die ze veroorzaakt
Ministerie talmt met rekentool, legt schuld bij gemeenten, en laat schuldenaars in de steek
Wilbert van de Donk is sinds 2014 voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. © KBvG
Voorzitter KBvG: ‘Marktwerking voor gerechtsdeurwaarders is doorgeslagen’
Aan de uitwassen bij schuldinning door marktwerking moet een einde komen, vindt Wilbert van de Donk. De voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders wil intern schoon schip maken, maar hij wijst ook met de vinger naar de overheid: ‘Hoe groter de opdrachtgever, hoe minder interesse in dossiers.’
Het rommelt in de deurwaarderij.
Grote opdrachtgevers als energiebedrijven, zorgverzekeraars en overheden hebben de deurwaarders handig tegen elkaar uitgespeeld. Gevolg: uitgeholde tarieven en een industrie die langzaam stikt. Flink wat kantoren staan er financieel beroerd voor.
Deurwaarders van grote kantoren zijn al lang geen brave ambtenaren meer, maar geharde commerciële jongens die vooral als verlengstuk van de opdrachtgever fungeren. Eerder schreef Follow the Money over zorgverzekeraar Menzis. Het gedrag van hun deurwaarders leidt tot grote onvrede. Nieuw is die kritiek niet: die zingt al een jaar of tien rond.
Een gerechtsdeurwaarder is een ambtenaar in openbare dienst, benoemd door de Kroon. De deurwaarder heeft bijzondere wettelijke bevoegdheden om namens de schuldeiser schulden te innen na een vonnis van de rechter of een dwangbevel. Zo mag een deurwaarder beslag leggen op bijvoorbeeld loon, uitkering, huis of inboedel. Ook mag een deurwaarder overgaan tot executoriale verkoop van bijvoorbeeld huisraad. Dit zijn ‘ambtshandelingen’. De kosten voor deze ambtshandelingen brengt de deurwaarder in rekening bij de schuldenaar; de hoogte daarvan is wettelijk vastgesteld. In 2001 is marktwerking geïntroduceerd, waardoor vrije tariefafspraken tussen opdrachtgever en deurwaarder mogelijk zijn.
Een deurwaarder dient vanwege zijn bijzondere positie onafhankelijk te zijn. Hij moet niet alleen de belangen dienen van zijn opdrachtgever, maar ook die van de schuldenaar. Een deurwaarder die zijn werk op een maatschappelijk verantwoorde manier wil uitvoeren, past waar mogelijk maatwerk toe. Dat betekent bijvoorbeeld een betalingsregeling treffen, in plaats van loonbeslag leggen.
Critici, waaronder veel deurwaarders, stellen dat de marktwerking voor uitwassen heeft gezorgd, die ten koste gaan van de schuldenaar. Bulkopdrachtgevers (zoals overheden) zouden de deurwaarders effectief tegen elkaar uitspelen, met als gevolg dat veel deurwaarders onder de kostprijs werken. Zeker bij de grote kantoren zou daarom geen ruimte meer zijn voor maatwerk.
In 2001 leek alles nog zo mooi. Onder leiding van staatssecretaris Job Cohen (PvdA) werd volgens de neoliberale mode marktwerking geïntroduceerd. Er kwam er een Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), die de ondernemende deurwaarder met eigen wettelijke bevoegdheden in goede (ethische) banen moest leiden.
Geen overbodige luxe, want deurwaarders zijn ambtenaren die staatsmacht uitoefenen. Ze mogen onder meer dagvaardingen uitbrengen, beslag leggen, ontruimen en boedels verkopen. Dat werk moeten zij onafhankelijk uitvoeren, en daarbij dienen ze rekening te houden met de belangen van de schuldenaar.
In 2014 kozen de deurwaarders Wilbert van de Donk tot hun voorzitter, die het sindsdien aan de stok kreeg met de minister, een groot deel van zijn achterban en het Bureau Financieel Toezicht (BFT). De directeur van het BFT zei in een interview met Follow The Money dat veel grote kantoren zich bezondigen aan ‘perverse’ prijsafspraken met hun opdrachtgevers en kondigde tuchtrechtelijke maatregelen aan. Deurwaarders bleken een deel van de kosten die ze bij de schuldenaar in rekening brengen terug te sluizen naar de opdrachtgever, om zo de opdracht binnen te slepen: schuldinning via deurwaarders als verdienmodel voor de opdrachtgever.
