Beeld © Matthias Leuhoff

Vastgoedinvesteerder gokte in spiegelpaleis van oplichters

In grote strafrechtelijke onderzoeken in Duitsland en Oostenrijk naar handelaren die in heel Europa beleggers voor vele miljoenen hebben opgelicht, duikt de naam op van het Britse Veltyco. Grootaandeelhouder daarvan is de succesvolle Amsterdamse vastgoedbelegger Dirk-Jan Bakker. ‘Ik ben ook slachtoffer, ik ben voor miljoenen het schip in gegaan.’

Dit stuk in 1 minuut
  • Waar gaat dit artikel over?

Diep verscholen in Moneyland – de schimmige offshore-wereld waarin iedereen die iets te verbergen heeft, geld kan oppotten en ongestoord kan uitgeven – zit het platform Option888, dat in gokspelletjes doet en zijn klanten beduvelt. Tienduizenden mensen zijn opgelicht, voor bij elkaar ettelijke miljoenen.

  • Waarom is dit interessant?

De Amsterdamse vastgoedinvesteerder Dirk-Jan Bakker, die in de Quote 500 prijkt, is al enige tijd actief in de gaming- en gokwereld. In 2014 ontmoet hij Uwe Lenhoff, wiens bedrijf eigenaar van Option888 is. Bakker en Lenhoff besluiten met elkaar in zee te gaan. Bakker verliest naar eigen zeggen vele miljoenen gedurende die samenwerking.

Justitie in Oostenrijk en in Duitsland heeft vorig jaar twee hoofdverdachten opgepakt; Uwe Lenhoff is daar een van. De strafzaken tegen de twee lopen echter averij op, onder meer omdat Lenhoff dood in zijn cel werd gevonden.

  • Hoe onderzocht FTM dit?

FTM bestudeerde (delen van) de justitiedossiers en sprak uitgebreid met Bakker, die zelf overigens geen verdachte is.

Lees verder

Het onfortuinlijke investeringsavontuur van Dirk-Jan Bakker krijgt in 2014 een noodlottige wending als hij een Lederhose aanschaft. Een paar uur eerder zoefden topskiërs van een helling in het Oostenrijkse Tirol naar beneden; ook de Oostenrijkse Olympische ploeg doet mee. Onder de toeschouwers bevinden zich de Amsterdamse vastgoedmagnaat Bakker, zijn vrouw en hun neefje. Meer nog dan van de skiërs is de jongen gecharmeerd van de Lederhosen, het traditionele Tiroler kledingstuk, die een deel van het publiek draagt. Of hij er ook een mag?

Het echtpaar Bakker troont hem mee naar een nabijgelegen sportwinkel. Op de afdeling Lederhosen worden ze aangesproken door een Duits echtpaar dat het leuk vindt dat Nederlanders zo’n broek kopen voor hun neefje. De Amsterdammer en de Duitser raken aan de praat. De man is sponsor van de Olympische skiërs en wijst Bakker op het embleem op zijn jas: het logo van een groot gokbedrijf. ‘Dat is toevallig,’ zegt Bakker. ‘Ik zit ook in die wereld.’ Hij is aandeelhouder van het beursgenoteerde 24/7, dat zich op de online gokmarkt richt.

De Duitser heet Uwe Lenhoff en stelt voor een afspraak te maken. Als Bakker hem een dag later in zijn 5-sterrenhotel bezoekt, pakt Lenhoff zijn laptop en toont de omzet- en winstcijfers van zijn bedrijf. Hij heeft van het gerenommeerde Zweedse gokbedrijf  Betsson een licentie gekregen om het merk Betsafe in Duitstalige landen te gebruiken voor het gokken op sportuitslagen. Als Bakker hem naar zijn toekomstplannen vraagt, vertelt Lenhoff dat hij producten wil ontwikkelen voor het EK en het WK voetbal. Die toernooien staan voor 2016 en 2018 op de rol. Daarna wil hij zich richten op de opkomende markt van de e-sports. 

