Venijnig zwaaiende bazooka uit Frankfurt

  Het socialistisch wonder Roemer, 12 september en een te vroeg juichende De Jager. Het zal Europa worst zijn, stelt columnist Jann Dwarshuis. Dit in tegenstelling tot de zwaaiende 'ECB-bazooka' bij staatsobligaties.

  De dag des oordeels voor de langs de afgrond scherende Euro zou volgens menigeen op 12 september moeten vallen. U denkt dan mogelijk direct al aan de glorende macht van uw socialistisch wonder Roemer. Maar ik denk eerder aan de rode mantels van het Constitutionele Hof te Stuttgart.

   

  Heeft u Jan Kees de Jager vorige week ook zien juichen? Wist u dat de huizenbezitter in de polder last heeft van het ‘endownment effect’. Uw huis is vanzelfsprekend altijd meer waard dan dat van de buurman. Ook ondergetekende spreekt regelmatig landgenoten die er zo over denken. Om op Beursplein 5 over dit fenomeen nog maar even te zwijgen.

   

  Maar Jan Kees de Jager lijkt er nu ook last van te hebben. ‘Langzaam lijken we uit de crisis te komen’ flapte de demissionaire CDA-Minister van Financiën eruit terwijl alle omliggende landen zich voorbereiden op een duikvlucht. Onze altijd olijk optimistiche Minister van Financien juicht te vroeg...

   

  Open Luchtmuseum
  Al heel wat langer ben ik van mening dat Europa een schitterend open luchtmuseum wordt, of wellicht al is. Europa kan zich opmaken voor een ‘ lost decade’. Het is nog niet zo ver, maar treuzelende politici zijn - al heel wat jaartjes - de boel aardig aan het verkloten. Dat De Jager juicht is onbegrijpelijk. Ik hoef niet te weten als er ook maar één grafiekje opveert op het scherm van de Minister van Financiën.

   

  Het probleem van Europa ligt veel en veel dieper. De implicaties worden genegeerd. ‘Human Capital’ verdwijnt als sneeuw voor de zon. Neemt u alvast maar een kijkje in Spanje van wat u te wachten staat.


  De Jager onderschat simpelweg de situatie waarin Nederland - of beter gezegd heel Europa - zich momenteel in bevindt. De huidige cycli zijn geen gewone cycli en wijken sterk af van wat u daar normaal gesproken van kunt verwachten. Veel krachten komen samen, en dat zijn niet de gezelligste. Er is simpelweg geen duurzame groei. Het is allemaal gekunsteld en zo vlak als een vlonder.

   

  Bazooka van de ECB
  Waarom zwaait de Europese Centrale Bank (ECB) met de Bazooka? In Der Spiegel’ werd afgelopen weekend gerept over het instrument der instrumenten van het financiële machtsbolwerk uit Frankfurt. Het vastklinken van de rentes van landen als Spanje en Italië. En daarmee zit iedere obligatiebelegger in zijn hok te sidderen van angst. ‘Don’t fight the FED or the ECB’ wordt er wel eens gezegd.

   

  De Jager zou beter moeten weten en zijn kiezers geen knollen voor citroenen moeten verkopen. Het draait - in Europa - om de zwaaiende Bazooka van de ECB de komende weken. En niets anders dan dat.

   

   

  ******************************************************************************************************

  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen.


   

  Over de auteur

  Jan Dwarshuis

  Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...

  Lees meer

  Volg deze columnist

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid