Van Wijnbergen beschuldigd van diefstal

3 Connecties

Relaties

IKEA Van wijnbergen

Werkvelden

Hypotheken
0 Bijdragen

In de Newswatch van dinsdag: topeconoom Sweder van Wijnbergen wordt door zijn eigen familie beschuldigd van diefstal, ook in Nederland dreigt een subprime-drama, waarom IKEA jaren een goed doel was en meer.

Sweder van Wijnbergen, bekend UvA-econoom en voormalig topambtenaar op Economische Zaken, wordt door zijn bloedeigen familie beschuldigd van diefstal. Twee van zijn zussen spanden een rechtszaak aan tegen Van Wijnbergen, omdat hij in het geniep negen familieportretten uit de zestiende eeuw uit het Frans Halsmuseum in Haarlem zou hebben gestolen en die onderhands zou hebben verkocht. Dat zou de telg uit een adellijk geslacht een half miljoen euro hebben opgeleverd. De rechter gaat nu oordelen in hoeverre die beschuldiging op waarheid berust.
 
'Nederlandse hypotheken in gevaar'
 
Voor zeker 300.000 Nederlandse huishoudens dreigen vanaf volgend jaar hun hypotheeklasten niet meer te kunnen dragen. Die waarschuwing uit Tonk Gast, directeur van Dynamic Credit, vandaag in gesprek met het FD. Vooral huishoudens met een middeninkomen die tussen 2005 en 2007 een hypotheek hebben afgesloten dreigen in de problemen te komen als de voor hun gunstige hypotheekrente afloopt en ze met andere bezuinigingen geconfronteerd worden. Ook in Nederland dreigt dus een subprime-drama te ontstaan.
Bron: FD
 
VS lijken klaar met Occupy
 
De gezellige maatschappijkritische bijeenkomsten Occupy kunnen in de Verenigde Staten op weinig sympathie van de overheid meer rekenen. Werd eerder onder meer het kamp Occupy Oakland al door de politie ontruimd, nu is ook het hart van de beweging aan de beurt: Occupy Wall Street. Maandagnacht zou de ME zijn begonnen het terrein schoon te vegen, zo bericht Reuters vanochtend. Mogelijk hebben de plannen van de demonstranten om de New Yorkse beurs donderdag dicht te houden daar iets mee te maken. 
Bron: Reuters
 
IKEA was jarenlang goed doel in Nederland 
 
Tot 2009 had woongigant IKEA een handige truc om de Belastingdienst te omzeilen. Niet alleen bracht het Zweedse bedrijf jaren geleden zijn holding al in Nederland onder, ook gebeurde dat tot twee jaar geleden nog eens in de vorm van een stichting. Dat betekende een veel lagere aanslag voor de miljardenonderneming.
 
Het NOS Nieuws in 60 seconden: