
Tegenwoordig noemt iedereen zich entrepreneur. Columnist Michiel Werkman constateert dat veel bankiers — nadat zij zijn wegbezuinigd — zzp'er worden. Maar of hun veronderstelde ondernemerschap echt bevlogen is, wordt door Werkman betwijfeld.
Even goed lezen en niet meteen boos worden. In de kop boven dit stuk staat namelijk niet: álle zzp’ers. Met de kwalificatie ‘ondernemer’ doel ik in dit verband óók niet op hun fiscale status. Ik doel op ondernemerschap. Op het vermogen een toekomstige zakelijke ontwikkeling te managen en er controle over te houden. Met andere woorden: als een persoon die met veel initiatief, en in tegenstelling tot iemand in loondienst voor eigen rekening en risico, een commerciële activiteit opzet en verder succesvol uitbouwt.
Jobhoppen
Ik zie het steeds vaker. Veel van mijn voormalige Rabobank-collega’s die door het hele land jobhoppen nadat ze zijn wegbezuinigd bij de lokale bank waar ze jarenlang in loondienst werkten. Nu een maandje hier. Dan weer een half jaartje daar. Telkens bij andere filialen. Zij verhuren zichzelf als zzp’er of via detacheringsbureaus. Overwegend doen zij exact hetzelfde werk dat zij in loondienst al jarenlang deden. Gewoon bankieren. Alleen niet meer in vaste dienst en zolang er nog vraag naar hen is.
Overwegend doen zij exact hetzelfde werk dat zij in loondienst al jarenlang deden
Talloze lokale Rabobankfilialen hebben hun personele bezetting zo ver verkleind dat het ze uiterst kwetsbaar maakt voor uitval van werknemers. Door de onrust en onvrede die binnen Rabobank heerst, is er bovendien sprake van een omvangrijke ziekteverzuim-problematiek. Wanneer er op sleutelposities gaten vallen, moeten die liefst wel met direct inzetbare capabele krachten worden ingevuld. En laat daar nu in worden voorzien door een leger voormalige medewerkers die de reorganisatie niet overleefd hebben...
Geen binding
Zijn dat nu dan ineens ‘ondernemers’? Geenszins. Omwille van de continuïteit van hun inkomen voeren zij blijvend afhankelijk en volstrekt loyaal aan de Rabobank hun werkzaamheden uit alsof zij er nog steeds in loondienst zijn. Alleen zwerven zij nu het hele land door. Van filiaal naar filiaal, zonder enige binding met de lokale markten of kennis van plaatselijke cliënten. Terwijl het toch juist die sterke lokale binding is waar de tegenwoordig zogenaamd coöperatieve filialen van Rabobank Nederland zich zo graag op laten voorstaan?
Lokaal, dichtbij en betrokken was jarenlang dé slogan. Dat ‘lokale’ gaat er zo natuurlijk wel een beetje vanaf. Van ‘dichtbij’ kun je door het slinkende aantal kantoren ook al niet meer spreken. Om, met onder andere ‘renteswap-gate’ in gedachten, over ‘betrokken’ maar helemaal te zwijgen. Maar dat terzijde.
Ze zwerven van filiaal naar filiaal, zonder enige binding met de lokale markten of kennis van plaatselijke cliënten
In elk geval hebben de activiteiten van deze ‘bankiers-zonder-vast-dienstverband’ met echt ondernemerschap totaal niets van doen. Noch vanuit hunzelf, noch door hun achtergrond en ervaring, noch uit hoofde van het type werkzaamheden dat zij zo nog een tijdje kunnen blijven uitvoeren. Na afloop wacht ze alsnog onzekerheid. Het aantal banen in de banksector blijft de komende jaren immers nog verder afnemen.
