Van Lanschot: Surrealistische gage Guha

2 Connecties

Relaties

Financiële sector

Organisaties

Van Lanschot
2 Bijdragen

De beloning van Karl Guha bij Van Lanschot Bankiers doet surrealistisch aan. De man die bij de chique bank flink in de personeelskosten moet snijden, verdient meer dan zijn collega’s bij de grotere banken.

Afgelopen donderdag werd de nieuwe topman van Van Lanschot gepresenteerd op de aandeelhoudersvergadering. Karl Guha is de man die Van Lanschot door moeilijke tijden moet zien te loodsen. De nieuwe man was onverwacht zelf niet aanwezig. Wellicht zagen hij en voorzitter van de Raad van Commissarissen Tom de Swaan de bui al hangen. De beloning van de nieuwe topman van het chique bankje uit Den Bosch roept vragen op. Een droomwereld in Den Bosch?
De aandeelhouders moeten het voorlopig doen met een papieren welkom van de nieuwe topman. De 48-jarige Guha komt over van Unicredit, waar hij hoofd risicobeheer was. Deze Italiaanse beursgenoteerde bank had begin dit jaar een aandelenuitgifte van 7,5 miljard euro nodig om overeind te blijven. Guha komt naar Nederland omdat hij graag wil dat zijn kinderen de middelbare school in Nederland afmaken.
'Karl Guha, aangenaam kennis te maken.'
Deze nieuwe topman gaat 750 duizend euro per jaar aan vast salaris ontvangen. Dat is een ton meer dan de huidige CEO, Floris Deckers. De scheidend voorman verdient dit jaar 650 duizend euro aan vast salaris. 

VEB laakt beloningsbeleid

Dit beleid gaat 'tegen de stroom in', licht Jasper Jansen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) aan FTM toe. Jansen vergelijkt het vaste salaris van de topman het kleine Van Lanschot met andere, grotere, banken. Guha krijgt als CEO van Van Lanschot (2.000 medewerkers) evenveel vast salaris als topman Gerrit Zalm van ABN Amro (24.000 medewerkers). De collega’s bij Delta Lloyd en SNS Reaal toucheren respectievelijk 650 duizend euro en 580 duizend euro aan vast salaris.
Niet alleen het vaste salaris van Guha, maar ook het tekengeld valt op. Voor het simpelweg ondertekenen van zijn contract krijgt Guha 750 duizend euro. Bij Van Lanschot wijst men er op dat dit ter compensatie is van vele aandelen- en optierechten, waarvan Guha afstand zou moeten doen door zijn vertrek bij Unicredit. Daarnaast gaf RvC-voorzitter De Swaan aan dat Guha een zeer grote stap terug doet in salaris.
Deze gouden welkomstbonus is gemeengoed in de sector, maar daar lijkt verandering in te komen. De VEB meldde eerder al dat Deutsche Bank deze ‘Golden Hello’s’ beëindigt: 'Banken moeten hun oude rol weer terug veroveren waarin de klant voorop staat. Torenhoge bonussen horen daar niet bij omdat ze juist aanmoedigen tot risicovol gedrag.'
Jansen: 'In de sector komt de bonus sowieso steeds minder voor. Banken die staatsinjecties kregen mogen geen bonussen uitkeren aan topbestuurders. Zo heeft Jan Hommen van ING sinds zijn aantreden drie jaar geleden nog geen bonus ontvangen.' 

Hoger salaris, lagere bonus voor Guha

Over de jaren heen verlaagt Van Lanschot geleidelijk de variabele bonus. Deze bonus is afhankelijk van de bedrijfsresultaten. Enkele jaren geleden bedroeg de maximale bonus van Floris Deckers 200 procent van het vaste salaris. Nu is dat voor hem maximaal 100 procent. Guha krijgt maximaal 50 procent van zijn vaste salaris aan bonus. Tegelijkertijd verhoogt Van Lanschot het vaste salaris van haar topman. Deckers verdiende een paar jaar geleden nog maar 450 duizend euro op jaarbasis. Dit jaar is dat 650 duizend euro. Guha strijkt 750 duizend euro per jaar op.
De beloning van Guha loopt niet alleen uit de pas met die van zijn Nederlandse collega’s. Ook lijkt het gage van Guha niet te stroken met het huidige verdienmodel en de daarmee samenhangende reorganisatie bij Van Lanschot. 
'Het verdienmodel van vermogensbeheer verandert', vertelt Jansen van de VEB. 'Het is moeilijker geld verdienen.' Klanten van Van Lanschot doen minder aandelentransacties en houden hun geld liever op een spaarrekening of deposito. De inkomsten uit provisie dalen hierdoor en de kosten van uit te keren spaarrente gaan omhoog.
'Guha is een empathisch en inspirerend leider, heeft samenbindend vermogen en is buitengewoon integer'
Van Lanschot ziet zich gedwongen om flink in de kosten te snijden, omdat de verwachting is dat de inkomsten achterblijven. Guha krijgt de opdracht om in drie jaar de jaarlijkse kosten terug te brengen van 440 miljoen naar 380 miljoen. Deze 60 miljoen euro gaan voor een groot deel ten koste van het personeelsbestand, waarvan vijftien procent wordt weggesneden. Tot 2014 moeten 300 medewerkers op zoek naar een nieuwe werkgever.
Van Lanschot betaalt Guha uiteindelijk iets minder dan voor de aandeelhoudersvergadering bekend was. Aanvankelijk zou hij bijna 60 duizend euro vergoed krijgen voor zijn huurappartement in Milaan. De betrokken partijen zijn overeengekomen dat Unicredit deze kosten voor haar rekening neemt.
Guha wordt rijkelijk beloond voor een organisatie die snijdt in de kosten. Gevraagd naar het waarom van de aanstelling van Guha geeft De Swaan aan dat hij een 'empathisch en inspirerend leider is, die samenbindend vermogen heeft en buitengewoon integer is.' De meerderheid van de aandeelhouders ging akkoord met de aanstelling en beloning van Guha.