
© Chris Hondros/Getty Images/AFP
Verbijstering met vertraging: het Lehman-moment van Jean Wanningen
Jean Wanningen was tien jaar geleden als ondernemer werkzaam in de financiële sector toen de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet ging. Toch drong de ernst van de situatie niet direct tot hem door. Integendeel.
Tien jaar geleden, op 15 september 2008, viel de investment bank Lehman Brothers om. Too much monkey business kostte de voormalige sterspeler op Wall Street de kop. Follow the Money heeft mij gevraagd om terug te blikken op die periode en met u, de lezer, te delen wat die val me heeft geleerd en voor mij persoonlijk heeft betekend. Om daar een goed beeld van te kunnen schetsen, is het nodig dat ik u eerst iets vertel over mijn achtergrond.
Op het moment dat Lehman omviel, had ik er al een lange carrière in de financiële sector op zitten. Die begon in de jaren tachtig, nadat ik een functie als wetenschapsfilosoof aan de universiteit vaarwel had gezegd omdat ik teleurgesteld was geraakt in de kwaliteit van het academisch onderwijs. De overstap naar de financiële wereld was wellicht wat ongebruikelijk voor iemand met mijn achtergrond, maar het was er een interessante tijd voor. Nederland kroop na het sluiten van het Akkoord van Wassenaar (1982) uit de crisis, en vanaf halverwege het decennium ging het weer hard met de economie.
Na een voorbereidingstraject kwam ik terecht bij een gerenommeerde zakenbank. Aanvankelijk werkte ik als quant, maar al snel als werd ik commercieel financial engineer. Vier jaar avondstudie economie, elke donderdagavond, werd mijn lot — naast leren in de praktijk. Luttele maanden nadat ik was begonnen, stortte de beurs in. ‘Zwarte Maandag’ (19 oktober 1987) was een leermoment — en niet het laatste.
Zakenbankieren draaide om zo veel mogelijk geld verdienen; wat er verder gebeurde interesseerde niemand
Rond die tijd kwam ook de film Wall Street uit, met Michael Douglas in zijn legendarische rol van zakenbankier Gordon ‘Greed is Good’ Gekko. Die film gaf de tijdgeest van het moment goed weer. Het was de tijd van Liar’s Poker van voormalig obligatiehandelaar Michael Lewis. Zakenbankieren draaide om zo veel mogelijk geld verdienen. Wat er gebeurde met de werknemers van overgenomen bedrijven die opgesplitst of doorverkocht werden, interesseerde niemand. Zolang de transaction fee maar betaald werd, en de concurrentie werd afgetroefd. Dát was de sfeer op de werkvloer destijds.
In de jaren negentig ruilde ik het wereldje van de zakenbanken in voor de veel boeiender wereld van het venture capital: participeren in bedrijven met als doel ze te laten groeien en bloeien. Uiteraard moesten ze daarna met winst worden verkocht — we waren geen liefdadigheidsinstelling.
Mijn volgende carrièrestap bracht me tijdelijk buiten de financiële wereld, als ceo van een Brits-Nederlandse multinational. Eind jaren negentig keerde ik weer terug in de wereld van het geld, ditmaal als ondernemer met een eigen bureau op het gebied van fusies en overnames in het internationale bedrijfsleven. Ook werd ik actief als informal investor: iemand die een persoonlijk belang neemt in een bedrijf, helpt de prestaties te verbeteren en daarna winst neemt.
Tunnelvisie
Dit was mijn professionele situatie op het moment dat Lehman Brothers omviel. Eerlijk gezegd kan ik me niet eens meer precies herinneren wanneer ik daarvan hoorde. Ongetwijfeld op de dag zelf, maar ik haalde toen waarschijnlijk mijn schouders erover op. In die tijd werd ik nogal ‘van de straat’ gehouden door mijn zakelijke activiteiten. Maar hoe en wanneer het nieuws over Lehman me ook bereikte, de ernst ervan drong pas veel later tot me door.
In september 2008 was ik geheel a-politiek. Ook was ik volstrekt niet geïnteresseerd in subprime hypotheken en hun afgeleide producten, laat staan dat ik belangstelling had voor hypotheekproducten ver ‘overzee’. Ik was er simpelweg niet mee bezig.
Op zich is dit opmerkelijk voor iemand die zijn financiële carrière juist bij een gerenommeerde investment bank is begonnen en dus dicht op het vuur heeft gezeten. Ook financieel specialisten kunnen kennelijk heel erg gericht zijn op hun eigen ‘markt’. Focus heet dat — je zou het ook een vorm van tunnelvisie kunnen noemen.
