Vladimir Poetin met Arkady Rotenberg, 2020, via WikiMedia: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ceremony_to_present_state_decorations_2020-03-18_(4).jpg

Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer

Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?

In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.

86 artikelen

Vladimir Poetin met Arkady Rotenberg, 2020, via WikiMedia: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ceremony_to_present_state_decorations_2020-03-18_(4).jpg © Kremlin.ru

Bedrijf Jorrit Faassen gelinkt aan inner circle van zijn schoonvader Poetin

Het bedrijf dat Jorrit Faassen gebruikte om vastgoed in Duivendrecht te kopen, had banden met Arkady Rotenberg, een Russische oligarch en een goede vriend van Vladimir Poetin.

Jorrit Faassen is mogelijk de schoonzoon van Poetin en kocht in 2013 een lapje grond in Duivendrecht, vlakbij Amsterdam. Bij die koop was Gietrin Investments betrokken, een op Cyprus gevestigde vennootschap. Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat Gietrin indertijd in handen was van twee bedrijven – Belserve Consultants Limited en Vaspaco Properties Limited – die door anti-corruptie onderzoekers worden gelinkt aan de Russische zakenman Arkady Rotenberg

Deze twee bedrijven, ook gevestigd op Cyprus, zijn vanaf 2013 bestuursleden van Gietrin, op zijn beurt weer de enige aandeelhouder van Faassens bv Molenkade Ontwikkeling. Deze Nederlandse bv kocht in 2013 een stuk grond in Duivendrecht. Op 4 september 2019 verkocht deze bv de grond aan haar eigen directeur, Jorrit Faassen. De volgende dag werd de bv uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.

De Russische onderzoekssite Scanner Project bracht in 2017 het zakenimperium van de Rotenbergs in kaart. Daarin spelen Belserve Consultants Limited en Vaspaco Properties Limited een rol. Met deze Cypriotische bedrijven zouden de broers investeringen hebben gedaan in onder meer een Tsjechische en een Roemeense bank.

Samen met zijn broer Boris is Arkady Rotenberg eigenaar van SGM Group, een van Ruslands grootste bedrijven in olie, gas en pijpleidingen. De miljardair (Forbes schat zijn vermogen op 2,9 miljard dollar) is een jeugdvriend van Poetin; hij volgde samen met de Russische president onder meer judotrainingen. Vorig jaar liet Arkady Rotenberg weten dat niet Poetin, maar hij de eigenaar is van het megalomane buitenverblijf dat de Russische leider zou hebben laten bouwen.

De Rotenbergs beschikken over een internationaal imperium, met investeringen in vastgoed, hotels en wodka. Broer Boris heeft onder meer een belang in de Nederlandse autobouwer Spyker.  Zowel door de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 als door de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 kwamen de oligarchen op internationale sanctielijsten te staan.

Jorrit Faassen ontkent overigens dat hij de schoonzoon is van Poetin. 

Zaterdag bij Follow the Money: Wat weten we over de ‘schoonzoon van Poetin’ en zijn vermeende relatie met Maria? Wat zijn feiten en wat is fictie?