Netwerkborrels
Zulk ontbreken van écht ondernemerschap is ook bij veel andere kleine zelfstandigen in veel meer bedrijfstakken te onderkennen. Om een inkomen te verwerven maken zij zich afhankelijk van een enkele opdrachtgever of zij sluiten zich snel aan bij samenwerkingsverbanden. In de hoop zaken te kunnen doen, participeren zij massaal in allerlei businessclubs en frequenteren zij netwerkborrels en dergelijke. Je pikt ze er daar vaak opvallend snel tussenuit. Mannen en vrouwen, veelal onvrijwillig uit hun baan geraakt, met alleen een lange historie in loondienst. Nu beproeven ze, al dan niet gestimuleerd door UWV-regelingen, hun geluk als zelfstandige. Regelmatig als coach, als tekstschrijver, als consultant of noem maar op.
Hun geluk beproeven, daar komt het dan vaak op neer. Want al zijn zij vast en zeker experts op hun vakgebied, zij ontberen essentiële vaardigheden. De capaciteiten van echte ondernemers: zelfstandigheid, onafhankelijkheid, doorzettingsvermogen, initiatief en zakelijke creativiteit. Vaak missen zij het zelfvertrouwen, relevante zakelijke netwerken en sociale bedrevenheden om te acquireren of succesvol te onderhandelen. Om over anticiperend kunnen omgaan met financiën maar helemaal niet te spreken. Dat betekent niet zelden dat hun zelfstandigheid ondanks vele uren hard werken slechts een karige boterham oplevert. Zonder al te veel groeipotentieel.
Hun zelfstandigheid levert ondanks vele uren hard werken slechts een karige boterham op
Iemand kan zich natuurlijk wel als zelfstandige vestigen, maar dat maakt hem of haar nog geen ondernemer. Dat kun je ook niet worden. Je bént een ondernemer of je bent dat niet. Natuurlijk zijn ondernemersvaardigheden (bij) te leren. Maar wie, bij wijze van spreken, vroeger op het schoolplein al geen knikkers kon verkopen of geen geld wist op te halen met het langs de deuren gaan met een zelfgemaakte kijkdoos, kan beter maar eerst heel lang en serieus in de spiegel kijken. Of, om teleurstellingen te voorkomen, zich een spiegel laten voorhouden. Het lijkt het erop dat het laatste maar bar weinig gebeurt.
19 Bijdragen
Monsieur le baron de Munchausen 5
Gilles Wattel 1 3
Monsieur le baron de MunchausenJan Smid 8
Monsieur le baron de MunchausenOntslaan van gewoon personeel kost misschien wel wat maar bedenk eens wat het ontslag kost van een directeur, manager of CEO. Die hebben tot op de dag van vandaag goudgerande ontslagregelingen.
Jan-Marten Spit 9
Monsieur le baron de MunchausenAls je bij de ontslagrechter echter aankomt met een verhaal dat niet goed genoeg is, dan loop je inderdaad het risico kennis te maken met het (zwaar tanende) lerend vermogen van onze beschaving.
Gilles Wattel 1 3
Het etiket ondernemer maakt de zzp'er een goedkope arbeidskracht.
Maarten Wienbelt 2
Dit allemaal naast het feit dat er in veel sectoren cao's ontweken worden, mensen geen sociaal vangnet meer hebben en vaak onverzekerd zijn voor loon doorbetaling bij ziekte.
Al met al is de echte freelancer de dupe en die moet nu echt in beweging komen.
“Maak nu goede afspraken en ga niet gokken op het ontbreken van een gezag verhouding middels model overeenkomsten.”
Op kamer vragen die ik stelde via fractie Klein aan de heer Wiebes over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties kwam een wat omslachtig antwoord.
7 Deelt u de mening dat indien zzp-ers onder leiding en toezicht werken er eigenlijk sprake is van een dienstbetrekking? Zo ja, wordt daar op dit moment al bij de aanstelling van een zzp-er opgelet en zo ja hoe?