Met dit simpele krantenartikel was mijn interesse gewekt in de oorzaken van de Grote Financiële Crisis
Maar in die desinteresse kwam verandering, en wel op 20 augustus 2010, bijna twee jaar na de val van Lehman. Het is nu ruim acht jaar geleden, maar ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Ik las een artikel in NRC waarin stond dat Griekenland miljarden euro’s zou ontvangen via Europese noodfondsen. Tweemaal moest ik het lezen om tot me door te laten dringen dat het hier niet om miljoenen, maar om miljarden euro’s ging. De totale som bedroeg de helft van het toenmalige bbp van het landje aan de Egeïsche zee! Naar later bleek, werd het zelfs ruim anderhalf keer dat bbp. Dat zette me aan het denken.
Dit krantenbericht zette me ertoe aan om eind 2011 als (monetair) econoom naar Brussel te gaan. Na mijn werkzame periode aldaar schreef ik een boek dat in april 2014 werd gepubliceerd voor de Nederlandse en Duitse markt. Maar met dit simpele krantenartikel was ook mijn interesse gewekt in de oorzaken van de Grote Financiële Crisis (GFC) — de crisis die was begonnen met dat faillissement van Lehman Brothers.
Hoe had het zó ver kunnen komen dat de financiële wereld naar de rand van de afgrond werd gemanoeuvreerd? En hoe was het mogelijk het dat banken niet failliet konden gaan, zoals alle andere commerciële bedrijven die er een puinhoop van maken? Hoe bestond het dat de onbesuisde risico’s die bankbestuurders en hedgefundmanagers hadden genomen, werden beloond met de inhoud van de portemonnee van de belastingbetaler? Waarom werden die mensen niet met pek en veren besmeurd en de laan uitgestuurd?
Mijn ‘Lehman-moment’ kwam dus pas toen ik de reactie zag van de Europese bestuurlijke elite op de crisis in diverse eurolanden, en vooral de houding van de verantwoordelijke bankiers en hedgefundmanagers daarbij. Het heeft mijn kijk op de sector voorgoed veranderd. Hoe kan het dat je nog een grote mond durft opzetten, nadat je zojuist gered bent met het geld van de belastingbetaler? Wel de lusten, niet de lasten? Die wereld bestaat alleen in sprookjes.
Terug bij af
Dat dacht ik althans. Ik had het mis, want de banken-caroussel draaide daarna vrolijk op volle toeren verder. Momenteel wordt in Brussel zelfs de laatste hand gelegd aan de Kapitaalmarkt Unie, die het bundelen van (hypotheek)leningen op Europese schaal weer mogelijk maakt en zelfs stimuleert. Om met Ewald Engelen te spreken: niets geleerd, niets vergeten.
Want het waren juist déze verpakte en gebundelde hypotheekproducten die uiteindelijk de val van Lehman Brothers inluidden. Het is triest en eigenlijk verbijsterend om te moeten constateren dat we heden ten dage, tien jaar na de val van Lehman, in feite weer terug bij af zijn. Dat wordt nog wat als straks de onvermijdelijke volgende crisis zich aandient.
Ik hou mijn hart vast.
97 Bijdragen
Edward 2 4
[Verwijderd]
[Verwijderd]
Daar zal door Hank Paulson c.s. heel goed over zijn nagedacht.
De bank waar de meeste bad assets waren heen geschoven, om als sterfhuis te fungeren.
Net zoals Dexia Nederland B.V. na heeeeel veel fusies (en onzichtbare splitsingen) een sterfhuis is voor (bijna) alle shit die een aantal financials hebben uitgevroten in NL.
Toen de hoge heren door kregen dat de boel dreigde te ontsporen, zijn ze heel hard aan het werk gegaan om de schade te beperken.
Methode: Alle shit schuiven naar een of een paar entiteiten, die laten klappen, de rest mag verder met de krenten uit de pap.
Marla Singer 7
[Verwijderd]De welvaart van de 1% is gebouwd op de karkassen van de 99%.
Jean Wanningen 6
[Verwijderd]Vooral in de EU. Toen vlak na Lehman duidelijk werd dat ook Europese banken op grote schaal hadden meegedaan aan de financiële bonanza, en de crisis omsloeg in een staatsschuldencrisis, sloeg de schrik de Europeanen zwaar op het hart. Gevolg: onder geen beding nog failliete banken, vanwege ‘bedreiging stabiliteit gehele financiële sector’. De rest is geschiedenis: too big to bail, too big to fail...
[Verwijderd]
Jean WanningenSchavot, cachot of schandpaal zijn dan toch effectief, desnoods middels particulier initiatief?
Of is overheid inmiddels te corrupt?
Jean Wanningen 6
[Verwijderd][Verwijderd]
Jean Wanningen[Verwijderd]
[Verwijderd]En ik zag al dat er schandpalen waren voor meer dan een persoon. Zelfs een als een draaimolen, waarin er 4 passen die rondjes moeten lopen. Genoeg ideeën dacht ik ? :)
Doan HeartBeats1 3
[Verwijderd]Doan HeartBeats1 3
[Verwijderd]Helaas zonder de docu.