Tegelijkertijd roerde zich een een groep boze deurwaarders van kleinere kantoren die de KBvG ervan betichtte wanpraktijken in stand te houden bij twee grote kantoren (LAVG en Van Arkel), waar rechtsbijstandsverzekeraar Das een grote vinger in de pap had. Die constructie was in strijd met het verbod op participatie van incassobureau’s in deurwaarderskantoren, maar de KBvG deed er jarenlang alles aan om Das uit de wind te houden, liet FTM zien. Het leek erop dat de commerciële belangen van de deurwaarders het wonnen van de onafhankelijkheid.
Van de Donk moet dit schip naar veiliger vaarwater loodsen. Dat doet hij niet op hoge toon. We treffen een joviale man die met Brabants accent en een dosis charme zijn boodschap uitdraagt. Met nieuwe beroepsregels die hij binnenkort ter goedkeuring aan de minister voorlegt, zegt hij een einde te maken aan de uitwassen van marktwerking. Maar hij heeft ook een boodschap aan de grote opdrachtgevers die volgens hem onderdeel zijn van het probleem.
Schets eens hoe een deurwaarder zijn werk onafhankelijk doet en rekening houdt met de belangen van de schuldenaar?
‘Het spanningsveld zit later in het traject: als je aan iemands eigendom moet komen en beslag gaat leggen. Beslag op een inboedel is natuurlijk heel ingrijpend, net als beslag op loon en de bankrekening. Het wordt spannend als er al tien beslagen op dat salaris liggen en de schuldeiser zegt: dan takelen we de auto maar op, of we gaan achter zijn bankrekening aan. Voer de druk op, knijp alles uit zodat je uiteindelijk geld vindt. Maar ergens kom je een grens tegen. Als de schuldeiser te veel wil, is dat heel lastig. Die wil bijvoorbeeld een auto verkopen die maar een paar honderd euro opbrengt. Moet je dan zeggen: dit dient geen enkel doel, dus dat doe ik niet?’
Elke afweging waarbij de deurwaarder aan zijn portemonnee moet denken, schaadt zijn onafhankelijkheid
Als je onafhankelijk bent, doe je dat dus niet.
‘Als je echt onafhankelijk bent, kun je beoordelen dat het geen zin heeft om beslag te leggen. Dan moet de deurwaarder eigenlijk omdraaien en krijgt hij niets betaald. De prikkel in het systeem is: laat ik dat beslag maar leggen, ook al levert het niet veel op, dan krijg ik nog iets betaald. De keuze tussen omdraaien en niets krijgen, of wel wat doen en een beetje krijgen, is natuurlijk een hele rare. Elke afweging die een deurwaarder moet maken aan de deur waarbij hij aan zijn portemonnee moet denken, schaadt zijn onafhankelijkheid. Zo simpel moet je het zien.’
Hoe moet het dan wel?
‘Het is beter om zo iemand aan de hand te nemen en de schuldhulpverlening in te trekken. In een ideale wereld word ik daar zelfs voor beloond. Er zitten maar 100.000 mensen in de schuldhulpverlening, terwijl 1,4 miljoen huishoudens problematische schulden hebben. Daar zit een enorm gat: veel meer mensen moeten hulp krijgen. Maar bijna geen enkele schuldeiser stelt het op prijs als ik iemand naar de schuldhulpverlening begeleid. Er moet evenwicht komen tussen de belangen van de schuldeiser en die van de schuldenaar. Hoe groter de schuldeiser, hoe minder daar in de prijsafspraken van terechtkomt.’
Je beschrijft het gevolg van no cure, no pay-afspraken. Is dat een van die uitwassen van marktwerking?
‘Die marktwerking was bedoeld om de concurrentie te verstevigen. Iedereen zou er voordeel bij hebben, ook de schuldenaar. Maar dat hebben we natuurlijk niet gezien. De enige die voordeel heeft is de schuldeiser van enige omvang, die vanuit zijn inkoopmacht no cure, no pay of no cure, less pay kan bedingen. Dat is het belangrijkste effect, dat we willen keren. Het is doorgeslagen marktwerking. We moeten zorgen dat ook die schuldeiser de financiële pijn draagt als innen niet lukt.’
