Wordt 'nutsbankier' Van Olphen nu een zorgzame verzekeraar?

7 Connecties

Relaties

SNS Reaal SNS Bank nutsbank Vivat Anbang

Personen

Gerard van Olphen

Organisaties

ASR
15 Bijdragen

SNS Reaal-topman Gerard van Olphen was een man met een visie: SNS moest weer eens een nutsbank worden. Nu is hij overgestapt naar de voormalige verzekeringspoot van SNS Reaal, en gaat het in interviews niet meer om het klantbelang centraal stellen, maar om overnames.

De woorden van SNS Reaal-topman Gerard van Olphen leken in april in goede aarde te vallen: SNS moest weer een nutsbank worden. Het marktaandeel steeg volgens de bank gestaag en toen de ophef over de salarisverhogingen bij medestaatsbank ABN Amro losbrak, stapten duizenden klanten over naar de duurzame SNS-dochter ASN. Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, de man die aan Gerard van Olphen had gevraagd om SNS Reaal weer in rustiger vaarwater te brengen, leek gecharmeerd van de optie. Een nutsbankfunctie is één van de toekomstscenario's voor de bank die op het ministerie worden onderzocht: gericht op service aan de klant en niet zozeer op kortetermijn-winst. De overstap afgelopen zondag van Van Olphen naar Vivat (het voormalige Reaal, de verzekeringstak van SNS Reaal) kwam dan ook voor velen als een verrassing. Net nu het idee van een nutsbank wind in de zeilen begint te krijgen (ook Rabo-directeur Dirk Duijzer stelde dat zijn bank feitelijk grotendeels een nutsbank is), verlaat de voorvechter van dat idee het schip. Nog groter was de verbazing toen de de nieuwbakken voorman van het door het Chinese Anbang opgekochte Vivat in een interview met Het Financieele Dagblad begon te speculeren over overnames: Anbang wil een rol spelen in de verwachte consolidatieslag en ASR zou een mogelijke prooi zijn. Eerder waren de rollen nog omgedraaid: ASR was in de race om Vivat, het voormalige Reaal, over te nemen, maar haakte af omdat ze hun vingers niet wilden branden aan Reaal. Nu lijkt de jager de prooi te worden. Verviel Van Olphen weer in het oude patroon van de financiële sector: groeien, overnames en meer salaris? Had hij niets geleerd van de megalomane overnames die SNS Reaal in de problemen hadden gebracht?
'VAN OLPHEN IS ECHT GEVRAAGD VOOR DE OPSPLITSING, DAARNA ZOU HET VOOR HEM OPHOUDEN BIJ SNS REAAL'
Een woordvoerder van SNS Reaal - waar Van Olphen sinds zondag dus niet meer in dienst is - benadrukt dat de topman was ingehuurd om het concern op te splitsen. De door fraude geplaagde vastgoedtak Property Finance was al eerder op afstand gezet en met de verkoop van Vivat zaagde Van Olphen ook de tweede poot onder de holding SNS Reaal vandaan. De holding bestaat nu alleen nog uit SNS Bank, en op wat 'openstaande eindjes' na, zoals de woordvoerder het noemt, zat daarmee de facto de taak van Van Olphen er vrijwel helemaal op. 'Van Olphen is echt gevraagd voor die termijn en daarna zou het ophouden,' zegt de woordvoerder. Het was volgens de woordvoerder dan ook niet zo raar dat Van Olphen hapte, toen Anbang hem vroeg om het verzekeringsconcern te gaan leiden.

'Perceptie'

Vivat benadrukt dat het 'perceptie' is dat Van Olphen plots van koers zou zijn gewijzigd. Hij zou heel erg bezig zijn met 'waartoe wij als verzekeraar op aarde zijn. En dat is voor de klant. Om hem of haar te helpen als hij schade heeft, of met pensioen gaat.' Dat de focus in de media is komen te liggen op mogelijke overnames, komt volgens de woordvoerder doordat daar op dit moment meer nieuwswaarde in zit. 'Van Olphen neemt zijn maatschappelijke houding mee naar Vivat.' De vraag is wat er met SNS Bank gebeurt nu Van Olphen weg is. De woordvoerder van de bank benadrukt dat er niets is veranderd aan de wens om een nutsbank te worden. 'We zijn dat pad al aan het opgaan, onder meer door rente te geven op de betaalrekening. Maar uiteindelijk is het aan de minister om te beslissen of we verder die richting op gaan.' Volgend jaar informeert de minister de Tweede Kamer over zijn plannen voor SNS Bank. De beslissing over ASR wordt nog dit jaar verwacht. Dan wordt ook duidelijk of Van Olphen aan het roer komt te staan van nóg een voormalige staatsverzekeraar.