Antwoord 7 Een zzp’er die onder leiding en toezicht werkt zal in dienstbetrekking werken, indien ook aan de andere voorwaarden voor een dienstbetrekking (de verplichting om de arbeid persoonlijk te verrichten en het betalen van loon) is voldaan.
Peter Urbanus 5
Je moet je zien te onderscheiden op een beperkt aantal vakgebieden, want bij de weekbladen en kranten waren en zijn de verdiensten zeer mager. Bij de grote landelijke uitgever waar ik nu af en toe toch weer voor werk, zijn de tarieven naar verluidt al 15 jaar niet verhoogd. Maar op dit moment is het kiezen of delen. Zeg je nee, dan heb je niks. Tot het moment komt dat je een klus net zo goed niet kunt aanpakken, omdat het toch bijna niks oplevert.
In het begin moest ik knokken voor de status van 'zelfstandig ondernemer' en dus betaalde ik jaarlijks stevige naheffingen. Pas na vijf jaar werd ik erkend als zzp-er.
De enorme opkomst van zzp-ers in de zorg, postbezorging etc heb ik altijd met afkeer bekeken. Maar ik ken ook medisch specialisten die als zzp-er schatten (bij-)verdienen.
Hoe je het beestje ook noemt, je zult altijd mensen hebben die gewoon hun vak uitoefenen en dat niet anders dan als zelfstandige kunnen doen. Denk aan journalisten, architecten, timmermannen, kleine aannemers, mensen die zich hebben gespecialiseerd in het restaureren van klassieke auto's of motorfietsen. Je wordt ingehuurd per klus en zet te weinig om om mensen in dienst te nemen.
Diny Pubben 9
Ik wacht op een bank die haaks staat op de tijdgeest.
Die belooft de privacy van de burger niet te verpatsen en zonder reclame aanbiedingen. Waar ik al mijn verzekeringen per jaar met korting kan betalen, niet per maand, want dan houd ik zelf het overzicht in een oogopslag. En zie zo meteen de stiekeme verhogingen, die uit de inflatiecijfers verdwijnen.
Een bank met moreel en ethisch besef van de burger, dus niet van de staat en ook niet van de markt. Paradoxaal net zoals Snowden.
Privacy = Veiligheid!
Die karige boterham voor de ZZPers met een belastingvrijstelling van 7000 euro, ziet er bij de nul-uren contracten in de zorg, die als groep en zonder ontslag vergoeding ontslagen worden, steeds maar weer, heel anders uit. Daar blijft alleen de korst over, de inhoud van die boterham is totaal leeg.
Bart Bartelds 4
En dit is weer het gevolg van het uiteenvallen communisme en Oostblok.
Resultaat sinds 2004 toetreding Oostbloklanden tot EU dat werkzoekende uit deze landen de goedkopere arbeidskrachten zijn en de Nederlander verdringen.
En dat geeft weer als resultaat wat op de werkvloer is begonnen doordringt naar het midden kader en uiteraard naar de top kader, niet het management en nog hoger.
Heden, ik woon in Polen, doet zich het fenomeen zich voor dat door de assosatie overeenkomst met Oekraïne de Poolse werknemer hetzelfde ondergaat als eerder de Nederlander en Duitser.
Want de oekrainers werken voor 250 euro per maand als vrachtwagenchauffeur of 400 euro per maand in de continudienst 12 uur per dag en geen vrije dagen.
Ook dat komt ook naar Nederland want het uiteindelijke doel van de Neo Liberalen is dat het volk van laag werkvloer tot hoog kantoor man/vrouw voor heel weinig werkt.
Dus het gezeur of een ZZPer feitelijk loonslaaf is is over enige tijd, 1 jaar?, al voorbij.
goof 4
Mijn buurman heeft een half jaar zo'n ex-medewerker van de Rabo in dienst gehad en hij verbaasde zich erover deze man echt niet wist waar hij het over had als het op ondernemen aankwam.
Hij snapte er werkelijk niets van hoe een MKBér een toko runt een ik heb vaak gezegd dat bankmedewerkers per definitie geen ondernemers zijn en wat Michiel al zei , een MKBér ben je of dat ben je niet .