Hoewel Bakkers primaire business bestaat uit de aan- en verkoop van vastgoed – hij doet ‘in stenen’, zoals dat in die wereld ook wel heet – ziet hij brood in de plannen van Lenhoff. ‘Je bent en blijft ondernemer, hè.’

‘Niet alleen Hosanna-verhalen’

Bakker (Amsterdam, 1961) komt uit een familie van slopers. ‘In de vakanties hielp ik mee in het bedrijf. Het was een harde leerschool. Ik moest schoorstenen slopen en zand kruien,’ zegt hij in een gesprek met FTM. Kort nadat hij het familiebedrijf heeft gekocht, schenkt hij het naar eigen zeggen aan het personeel.

Lichtblauw tapijtje erin, alles wit verven, kitchenette erin en hup’

Hij volgt een makelaars- en bouwopleiding en stapt in de stenen. ‘Ik fietste door het Vondelpark en zag veel huizen te koop staan. Ik dacht: laat ik eens bellen. Ik had wat geld gespaard. In die tijd werden veel woningen omgezet in kantoren. Lichtblauw tapijtje erin, alles wit verven, kitchenette erin en hup.’

Tijdens een treinreis in Zwitserland raakt hij aan de praat met een Duitser, iemand van de uitgeversfamilie Jahr. ‘We zaten in hetzelfde hotel. HIj nodigde me uit voor de koffie. Jahr had net voor 125 miljoen een winkelcentrum in Nederland gekocht en wilde uitbreiden. Hij zocht een assetmanager, een acquisiteur en iemand die financieel wilde meedoen. Zo is het begonnen. Dat gaf een enorme boost aan mijn bedrijf.’ Met Jahr kocht Bakker naar eigen zeggen voor 700 miljoen een vastgoedportefeuille met onder meer pandjes in de Minervalaan, in de Scheldestraat en aan het Olympiaplein.

Bakker is nog altijd actief als vastgoedondernemer. In 2018 meldde Quote dat hij participeerde in een grote overname, toen een bedrijf van mede-Quote 500-lid Ben Mandemakers een woningportefeuille kocht van investeerder en filantroop George Soros. 

Volgens de Quote 500 bezat Bakker begin 2019 zo’n 700 adressen. ‘Mijn portefeuille levert mij maandelijks 1 miljoen euro aan huur op. Dat is de laatste jaren behoorlijk doorgestegen.’ Ook recent rondde hij nog een omvangrijke vastgoedtransactie af.

"Bakker kan de verleiding niet weerstaan en waagt zelf een gokje"

Niet alles wat hij aanraakt verandert in goud. ‘Ik weet wat het is om verlies te incasseren, heb ook wel een kat in de zak gekocht. Het zijn niet alleen Hosanna-verhalen. Het traject in het vastgoed is erg succesvol ja, maar daar heb ik dan ook hard voor gewerkt,’ zegt Bakker. Hij leeft sober: in plaats van doorfeesten tot in de diepe uurtjes pakt hij liever ’s morgens vroeg de racefiets, of loopt een rondje door het Vondelpark – soms inwendig foeterend, vanwege de troep die er is neergegooid.

Wie niet waagt

Met zoveel succes is het niet vreemd dat gelukszoekers hem regelmatig benaderen voor een investering. Zo investeerde Bakker in Internoc en andere beursgenoteerde bedrijven van serie-ondernemer Willem Smit. Bakker stak ook geld in Smits spelletjesbedrijf Playlogic, een ontwikkelaar van videogames. Door een reeks tegenvallende spellen en het afketsen van de verkoop van een ontwikkelstudio aan Sony leed Playlogic in 2008 16 miljoen euro verlies. In 2010 volgde het faillissement.

Datzelfde jaar maakte Playlogic een doorstart als Playlogic Digital. Sinds 2013 richt dit bedrijf zich onder de naam 24/7 Gaming Group bijna volledig op de gokmarkt. Bakker kon de verleiding niet weerstaan en waagt zelf een gokje: ondanks de tegenvallende rendementen van zijn eerdere investeringen in deze sector nam hij weer een pakketje aandelen (minder dan 3 procent) in 24/7.

