
Hoe een kleine schuld een enorm probleem wordt. Lees meer
Rond het innen van schulden is een volledige industrie ontstaan van schuldopkopers, dreigende incassobureau's en op hol geslagen deurwaarders. En vergeet niet de rol van de overheid: de grootste aanjager van schulden en armoede.
PvdA-prominent verzwijgt belang in armoede-app bij promopraatjes
Minister Dekker trekt zich niets aan van de pandemie: meer schulden is meer betalen
Van Arkel Gerechtsdeurwaarders vraagt faillissement aan
Van minister Dekker moeten schuldenaren nog meer deurwaarderskosten betalen
Toezichthouder maakt gehakt van advies over marktwerking deurwaarders
Invorderen zonder verdoving: het grote verdienmodel achter kleine tandartsfacturen
Waarom de schuldenindustrie blijft bestaan, ondanks de misère die ze veroorzaakt
Ministerie talmt met rekentool, legt schuld bij gemeenten, en laat schuldenaars in de steek
De cash cow van Justitie: mensen met schulden
Commissie Oskam: Met marktwerking voor deurwaarders is echt he-le-maal niets mis
© CC0 (Publiek domein)
Rotterdamse deurwaarder bracht volgens eigen beroepsorganisatie ten onrechte miljoenen euro’s in rekening
Tienduizenden schuldenaren hebben ten onrechte in totaal miljoenen euro’s betaald aan deurwaarder Van den Bergh & Partners. Dat stelt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders in een tuchtprocedure bij de rechtbank Amsterdam. Getroffen zijn mensen die vaak al financieel in de knel zitten. Toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT) doet onderzoek naar het kantoor.
Uw onbetaalde telefoonrekening van 30 euro kan een schuld worden van 600 euro – het twintigvoudige.
Bijzonder? Nee hoor, het overkomt tienduizenden Nederlanders. Dat danken zij aan hun provider die hun facturen verkoopt aan een incassobedrijf en een deurwaarder die vervolgens beslag legt op hun toeslagen en loon. Die 30 euro is al lang niet meer waar het om gaat, het echte geld wordt verdiend met deurwaarderskosten.
Deze praktijken zijn al jaren gaande en vormen geen geheim in de wereld van schuldinning. Maar nu is het ook de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) te bont geworden. In een tuchtprocedure stelt de KBvG dat deurwaarder Van den Bergh & Partners 52.459 keer ‘blind’ beslag heeft gelegd op de voorlopige teruggaaf bij de Belastingdienst (onder meer teruggaaf van toeslagen). ‘Onverklaarbaar hoog’, noemt de deurwaarderskoepel dat aantal in een uitspraak van eind vorig jaar die hier te lezen is.
‘Blind’ beslag leggen betekent dat de deurwaarder niet heeft gekeken of de schuldenaren waarbij beslag is gelegd, wel recht hadden op een teruggaaf van de Belastingdienst en of er al een beslag van een andere deurwaarder op de teruggaaf lag. Die controles — door inzage te vragen in registers die deze praktijken in de gaten houden — had het kantoor wel moeten uitvoeren.
Onterechte beslagen hebben als vervelend gevolg dat ze onnodige kosten meebrengen voor de schuldenaar: een beslag kost hem of haar circa 120 euro; de betekening van het ‘beslagexploot’ die de deurwaarder aan de schuldenaar uitreikt, kost circa 68 euro – samen rond de 188 euro ‘omzet’ voor de deurwaarder. Het is aannemelijk dat deze kosten bij een deel van die schuldenaren ten onrechte in rekening zijn gebracht, omdat de controle zoals gezegd ontbrak.
Dubbel beslag leggen om de kosten op te drijven
Verder klaagt de KBvG dat het Rotterdamse kantoor bij 21.000 van de 52.459 beslagen een tweede beslag (zoals een loonbeslag) heeft gelegd, zonder daarbij rekening te houden met de zogeheten beslagvrije voet. Dat zit zo: een deurwaarder mag niet op al het inkomen van een schuldenaar beslag leggen – er moet een beslagvrije ruimte voor de schuldenaar blijven om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. ‘De beslagvrije voet lijkt standaard op € 0,00 te zijn gezet’, stelt de KBvG.
‘Dat is nog kwalijker dan het eerste beslag,’ zegt schuldenexpert en jurist André Moerman die een aantal spraakmakende tuchtprocedures tegen deurwaarders startte. ‘Bij dubbel beslag moet de beslagvrije voet verdeeld worden. Als je beslag legt op twee potjes – de teruggaaf en het loon – dan levert dat tweede beslag niks extra op. Je krijgt als deurwaarder hetzelfde bedrag, maar je maakt wel twee keer kosten. De deurwaarder weet dat dat zinloos is.’ Moerman kreeg op dit punt al eens gelijk van het Hof Amsterdam: dat Hof oordeelde dat zo’n dubbel beslag tuchtrechtelijk laakbaar is.
Als de aantijgingen kloppen, dan hebben de beslagen Van den Bergh bijna vier miljoen euro opgeleverd
Als de aantijgingen van de KBvG kloppen, dan hebben die 21 duizend zinloze beslagen Van den Bergh bijna vier miljoen euro opgeleverd (120 euro voor het beslag plus 68 voor de betekening = 188, vermenigvuldigd met 21 duizend).
DirectPay duikt op
De opdrachtgever van Van den Bergh (dat wil zeggen, de partij namens wie die tienduizenden beslagen zijn gelegd) is incassobureau DirectPay Services BV, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. DirectPay is berucht vanwege het op grote schaal opkopen van onbetaalde facturen van bijvoorbeeld telecombedrijven en een stortvloed van daaropvolgende rechtszaken. Per werkdag sleepte het incassobureau 165 debiteuren voor de rechter in kleine schuldzaken, zo onthulde De Groene Amsterdammer in 2017. Daarmee was de opkoper kampioen rechtszaken aanspannen van Nederland – en een zeer zware belasting voor de rechtspraak.
