Van Rompuy's vangnet vallende banken

2 Connecties

Relaties

ESM Rompuy
1 Bijdrage

Als banken failliet gaan of hun cliënten kunnen naar hun spaargeld fluiten, dat moet het ESM te hulp schieten. Tenminste, dat wil EU-voorzitter Herman Van Rompuy er doorheen drukken.

Van Rompuy wil dat het noodfonds van het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) als vangnet gaat fungeren voor de bancaire sector.  Dat staat in het voorstel voor meer politieke integratie in Europa dat Van Rompuy vandaag heeft gelanceerd. Het nieuwe 'masterplan' van de machtigste Belg van Europa staat donderdag en vrijdag op de agenda van de Eurotop in Brussel.

Het voorstel, getiteld 'Naar een echte Economische en Monetaire Unie' heeft Van Rompuy opgetuigd in overleg met president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB), voorzitter José Barroso van de Europese Commissie en voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep.

Van Rompuy zet hoog in met dit plan: alle 27 EU-lidstaten moeten meedoen aan een bankenunie. In de praktijk betekent dat 8000 banken in de EU dan onder Europees toezicht komen te staan.


Garanties voor gedupeerde spaarders

Maar Van Rompuy wil meer dan alleen toezicht op de kwetsbare bancaire sector in het door de schuldencrisis geteisterde Europa. De  eerste 'president van Europa' mikt ook op de verzilvering van een Europees depositogarantiestelsel,  die voorzien in garanties voor gedupeerde spaarders. Daarnaast maakt Van Rompuy zich sterk voor een Europees resolutiefonds dat direct wankelende banken kan helpen ondersteunen.

'De geloofwaardigheid van een depositogarantiestelsel vereist een stevige financiële achtervang', zo luidt één van de aanbevelingen in het voorstel van Van Rompuy. 'Daarom kan voor de eurozone het Europees Stabiliteitsmechanisme optreden als financiële achtervang voor de resolutie- en depositogarantieautoriteit.'


Zoveelste masterplan

Dit zoveelste masterplan van Van Rompuy valt ongetwijfeld niet goed in Nederland. Dit weekeinde reageerde politiek Den Haag not amused op de Europese pensioenplannen - met verplichtingen en al - van de hand van Van Rompuy.

 

Kort daarvoor liet demissionair premier Rutte weten geen enkele behoefte te hebben aan Europese vergezichten van Van Romoy en andere leiders uit Brussel. Ook in Duitsland heeft de geldingsdrang van Van Rompuy en andere Brusselse bobo's ergernis gewekt.

Maar nu heeft Rutte wat uit te leggen. Dit nieuwe masterplan van Van Rompuy is immers in opdracht gemaakt van Rutte en de 26 andere regeringsleiders.

Van Rompuy is niet alleen vurig pleitbezorger van een Europees bankentoezicht maar ook op meer begrotingstoezicht op lidstaten en meer economische coördinatie in de eurozone. Daarmee heeft hij een punt. Niet voor niets is er veel kritiek van centrale bankiers op het eenvormige monetaire beleid van Europa, dat nooit wordt gedekt door een verenigd economische beleid.


 

(L)