Het is geen geheim dat de overheid flink heeft bijgedragen aan schuldproblemen. Hoe zie jij dat?
‘Pak het Centraal Justitieel Incasso Bureau, de slechtste opdrachtgever in dit voorbeeld. Het CJIB geeft duizenden vorderingen aan een deurwaarder af en wil er zoveel mogelijk geïncasseerd terug. Wat er aan die deur gebeurt, interesseert ze niet veel. Ze hebben geen inmenging op individuele dossiers, ze kijken niet mee. Een woningbouwcorporatie daarentegen is buitengewoon geïnteresseerd in zijn huurder. Die wil niet dat er twee of drie beslagen gelegd worden of dat er een inboedel verkocht wordt. Hoe groter de opdrachtgever, hoe minder interesse in de dossiers.’
Zonder controle op uitvoering is aanbesteden schone schijn
Grote opdrachtgevers zoals het CJIB besteden openbaar aan, wat tot uitgeholde tarieven heeft geleid. Leent de deurwaarderij zich wel voor aanbestedingen?
‘Met name naar aanbesteding door overheidsorganisaties zoals het CJIB kijk ik kritisch. Bij het CJIB werken ambtenaren die onder de paraplu van Justitie vallen. Datzelfde geldt voor de deurwaarders. De ene ambtenaar gaat dus bij de andere ambtenaar aanbesteden. Dat vind ik uiterst merkwaardig. De politie gaat ook niet aanbesteden welke agent de bekeuringen mag uitdelen. Van concurrentie is ook helemaal geen sprake, want de prijs per dossier ligt vast. Dat is te verdedigen, want het moet gaan om de kwaliteit van de invordering. Maar dat ze in de aanbesteding vragen hoe je zo goed mogelijk maatschappelijk incasseert, is de wereld op zijn kop. Het CJIB moet vertellen wat maatschappelijk verantwoord incasseren is. Is dat één beslag leggen, of meerdere beslagen? Het CJIB laat de uitvoering gewoon vrij. Er zit geen enkele controle op. Dan is wat deurwaarders zeggen in de aanbesteding slechts schone schijn. Waarom zou je dan aanbesteden?’
Moet marktwerking worden teruggedraaid? Gewoon weer terug naar vroeger: deurwaarders die in hun eigen gebied tegen vaste kosten werken?
‘We moeten marktwerking niet afschaffen, maar we moeten de uitwassen er wel uithalen. Deurwaarders zijn op veel punten vergelijkbaar, al zijn er wel verschillen. Er moet ruimte zijn voor de schuldeiser om de deurwaarder te kiezen die het beste bij hem past. Hoe wil je als schuldeiser aan het stuur zitten? Mag die één beslag leggen? Mag die meerdere beslagen leggen? Daar zit de concurrentie. Of concurrentie op prijs nu zo verstandig is? Daar zet ik grote vraagtekens bij.’
De KBvG heeft nieuwe beroepsregels gemaakt om perverse prijsafspraken aan banden te leggen. Komt er een verbod op no cure, no pay?
‘Nee, we gaan eisen stellen die zulke contracten heel lastig maken. De belangrijkste is dat je voordat je zo’n contract sluit een businesscase moet maken, waarmee je bewijst dat je eraan kan verdienen. Daarmee krijgen we excessen eruit. Onze toezichthouder checkt dit.’
Er is maar één alternatief: alle prijzen vastleggen
Dat klinkt vaag en ingewikkeld om te handhaven.
‘BFT zegt zelf dat het kan. Er is maar één alternatief: alle prijzen vastleggen. Ik schat in dat we dan de Autoriteit Consument en Markt tegen ons krijgen. Ik zie daar geen draagvlak voor.’
Waarom niet gewoon verbieden?
‘Mag no cure, less paydan wel? Eén euro, mag dat wel? Waar ligt de grens? We willen dat allemaal vangen door een gedegen businessplan te eisen.’
Zijn het niet vooral de grote jongens die daar voordeel van hebben? Zij hebben schaalvoordeel en kunnen scherpere tarieven bieden.