Hoe DirectPay te werk gaat, blijkt onder meer uit deze uitspraak van de rechtbank in Maastricht: het bedrijf wordt verweten ‘uiterst onzorgvuldig en dus onrechtmatig gebruik van processuele middelen’ te maken. De zaken van DirectPay zijn zo slecht onderbouwd, dat het bedrijf als straf is veroordeeld tot het betalen van hoge proceskosten. Naar aanleiding van de commotie en een serie van zulke negatieve uitspraken, zegt DirectPay gestopt te zijn met dagvaarden.
Voor schuldenaren pakt de gang van zaken in elk geval zeer nadelig uit: hun oorspronkelijke schuld – ook al is het een klein bedrag – loopt op tot een veelvoud ervan. In dit voorbeeld uit de praktijk van schuldenexpert Moerman groeit de ‘hoofdsom’ van DirectPay van 31,45 euro uit tot een schuld van meer dan 600 euro, dankzij al te voortvarend optreden van Van den Bergh in 2018.

De tuchtrechter van de deurwaarders heeft de klachten van de KBvG eind vorig jaar ongegrond verklaard. ‘Het aantal onder de Belastingdienst gelegde beslagen en het aantal bevragingen van het DBR roepen zonder meer vragen op, maar zonder nader dossieronderzoek kunnen hier geen conclusies aan worden verbonden.’ Daarmee is echter niet gezegd dat de deurwaarder geen blaam treft: ‘Uit het enkele feit dat het BFT (nog) niets van zich heeft laten horen, kan niet de conclusie worden getrokken dat er geen sprake is van overtreding van wet- en regelgeving,’ schrijft de rechter. Die conclusie gaat Bureau Financieel Toezicht (BFT) mogelijk wél trekken. Uit het vonnis blijkt ook dat de toezichthouder op de deurwaarders onderzoek doet naar Van den Bergh & Partners. BFT laat tegenover Follow the Money weten dat het onderzoek nog loopt.
Toezichthouder neemt perverse contracten onder de loep
Toezichthouder BFT kan binnenkort nog veel meer licht werpen op de ‘perverse’ contracten die deurwaarders sluiten met opdrachtgevers. Daarin spreken partijen af dat de deurwaarder een deel van de opbrengst van elke zogeheten ambtshandeling (zoals het leggen van een beslag) terugsluist naar zijn opdrachtgever – ook wel retourprovisie of kickback fee genoemd. Op deze manier zijn ambtshandelingen een moneymaker geworden voor de opdrachtgever — ook al gaat het om een schuld van een paar tientjes, zoals het voorbeeld hierboven laat zien.
Dit is wettelijk verboden, stelde directeur van BFT Marijke Kaptein vorige week in een interview met FTM. Zij zegt bij een aantal deurwaarders te zullen ingrijpen vanwege zulke prijsafspraken. ‘De contracten die we aantreffen, zijn niet in lijn met hoe een goed deurwaarder zich moet gedragen, maar dan ook helemaal niet. Dit is niet integer.’
Volgens de wet dienen deurwaarders onafhankelijk te zijn. Dat waarborgt dat ze bij hun beslissingen rekening houden met de belangen van de schuldenaar. Het zogenoemde ‘sociaal verantwoord incasseren (een heus keurmerk) betekent dat je als deurwaarder met zo min mogelijk dwangmaatregelen schulden int – het tegenovergestelde van wat Van den Bergh lijkt te hebben gedaan.
Knevelarij
Als een deurwaarder, zoals de KBvG stelt, samen met zijn opdrachtgever een automatisch systeem optuigt voor aanmaningen, dagvaardingen en beslagexploten, en de deurwaarder alleen nog maar fungeert als geautomatiseerde beslaglegger, dan is er weinig over van de rol als onafhankelijke bemiddelaar. Bovendien is het de vraag of een deel van miljoenen euro’s aan beslagkosten op de bankrekening van DirectPay is beland, hetgeen volgens BFT verboden is. De woordvoerder van DirectPay zegt niet te weten of zulke prijsafspraken bestaan, maar ontkent wel dat het bedrijf enige regie had over het handelen van de deurwaarder. ‘Dat mag niet en kan ook niet.’
Eduard van den Bergh, oprichter van het kantoor, heeft de activiteiten gestaakt: ‘Alle werkzaamheden van Deurwaarderskantoor Van den Bergh & Partners B.V. zijn overgenomen en worden voortgezet door Eendracht Gerechtsdeurwaarders & Credit Management B.V.’, zo staat te lezen op de website. ‘Wij hebben ons steeds op het standpunt gesteld dat de klachten van de KBvG volkomen uit de lucht gegrepen zijn en dus ongegrond moeten worden verklaard’, laat hij per email weten.
Mogelijk staat Van den Bergh voor hetere vuren dan een vervolg van de tuchtzaak. Want wie als ambtenaar – en dat zijn deurwaarders – in de uitoefening van zijn beroep geld behoudt waarvan hij weet dat hij er geen recht op heeft, maakt zich schuldig aan knevelarij (art. 366 Wetboek van Strafrecht), en dat is een ambtsmisdrijf. Een paar maanden geleden is een deurwaarder hieraan schuldig bevonden, nadat hij onterecht kosten van ambtshandelingen in rekening heeft gebracht. Het is nochtans niet bekend of iemand aangifte tegen Van den Bergh heeft gedaan.
