Kaapse huizenbubble

3 Connecties

Relaties

Kaapstad

Locaties

Zuid-Afrika

Werkvelden

Huizenmarkt
0 Bijdragen

De huizenmarkt in Kaapstad is booming. Dankzij de komst van Oprah, Tiger en Gordon. Maar vooral dankzij de snelgroeiende economie en bevolking. Correspondent Inge Abraham op huizenjacht.

 Wat hebben Tiger Woods, Michael Schumacher, Gordon en Oprah Winfrey met elkaar gemeen? Een niet onomstreden publiek liefdesleven? Deels. Een onlangs beëindigde carrière? Bijna goed. Allen hebben een charmant pied-a-terre in Kaapstad. Terwijl Winfrey, Schumacher en Woods praktisch buren zijn in hun hypermoderne (en hyperdure) penthouses gelegen in het toeristische V&A Waterfront, huist Gordon naar verluidt in een alleraardigst beach house aan Clifton, één van de beroemde stranden van Kaapstad. 

 
Het hebben van een buitenhuisje in de Cote d’Azur of aan de Spaanse Costa, een bescheiden studio in Manhattan of een vakantiebungalow in Drenthe is voor veel Nederlanders een gekoesterde droom. Ook van mij. Sinds ik mezelf al anderhalf jaar ‘Capetonian’ noem, groeit de wens om ooit te kunnen zwaluwen: 's zomers in Europa, en elk jaar rond oktober in het vliegtuig stappen richting de Zuid-Afrikaanse zomer. Om vervolgens pas in april weer terug te keren naar Nederland. If only...
 
Toch laat ik me af en toe verleiden tot wilde fantasieën over ons winterse zomeroptrekje alhier. Ik zou niet de enige zijn, enkele duizenden Europeanen (Duitsers!) en Amerikanen hebben tegenwoordig een tweede huis in dit gebied. Wie denkt dat kopers hiervoor niet heel diep in de buidel hebben hoeven tasten - want ‘het blijft immers Afrika’ - zit er mijlenver naast. 
 
Door het dak
Afgelopen januari bereikte de gemiddelde huizenprijs op de Kaapse woningmarkt een recordhoogte, toen in een enkele weken een tiental miljoenenpanden (in randen en in euro’s) verkocht werd aan particulieren. Wie de sleutel van een villa of luxe cottage overhandigd wil krijgen, moet minimaal een miljoen (euro) op zak hebben. Op z’n minst. Een bungalow op het strand kost zomaar een luttele 2 miljoen euro. Een villa aan de voet van de Tafelberg? Prachtig. Wilde je die 3 miljoen euro contant of in termijnen betalen? 
 
Goed, voor ons geen villa dus. Een simpel doch comfortabel appartement dan? Kan ook. Voor een tweekamer-appartement in de (niet bijzondere) wijk Sea Point leg je al gauw €250.000 neer. Wat gemakkelijk kan oplopen tot 4 ton of meer. Appartementen van rond € 100.000 zijn zeker ook te vinden in de stad, maar dan wijk je al snel uit naar de ‘mindere’ buurten. Toch maar niet. 
 
Seapoint in Kaapstad
 
Hoezo, ingestorte huizenmarkt? Terwijl de rest van de wereld lijkt te leiden onder een ingestorte huizenmarkt, gaat de woningmarkt in Kaapstad through the roof. Door het dak of niet, de verkoopcijfers over het eerste kwartaal van 2011 lagen 23 procent hoger dan diezelfde cijfers een jaar geleden. ‘Lekker ver weg hè, die crisis,’ aldus blije makelaars en huizenbezitters hier. 
 
Welkom in de Westkaap, rijkste provincie van Zuidelijk Afrika. Welkom in Kaapstad, kosmopolitischer dan dit vind je het niet in Afrika. Toen in de jaren ’90 Zuid-Afrika zijn rentree maakte op de internationale markt, profiteerde met name deze regio daar volop van. Met dank aan de lucratieve export van onder andere wijn en fruit, en niet te vergeten de miljoenen toeristen die massaal naar dit gebied afreisden.
 
 
Shacks
Economen die stellen dat de huizenmarkt van een stad een afspiegeling is van de lokale economie, zitten er in Kaapstad dus niet ver naast. Waar ik uiteraard meteen de kanttekening bij plaats dat de welvaart in deze stad zeer onevenredig en oneerlijk is verdeeld, laat daar vooral geen misverstand over bestaan. Twintig minuten verderop bouw je in de townships van Khayelitscha en Nyana voor een tientje aan golfplaten je eigen shack. Maar feit blijft dat Kaapstad overall één van de rijkste steden van Afrika is. 
 
Groeiende economische welvaart leidt tot groeiende rijkdom van de bevolking, wat op haar beurt weer leidt tot stijgende huizenprijzen. Dat Kaapstad daarnaast als een van de veiligste steden van het land wordt gezien, drijft de prijs nog even lekker een stukje verder op. En er is volgens analisten geen reden om aan te nemen dat het beeld zal veranderen: voor de rest van dit jaar wordt een verdere ‘boom’ van prijzen voorspeld. 
 
Vaarwel, daar gaan mijn dagdromen. Want natuurlijk ben ik niet bij machte om een miljoen, noch in randen, noch in euro’s, neer te leggen voor een onderkomen in deze door mij o zo geliefde stad. Dan rest niets anders dan me gelukkig te prijzen als huurder van een prachtig, bescheiden loft in het centrum van de stad. Waar we per maand trouwens relatief gezien ook behoorlijk veel huur aan kwijt zijn. Aan het eind van de maand is het altijd even stoeien. Ach, is het tenminste toch nog ergens crisis in deze stad.