'Van den Boog zat aan knoppen TEG'

4 Connecties

Relaties

TEG Marco Borsato Van den boog

Organisaties

Ajax
0 Bijdragen

De curator van het failliete The Entertainment Group laat betrokkenen onder ede verhoren om er achter te komen wie nou echt de leiding had. FTM zocht het uit en ontdekte dat vooral één naam opkomt: Rik van den Boog.

Verzoekje van de jongens van De Jeugd van Tegenwoordig. Ze waren voor één keer gasthoofdredacteur van Nieuwe Revu, stom toevallig in dezelfde week waarin hun nieuwe album zou uitkomen. Of FTM voor ze wilde uitzoeken hoe de zaken er nou precies voor stonden rond het faillissement van TEG.

Aldus geschiedde. En hoewel het stof van de klap waarmee TEG in september 2009 op de grond kletterde op het eerste gezicht al lang weer is gaan liggen, blijkt er achter de schermen nog steeds van alles aan de hand. Curator Jan Padberg laat tussen nu en eind januari zeven betrokkenen onder ede verhoren bij de rechter-commissaris, om eindelijk vast te kunnen stellen wie nu echt de leiding had bij de spectaculaire ondergang. Dat is namelijk nog steeds niet helemaal duidelijk.

 

Als een gek tekeer


Vier van de mannen die verhoord zullen worden, zijn zelf al aansprakelijk gesteld omdat ze als bestuurder wanbeleid zouden hebben gevoerd: Niel van Hoff, Arthur Weijers, Harald Bartelds en Leo Weyzig. Tegen die laatste loopt ook nog een rechtszaak omdat hij in 2009 zo'n 300.000 euro van het bedrijf naar zijn eigen rekening zou hebben gesluisd. TEG was toen al praktisch failliet.

De drie anderen die zich moeten melden zijn de voormalige aandeelhouders: oud-Veronicabaas Unico Glorie, Borsato's vroegere manager Paul Brinks en Ajax-directeur Rik van den Boog. De vierde aandeelhouder blijft buiten schot: Marco Borsato had nauwelijks iets met de zakelijke leiding van doen, aldus Padberg.

Volgens de curator stelden de bestuurders die TEG op papier leidden vrijwel al hun besluiten “afhankelijk van de snel wisselende inzichten van aandeelhouders”. Oftewel: er zat in feite iemand anders achter het stuur.

Een rondvraag langs alle betrokkenen levert daarbij het beeld op dat Brinks en Glorie vanaf 2006 steeds meer afstand namen van de dagelijkse gang van zaken bij TEG, omdat zij vertrouwden op de plannen van de nieuw binnengehaalde aandeelhouder en ambitieuze manager Van den Boog.

Over de acties die Van den Boog vervolgens ondernam, zijn de insiders keihard. Zo zegt Normann Kleine, die als adviseur en investeerder betrokken was: “Van den Boog is heel bepalend geweest. Hij was op het expansiepad, deed allerlei wilde overnames. Hij ging als een gek tekeer.”

 

Ellende


Samen met toenmalig bestuurder Niel van Hoff zette Van den Boog TEG België op, nam zonder veel vooronderzoek andere bedrijven over en wilde via het vehikel Lab Ventures een tiental eigen nieuwe mediabedrijven beginnen. Dat laatste mislukte volledig: Lab bleek een massief gat waardoor een groot deel van het geld uit de broekzak van TEG verdween. De feitelijke besluiten werden allemaal door Van den Boog genomen, zegt Kleine. “Bestuurder Van Hoff moest bij hem overal toestemming voor vragen.”

Een andere direct betrokkene, die anoniem wil blijven: “Van den Boog heeft voortdurend aan alle knoppen gezeten. Dat heeft tot deze ellende geleid.” Ook mede-aandeelhouder Unico Glorie wijst naar de huidige Ajax-directeur.  Ter nuancering zegt Kleine dat ook Glorie en Brinks wellicht niet buiten schot blijven. “Zij grepen ook niet in toen het verkeerd ging.” Van den Boog en zijn advocaat wilden niet op de beschuldigingen reageren.

Eind januari weten we of de curator ook één of meerdere van de aandeelhouders aansprakelijk stelt voor de ruim 11 miljoen euro die de banken en andere schuldeisers nog van TEG tegoed hebben. In de tussentijd hoeft in elk geval Van den Boog zich niet te vervelen: zijn werkgever Ajax verkeert in een diepe crisis en clublegende Johan Cruijff blijft maar roepen dat Van den Boog en de rest van de directie moeten opstappen.

Het hele verhaal over het TEG-debacle is te lezen in de Nieuwe Revu die deze week in de winkel ligt.

stefan@ftm.nl