94 Bijdragen
Marla Singer 7
Het is bij deze zaken juist zo belangrijk dat alle perverse prikkels vermeden wordt zodat de schuldeisers en schuldenaars goede structurele oplossingen kunnen beslechten. Dan helpt het niet om de teugels teveel los te laten en hopen dat het wel goed komt. Het toezicht zal er bovenop moeten blijven zitten.
Ander voorbeeld is jeugdhulp dat ook allerlei perverse prikkels heeft en grof geld kan verdienen terwijl de betrokken kinderen en ouders daar helemaal niet beter van worden.
Wilco 8 4
Marla SingerOscar Boeder
Er is twee jaar geprocedeerd met dit resultaat: geen inhoudelijke beoordeling van de klachten omdat volgens de rechter “De KBvG is de grenzen van haar onderzoeksbevoegdheid te buiten gegaan”.
Joop van Kleef
Oscar BoederAangezien toezicht en pakkans zo goed als nihil is, kan elke crimineel, met of zonder wit boord, rustig zijn gang blijven gaan en eventuele verliezen incalculeren.
Peter Urbanus 5
Wim Verver 5
[Verwijderd]
Wim VerverWim Verver 5
[Verwijderd]Martin van den Heuvel 1 11
Wim Ververhttps://rijnlandmodel.jouwweb.nl/
Wim Verver 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Wim VerverNixon schafte de goudstandaard af, omdat Amerika een handelstekort had. Omdat Amerika dus meer geld uitgaf dan er binnen kwam, slonk de goudvoorraad. Papiergeld werd tenslotte gedekt door goud.
De reden dat na de oorlog allemaal sociale voorzieningen werden ingesteld, ook in Amerika, was de volgende.
In de negentiende eeuw zorgde de industriële revolutie EN de hebzucht van de bedrijfseigenaren ervoor dat hele bevolkingsgroepen stierven aan ondervoeding, omdat ze te weinig loon kregen om de kosten van levensonderhoud te betalen. Even terzijde, heb je het nieuws uit U.K. al gehoord? Er komt een minister van honger, omdat grote delen van de bevolking niet genoeg geld binnen krijgen om fatsoenlijk te eten, waardoor ze ondervoed raken.
Maar goed, verder met het verhaal.
Op het eind van de negentiende eeuw, zeiden steeds meer groeperingen: het zijn de hebzuchtige bedrijfseigenaren die de problemen veroorzaken. Als wij die bedrijven nou eens afpakken van die lui en aan de arbeiders geven. Dan kan de winst onder de arbeiders worden verdeeld en verdwijnt ze niet in de zak van 1 persoon. En dat was het begin van communisme. Toen de regering werd bedolven door protesten, werd er iets gedaan, om te beginnen werd zoetjes aan de kinderarbeid verboden. Toen gingen de bedrijfseigenaren naar de regering en zeiden: jullie hebben niet het recht om je te bemoeien met onze zaken. En dat was het begin van die achterlijke liberale ideologie, die op dit moment de wereld beheerst.
In een kapitalistische maatschappij volgt de ene crisis de andere op. Maar die van 1929 was zo groot dat ze wereldwijd effect had. De bevolking in Europa (en dus ook Duitsland) was zo arm, dat Hitler voet aan de grond kreeg met de beloft van welvaart. Hitler deed wat hij beloofde, met geleend geld, en de rest is geschiedenis.
Na de oorlog waren alle westerse landen bang voor het communisme en een tweede Hitler. Vervolg hieronder.
Martin van den Heuvel 1 11
Wim VerverEn zo werd het Rijnlandmodel ontwikkeld, om de arbeiders tevreden te houden en de communisten de wind uit de zeilen te halen.
Echter, toen bleek dat de communistische landen er een zootje van maakten en de mooie plannen uiteindelijk verzandden in dictatuur, begonnen de liberale politici zich weer een beetje veilig te voelen en werd een begin gemaakt met het ontmantelen van het Rijnlandmodel. Ondertussen heeft dat plan al zoveel problemen veroorzaakt, dat de kranten er dagelijks vol mee staan. Maar helaas, de bevolking heeft nog steeds niet door wat er aan de hand is. Dat komt omdat de politieke partijen die meestal in de regering zitten, ook meestal een camera met microfoon onder de neus krijgen geduwd. En dus wordt de bevolking gek gemaakt met de leugens van de liberale politici, die doen alsof ze "bezuinigen", maar in werkelijkheid het geld weghalen bij de lage en midden inkomens en het via de fiscus doorsluizen naar zichzelf, hun rijke vriendjes en het bedrijfsleven. Wat ik zo vreemd vind, is dat de linkse partijen de zaak niet netjes uitleggen aan de bevolking. En dus blijft de bevolking geloven dat links beleid gigantische problemen oplevert omdat links met geld gaat "smijten", terwijl het juist andersom is.
Wim Verver 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Wim VerverWim Verver 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Wim VerverHet grote probleem is: WAT voor waarde wil je achter ons bankbiljet zetten? Goud is uitgesloten, daar is veel te weinig van. Het volgende probleem is de politiek. Die gaat jouw plan niet uitvoeren.
Als iedereen genoeg geld heeft om van te leven, dan ZIJN we sociaal.
Enkele decennia geleden HAD iedereen genoeg geld om van te leven. Maar de Nederlandse bevolking heeft dat prachtige systeem via de stembus de nek omgedraaid.
In Canada werd een experiment uitgevoerd met het OBI.
http://delangemars.nl/basis-inkomen-partij-bip/basisinkomen-succesvol-in-canada-mincome/
De opzet was dat de bevolking werd beloofd dat ALS hun inkomen te laag werd om van te leven, zij een aanvulling zouden krijgen. En dat is nou precies hoe het in NL in de jaren '70 en '80 werkte. Alleen werd het anders genoemd.