‘Dat is een misverstand. Het zit hem niet alleen in de prijsafspraak, maar ook in de grootte van de opdracht. Als ik één zaak krijg, kan nooit no cure, no pay afspreken. Met tien zaken is het ook al lastig. Bij duizend zaken zou het kunnen, maar ligt het erg aan de kwaliteit van de portefeuille. En wat moet je ervoor doen? Moet je ook procederen? Wat is het verwachte scoringspercentage? We hebben het nu in de verordening zo ruim geformuleerd dat we alle uitwassen eruit halen. En het is nu eenmaal een feit dat je met vier man niet de capaciteit hebt om een opdracht van Nuon binnen te halen.’
Een grote groep deurwaarders heeft uit onvrede met de KBvG een belangenvereniging opgericht. Zij vinden dat de KBvG vooral de belangen dient van de grote clubs, vertegenwoordigd in het bestuur. Vooral de manier hoe de KBvG actief Das heeft geholpen om de belangen in deurwaarders te kunnen behouden in strijd met een verbod daarop, is een steen des aanstoots. Waarom heb je daaraan meegewerkt?
‘We hebben het een aantal keer aan de Ledenraad gevraagd. Die stuurt ons op pad met beleid.’
Je verschuilt je achter de ledenraad. De KBvG heeft jarenlang geprocedeerd tegen de minister, die nieuwe beroepsregels die de illegale constructie met Das zouden legaliseren, niet wilde goedkeuren.
‘We waren als bestuur overtuigd van de verordening van 2012 (waarin de illegale constructie werd gelegaliseerd, red), dat klopt. Later in 2016 na de Raad van State-uitspraak bleef de Ledenraad vasthouden aan die verordening.’
Een beroepsorganisatie moet toch staan voor de onafhankelijkheid? Je snapt dat dit het beeld oproept dat de KBvG enorm zijn best deed om Das te helpen?
‘Ik snap de beeldvorming. Het heeft lang geduurd voordat we met Justitie de angst voor de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit, thans ACM, red.) wisten te keren.’
Inmiddels zeg je dat het een goede ontwikkeling is dat Das geen eigenaar meer is van deurwaarderskantoren. Je bent kennelijk tot een nieuw inzicht gekomen?
‘Ik ben kritischer. Ik heb niks tegen externe aandeelhouders, Maar wel tegen een constructie van een aandeelhouder die ook opdrachtgever is. Ik ben blij dat dat niet meer kan. Het heeft te lang geduurd.’
29 Bijdragen
Marla Singer 7
Co Stuifbergen 5
Marla SingerHet lijkt erop dat hij zich achter de opdrachtgever verschuilen wil:
"Er moet ruimte zijn voor de schuldeiser om de deurwaarder te kiezen die het beste bij hem past. Hoe wil je als schuldeiser aan het stuur zitten? Mag die één beslag leggen? Mag die meerdere beslagen leggen?"
Ik zou willen dat elke schuldenaar door elke deurwaarder op dezelfde manier behandeld wordt.
Dus dat een auto niet in beslag genomen wordt als die alleen maar de schrootprijs opbrengt, ongeacht of de opdrachtgever een woningbouwvereniging of het CJIB is.
Co Stuifbergen 5
Marla Singer"De prikkel in het systeem is: laat ik dat beslag maar leggen, ook al levert het niet veel op, dan krijg ik nog iets betaald."
"Elke afweging die een deurwaarder moet maken aan de deur waarbij hij aan zijn portemonnee moet denken, schaadt zijn onafhankelijkheid."
Maar over het afschaffen van die prikkels is hij vaag:
"Het is beter om zo iemand aan de hand te nemen en de schuldhulpverlening in te trekken. In een ideale wereld word ik daar zelfs voor beloond."
En de marktwerking wil hij niet afschaffen:
"We moeten marktwerking niet afschaffen, maar we moeten de uitwassen er wel uithalen. "
Dan zou ik zeggen: vertel wat er verboden moet worden, maar hij geeft een vaag verhaal waarin hij de schuld op de opdrachtgever schuift.
