Van Lanschot ontsloeg Floris Deckers

3 Connecties

De wegen van Floris Deckers en Van Lanschot Bankiers scheidden vorig jaar in “onderling overleg”, maakte de bank in januari 2012 bekend. Klopt niet. Deckers werd ontslagen.

Het vertrek van Floris Deckers als voorzitter van de Raad van Bestuur bij Van Lanschot leek vrijwillig, maar in werkelijkheid werd hij ontslagen. Bronnen binnen en buiten Van Lanschot vertellen FTM dat Deckers de laan uit gestuurd is. Op 30 januari 2012 werd bekend dat Deckers de bank 'in onderling overleg' zou verlaten. 'De veranderingen in en om de sector en de start van het nieuwe reorganisatieprogramma, hebben mij doen realiseren dat nieuw leiderschap nodig is', aldus Deckers over de reden van zijn vertrek. Een leugentje om een bestwil, zo blijkt.
De afzwaaiende Deckers vertrok niet met lege handen. Deckers zou volgens eigen zeggen een ‘vertrekpremie’ van maximaal één jaarsalaris toucheren: 650 duizend euro. Conform de Corporate Governance Code bij ontslag. De Vereniging van Effectenbezitters merkte daarom op deze vertrekpremie ongepast te vinden, “omdat de uitlatingen van Van Lanschot en Deckers erop wijzen dat het om een vrijwillig vertrek gaat”, aldus Jasper Jansen van de VEB.
De uitlatingen van Van Lanschot stroken dan ook niet met de feiten die bij FTM bekend zijn geworden. Op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 10 mei 2012 bevestigde Voorzitter van de Raad van Commissarissen Tom de Swaan dat Van Lanschot gebruik heeft gemaakt van bepaling II.2.8 uit de Corporate Governance Code.
Notulen AVA 10 mei 2012, pagina 21, (waarschuwing: zeer trage download) 
Ontslagvergoeding bij vrijwillig vertrek De notulen van Van Lanschot spreken van een ‘vertrekpremie,’ maar wat zegt de Corporate Governance Code in de door Van Lanschot gebruikte regeling? Ontslagvergoeding. Deckers krijgt dus 650.000 euro mee.
Bepaling II.2.8 uit de De Corporate Governance
Deze omschrijving komt ook overeen met de werkelijke gang van zaken, zo bevestigen bronnen. "Hij is ontslagen", stelt een oud-bankier bij Van Lanschot.
"En ga er ook maar van uit dat Deckers bij zijn ontslag méér dan een jaarsalaris mee heeft gekregen", voegt hij er fijntjes aan toe. Dat zal voor buitenstaanders echter niet zo eenvoudig te achterhalen zijn. De zoektip geeft hij er gratis bij. "Voor welke prijs heeft hij zijn aandelen en opties kunnen verkopen? En tot wanneer staat hij op de loonlijst?"
Woordvoerder Etienne te Brake van Van Lanschot zegt 'niet te weten of en tegen welke prijs de heer Deckers zijn aandelen heeft verkocht, als dat überhaupt al gebeurd is'. Dat zou te lezen kunnen zijn in het jaarverslag over 2013 dat in 2014 uitkomt. Wel geeft hij aan dat Deckers op de loonlijst staat tot medio 2013: "Dat is om zijn taken over te dragen aan zijn opvolger, de heer Guha".  
"In goed overleg" Maar ontslag? Nee, daar is volgens Van Lanschot geen sprake van: “De partijen zijn in goed overleg overeen gekomen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen”, aldus woordvoerder Te Brake, die de vertrekpremie van 650 duizend euro wel bevestigt. Ook voorzitter van de RvC Tom de Swaan laat telefonisch aan FTM weten dat er geen sprake was van een onvrijwillig vertrek. Deckers zelf was niet bereikbaar voor commentaar.
Vandaag presenteert Van Lanschot de jaarcijfers. Opmerkelijk is dat dit voor het eerst niet in het Amstel Hotel zal plaatsvinden, maar via een telefonische persconferentie. De bank zegt dit te doen uit 'efficiency-overwegingen'. Het Brabants Dagblad zegt dat dit mogelijk gebeurt om Deckers' opvolger Karl Guha 'uit de wind' te houden.
Lees ook:
Deckers' laatste jaar bij Van Lanschot was rood De ontslagen Deckers moest in zijn laatste jaar bij Van Lanschot flink afschrijven op zijn topaankopen CenE Bankiers en Kempen & Co.
Managementzuivering bij Van Lanschot Floris Deckers is nog geen twee maanden weg bij Van Lanschot of drie van zijn ‘favorieten’ in het commerciële bedrijf van de bank lijken geslachtofferd te worden.
Van Lanschot verliest Deckers Met een groot interview neemt Van Lanschot-topman Floris Deckers in Het Financieele Dagblad afscheid. Kritische vragen over zijn prestaties ontbraken.