Als je te oud werd om te werken, werkeloos werd of arbeidsongeschikt, dan kreeg je genoeg geld om van te leven. Wij splitsten het op in enkele uitkeringen, in Canada werd het onder 1 noemer geplaats: Onvoorwaardelijk Basis Inkomen. Maar het werkte wél, lees het artikel maar.
De macht van het geld is er altijd geweest, met uitzondering van een korte periode, die nog geen eeuw heeft geduurd. De macht van het geld is weer terug en we kunnen gerust stellen dat die macht nooit meer zal verdwijnen. Te veel politici hebben er persoonlijk voordeel bij als die macht blijft.
Wim Verver 5
Martin van den Heuvel 1Het goud wat bovengronds en bekend is heeft een hoeveelheid van 165.000 metric tons. Maar het goud ondergronds (Black Gold) wordt aangenomen dat dit het honderdvoudige is, want goud bleek in 2000 helemaal niet zeldzaam te zijn. Er is nog steeds zoveel begraven in de Filipijnen en overal ergens in het zuiden en oosten van Azië wat heden nog niet te tellen is.
"Dus met andere woorden, wil jij een lening en heb je volgens de bank voldoende inkomen om dat geld ook weer terug te betalen, dan KRIJG je die lening."
In de US was de bank Freddy May gespecialiseerd in hypotheken die in grote getale hypotheken verstrekte aan iedereen die er om vroeg al was zeker dat ze nooit zouden kunnen aflossen. De start van de Kredietcrisis. Dat is dan slechts één bank. Maar wereldwijd zijn er heel veel banken. De systeembanken al zo'n 500. Het probleem is dat er slechts 2 wereldmunten zijn de dollar en de euro en het monetair systeem globaal wordt toegepast. Enige differentiatie of 'fine tuning' in geldcreatie kan dan niet.
"In Canada werd een experiment uitgevoerd met het OBI."
Is mij bekend want het bleek een succes vooral de gezondheid van de deelnemers ging met sprongen vooruit. Gestopt. met onduidelijke redenen.
"En dat is nou precies hoe het in NL in de jaren '70 en '80 werkte. Alleen werd het anders genoemd."
Dat was de maakbare samenleving, toen was er nog geen vrij kapitaalverkeer en in begin 70 werd Nixon gedwongen door de FED de goudstandaard af te schaffen.
Martin van den Heuvel 1 11
Wim VerverDe bankmedewerkers in Amerika kregen forse bonussen bij elke verkochte hypotheek. Dat is vragen om problemen. Hier is dat niet zo, dus krijgt een klant in NL pas een lening als hij die ook kan terugbetalen. Laten we hopen dat dit NU ook in Amerika zo is.
Jij verbindt de welvaartsstaat aan het bestaan van een goudstandaard. Daar geloof ik helemaal niks van. De bevolking heeft net zo veel vertrouwen in het waardeloze papier van de euro als zij toentertijd had in een met goud gedekte gulden.
Het afbreken van de verzorgingsstaat, oftewel het OBI, is een politieke keuze. De op geld beluste liberale politici willen met hun idioot hoge inkomen niet meebetalen aan een leefbare samenleving.
Wim Verver 5
Martin van den Heuvel 1Ik verbind de welvaartsstaat aan het stoppen van de geldontwaarding. Als dit gestopt is ontstaat een duurzame economie. Goud is veel moeilijker te bewaren dan papier of saldo.s in de computer. Dit alleen al zal een rem worden op het oom Dagobert syndroom. De mens zal van nature niet veranderen want ook de aanwezige zwarte goudvoorraden zij een gevolg van die natuur. Alleen wordt het fysiek veel moeilijker gemaakt met een goudstandaard. Deze rem zorgt er voor dat de reële economie uit de greep van speculanten komt. Om de reële economie draaiend te houden bleek in de periode 1974 tot 2007 de toename aan kapitaal slechts 2% daarvan nodig te zijn dus 98% ging naar de speculatie gerelateerde financiële sector ten bedrage van 3500 miljard. Daar moet dus nodig een rem op gezet worden.
Martin van den Heuvel 1 11
Wim VerverWim Verver 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Wim VerverIk dacht dus aan hogere looneisen door te weinig aanbod van arbeiders (loon van loodgieters is de afgelopen periode gestegen met 400/mnd las ik ergens) en het zachtjes aan verhogen van de prijzen door ondernemers omdat ze meer winst willen.
Als de goudstandaard inflatiev oorkomt, waarom hadden wij in de jaren '60 dan MET goudstandaard evengoed inflatie?
Wim Verver 5
Martin van den Heuvel 1Omdat in die jaren ook de rentevoet flink opgeschroefd werd wat een enorme prijsverhoging van het onroerend goed veroorzaakte. Het had niet veel met de lonen te maken. U kunt het artikel van Hein Vrolijk nog steeds op FTM vinden, dacht ik.
Martin van den Heuvel 1 11
Wim VerverAndere vormen van inflatie (OPEC), daar zat ik als schoolverlater middenin. Wat een ellende heeft die oliecrisis opgeleverd.
Ik heb minder problemen met de flexibilisering als met die achterlijke uiterste houdbaarheidstermijn van 3 jaar in de flexwet. Die is werkelijk helemaal nergens voor nodig. Als je die termijn uit de flexwet haalt, blijft er een baan over die net zo risicoloos voor de werkgever is als nu, maar kan de werknemer gewoon tot Sint Juttemis bij de zelfde werkgever blijven, wat een stuk veiliger voelt. Maar ja, niet 1 van de politieke partijen wil daar aan meewerken.
