
Van emotie naar realiteit
De Britten hebben ervoor gekozen de Europese Unie te verlaten. Dat valt te begrijpen, vindt Jan Dwarshuis, die er nog wel even fijntjes op wijst dat de economische gevolgen van de Brexit in het niet kunnen vallen bij het effect van een eventuele devaluatie van de Chinese yuan.
De keuze voor Brexit is definitief. De Europese Unie (EU) is verworden tot een juridische en financiële puinhoop, en het Europese sprookje wordt door de Britten langzaam maar zeker de nek omgedraaid. Vanuit Brits perspectief is de Brexit volledig te begrijpen. Emotie heeft plaatsgemaakt voor de harde realiteit.
Bookmakers
Lachwekkend vond ik de afgelopen dagen de houding van beleggers die hun beleggingsbeleid afstemden op de Engelse bookmakers. De bookmakers waren van mening dat een Brexit min of meer uitgesloten was, hetgeen de aandelenkoersen in een rap tempo deed oplopen. Het was een klassieke opluchtingsrally, nog voordat er iets was om opgelucht over te zijn. Kopen omdat anderen kopen op de beurs is echter een strategie die gebouwd is op luchtfietserij. Ik vermoed dat de bookmakers hun mening hebben afgestemd op de regio Londen, en het platteland vergeten zijn. Daar wonen lieden die het bloed van de EU wel kunnen drinken. Zij zien het als een verlengstuk van Duitsland.
Kopen omdat anderen kopen op de beurs is een strategie die gebouwd is op luchtfietserij
Verkiezingen
Ik ben erg benieuwd hoe de Spaanse verkiezingen gaan verlopen. Catalaans-nationalistische stromingen zullen verder aangewakkerd worden, om over de democratische oprispingen in Italië en Nederland maar te zwijgen. De kans dat de Europese droom verder onder druk komt te staan, is toegenomen en zal waarschijnlijk verder worden aangewakkerd. Ondertussen worden diverse Europese bedrijven midscheeps geraakt door de Brexit. De verschuivingen zullen fors zijn en zullen een (wereldwijde) recessie verder aanwakkeren. Ik ben benieuwd wat de heer Draghi van de ECB nu uit zijn hoge hoed gaat toveren.
Toetje
En dan moet het toetje nog komen: China. De Brexit is als een ware hype gepresenteerd, terwijl de Chinezen zich al maanden angstvallig stilhouden. Een devaluatie van de Chinese munt moet echter niet worden uitgesloten, en daarbij vergeleken zou de Brexit slechts kinderspel zijn. Het is slechts een kwestie van tijd voordat beleggers geconfronteerd worden met de daadwerkelijke Chinese problematiek.
Overgewaardeerde beleggingscategorieën zullen — net zoals vanochtend — keihard worden afgestraft. Emotie zal ook hier plaats gaan maken voor de harde realiteit. Het belooft een lange en hete zomer te worden op de mondiale beurzen.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen, en hij is ook niet voornemens de komende 72 uur positie in te nemen.
37 Bijdragen
Frans 5
goof 4
FransGilles Wattel 1 3
FransHij begint al de bocht te leggen zodat hij na Frexit kan aanblijven.
Niets meer van de stoere man die zich niet door de straat de les laat lezen.
Ik geloof er niets meer van dat hij de Loi Travail nog gaat doordrukken.
Gilles Wattel 1 3
Het verschil tussen UK van gister en nu is soevereiniteit, d.w.z. theoretische.
Geen land is absoluut soeverein, ook de VS niet.
Toen Bush jr Irak wilde aanvallen had hij Tony Blair nodig.
Het grote verschil tussen UK nu en UK gister is dat UK nu weer zelfstandig kan onderhandelen.
De rancune van mannetjes als Juncker en Schulz laat zien wat voor kleingeestige figuren het zijn.
Laten wij de Britten helpen met zo snel mogelijk deze machtsbeluste oligarchie te verlaten.
Er staan al bijna 47.000 handtekeningen, over een petitie waaraan volgens Pinokkio geen behoefte is.
https://nexitreferendum.petities.nl/
Jan-Marten Spit 9
behalve dan uit het perspectief van 13.8 miljoen Britten, maar dat is vergeleken met 15.8 miljoen inderdaad een verwaarloosbaar klein aantal.
Apekool 5
Jan-Marten SpitHoe groter de keuze, hoe oneerlijker het resultaat voor de verliezer. Enig soelaas valt te bieden door een grotere meerderheid nodig te maken bij grotere beslissingen - en mogelijk zelfs in 2 ronden, zoals bij grondwetswijzigingen.