Toekomstplannen

Na hun ontmoeting op de afdeling Lederhosen besluiten Lenhoff en Bakker samen op te trekken. Ze hopen hun spelbedrijven – Sheltyco van Lenhoff, en 24/7, waarin Bakker aandelen heeft – te bundelen. Daarvoor moet Bakker wel de overige aandeelhouders van 24/7 voor het plan interesseren. Dat moet lukken: begin 2016 24/7 kwakkelt flink. De London Stock Exchange laat weten dat er binnen drie tot vier maanden kapitaal in het bedrijf moet komen, anders verliest 24/7 zijn beursnotering.

Op voorhand neemt Bakker – zo beweert Lenhoff althans – alvast voor 1,8 miljoen euro 40 procent van Lenhoffs aandeel in Sheltyco over. In dat bedrijf zit naast de goklicentie voor Duitstalige landen ook het platform Option888, dat in binaire opties handelt. De Duitse en Oostenrijkse justitie zullen later constateren dat via Option888 tienduizenden mensen zijn opgelicht.

Als Lenhoff zijn oog laat vallen op een villa in Istanboel met uitzicht op de Bosporus, wil Bakker de portemonnee wel trekken

Zijn verhouding met Lenhoff gedurende deze periode beschrijft Bakker als ‘niet meer dan zakelijk, vriendschappelijk’. In Oostenrijk, waar Bakker en zijn echtgenote grote delen van het jaar verblijven, zien de twee elkaar regelmatig.

Bakker is niet te beroerd zijn zakenpartner waar nodig te helpen. Als Lenhoff zijn oog laat vallen op een villa in Istanboel met uitzicht op de Bosporus, wil Bakker de portemonnee wel trekken. Op 31 maart 2015 stellen ze een leenovereenkomst op met een rente van 5 procent. Een dag later maakt Bakker vanuit zijn holding Diman bv een miljoen euro naar de Duitser over.

Ruim een jaar later, in de zomer van 2016, gaan Sheltyco en 24/7 – de aandeelhouders zijn akkoord gegaan – samen verder als Veltyco. Het bedrijf krijgt een notering aan de Londense AIM, onderdeel van de London Stock Exchange. Statutair zetelt het bedrijf op het eiland Man, een fiscaal paradijs in de Ierse zee. Veltyco richt zich op Duits sprekende wedders op sportuitslagen.

Botte manieren, laks met regels

Tijdens een diner in een Londens restaurant ter ere van Veltyco’s beursintroductie leert Bakker een andere kant van zijn zakenpartner kennen: die heeft niet altijd oog voor de etiquette. ‘We zaten aan tafel met de investment bankers, het bestuur, vertegenwoordigers van de beurs en andere aandeelhouders. Opeens staat Lenhoff op, zegt dat hij een andere afspraak heeft en vertrekt. Toen dacht ik al: nou, ik moet maar zien wat er van dat bedrijf terechtkomt.’

Bakker weet dat Veltyco ook marketingactiviteiten verricht voor handelaren in binaire opties.

Wat zijn binaire opties?

The Times of Israel publiceerde vanaf maart 2016 onder de titel The Wolves of Tel Aviv een serie opzienbarende verhalen over de handel in binaire opties. Vanuit callcenters bellen medewerkers met valse namen over de hele wereld mensen op om hen zo’n optie aan de broek te smeren. Potentiële klanten kregen te horen dat ze goed konden verdienen, door te speculeren of de prijs van een product of valuta op korte termijn zou dalen of stijgen.

Wat beleggers niet wisten, is dat winnen geen optie was. Wanneer een klant opbelde dat hij goed had gegokt en dus gewonnen, dan werd hij afgewimpeld met de mededeling dat de gok niet binnen de juiste termijn had plaatsgevonden, of niet met het juiste product. Gedupeerden die hun geld poogden terug te halen, belandden in een web van postbusfirma’s gevestigd in belastingparadijzen.

Naar aanleiding van de serie besloot de Knesset, het Israëlische parlement, de handel in oktober 2017 te verbieden. Vanaf december 2016 waarschuwen ook in Europa en de VS toezichthouders voor de handel in binaire opties. Sinds 2 juli 2018 is de marketing, verkoop en distributies van deze producten aan particuliere beleggers in Europa verboden.