Jan-Hein Strop 5
Co StuifbergenMartin van den Heuvel 1 11
Co StuifbergenJan Ooms 10
Ik hoop dat mw. Kaptein van de BFT net zo hardvochtig gaat handhaven als de KBvG hardleers is!
Erwin de Waard 6
Jan OomsMarla Singer 7
Jan OomsWat er nodig is, is een stok achter de deur en als er niet geluisterd wordt moet via boetes het meer pijn doen dan dat het op kan leveren. Niet dat het de meest uitgekookte eigenheimers weerhoud maar die blijf je toch altijd wel houden.
Martin van den Heuvel 1 11
Marla Singer2 Waarom moeilijk doen? De ex-ambtenaar moet weer een ambtenaar worden. Inclusief uurloon. Is het hele probleem gelijk opgelost.
3 Wat je ook zou kunnen doen, is het volgende.
Elk bedrijf dat leningen verstrekt (bijvoorbeel op afbetaling kopen), heeft toegang tot BKR. We maken een wet dat de TWEEDE en alle volgende bedrijven die iemand met een EERSTE schuld een lening verstrekt die duidelijk niet kan worden terugbetaald door iemand met een laag inkomen, zijn geld kwijt is als er problemen ontstaan.
[Verwijderd]
Kapitalisme is Ok en noodzakelijk, maar het correctiemechanisme om al dat excessieve misbruik de kop in te drukken is zoek, waarschijnlijk mede doordat de laatste generaties massaal - zeer, zeer schaarse sporadische uitzonderingen daargelaten - missen, het basaal fatsoen dat werd/wordt bijgebracht met een goede en waar noodzakelijk tot leren van grenzen daadwerkelijk en effectief strenge opvoeding en vorming, waarbij gematigdheid mede werd bijgebracht.
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Maar de tweede niet. Een eeuw geleden had je de zelfde inhalige figuren, waarvan er velen werden tegengehouden door sociale controle. De gemeenschappen waren namelijk nog niet zo groot dat iedereen anoniem was.
[Verwijderd]
De klimaatdiscussie is ook zo'n hopeloos project. Wat denk je dat eruit komt als je in gesprek gaat met belanghebbenden en lobbygroepen, maar zonder ingenieurs die er verstand van hebben. Je komt uit bij compromissen die waarschijnlijk niet doen wat men voor ogen heeft en waarschijnlijk ook veel te duur zijn.
Eveline Bernard 6
[Verwijderd]Iedereen betaalt nu meer voor telecommunicatie dan vroeger en er zijn 2 monopolies : Kpn en ziggo.
[Verwijderd]
Eveline BernardMartin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Vorig jaar betaalden wij voor telefoon en internet gemiddeld per maand 44 euro. Wat kost een mobiele telefoon per maand en wat krijg je daarvoor?
Bepaal jij maar of het goedkoper is geworden.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Bellen bij Telfort naar vaste telefoon in Nederland kost ca €7,50 per maand extra zonder gesprekskosten. Dat is veel goedkoper dan vroeger een vaste telefoonaansluiting.
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Het is trouwens wachten tot hier hetzelfde gebeurt als in Parijs. Daar heeft men alle vaste telefoonverbindingen afgesloten.
Eveline Bernard 6
[Verwijderd]Dus het is duurder geworden.
[Verwijderd]
Eveline Bernardhttps://www.acm.nl/sites/default/files/old_publication/publicaties/7639_besluit-onp-1998-11-23.pdf blz 10
Eveline Bernard 6
[Verwijderd]Die was in 1989.
[Verwijderd]
Eveline BernardCarel Nabuurs
(voorganger vzr. Witteborn KBvG) enkel tegenwerken in schuldsaneringstrajecten. En maar betekenen en roepen "de opdrachtgever wil dit". Medewerking ho maar. Persoonlijk heb ik goede ervaringen Janssen & Janssen. Het belang van de schuldeiser wordt nog immer genegeerd.
Hank.Rearden.32019 1
Dat daar een roofzuchtig verdienmodel omheen wordt gebouwd is niet zo vreemd.
Neem daarbij de extreme vermogensongelijkheid en zie dat Nederland uit murw geslagen schuldenaars bestaat die hun erbarmelijke situatie dan maar op de Dam tegen het klimaat botvieren (=ultieme Freudiaanse sublimatie).