Het systeem van basisbanen is niet nodig. De afgelopen crisis was namelik te voorkomen geweest.
Wim Verver 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Wim VerverDat is dan ook de belangrijkste reden dat jouw goudstandaard en alle andere keigoeie ideeën NOOIT worden uitgevoerd. Want al die ideeën houden in dat de overheid het moet regelen omdat anders niemand het doet.
Alle prachtige plannen en ook degene waarvoor nutteloos gedemonstreerd wordt, staan of vallen bij de goedkeuring van de politiek. Maar blijkbaar snapt niemand dat je van Mark Rutte evenmin efficiënt, sociaal of logisch gedrag kan eisen als dat je van een wolf kan eisen dat hij van de schapen afblijft.
Kortom, zo lang de bevolking massaal op liberale partijen blijft stemmen omdat ze zich zwaar voor de gek laten houden met keiharde leugens, gaat het plan om van Nederland een nachtwakersstaat te maken, gewoon door.
Wim Verver 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Wim VerverMaar, ik besef wel degelijk dat wij dat niet meer mee gaan maken. Negatief nieuws gaat als een lopend vuurtje. Positief nieuws, dat is geen nieuws. Sociaal beleid is dan ook geen onderwerp, nergens en voor niemand. En dus zal de bevolking er nooit achter komen wat er werkelijk gaande is.
Ik denk dat de EU zichzelf uitbreidt met nog meer landen rondom Rusland (als Putin dood is), dat Afrika tot een geheel wordt gesmeed op de leest van Brussel en dat uiteindelijk alle landen onder Rusland, Europa, Afrika en N + Z Amerika een compleet geheel worden: de regering van de aarde. En dan is het einde zoek. De internationale bedrijven hebben inmiddels alle kleine bedrijfjes opgeslokt en alle politici in hun zak, zodat iedereen in dienst is van de Bill Gates-en/Mark Zuckerbergs van deze wereld en de man op de straat er nog erger aan toe is dan de mensen in de middel-eeuwen. Geweld en criminaliteit zijn aan de orde van de dag en je kunt alleen nog overleven als je lid bent van een van de maffia achtige groeperingen die de dienst uitmaken in je woonplaats.
Gelukkig ben ik dan dood en kan ik met een beetje mazzel van boven door een luikje bekijken hoe ze er hier een zootje van maken.
Eng hé?
Wim Verver 5
Martin van den Heuvel 1Wim Verver 5
Martin van den Heuvel 1Mensen met een hoog inkomen wie zij dat dan? Ik spreek liever over de 10% van de bevolking die met nietsdoen zonder enige bijdrage aan de economie hun zakken blijken te kunnen vullen. Die 10% verdienen aan de rente terwijl 90 % zich blauw betaalt aan rente. Feitelijk zijn beleggers voor een deel ook renteniers omdat zij gemiddeld 40% van de prijzen voor ieders alledaagse levensbehoeften incasseren. Dat systeem is wereldwijd ingevoerd door het consortium van centrale banken. Misschien menen zij dat met een OBI hun bevoorrechte positie in gevaar komt. Tenslotte is er altijd te kort aan geld vanwege het systeem van fiatgeld als schuld met rente. Voorwaarde is dat het overtollige geld bij de financiële elite via het platform van banken terugvloeit naar die banken waarmee de controle in stand gehouden kan worden.
Martin van den Heuvel 1 11
Wim VerverIn ieder geval mag jij zeggen of een bruto inkomen van 107.000 per jaar hoog, gemiddeld of laag is. Feit blijft wél dat die lui er dus op vooruitgaan als de hoogste inkomstenbelastingpercentages lager worden.
Positivemoney.org zegt dan ook dat de banken niet het recht hebben om die rente in eigen zak te steken. Die rente moet worden betaald aan een organisatie die tussen de Bank of England en de regering in zit, zodat de betaalde rente weer ten goed komt aan de bevolking. Maar ja, zie je het al gebeuren?
Waarom is er een tekort aan geld vanwege fiduciair geld? Mark Rutte heeft geen tekort. Ik ook niet. Maar de gezinnen die bij de voedselbank lopen en degenen die er tegenaan zitten te hikken, die hebben WEL een tekort aan geld. Het gaat dus niet om een tekort aan geld in de hele maatschappij, maar bij een bepaald percentage van de bevolking. En dat wordt weer veroorzaakt doordat de liberale partijen de inkomensverschillen veel groter maken dan nodig is.
Wim Verver 5
Martin van den Heuvel 1Dit is een behoorlijk inkomen waar goed van te leven is. Met deze inkomsten kan wat overblijft belegd worden en dan pas wordt het interessant want met beleggen kan men veel meer winnen daarmee moet ook verlies genomen kunnen worden. Dat is eigenlijk voor jan modaal niet te doen.
"Waarom is er een tekort aan geld vanwege fiduciair geld? "
Er moet een tekort aan geld zijn omdat anders geen rente meer verdiend wordt door de 10% Dan heeft ieder immers genoeg dus ook geen rente inkomsten, behoudens de rente quote verwerkt in de prijzen.
"Maar de gezinnen die bij de voedselbank lopen en degenen die er tegenaan zitten te hikken, die hebben WEL een tekort aan geld. Het gaat dus niet om een tekort aan geld in de hele maatschappij, maar bij een bepaald percentage van de bevolking."
Zeker dit is dan ook een omissie van het systeem. Er is geen differentiatie in het heffen van rente. De rentevoet is voor iedereen gelijk. Maar dit is er wel in de prijzen. De maatregel om de BTW op voedsel te verhogen is dan ook a sociaal.