In januari 2019 richtten gedupeerden van de binaire-optiehandel het European Fund Recovery Initiative (EFRI) op. Het doel van dit in Wenen gevestigde fonds is niet alleen om de verdwenen gelden terug te krijgen, maar tevens te onderzoeken welke facilitators, zoals betalingsplatformen, bij deze fraude waren betrokken.

Lees verder Inklappen

‘Als je in die tijd op het vliegveld van Londen City landde, zag je overal reclames voor die handel. Het was indertijd nog niet verboden. Maar persoonlijk vond ik het een handel van...’ Bakker wappert met zijn hand en fronst zijn wenkbrauwen om aan te geven dat hij het maar dubieus vond. Begin 2018 kondigde de European Securities and Markets Authority (ESMA), de Europese waakhond voor de financiële markten, een verbod op deze handel aan. Dat ging op 2 juli in. Bakker zegt dat Veltyco al een half jaar voordien met deze marketingactiviteiten was gestopt.

‘Maar dat geld was weg. Mij werd verteld dat het gestolen was’

Het bedrijf moest toen nog 7 miljoen euro voor marketingkosten ontvangen van een callcenter in Montenegro. ‘Maar dat geld was weg. Mij werd verteld dat het gestolen was. Volgens mij is daar aangifte van gedaan. Wie in Montenegro aan de touwtjes trok, weet ik niet.’

De relatie met mede-eigenaar Uwe Lenhoff verslechtert nadat die achter Bakkers rug om een groot deel van zijn aandelen verkoopt. ‘Dat was niet netjes, maar wat kon ik doen? Er lag nu eenmaal geen afspraak om aandelen eerst aan de zittende aandeelhouders aan te bieden. Ik had ook geen zin in ruzie. Voor mij was Veltyco een neveninvestering. Ik dacht: ik zie het wel.’

Volgens Bakker verslechterde zijn relatie met Lenhoff mede omdat hijzelf erop hamerde dat binnen Veltyco alles volgens de regels moest verlopen. De Duitser, die vanaf de beursgang tot 26 maart 2018 ook toezichthouder bij Veltyco was, had volgens Bakker de neiging de regels minder streng te interpreteren.

Option888 en Tradologic

Eind januari 2019 wordt Lenhoff in Oostenrijk aangehouden. Bakker verneemt dat uit de pers. De grootschalige gecombineerde actie van de Duitse en Oostenrijkse politie richt zich op de mensen achter websites als Option888, TradeInvest90, XMarkets, ZoomTrader en TradoVest.

 Achter deze websites zouden zo’n 400 virtuele handelsplatformen hangen. Dit zijn zogenaamde ‘affiliates’: websites en/of banners die op social media opduiken en adverteren voor allerhande gokspelletjes. Spelers die op de banners klikken, belanden via speciale software op een van de bovengenoemde websites. Voor elke click of doorgeleiding ontvangt de ‘affiliate’ een vergoeding.

Justitie schat dat alleen al in Duitsland 200.000 mensen klant zijn geweest. Zij doet 35 doorzoekingen in vijf landen. Er zijn tien verdachten.

Option888 wordt gelinkt aan Tradologic, een door Israëliërs opgericht online handelsplatform dat in Bulgarije is gevestigd. In dat land is al eerder, in februari 2019, de Israëliër Gal Barak gearresteerd. Met Uwe Lenhoff wordt hij tot de hoofdverdachten gerekend.

"De aanbieders van deze spelletjes schermen met extreme rendementen, die in de praktijk zo zeldzaam zijn als een ijsbeer in de Sahara"

De grote man achter Tradologic is volgens de politie Ilan Tzorya, maar die wijst op zijn beurt weer naar Gal Barak. Volgens de Duitse en Oostenrijkse politie manipuleerde Tradologic zijn software, om klanten hoge winsten voor te spiegelen. Lenhoff zegt dat hij daar niets van afweet. Hij weet alleen dat Option888 software van Tradologic gebruikte.

