VEB: Deloitte gedraagt zich 'onwaardig'

1 Connectie

Werkvelden

Accountancy
0 Bijdragen

Het accountantskantoor bediende zich van vuile trucs in de schadeprocedure rond het boekhoudschandaal van Ahold.

'Het handelen van Deloitte Accountants B.V. en Dassen tart alle wetten, regels en integriteitsnormen die accountants in acht moeten nemen.' Pang. Die zit. Harde woorden van de Vereniging van Effectenbezitters jegens accountantskantoor Deloitte. De VEB, onder leiding van directeur Jan Maarten Slagter, heeft toezichthouder AFM gevraagd op te treden tegen deze vorm van misleiding. Slagter spreekt van een 'een valse truc'. 

Wat is er gebeurd? Beleggers die door de boekhoudfraude bij Ahold verhaal willen halen op Deloitte, die de boekhouding van Ahold ten onrechte goedkeurde, zijn om de tuin geleid, aldus de VEB. Deloitte zou hebben geprobeerd de schadeclaimers bewust naar verkeerde juridische entiteiten te sturen. 
 
Maatschap
Zo zou Pieter Lakeman van SOBI jarenlang tegen Deloitte Accountants BV hebben geprocedeerd voordat duidelijk werd dat de Maatschap Deloitte Accountants had moeten worden aangesproken. In 2008 zou Deloitte hetzelfde kunstje hebben willen uithalen met de VEB, door de indruk te wekken dat de vorderingen waren overgegaan naar Deloitte Accountants B.V. 'Het handelen van Deloitte en haar bestuursvoorzitter is in strijd met de regelgeving voor accountants. Daarom heeft de VEB het handelen van Deloitte en Dassen aan de AFM voorgelegd.'
 
De VEB voert namens beleggers een procedure tegen Deloitte. Door de boekhouding van Ahold goed te keuren is er volgens de VEB $16 miljard aan aandeelhouderswaarde vernietigd. 
 
Artist impression van het nieuwe 'duurzame'
hoofdkantoor van Deloitte in Amsterdam. 
 
 
Krokodillentranen
Deloitte is niet de enige accountant die onder vuur ligt. Onlangs bleek KPMG blind voor de risico's die woningcorporatie Vestia liep. Naast Deloitte, heeft Lakeman van SOBI zijn vizier gericht op Ernst & Young. Dat heeft volgens hem ten onrechte de jaarrekening van parkeerbedrijf Q-Park goedgekeurd.
 
Lakeman is van mening dat investeerders – voornamelijk pensioenfondsen, waaronder PNO Media en Spoorwegpensioendfonds – een verkeerd beeld wordt voorgespiegeld in de jaarrekening. Q-Park voert aangehuurd vastgoed op de balans op als 'beleggingsvastgoed'. Lakeman vindt dat dit in strijd is met de regels en acht Ernst & Young verantwoordelijk 'voor het opblazen van een ballon'. 
 
De status van het accountancy-vak is door een reeks schandalen sterk gedaald. Het optreden van Deloitte in de Ahold-zaak laat zien dat de morele lat bij de leiding van dat kantoor niet erg hoog ligt.
 
De Tweede Kamer nam onlangs een wet aan die de controlerende taken van de accountant scheidt van de lucratievere adviserende business. Zeer tegen de zin van de lobby. Maar accountants die daar nog over jammeren voeren volgens Nyenrode hoogleraar Marcel Pheijffer een achterhoedegevecht en huilen krokodillentranen
 
 
Zie ook: