VEB hangt (pro forma) in broekspijp DNB

1 Connectie

Organisaties

SNS
0 Bijdragen

De Vereniging van Effectenbezitters doet alles om een schadevergoeding binnen te halen voor SNS-beleggers en hapt ook even in de broek van De Nederlandsche Bank.

De de Haagse beleggersvereniging VEB voert actie trekt op naar het Amsterdamse Frederiksplein. De VEB stelt dat de rechten van aandeelhouders van SNS Reaal bij de onteigening van de bank met voeten getreden. Niet alleen minister Dijsselbloem heeft volgens de VEB fouten gemaakt, ook toezichthouder De Nederlandsche Bank heeft 'onzorgvuldig' gehandeld en de onteigening 'onvoldoende gemotiveerd', schrijft het Financieele Dagblad dat maandag bijna de gehele voorpagina voor de 'aanval' van de VEB inruimde. De vereniging heeft daarom 'bezwaar' aangetekend bij de toezichthouder. DNB neemt het bezwaar op 22 mei in behandeling.

 
De VEB stelt kort gezegd dat de aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders in het pak zijn genaaid bij de nationalisatie van de Utrechtse bank/verzekeraar. Dijsselbloem stelde de vergoeding voor deze effectenbezitters op nul, maar de VEB meent dat SNS Reaal op het moment van nationaliseren wel degelijk waarde had en dus recht hebben op compensatie.
 
DNB speelde cruciale rol
Volgens VEB-voorman en voormalig FD-journalist Jan Maarten Slagter heeft DNB een cruciale rol gespeeld bij de nationalisatie. Op 27 januari werd SNS te verstaan gegeven dat het nog vier dagen tot haar beschikking had om het kernkapitaal met 1,84 miljard aan te vullen. ‘Toen deze deadline zonder oplossing verstreek, kon de minister niets anders doen dan SNS Reaal nationaliseren', aldus Slager in het FD. Hij laat tevens weten dat hij weinig van zijn actie verwacht en dat het hier vooral gaat om een zet die gedaan moet worden voordat een procedure bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in gang kan worden gezet.
 
Nadat op 1 februari de aandeelhouders en de achtergestelde obligatiehouders van SNS Reaal volledig waren onteigend, wist de VEB in februari via een procedure bij de Raad van State het recht om schade te claimen te herstellen.