In januari 2017 beginnen Tradologic en Veltyco een nauwe samenwerking. Tzorya wordt toezichthouder bij Veltyco, en brengt daar verscheidene platformen onder. Als tegenprestatie ontvangt hij een pakket aandelen en 600.000 euro, zo vertelt Lenhoff na zijn aanhouding aan de politie.

Option888 is dan een van de meest succesvolle – en beruchte – aanbieders van binaire opties. Ondanks de sjieke naam is die handel niets anders dan een uiterst riskant gokspelletje. Spelers moeten binnen korte tijd, soms enkele seconden, gokken of de koers van een muntsoort, bitcoin of een product als tarwe omhoog of omlaag zal gaan. De aanbieders van deze spelletjes schermen met extreme rendementen, die in de praktijk zo zeldzaam zijn als een ijsbeer in de Sahara. In juli 2018 werd het aanbieden van binaire opties in de hele Europese Unie verboden.

Vanuit Kosovo worden mensen gebeld om aan gokspelletjes mee te doen, waarbij de binaire opties zwaar worden gepusht

Lenhoff verklaart bij de politie dat de financiering van Option888 verliep via een dochterbedrijf van Sheltyco (dat later opging in Veltyco), het bedrijf waarvan hij en Dirk-Jan Bakker de enige aandeelhouders waren.

Option888 ging pas echt lopen nadat Tzorya in de zomer van 2016 een callcenter in Kosovo opende. Van daaruit worden mensen in bijna heel Europa gebeld om aan gokspelletjes mee te doen, waarbij de binaire opties zwaar worden gepusht. Tegenover de politie speelt Lenhoff na zijn arrestatie de vermoorde onschuld: hij dacht dat Option888 alleen gokspelletjes voor sportwedstrijden aanbood. Van die andere handel heeft hij nooit weet gehad.

Drank, drugs en doden

Een oud-medewerkster van het Kosovaarse callcenter legde een getuigenverklaring af bij de politie. De sfeer binnen het bedrijf deed haar denken aan een Hollywood-blockbuster: ‘Het bedrijf stimuleerde het gebruik van alcohol en drugs. Op onze eerste avond uit kregen we gratis drank en cocaïne. Het bedrijf probeerde doelbewust de sfeer van The Wolf of Wall Street te scheppen. Niet eerder zag ik zulk uitzinnig gedrag van managers en personeel.’

Medewerkers belden onder schuilnaam en gebruikten apparatuur waardoor het, als ze bijvoorbeeld een Duitser opbelden, leek of ze landgenoten waren. Ze werkten met gespreksprotocollen waarin gedetailleerd beschreven stond hoe ze boze klanten, die hun inleg hadden zien verdampen, moesten overhalen om toch door te gaan en hoe ze succesvolle klanten tot nog meer investeringen konden verlokken. Het succes bleek ook voor deze groep beperkt houdbaar: uiteindelijk verloor iedereen zijn geld.

Het onderzoek van de Duitse en Oostenrijkse justitie verloopt moeizaam, omdat de wereld van de binaire optiehandel zich in Moneyland afspeelt – de schimmige offshore-wereld waarin iedereen die iets te verbergen heeft, geld kan oppotten en ongestoord kan uitgeven. Zo staat een website geregistreerd in Bulgarije, worden potentiële klanten in een reeks Europese landen gebeld vanuit een callcenter in Kosovo dat overwegend door Israëliërs wordt bemenst, en staan de bedrijven achter de websites geregistreerd op bijvoorbeeld Samoa of de Britse Maagdeneilanden. Bedrijven en websites veranderen bovendien regelmatig van naam. Gelden van spelers gaan in een split second van de ene bankrekening naar de andere. Hierbij spelen digitale betalingsverwerkers als het Duitse schandaalbedrijf Wirecard en ING-dochter Payvision een cruciale rol.