Martin van den Heuvel 1 11
Wim VerverWat ik er van geleerd heb, is dat de rente niet wordt bepaald door een tekort aan geld, maar door hoe de economie er voor staat. Hausse: hoge rente, baisse: lage rente.
Waar geldvertrekkers vandaan halen dat een auto of koelkast op afbetaling 13 % rente moet opleveren, ik denk dat hier vraag en aanbod aan het werk zijn. En winstmaximalisering. Een prijs vragen waarbij de winst maximaal is.
Wim Verver 5
Martin van den Heuvel 1De hoogte van de rente wordt bepaald door het stelsel van centrale banken. Zij kunnen de de hoeveelheid van het geld sturen. Nu is er veel te veel geld in omloop dus kan de rente niet verder verhoogd worden anders komt er nog meer in omloop. Dat kan alleen een probleem worden voor de vermogens, niet voor de lonen. Wordt de rentevoet wel verhoogd dan wordt de kip met gouden eieren geslacht n.m.l de reële economie. Die kip was al bijna dood. Het bewijs ligt nu voor de hand. Een hause in de verkoop van onroerend goed met de daarbij oplopende geldhoeveelheid. Maar omdat de rente laag bleef zakt de hause weer in. Dat laag houden is een nieuw gegeven want vermogen investeerders zijn gewend bij tegenvallende resultaten dat de rente daarna verhoogd wordt. Dit in tegenstelling tot bedrijfsinvesteringen in de productie van goederen. Als bij hen de investering slecht uitpakt dan is het ondernemers risico.
Martin van den Heuvel 1 11
Wim VerverMoet de politiek dan niet ingrijpen en bepalen dat iemand per 1000 euro inkomen minder lening moet krijgen?
Eeeh, wach effe. Als de rente wordt verhoogd, wordt er toch MINDER geleend?
Hoezo zakt de hausse van huizenverkoop weer in als de rente laag blijft? Bij een lage rente is het toch verstandig om een huis te kopen?
Wim Verver 5
Martin van den Heuvel 1Als de rente laag blijft dan is er weinig geldontwaarding en blijven de prijzen ook stabiel. Nu de prijzen van de huizen omhoog vlogen en dus voor de meerderheid van de gegadigden te duur worden neemt het normale vraag en aanbod evenwicht zijn plaats in. Het is meestal verstandig een huis te kopen, echter niet met oog op toekomstige prijsverhoging als die er niet komt. Het meerdere lenen speelt alleen met speculatie doeleinden. Dus ook voor de banken zijn nagenoeg gelijkblijvende prijzen een strop.
Marla Singer 7
Wim VerverDoor te vertrouwen in politici die alleen verstand hebben van konkelen.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerJan Ooms 10
Lydia Lembeck...wat weer een oorzaak is van beleid dat volgt uit...
'Door te vertrouwen in politici die alleen verstand hebben van konkelen.'
Wim Verver 5
Marla SingerDe symbiose PvdA – VVD is nog altijd niet te verklaren. In de formatie van Rutte 2 van half september tot begin november. 2012 kwam de aap uit de mouw, een Kabinet wat geen kiezer wenste. Dat had al een voorgeschiedenis . Tijdens de val van Rutte 1, in april 2012 waarbij op vakkundige wijze Wilders werd geloosd. lag al vanuit Brussel de opdracht dat in Nederland als belangrijk rijk noordeuropees land het ESM te ratificeren. Daartoe was een meerderheid in de kamers een vereiste.. Het gedoogkabinet was niet bepaald daarvoor geschikt. Pasgeleden mochten wij vernemen dat het CDA eigenlijk de oorzaak is geweest van het afhaken van Wilders. De onbegrijpelijke symbiose VVD-PvdA heerste al in de kamer met beleidsbepalende PvdA mensen als Dijselbloem en Timmermans. Samson zag als vriend van Dijselbloem ook geen problemen met de VVD. Samen konden zij van grote steun zijn voor het inlossen van toegezegde medewerking aan de EU door het fel bekritiseerde ESM in Duitsland, alhier te ratificeren. Met gezwinde spoed gingen zij te werk tijdens het interregnum Rutte 1 en Rute 2 en het kamer zomerreces 2012, met ratificering van dat onzalige ESM . Bij Merkel kon Rutte niet meer stuk. De Duitse en Franse banken waren gered met hun waardeloos geworden obligaties. Het logische gevolg hiervan, de door Kamp ingezette formatie van een VVD- PvdA kabinet. Zo’n belangrijk besluit in een interregnum is bij wet verboden maar niemand zou hen iets verwijten. Tenslotte waren er mooie posten te verdelen in de EU.
7 november 2017 at 18:48
Joop van Kleef
Wim VerverDat deze manier van stemmen onwettig is blijkt uit de grondwet: Want art. 67 uit de grondwet geeft aan dat:
Art. 67
- 1. De kamers mogen elk afzonderlijk en in verenigde vergadering alleen beraadslagen of besluiten, indien meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden ter vergadering aanwezig is.
- 2. Besluiten worden genomen bij meerderheid van stemmen.
- 3. De leden stemmen zonder last.
- 4. Over zaken wordt mondeling en bij hoofdelijke oproeping gestemd, wanneer één lid dit verlangt.
Vooral lid 3 is daar duidelijk over.
In onze huidige wereld vol techniek moet het toch niet moeilijk zijn om te stemmen met stemkastjes, geheim op dat moment en eventueel te registreren en via regel/wetgeving op een later moment door de Kamercommissie bij twijfel over rechtmatigheid te kunnen nazien wie er hoe gestemd heeft. Om verantwoordelijkheid over besluiten vast te kunnen leggen.
