Van Lanschot daalt in achting S&P

2 Connecties

Relaties

Financiële sector

Organisaties

Van Lanschot
4 Bijdragen

S&P waarschuwt Van Lanschot Bankiers. De kredietbeoordelaar geeft een negatieve outlook, maar de bank heeft weinig te duchten.

Van Lanschot Bankiers lijkt een stapje terug te moeten doen in de hiërarchie van Standard and Poor’s.  De Kredietbeoordelaar had de vermogensbeheerder uit Den Bosch tot voor kort nog op A- ‘stabiel’ staan. S&P heeft haar oordeel nu bijgesteld naar A- ‘negatief’.  Indien de omstandigheden verder verslechteren, volgt een echte ‘downgrade’. Reden voor S&P om de Bossche bank te waarschuwen, zijn de slechte economische omstandigheden in Nederland en de slechte vooruitzichten van de Europese economie. Het risico van Van Lanschot en haar Nederlandse collega’s loopt hierdoor volgens S&P verder op. Moeilijk geld verdienen Een afwaardering zal Van Lanschot niet goed uitkomen. Het is de laatste jaren al moeilijker geld verdienen met vermogensbeheer, zo legde Jasper Jansen van de Vereniging van Effectenbezitters eerder deze week uit aan FTM. Klanten van Van Lanschot doen minder aandelentransacties en houden hun geld liever op een spaarrekening of deposito. Hierdoor dalen de inkomsten uit provisie en gaan de kosten van uit te keren spaarrente omhoog. 
Een lagere kredietbeoordeling kan betekenen dat het voor Van Lanschot duurder wordt om geld aan te trekken op de kapitaalmarkt. Jansen: “Over het algemeen zullen leningverschaffers een hogere vergoeding eisen als de kredietwaardigheid van een onderneming verslechtert.”
Nog geen consequenties Van Lanschot zelf ziet nog geen directe consequenties, zo laat woordvoerder Etienne te Braake telefonisch aan FTM weten. “De rating is gehandhaafd. A-, maar de outlook is bijgesteld van stabiel naar negatief. Het is mogelijk dat S&P over een maand of vier à zes de rating verlaagt.”
Te Braake ziet op dit moment geen invloed op de kapitaalmarkt. Dat is voor de bank pas aan de orde als de bank daadwerkelijk naar de markt gaat om geld op te halen.
Van Lanschot is bovendien niet afhankelijk is van de kapitaalmarkt, zo stelt de woordvoerder: “Het grootste deel van de balans financieren we met spaargeld.” 
Jansen beaamt dit: “De funding ratio van 85,3 procent zit zelfs aan de bovenkant van de markt.” Dit wil zeggen dat de  private bank ruim 85 procent van de balans financiert met spaargelden van klanten. Jansen: “Van Lanschot is hierdoor nauwelijks afhankelijk van kapitaalmarkten. Overigens daalde de funding ratio wel.”
Deckers maakt zich niet dik
Van Lanschot maakt zich voorlopig geen zorgen over de funding ratio. CEO Floris Deckers gaf eerder aan dat zijn bank zich comfortabel voelt, zolang de ratio zich tussen de 80 en 90 procentrange bevindt.
Bij kredietbeoordelaar Fitch staat Van Lanschot nog op een stabiele outlook. Het broertje van S&P lijkt voorlopig geen reden te zien om de huidige credit rating van A- bij te gaan stellen.