Maar dan is er een grote tegenvaller: op 6 juli 2020 jaar wordt Uwe Lenhoff dood in zijn cel gevonden

Toch slagen de Duitse en Oostenrijkse justitie erin om in beide landen een uitvoerig dossier samen te stellen. Maar dan is er een grote tegenvaller: op 6 juli van dit jaar wordt Uwe Lenhoff dood in zijn cel gevonden, enkele weken voordat het Duitse strafproces tegen hem zou beginnen. Lenhoff had weliswaar een zwakke gezondheid, maar zijn overlijden stelt de autoriteiten voor een raadsel. De precieze doodsoorzaak is nog niet bekend.

De zaak tegen de andere hoofdverdachte, de Israëliër Gal Barak, dient nu in Wenen. De uitspraak wordt in de loop van september verwacht. Maar ook hier valt inmiddels een dode te betreuren. Op 20 augustus bleek tijdens het proces dat een voormalig manager van een van Baraks callcenters dood is aangetroffen, kort nadat hij tegenover de politie belastende verklaringen over Barak had afgelegd. Hij claimde dat Barak twee dagen per week aanwezig was in dat callcenter en dat klantaccounts en transacties daar met behulp van speciale software werden gemanipuleerd. Doodsoorzaak van de getuige: hartfalen na drugsgebruik.

De rol van Dirk-Jan Bakker

Sheltyco en diens opvolger Veltyco komen vaak voor in de Duitse en Oostenrijkse justitiedocumenten. Ook Bakker komt daarin voor, al is dat niet als verdachte: Uwe Lenhoff mag in zijn verhoren graag met de vinger naar zijn oud-compagnon wijzen. Op de website Fintelegram, opgericht om cybercrime en online beleggingsfraude te bestrijden, figureert Bakker als iemand die nauw bij de frauduleuze binaire optiehandel was betrokken. Wat wist Bakker?

Over zijn rol kan geen misverstand bestaan. Bakker is geen verdachte en beschouwt zichzelf als slachtoffer. Dat wil hij graag persoonlijk aan FTM toelichten, bij een kop koffie. Dat gesprek vindt plaats op 10 augustus, in zijn kantoor aan de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam.

Bij de voordeur hangt een bewakingscamera. De 58-jarige Bakker, klein van postuur, afgetraind en in pak, doet zelf open. Op de tafel in zijn kantoor prijken stapels boeken over kunst en oude Amsterdamse grachtenpanden. Aan de muren hangen een Karel Appel en een Herman Brood. Ook aanwezig: Jan ter Horst, Bakkers advocaat.

Na een lange inleiding over zijn zakelijke carrière en successen op de vastgoedmarkt, belandt Bakker bij de reden van dit gesprek: zijn betrokkenheid bij Sheltyco/Veltyco en de binaire optiehandel. Hij benadrukt dat Veltyco voor de beursintroductie uitvoerig door de autoriteiten is onderzocht. Tijdens een zogeheten ‘due diligence’-onderzoek zijn mensen naar Malta, Cyprus en Bulgarije geweest om onder meer de licentie te bekijken. Er is antecedentenonderzoek gedaan naar zowel Lenhoff als Bakker en in Nederland zijn mensen over Bakker gebeld. ‘Bij dat onderzoek waren ook een investment bank en een advocatenkantoor betrokken. Alles moest volgens de regels gaan.’

Uit de stukken die hij kreeg, maakte hij op dat de onderneming goed draaide; dat volstond voor hem

Bakker stelt nadrukkelijk dat hij zich na de oprichting van Veltyco in de zomer van 2016 nooit met de bedrijfsvoering heeft bemoeid. Uit de stukken die hij kreeg, maakte hij op dat de onderneming goed draaide; dat volstond voor hem. Dat Option888 zich op grote schaal bezighield met de oplichting van beleggers via binaire opties, heeft hij als grootaandeelhouder van Sheltyco/Veltyco nooit geweten.

Geld tegoed

In het politiedossier bevindt zich een schema waaruit blijkt dat vanuit vennootschappen van Lenhoff 4,3 miljoen euro naar drie Nederlandse bedrijven is gegaan. Een daarvan is Diman bv, de holding van Bakker. Maar Bakker ontkent dat hij miljoenen van Lenhoff heeft ontvangen. De zaak ligt precies omgekeerd: hij heeft nog geld van hem tegoed.

‘Ik heb Lenhoff vanuit mijn holding een miljoen geleend voor de aankoop van die villa in Istanboel. Maar hoewel we een duidelijk aflossingsschema hadden afgesproken, heeft Lenhoff het gros nooit terugbetaald.’ Bakker stelt dat vrijwel de gehele leensom van de overleden Duitser nog openstaat. Als bewijs van de lening toont hij de leenovereenkomst en het bankafschrift van zijn overboeking van een miljoen naar Lenhoff.

De twee andere Nederlandse bedrijven waar Lenhoff geld naar overboekte, zijn juweliersketen Schaap Citroen en Aerodynamics bv, een op Schiphol gevestigd bedrijf dat privévliegtuigen verhuurt.

"Bakker en zijn raadsman hebben een stapel documenten en brieven voor FTM verzameld. Die mogen we inzien, maar niet meenemen"

Dat laatste is saillant. In een politieverhoor beweert Lenhoff dat hij in de herfst 2016 in een privéjet van Bakker van Malta naar Kosovo is gevlogen; daar was een feest van een callcenter. Daarna vloog het gezelschap door naar Sofia. Bakker schudt zijn hoofd als hij dit verhaal hoort: ‘Onzin, ik heb helemaal geen vliegtuig. De eigenaar van Aerodynamics ken ik goed, ik ben al jaren klant. Ik heb weleens een lege jet aan Lenhoff ter beschikking gesteld. Van dat feest weet ik niets.’

Bakker en zijn raadsman hebben voor het gesprek een stapel documenten en brieven voor FTM verzameld. Die mogen we inzien, maar niet meenemen. Er zitten oude brieven tussen van bedrijven en mensen die stellen dat ze altijd prettig en eerlijk zaken met Bakker hebben gedaan. Een van die mensen: oud-tennisser Richard Krajicek, die hem bedankt voor het jarenlange beheer van zijn zaken. De ondernemer kent meer topsporters. Na afloop van ons gesprek moet hij snel naar ijspaleis Thialf, waar ‘Sven’ een baan voor hem heeft geregeld.

‘Er heeft een grondig klantenonderzoek plaatsgevonden, tot volle tevredenheid van de tegenpartij’

Bakker, wiens Amsterdamse tongval in de loop van het gesprek sterker wordt, is boos dat Fintelegram hem telkens weer in verband brengt met activiteiten waarmee hij niets te maken heeft. ‘Kijk, ik kom al jaren in Oostenrijk. Daar ben ik soms maanden aan een stuk. Nooit heb ik een uitnodiging van de Oostenrijkse politie ontvangen om eens te komen praten. Ik kan het land vrij in en uit. Ik ben nooit als verdachte of zelfs maar als getuige gehoord. Dat zegt toch genoeg?’

Zijn advocaat vult aan: ‘Onlangs heeft mijn cliënt een omvangrijke vastgoedtransactie afgerond. Daarbij heeft een grondig klantenonderzoek plaatsgevonden, tot volle tevredenheid van de tegenpartij.’

Bakker herhaalt dat hij slachtoffer is van Lenhoff. Niet alleen is van de geleende miljoen euro slechts 50.000 terugbetaald, ook heeft hij met de beursintroductie van Veltyco en de uitkoop van kleinere aandeelhouders in totaal 6,8 miljoen euro verloren.

Nieuwe vragen

Enkele dagen na het gesprek stuurt FTM Bakkers raadsman een mail met nieuwe vragen, gebaseerd op informatie die nadien boven water is gekomen. In het gesprek benadrukte Bakker dat als zakenman zijn ‘reputatie’ erg belangrijk voor hem is.

Schimmige connecties uit het verleden

Juist vanwege het belang dat Bakker aan zijn reputatie hecht, is het opmerkelijk dat zijn naam enkele keren in oude politiedocumenten opduikt.

Begin van deze eeuw was Bakker aandeelhouder in het bedrijf Playlogic van zakenman Willem Smit. Een aantal publicaties uit die periode brachten Smit in verband met crimineel Willem Holleeder, die via (de later vermoorde) Willem Endstra miljoenen in Playlogic zou hebben gestoken. De geldstromen van Playlogic zijn echter nooit onderzocht. In 2008 leed Playlogic een recordverlies van 16 miljoen euro. Het bedrijf kon nauwelijks geldschieters vinden en ging in augustus 2010 failliet.