Dus geen coalities meer achter de coulissen maar stemmen op partijen met jouw ideeën, die met de gekozen verdeling in de kamer zitten en iedereen stemt op persoonlijke titel
Alleen dan kun je spreken over Democratie.
Op het moment is de hele politiek geknutsel, achterbaks, ondoorzichtig en ondemocratisch en dan dat moet snel verdwijnen.
Wim Verver 5
Joop van KleefTeunis J. Dekker 2
Wim VerverWim Verver 5
Teunis J. DekkerLydia Lembeck 12
Teunis J. DekkerMatthijs2 5
squarejaw 5
Lydia Lembeck 12
squarejawsquarejaw 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
squarejawMaartenH 10
Dat is een wassen neus. Volgens https://drimble.nl/bedrijf/rotterdam/37320017/eendracht-gerechtsdeurwaarders-bv.html is er alleen sprake van naamsverandering.
"⚌ 2018-08-10: Wijziging: Per 9-8-2018 statuten gewijzigd. Per 9-8-2018 naam gewijzigd in: Eendracht Gerechtsdeurwaarders B.V. (naam was voorheen Credit Management Van den Bergh & Partners B.V.)."
MaartenH 10
Is dat nodig? Kan het O.M. niet zelfstandig tot vervolging over gaan?
Jan-Hein Strop 5
MaartenHMaartenH 10
Jan-Hein StropElmar Otter 6
MaartenHhttp://artikel12procedure.nl/
Lydia Lembeck 12
Elmar OtterMaartenH 10
Elmar OtterElmar Otter 6
MaartenHLydia Lembeck 12
Elmar Otter[Verwijderd]
MaartenHdrs Jan Griese 1
Theo van Ingen 4
drs Jan GrieseHans van Swoll 5
Theo van IngenWilco 8 4
Hans van SwollLydia Lembeck 12
Theo van IngenScienceNerd 8
Lydia LembeckDat het in de jaren 70 beter geregeld was is niets meer dan wishful thinking.
Lydia Lembeck 12
ScienceNerdLeendert 14
drs Jan GrieseGerrit Zeilemaker 6
De neoliberale staat, die solidariteit heeft ingeruild voor straf en controle, wordt handig aangevuld met louche deurwaarders. Leve het VVD-paradijs!
Lydia Lembeck 12
Gerrit ZeilemakerDit is schuldenval die de Overheid veroorzaakt. In dit geval de Gemeentelijke Overheid, maar de Wet is wel landelijk. Dan moeten uiteindelijk, na goedkeuring alle geleende bedragen om het hoofd boven water te houden, worden terugbetaald. Bij lage inkomens lukt dat al helemaal niet meer. Er is ook vaak geen familie om flink te helpen.
Daarnaast worden schulden van de Overheid altijd bijna verdubbeld, als de betaling niet onmiddellijk gedaan wordt. Zo belanden veel mensen in steeds diepere schulden.
Volgende halte is te vaak: Dakloos raken.
Mz59 7
Gerrit Zeilemaker"Uw onbetaalde telefoonrekening van 30 euro kan een schuld worden van 600 euro – het twintigvoudige."
Het komt te vaak voor dat mensen een smartphone abonnement hebben dat ze niet kunnen betalen. Neem dan geen smartphone, zou je dan zeggen, maar dat kan natuurlijk niet.
Gerrit Zeilemaker 6
Mz59Tegenwoordig heb je een telefoon of computer nodig voor het uitvoeren van betaalopdrachten. Om niet in de schulden te geraken bijvoorbeeld!
Of is deze ontwikkeling u ontgaan.
Mz59 7
Gerrit Zeilemakerhttps://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/bankieren-zonder-internet
Ik merk alleen maar op dat schulden tegenwoordig vaak ontstaan wegens een smartphone.
Lydia Lembeck 12
Mz59Je bent niet de enige. Heel veel mensen schuiven, zonder te weten van de hoed en de rand, de schuldvraag op de mensen, terwijl dat vaak niet klopt. Ook deze rekening van 3 tientjes kan een menselijke deurwaarder gewoon regelen zonder al dat officiële gedoe. En die deurwaarders zijn er. Gelukkig wel.
Hans de Geus 1
Had ik toen een klacht van moeten maken.
(hoe het afliep: aan niemand betaald ;-)
Lydia Lembeck 12
Hans de GeusScienceNerd 8
Hans de GeusMaartenH 10
ScienceNerdLydia Lembeck 12
MaartenHDiny Pubben 9
Ik weet dat journalisten bronbescherming hebben.
Toch zou ik graag willen weten wie wie benaderde en waarom.
In onze PR en lobby tijd ben ik bang dat het tuchtrecht juist die minister uit de wind gaat houden. Dan komt de 'kennelijk echte reden' niet aan de oppervlakte. Pavlov ministeriële reactie, nieuwe bestuurder, nieuwe organisatie oprichten of bij problemen de verantwoordelijkheden elders leggen. De vraag is of werknemers hun werk integer kunnen doen, niet alleen of contracten integer zijn. En ik ga voorbij de marktwerking van de econoom, het is vaak de techneut die in een boete of verdienmodel denkt.
Dan zit het probleem al in 2001. (net zoals in onze zorgsystemen).
De Fransen maakte een principiële politieke keuze, de beroepsgroepen zijn er zelf systeem en data eigenaar. Integer uitgangspunt, voorkomt ethiek, privacy en grondwet bewustzijn verval.