MKBérs hebben schijt aan spreadsheets en cijfertjes uit het verleden.
Een ondernemer kijkt altijd vooruit en denkt in kansen en niet alleen aan de beren op weg zoals ex bankmedewerkers .
Ik denk dan ook dat je slecht af bent als ontslagen bankmedewerker want als ik persoonlijk iemand moet aannemen dan zou de laatste man waar ik aan denk een ex bankster zijn.
Misschien als vuilnisman of putjesschepper zou ik wel kansen zien voor deze groep en dan krijgen ze misschien in de gaten dat er nog een andere maatschappij is als het nepwereldje van list en bedrog waar zij uit komen.
Brabbit 2
goofJan Smid 8
goofTony de Bree Executive MBA, PhD
Jan SmidLinda Hovius
Wat ik wel veel zie, en waar jij het volgens mij ook over hebt, zijn inhoudelijke mensen. Mensen die zich identificeren met hun vak, en niet met hun werkgever. Dat is sowieso van alle tijden (denk maar aan de Gilden), maar wordt versterkt omdat de levensduur van organisaties afneemt. Organisaties zijn vaak handelswaar, niet een gemeenschap om je thuis te voelen en je te hechten.
Is dat erg, dat er een groeiende groep mensen is die gewoon hun vak wil uitoefenen, dondert niet waar en dondert niet of het ingehuurd of op de loonlijst is? Ik zie het probleem niet. Het vaste contract is onbetaalbaar geworden voor kleinere organisaties zonder kundig HR. En veel inhoudelijke mensen zijn het politieke gekonkel in grote organisaties beu. Zij willen gewoon een klus doen. Die ze steeds makkelijker vinden dankzij digitale klussenplatforms. Prima toch?
bps 12
Linda HoviusEen klus is een eenmalige prestatie in een bepaalde tijd. Het heeft geen lange termijn kenmerken.
Het belang bij beide zijden is eenzijdig: individueel korte termijn belang,
versus wederzijds, en maatschappelijk, lange termijn belang.
Bovendien is er overaanbod van 'vakmensen' op digitale klussenplatforms.
Dat ondermijnt de prijs, de kwaliteit en de continuïteit, de bedrijfszekerheid voor beide partijen.
Onderzoekjes vanaf de zijlijn geven dat niet weer. Het lijkt allemaal prima. U moet zelf eens deelnemen.
Eenzijdigheid is een klassiek kenmerk uit de klassieke tijd van de Gilden, de klassen en de kasten, en de slavernij, die in de neo-klassieke economie thans herleven. Ik dacht dat we dat in Nederland voorbij waren. Scheefgroei.
Tony de Bree Executive MBA, PhD
Linda HoviusTony de Bree Executive MBA, PhD
bps 12
Tony de Bree Executive MBA, PhDWat Michiel bedoelt, is dat succesvol ondernemerschap een combinatie van factoren is, incl. een karaktereigenschap.
Er is een aanzienlijke groep die veel beter buiten 'ondernemerschap' presteert en dat ook wil en verkiest.
Uit wel 30 jaar onderzoek in teamroll management, blijkt steeds dat max. 50% van de mensen in een mate een ondernemersrol kan/wil hebben. Van die groep blijft nog geen 10% langer dan 3 jaar ondernemer.
En dat is dan heel vaak door omstandigheden die niet het gevolg zijn van geen 'eigen verantwoordelijkheid' of te weinig aangeleerd.
Boer worden is niet zo moeilijk. Boer blijven is wat anders.
goof 4
Tony de Bree Executive MBA, PhDAls een ex-bankier een geslaagd ondernemer is geworden kan alleen als er een factuur uit het verleden is verrekend als je snapt wat ik bedoel.
bankiers zijn per definitie geen ondernemers anders waren ze nooit voor een bank gaan werken.