Jan-Marten Spit 9
ApekoolApekool 5
Jan-Marten SpitVergeet ook niet dat dit voor VK begrippen juist een uitzonderlijk eerlijke uitslag is; de huidige regering haalde slechts 37% van de stemmen op, maar heeft een meerderheid in het Lagerhuis door hun achterlijke kiessysteem - zie ook https://www.electoral-reform.org.uk/file/1767/download?token=cY4ruQ3t
Het duidelijkste voorbeeld is UKIP, dat uiteindelijk 1 MP overhield aan 3881 duizend stemmen, tegen 34 duizend stemmen per conservatieve MP.
De conservatieven regeren met een parlementaire meerderheid op basis van 11,3 miljoen stemmen en laten daarmee 19,4 miljoen stemmende Britten met een ander perspectief verslagen achter.
Jan-Marten Spit 9
Apekooleens. fundamentele en verstrekkende beslissingen zouden met grotere meerderheid dan de helft moeten worden genomen.
"De conservatieven regeren met een parlementaire meerderheid op basis van 11,3 miljoen stemmen en laten daarmee 19,4 miljoen stemmers Britten met een ander perspectief verslagen achter."
menig werkelijke democratie kent mechanismen die de belangen van de elite beschermen tegen de meerderheid. dat is vanaf het begin de bedoeling geweest, en ook niet geheel zonder motivatie - een meerderheid van armeren die rijkeren welvaart afneemt op basis van stemmen alleen is een grote angst van elites, die toch tenminste deels hun welvaart wel verdient hebben met hard werken, goed nadenken of het nemen van risico.
Gilles Wattel 1 3
ApekoolIk speelde heel lang geleden veel Monopoly, als ik won zwoer een neef samen met de rest tegen mij. http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/buitenland/26084147/__Na_Brexit_ook_een_Sloxit___.html
Ook niet eerlijk.
In de nacht na de Brexit verkiezingen, luisterend naar mijn wereldontvanger, kwam ik er achter dat de Britten zo gewend zijn aan een districtensysteem, waarbij je met 51 % van de stemmen 100 % van de zetels kunt krijgen, dat diverse keren werd uitgelegd dat nu elke stem telde.
Kasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Jij bent volgens mij een socialist van de oude stempel. Rechtvaardigheid, solidariteit, maar wel met strenge selectie. Je verlangt ook terug naar de tijden dat politici zich nog om hun bevolking bekommerden. Dat hebben we gemeen. Ken je pater Hutjens?
https://youtu.be/t2xOVFyrxU8?t=133
Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallDat het mogelijk zou worden dat ik op de door mij verfoeide Wilders zou gaan stemmen, om ons land te behouden, dat leek onmogelijk, maar gaat waarschijnlijk toch maart volgend jaar gebeuren.
Het failliet van de PvdA is hetzelfde als in andere landen, Labour nu, PS in Frankrijk.
Neoliberaal en sociaal gaat niet samen.
Jouw pastoor, nooit van gehoord.
Kasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitEdit: ook een historisch getalsmatige reductio ad absurdum.
Jan-Marten Spit 9
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitPieter Jongejan 7
Kasteelpannetje extra small 2
Kasteelpannetje extra small 2
Enkele kritische vragen.
In december 2014 begon de wervingsactie.
Mei 2015: 366 leden.
Begin februari 2016: 950 leden, 27 founding friends.
Begin april: 1600 leden, 27 founding friends.
Begin mei: 1700 leden, 27 founding friends.
Dat is gemiddeld iets meer dan 100 nieuwe leden per maand, met een piek in ledengroei begin dit jaar en een dal begin vorig jaar. Om het ledendoel aan het einde van dit jaar te halen moeten er iedere maand meer dan 400 leden bij komen. Dat lijkt mij wat ambitieus. Hoe wil FTM die doelstelling halen?
90.000 euro van de subsidies die FTM gekregen heeft is een lening. Wat zijn hiervoor de aflossingsplannen?
Totaal heeft FTM nu 207.000 euro subsidie ontvangen. Naar mijn mening een gigabedrag. Is FTM bereid toe te zeggen dat het nooit meer subsidie aan zal vragen? Dit ook in het licht van Eric Smit, die zichzelf consequent ondernemer noemt.
De extra functionaliteit die de nieuwe site biedt, kun je bij Medium gewoon van de plank halen. Waarom dan in zee gegaan met een apart bureau dat een custom made website bouwt?
Op welke waardering is Erik Hallers ingestapt?
Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallVan wie ?
Onder welke voorwaarden ?
De aloude wijsheid 'wiens brood men eet, diens taal men spreekt', is nog altijd van toepassing.