'Een wet die het leven van mensen met schulden makkelijker moet maken, is twee jaar uitgesteld. De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet werd begin 2017 aangenomen en zou per 1 januari 2019 ingaan, maar wegens ICT-problemen bij onder andere de Belastingdienst gaat dat niet door. Dat stinkt.
https://www.trouw.nl/samenleving/de-nieuwe-wet-voor-mensen-met-schulden-is-uitgesteld-en-dat-baart-schuldenexperts-zorgen~ac1e59d1/
Praktijkvragen waren verboden in onze ICT hoorzittingen, waarom?
'Zelf ben ik als tegen-de-elite-aanschurende econoom ook lichtelijk aan het radicaliseren. Ik beperk mij daarbij wel tot mijn terrein van expertise, falende overheid-ICT:' Rene Jan Veldwijk.
https://www.computable.nl/artikel/opinie/magazine/6540881/5215853/over-onbehagen-en-verwarde-politici.html
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenDiny Pubben 9
Lydia Lembeck'Als gerechtsdeurwaarder werk je in de frontlinie van het maatschappelijk verkeer. Letterlijk. Samen leggen we ruim 2,5 miljoen huisbezoeken per jaar af. Daarin zien we alles voorbij komen, van notoire wanbetalers tot gezinnen die in bittere armoede leven.'
2,5 miljoen huisbezoeken per jaar!
Diny Pubben 9
in het laatste regeerakkoord staat dat de ambtenaar een gewone werknemer moet worden, we hebben correlatie politici die wegkomen met de budget zorgpolis, want meer afgesloten is de infantiele logica, kassa voor de toekomstige schuldindustrie.
Laat die toezichthouders eens nadenken over ICT, ik schreeuw altijd vooraf moord en brand. En weer niemand verantwoordelijk.
https://www.rtlz.nl/business/artikel/4545081/zorgen-patientendossiers-slotervaartziekenhuis
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenDiny Pubben 9
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Diny PubbenJohan24 4
MaartenH geeft aan dat ze hun naam inmiddels hebben veranderd in Eendracht!
Martin van den Heuvel 1 11
https://rijnlandmodel.jouwweb.nl/
Hee, Niko, waar ben je nu?
https://www.ftm.nl/over-ftm
"Follow the Money is een journalistieke beweging met een glashelder doel: waarheidsvinding in dienst van de samenleving. "
Behalve als iemand een waarheid vertelt die mensen liever niet willen horen.
Els Schwencke 2
Martin van den Heuvel 1 11
Els SchwenckeEens te meer bewijst Follow The Money met een artikel dat Nederland een corrupte bananenrepubliek is. Maar dat wist ik al.
Wat mij heel erg opvalt bij alle artikelen die over dit soort problemen gaan, niet alleen op FTM, is dat er nooit bij staat/wordt verteld wie of wat de oorzaak is, hoe het probleem kan worden opgelost en dat deze oplossing steevast wordt tegengehouden door de politiek.
Nooit wordt er door de journalisten op wat voor medium dan ook, verteld dat alle problemen worden veroorzaakt doordat de liberale polititici geen belasting willen betalen over hun idioot hoge inkomen. Om dat te bereiken, geen belasting betalen, worden alle sociale voorzieningen afgeschaft en overheidsinstellingen omgetoverd tot commerciële bedrijven. Ook werden/worden vele belastingen voor mensen met lage en midden inkomens verhoogd tot onaanvaardbare proporties. Van 2008 tot 2018 zijn 58.680 gezinnen uit hun huurwoning op straat gezet.
Op die manier krijgt de overheid steeds meer geld binnen van de lage inkomens, wordt er steeds minder geld uitgegeven aan de lage inkomens en worden deze vele tientallen miljarden via de belastingdienst doorgesluisd naar de hoge inkomens en het bedrijfsleven.
Zo lang de bevolking dit nooit te horen krijgt, blijven ze koppig op de partijen stemmen die dit land naar de vaantjes helpen.
Bart Riebock 3
Martin van den Heuvel 1Het aantal zelfmoorden in NL is 3x zo hoog, meer dan 1800 p/j waarvan 1200 financieel gerelateerd, oftewel zwaar onder druk gezet door al deze incassobureaus en deurwaarders zijn deze mensen slachtoffer geworden. Eigenlijk zijn het indirecte moordenaars. Ik zou dan ook niet in deze branche willen werken, zou mijn gezicht nergens durven laten zien. Hoe komen we van dit kankergezwel in de samenleving af.
Martin van den Heuvel 1 11
Bart RiebockNiet meer stemmen op politieke partijen die in meer dan de helft van de wetsvoorstellen de kant van de VVD kiezen.
Dan wordt niet alleen DIT probleem opgelost, maar al die andere problemen ook.
https://rijnlandmodel.jouwweb.nl/
Charles Luckers
20.000 beslagen en 20.000 betekeningen kosten hem samen zelf gemakkelijk zo'n €50,-- per keer, of te wel 1 miljoen. Dat zijn zijn eigen salariskosten e.d. Die draagt hij zelf.
Van de 4 miljoen zal naar ervaring een kwart ook daadwerkelijk geïncasseerd zijn, oftewel: 1 miljoen opbrengst. Verdienste: 0.
Willem de Vroomen 4
Kapitalisme: maatschappelijk/economisch systeem, gebaseerd op eigenbelang en vorm gegeven in vrije ondernemingen, concurrentie en winst. Dit systeem heeft vooruitgang gebracht, met bijkomende verschijnselen als depressies, crises en oorlogen. Een dergelijk systeem is niet eeuwig, het kan niet eerlijker of humaner gemaakt worden, het kan en moet verdwijnen. Plaats maken voor een rationeel georganiseerd systeem van productie en consumptie.
Verontwaardiging over het kapitalisme is een doodlopende weg, het moet verdwijnen. Hoe? Daarover zouden publicaties, studies en discussies moeten gaan, ook op FTM.