Vekselberg de rijkste Rus door Rosneft-deal

2 Connecties

Relaties

Vekselberg

Werkvelden

Olie
0 Bijdragen

Een van de grootste oliedeals ter wereld, zorgde ervoor dat Victor Vekselberg zich sinds gisteren de rijkste Rus mag noemen volgens Bloomberg. Hij cashte 1,5 miljard dollar bij de overname van TNK-BP door Rosneft.

Victor Vekselberg (56) is een van de vijf Russische oligarchen van het AAR consortium dat maandag voor 28 miljard dollar haar 50 procent-belang in de joint-venture TNK-BP overdroeg aan Rosneft. Het Russische staatsbedrijf is nu het grootste olieconcern ter wereld.

De inmiddels in Zürich wonende Vekselberg is de oprichter van Renova Group, een conglomeraat actief in de mijnbouw, energie en bouw. Door de Rosneft-deal kon hij gisteren 1,5 miljard dollar cashen waardoor hij doorstoomde naar de veertigste plek in Bloomberg’s rijkenlijst. Met 18 miljard dollar staat hij nu op gelijke voet met de Indiase staal-baron Lakshmi Mittal. In Rusland gaat Vekselberg aan kop, want hij ligt 700 miljoen dollar voor op de Russische industrieel Alisher Usmanov, de suikeroom van de Engelse voetbalclub Arsenal.

 

Op de rijkenlijst van het doorgaans goed geïnformeerde Zwitserse zakenblad Bilanz wordt Vekselberg beduidend lager ingeschaald. De drie na rijkste 'import-Zwitser' zou goed zijn voor $ 11,3 miljard volgens schattingen van Bilanz van december 2011. Het Amerikaanse zakenblad Forbes geeft hoger op van Vekselberg en raamde zijn vermogen op $ 12,4 miljard in maart van dit jaar.

 

Hoe dan ook, de in het Oekraïense stadje Drohobych geboren Vekselberg kan nu met de bijgeschreven 1,5 miljard dollar weer op eitjes-jacht. In 2004 kocht hij al negen Fabergé eieren van de Forbes’ familie waardoor de teller op 15 Fabergé eieren staat. Hij is inmiddels de grootste Fabergé-eieren verzamelaar ter wereld.
 


Het vermogende industriële olieclubje AAR (na de Rosneft-deal)

Viktor Vekselberg: $ 18,0 miljard
Leonard Blavatnik: $ 15,4 miljard
Mikhail Fridman: $ 15,1 miljard
German Khan: $ 10,3 miljard
Alexey Kuzmichev: $  8 miljard

(schattingen Bloomberg)
 

Interview Victor Vekselberg

 

Bron: Bloomberg