In het geruchtencircuit circuleerden indertijd diverse namen van vastgoedmensen die, net als Willem Endstra, door Holleeder zouden worden afgeperst. Een van die mensen: Dirk-Jan Bakker. Zijn naam werd genoemd door de toenmalige vriendin van topcrimineel Mink Kok. In een reactie stelt Bakker dat de relatie tussen Smit/Playlogic en Holleeder hem onbekend is. Ook is hij niet afgeperst. Hoe de vriendin van Kok bij zijn naam is gekomen, weet hij niet.

Dan is er nog Kleintje Muurkrant. Dat publiceerde op 21 januari 2009 een politieverbaal van een afgeluisterd gesprek. FTM kent de bron van dat politieverbaal en die lijkt betrouwbaar. De getapte telefoon is van Moppie R, die in 2017 in het zogeheten Passage-proces levenslang kreeg wegens zijn betrokkenheid bij diverse afrekeningen. De politie hoort Moppie bellen met zijn broer. Die zegt dat ‘we’ geld moeten hebben en snel ook. Waarop Moppie zegt: ‘Dirk-Jan Bakker geeft het, honderd procent.’ ‘Ja?’, vraagt Moppies broer. ‘Ja, natuurlijk man.’

Een verklaring voor het feit dat zijn naam opduikt in een getapt gesprek heeft de vastgoedman niet. Hij vindt dat FTM afgaat op ‘geruchten’ en ‘suggestieve vragen’ stelt.

Lees verder Inklappen

Bakker noemt publicaties als die van Fintelegram een ‘kiezel in mijn schoen’. Hij dreigt met juridische stappen. Dat is opmerkelijk: Fintelegram publiceert al ruim een jaar over Veltyco en Dirk-Jan Bakker. Ooit heeft Fintelegram een mail van Bakkers advocaat ontvangen met de sommatie die publicaties te stoppen, maar daar bleef het bij. De raadsman laat weten dat zijn cliënt de afgelopen tijd druk was met de afronding van een omvangrijke transactie en ‘wel wat anders te doen had dan zich bezighouden met het bestrijden van ongefundeerde onzin op internet’. Maar: ‘zodra opportuun wordt er actie ondernomen (in brede zin).’

Na ons gesprek ontdekt FTM in het prospectus voor Veltyco’s beursgang een ongemakkelijk detail. Sheltyco, dat in Veltyco moet opgaan, heeft geen personeel, alleen bestuurders die als ‘key management personnel’ worden aangeduid. Een van die bestuurders: Dirk-Jan Bakker. In 2015 ontvangt hij 20.000 euro voor zijn werkzaamheden. Eerder beweerde Bakker dat hij nooit enige operationele betrokkenheid bij de handel in binaire opties heeft gehad. Maar behalve grootaandeelhouder was hij kennelijk ook bestuurder bij Sheltyco, dat volop samenwerkte met Option888.

En dan is er nog iets. Op 9 april 2019 meldt Lenhoff in een verhoor dat Bakker als ‘oudgediende en de facto grootaandeelhouder’ bij Veltyco ‘sehr viel Einfluss’ had. 

FTM vraagt Bakkers advocaat of zijn cliënt hierop wil reageren. Dat wil Bakker alleen doen wanneer FTM hem een nieuwe versie van het artikel stuurt, plus alle vertrouwelijke politiedocumenten waarin Bakkers naam staat. Dat laatste doet FTM uiteraard niet. Vandaar dat commentaar hierop ontbreekt.

Vlak voor publicatie stuurt advocaat Ter Horst FTM een brief toe van het bestuur van B90 Holdings, zoals Veltyco sinds enkele maanden heet. Daarin staat dat Dirk-Jan Bakker zich nooit met de gang van zaken heeft bemoeid en dat hij een louter passieve aandeelhouder was, die tijdens de vergaderingen hamerde op naleving van de regels.