1. https://data.oecd.org/chart/4xJM
bps 12
Dat is niet anders dan afschuiven van verantwoordelijkheden en werk.
Een overheid is ook als een zaak: die moet je duwen. Dat kost moeite.
Het gaat niet vanzelf zoals marktwerking.
' … in goede (ethische) banen …'
Neoliberalisme is het postmoderne gedachtengoed van onbegrensde vrijheid en ieder z’n eigen postmoderne waarheid en nepnieuws. Alles kan.
Jawel; hoe meer vrijheden, hoe meer mogelijkheden. Maar niet alles kan, ongestraft.
Dat kost moeite.
Marktwerking is een blind, macroscopisch verschijnsel als de resultante van alle individueel gedrag en keuzes van alle deelnemende partijen in die markt. Onbegrensd gedrag leidt tot excessen.
Van oudsher gelden systeemregels universeel voor sociaal en economisch verkeer.
Dat zijn gedragsregels die nadelig individueel gedrag begrenzen en daarmee nadeel voor het geheel, de samenleving. Gedragsregels over trouw en tegen liegen, stelen, moorden, afgunst, enz.
Gedragsregels die een ieder in staat stelt in vrijheid met of naast een ander te leven dankzij die begrenzingen. Het overstijgt elke politiek, religie en doctrine. Niet alles kan. Dat kost moeite.
Vrijheid bestaat -en is slechts kenbaar- bij begrenzingen, van respect voor elkaar's belang.
“Hoe ga je met elkaar om zonder elkaar te benadelen”, lijkt een vraag die overheid, burgers en marktdeelnemers steeds minder kunnen beantwoorden bij gebrek aan moreel kompas en beter weten, en bij een overvloed aan financiële verleidingen.
Dat wiel wordt opnieuw door schade en schande uitgevonden om excessen uit te sluiten?
Eén ding weet ik wel: het kost moeite van alle partijen.
Of men die moeite wil en kan leveren, is de vraag.
Job Cohen deed het niet.
Martin van den Heuvel 1 11
bpsDe Partij voor de Armoede is dan ook een liberale partij. Hun stemgedrag In de (oppositie) maakt dat wel duidelijk.
MaartenH 10
Het is onmogelijk om belanghebbenden zoals deurwaarders en incassobureaus met gedragscodes en toezicht in een rol te krijgen waarin zij zich ethisch gedragen.
Er moet dus, zoals in België, een beslagrechter komen. Iemand die de situatie als geheel beoordeelt. Iemand die ook kan aansturen op schuld regeling en -bemiddeling.
Het zal wel in onze calvinistische volksaard zitten dat iemand die zijn schulden niet kan voldoen, vogelvrij is en zwaar moet boeten, zonder rekening te houden met welke situatie dan ook. Laat de aasgieren maar los, de schuldenaar heeft het verdiend.
MaartenH 10
Toen dat gebeurde was dat natuurlijk volledig in de 'tijdgeest'. Achteraf kun je zeggen dat het van begin af duidelijk had moeten zijn, dat het niet goed kon gaan. Achteraf is makkelijk praten, maar ik denk dat iemand met de achtergrond van Cohen, dat zeker had moeten kunnen voorzien. Hij was niet de eerste de beste. Hij was hoogleraar en Rector Magnificus.
Was hij niet slim en geleerd genoeg om dit te voorzien? Waaide hij mee met de politieke wind? Ik denk een combinatie van beide, door de politieke wind niet kritisch genoeg, ook wetend dat als hij wel kritisch zou zijn, hem en zijn partij problemen op zou leveren.
Van dat soort mensen hebben we er teveel (gehad). Meelopers en opportunisten - met een gave om over te komen alsof ze het beste voor hebben. Maar die gelijk toegeven als 'de situatie daar om vraagt'.
Martin van den Heuvel 1 11
MaartenHZijn opvolgers hebben dezelfde strategie gevolgd. Heeft dat niet voldoende problemen opgeleverd qua zetelaantal?
Asscher volgt nog steeds dezelfde strategie. Hebzucht is blijkbaar sterker dan welke andere emotie dan ook.
Rob van Haren 1