De Britse heersende klasse wist dat, het was pas in de loop van de tweede helft van de 19e eeuw dat de moeder van de democratie de 'ballot' invoerde, geheime stemmingen.
Tot dan toe waren die openbaar geweest, wie anders stemde dan de grootgrondbezitter had gewild, kreeg de pacht opgezegd.
Het enige forum met echte vrijheid van meningsuiting wat ik ooit heb meegemaakt was War Without End.
Een privé opzet van een IT nerd, die een eigen Linux constructie had gebouwd als interface tussen, laat ik als leek zeggen, inloggen en schrijven, zodat er niet gehackt kon worden.
Het forum is weg, Britse wetgeving maakte de eigenaar aansprakelijk voor alles wat er werd geschreven.
'Wie het geld heeft, heeft de macht', zo legde mij ooit eens iemand uit, de achtergrond van die iemand leg ik hier maar niet uit.
Vandaar de schok van gister, het geld blijkt toch niet altijd de macht te hebben.
Soros waarschuwde tegen Brexit, dan weet je al dat je voor moet stemmen, van Goldman Sachs wordt beweerd dat zij gigantische bedragen in de Bremain campagne hebben gestoken.
Kasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Kasteelpannetje extra small 2
De beste reclame voor journalistiek is goede journalistiek, schrijft Eric Smit. Hoe wil FTM het intellectuele groepsdenken tegengaan? Ik stel die suggestieve vraag omdat de doorsnee FTM-schrijver prima opgeleid is. Tegelijkertijd lees ik hier vaak onjuiste analyses. Neoliberalisme wordt bekritiseerd. Feit: neoliberalisme bestaat niet. Belastingontwijking moet worden tegengegaan. Feit: belastingontwijking is een van de weinige manieren om rupsjenooitgenoegoverheden in bedwang te houden, en teveel overheidsinvloed is een van de grootste problemen van onze tijd. Grote bedrijven zijn veel te machtig, en dus faalt kapitalisme/marktwerking. Feit: grote bedrijven proberen vaak via samenwerking met overheden concurrentjes uit het zadel te wippen, en dat is geen kapitalisme maar corporatisme. Feit: vooral door de software-isering van de wereld zijn grote gevestigde bedrijven kwetsbaarder dan ooit. De problemen op het spoor en in de zorg worden veroorzaakt door teveel marktwerking. Feit: beide sectoren wemelen van de overheidsbemoeienis, van marktwerking is daar nauwelijks sprake.
Deze onjuiste analyses kunnen tot stand komen doordat FTM een club van tamelijk gelijkgestemden is en dan ontstaat al snel de neiging om niet meer kritisch over je eigen opvattingen na te denken. Dat is heel menselijk. Maar toch zou ik een tweede Wanningen wel op prijs stellen. Maar zelfs al zou FTM dat zelf ook willen, dan is dat natuurlijk nog niet zo makkelijk gedaan. Een linkse site trekt immers linkse schrijvers aan. Een rechts-reactionair zal zijn gastbijdrage ook niet aan De Correspondent aanbieden. Gelukkig is er tegengas in de comments.
MatthijsK 7
Kasteelpannetje extra smallDus dan heb je ook geen abonnees en geen subsidie. Dus je zal langzaam aan het idee er in moeten masseren en niet zoals jij en ik het zouden willen doen, daarom leven we ons uit in de comments.
Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallVerder lijkt het mij een groot feit dat neoliberalisme bestaat.
Lees b.v. Tony Judt, 'Ill Fares the Land', London 2010 of James K.Galbraith, 'Inequality and Instability, A Study of the World Economy Just Before the Great Crisis', New York, 2012.
Hèt excuus voor afbreken van de W Europese samenlevingen.
Toch, tegengas is mij zeer welkom, 'the truth emerges from de clash of opinions', maar dan graag beargumenteerde statements.
Kasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Intellectuelen zijn ook gevoelig voor morele mode. Natuurlijk zijn er uitzonderingen te over.
Neoliberalisme bestaat m.i. niet omdat het sowieso niet duidelijk wat neoliberalisme is. Iedereen geeft er zijn eigen definitie aan. Wat je wel vaak ziet is dat het gelijk wordt gesteld aan een terugtredende overheid. Men komt dan bijvoorbeeld aan met het VK sinds Thatcher. Waar de overheid alleen maar groter geworden is.
Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallDat werd niet altijd in dank afgenomen.
Ik heb inderdaad een buik, wat dat met mijn denken te maken heeft ontgaat me.
Neoliberalisme is het idee dat de overheid per definitie het slecht en inefficiënt doet, en dat dus de overheid zo weinig mogelijk moet doen.
Zo zie je nu de reclame voor het passend Egopensioen geheten, het einde van onze publiekrechtelijke pensioenfondsen.
Kasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Dacht altijd dat je bij de Rijksuniversiteit Groningen had gewerkt.
Kasteelpannetje extra small 2
Hebben jullie er wel eens aan gedacht om van FTM een ANBI te maken? Dat past prima bij wat jullie zeggen en denken dat jullie missie is en de facto worden jullie nu al als een liefdadigheidsinstelling gefinancierd. Adessium is een goededoelenstichting. Hallers ziet zijn investering ook als een maatschappelijke bijdrage. De meeste lidmaatschapsgelden kun je ook zien als donaties. Die worden overgemaakt omdat men de missie van FTM belangrijk vindt en FTM dus graag steunt. FTM biedt immers zelden content waar je concreet, persoonlijk, direct iets aan hebt. Er worden vooral brede maatschappelijke onderwerpen aangesneden. Als je je tot ANBI omvormt, is je donatiepotentieel hoger doordat mensen hun giften van de belasting af kunnen trekken.
Als laatste: gefeliciteerd met jullie nieuwe investering.
Stravidarus 6
Gilles Wattel 1 3
Juncker loopt over van wraakzucht, onze Koenders zit nu in Berlijn mee te praten over hoe volgende exitten kunnen worden voorkomen.
Ons Ukraine referendum, wat doet het er toe.
Diny Pubben 9
Gilles Wattel 1Why Leave voters voted Leave:
Op 1. The principle that decisions about the UK should be taken in the UK.
2. Voting to leave offered the best chance fot the UK to regain control over immigration and its own borders.
3. Remaining meant little or no choice about how the EU expanded its membership or powers.
De Remain campagne speelde in op angst gevoelens bij verlies.
Zie hier de link naar die argumenten
https://mobile.twitter.com/kajleers/media/grid?idx=1
Nu gaat democratie over het winnen van stemmen maar dit voelt als grove manipulatie.
Alles behalve open een eerlijke communicatie.
Deel je zorgen over wraakzucht EU.
Gebeurt ook in onze zorgsystemen, privacy, Hippocrates, vrije artsenkeuze het zit er allemaal niet in.
Het gerommel met de budget polis. Zeer veel leugens daar.
Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenDe noordelijke VS landen verwoestten de zuidelijke militair, Brussel lijkt me van plan te zijn Engeland economisch te verwoesten, soft power heet, dat tegenwoordig, de power die ook tegen Rusland wordt aangewend, en ons net zo hard treft, als de Russen.
Diny Pubben 9
Gilles Wattel 1Dat Brussel totalitair tiranniek is, is duidelijk voor me.
Ik probeer te begrijpen of Brexit nu een opleving of stuiptrekking is van de democratie zelf.
De aard van de democratie zelf. Waarden principes. Niet alles is te koop. Sandel.
Waarom waren jij en je vrouw toch blij?
Woorden daarvoor? Vraag ook haar misschien heeft zij andere dan jij.
Gilles Wattel 1 3
Diny PubbenIk vind de VS een vreselijk land, het meest militaristische land ooit, maar het is hoopgevend voor ons dat Obama geen rotzooi tussen UK en Brussel wil, Lagarde ook niet, evenmin Ban Ki Moon.
Het lijkt dus dat de rancuneuze mannetjes Juncker en Schulz hun biezen moeten gaan passen.
Het doet me denken aan wat een VS diplomate ooit zei in een onbewaakt ogenblik 'fuck the EU'.
En de EU weg, dan lijkt me TTIP ook verleden tijd.
Bart Bartelds 4
Bij mij valt dat kwartje niet en waarom?.
China heeft veel schuld maar dat gedekt met dollar bounds.
Als de dollar struikelt is China gelijk zijn staatsschuld kwijt.
En als de euro struikelt?.
Daarnaast zoals te lezen is draait de BRICS economie binnen China, India en Rusland top ja werkelijk top een van de redenen waarom Rusland de sancties EU/VS GEEN invloed heeft.
Dus FTM leg eens uit.
Pieter Jongejan 7
Bart Barteldsgoof 4
Pieter JongejanMaar probeer dit maar eens te voorkomen wat zich nu in gang gezet heeft en dit mag Angela Merkel zich aanrekenen met haar open deuren beleid wat de basis is geweest voor deze niet meer af te buigen reeks van dingen die fout gaan voor zelfs de hele wereld economie.
Dit muisje krijgt een staartje met mega gevolgen die niet meer te overzien zijn en niet meer te stoppen lijkt mij .
Gilles Wattel 1 3
goofVoor mij is het tekenend dat de bijeenkomst van de zes oprichterstaten, om meer exits te voorkomen, niet in Brussel was, maar in Berlijn.