Van emotie naar realiteit

4 Connecties

Relaties

Yuan Verenigd Koninkrijk Brexit

Locaties

China
37 Bijdragen

De Britten hebben ervoor gekozen de Europese Unie te verlaten. Dat valt te begrijpen, vindt Jan Dwarshuis, die er nog wel even fijntjes op wijst dat de economische gevolgen van de Brexit in het niet kunnen vallen bij het effect van een eventuele devaluatie van de Chinese yuan.

De keuze voor Brexit is definitief. De Europese Unie (EU) is verworden tot een juridische en financiële puinhoop, en het Europese sprookje wordt door de Britten langzaam maar zeker de nek omgedraaid. Vanuit Brits perspectief is de Brexit volledig te begrijpen. Emotie heeft plaatsgemaakt voor de harde realiteit.

Bookmakers

Lachwekkend vond ik de afgelopen dagen de houding van beleggers die hun beleggingsbeleid afstemden op de Engelse bookmakers. De bookmakers waren van mening dat een Brexit min of meer uitgesloten was, hetgeen de aandelenkoersen in een rap tempo deed oplopen. Het was een klassieke opluchtingsrally, nog voordat er iets was om opgelucht over te zijn. Kopen omdat anderen kopen op de beurs is echter een strategie die gebouwd is op luchtfietserij. Ik vermoed dat de bookmakers hun mening hebben afgestemd op de regio Londen, en het platteland vergeten zijn. Daar wonen lieden die het bloed van de EU wel kunnen drinken. Zij zien het als een verlengstuk van Duitsland.

Kopen omdat anderen kopen op de beurs is een strategie die gebouwd is op luchtfietserij

Verkiezingen

Ik ben erg benieuwd hoe de Spaanse verkiezingen gaan verlopen. Catalaans-nationalistische stromingen zullen verder aangewakkerd worden, om over de democratische oprispingen in Italië en Nederland maar te zwijgen. De kans dat de Europese droom verder onder druk komt te staan, is toegenomen en zal waarschijnlijk verder worden aangewakkerd. Ondertussen worden diverse Europese bedrijven midscheeps geraakt door de Brexit. De verschuivingen zullen fors zijn en zullen een (wereldwijde) recessie verder aanwakkeren. Ik ben benieuwd wat de heer Draghi van de ECB nu uit zijn hoge hoed gaat toveren.

Toetje

En dan moet het toetje nog komen: China. De Brexit is als een ware hype gepresenteerd, terwijl de Chinezen zich al maanden angstvallig stilhouden. Een devaluatie van de Chinese munt moet echter niet worden uitgesloten, en daarbij vergeleken zou de Brexit slechts kinderspel zijn. Het is slechts een kwestie van tijd voordat beleggers geconfronteerd worden met de daadwerkelijke Chinese problematiek.

Overgewaardeerde beleggingscategorieën zullen — net zoals vanochtend — keihard worden afgestraft. Emotie zal ook hier plaats gaan maken voor de harde realiteit. Het belooft een lange en hete zomer te worden op de mondiale beurzen.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

Over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen, en hij is ook niet voornemens de komende 72 uur positie in te nemen.

Lees verder Inklappen