Doan HeartBeats1 3
[Verwijderd]https://dai.ly/x1cdpnz
wim de kort 8
Jean Wanningen 6
wim de kortMartin van den Heuvel 1 11
In 1971 werden in Amerika door Richard Nixon de banken gesplitst in spaar/hypotheekbanken enerzijds en beleggingsbanken anderzijds.
Als het mis ging, konden de beleggingsbanken gewoon failliet gaan en dus gingen die voorzichtig te werk.
In de jaren '90 werd dit geweldige idee weer terug gedraaid, waardoor banken rotzooi uit Amerika konden kopen. Rotzooi waarin hypotheken waren verwerkt. Toen de huizenmarkt in Amerika instortte, was die rotzooi plots geen klap meer waard. And the rest is history.
Worden de banken nu weer gesplitst? Welnee, de VVD heeft een crisis nodig om wat er nog over is van de verzorgingsstaat, nog sneller af te breken.
Jean Wanningen 6
Martin van den Heuvel 1Klopt, het betrof de Glass-Steagall Act, nota bene teruggedraaid door een president van Democratische huize: Bill Clinton. Heel fout natuurlijk.
Jan Smid 8
Jean Wanningen[Verwijderd]
Jean WanningenZenooo
Berend Pijlman 13
ZenoooJean Wanningen 6
ZenoooZenooo
Jean WanningenDat de Amerikaanse producten slecht zijn, daar zijn we het denk ik allemaal wel over eens...
Jean Wanningen 6
ZenoooDe kapitaaarktunie was ooit bedoeld om de grensoverschrijdende investeringen in en voor t Mkb te stimuleren, niet om een nieuwe derivatenmarkt te openen.
André ten Dam 5
Jean Wanningen[Verwijderd]
Jean WanningenJe kunt het crisis noemen, of georganiseerde witte boorden criminaliteit.
Die revolt, die komt vanzelf.
Arjan 7
[Verwijderd]In het verleden sloten ze langjarige leningen af. De liquiditeitsopslag was voor lange leningen voor deze partijen al heel erg laag. Maar kennelijk was het nog niet laag genoeg voor ze.
Ze gingen leningen afsluiten waarbij de looptijd kort was, terwijl iedereen wist dat de liquiditeitsbehoefte over een lange periode ging. Ze wouden zelf voor een kortere periode lenen waardoor ze een nog lager dan lage liquiditeitsopslag kregen, en het renterisico afdekken voor de lange periode dat er liquiditeitsbehoefte was.
Dus was er een herfinancieringsrisico voor deze corporaties. Ik heb destijds meerdere corporaties de vraag gesteld waarom ze voor kortere periodes wouden lenen ivm dat risico. Ze verdedigden zich door te stellen dat zij geen herfinancieringsrisico kenden omdat de overheid hun leningen garandeerden. Zij konden zichzelf altijd financieren. En als je er niet aan mee wilde werken, dan was altijd het antwoord dat er genoeg partijen waren die wel wilden meewerken.
En wat betreft het risico dat de rentederivaat een negatieve marktwaarde ging ontwikkelen? Dat risico zagen ze niet, want zij waren ervan overtuigd dat de rente ging stijgen.
Kritiek die je op de banken kan leveren is dat ze voet bij stuk hadden moeten houden en een financiering afdwongen voor een lange looptijd. Maar als de hele sector meewerkt aan de wensen van die corporaties dan laat het zich wel raden dat concurrentie er voor zorgt dat er toch wordt tegemoet gekomen aan die wensen.
Die woningcorperaties kan je niet vergelijken met agrariers of kleine MKB'ers. Daar zijn rentederivaten verkocht waar niet om gevraagd is. Maar woningcorporaties zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Die wouden kort financieren en de rente voor een lange periode afdekken via swaps.
En daar neemt Hester Bais het dan voorop. Had ze moeten doen doen in de tijd toen ze werkte in de financiële sector en die producten daadwerkelijk werden verkocht.
[Verwijderd]
ArjanWaarom niet gewoon leningen met vaste rente verkocht? Niet genoeg winst, want hebzucht.
Al die middel en zeer grote vermogens (pensioenfondsen, beleggingsfondsen, etc.), die zijn door de jaren heen 'afgelegd' door dat hebzuchtige corrupte gespuis wat 'waarde' zoekt, om in de eigen zak te steken.
De financiele sector voegt niets toe aan de reele economie (door produceren van goederen uit grondstoffen).
Het enige wat de fianciele sector doet is geld verplaatsen, van de zakken van onnozelen met kennisachterstand, naar hun eigen zakken.
[Verwijderd]
ArjanCorporaties 'wouden' ??? Wilden bedoel je toch?
Je hebt voor wat een aantal corporaties betreft gelijk, maar je scheert gelijk alles over één kam. Net zoals de overheid. Ik geloof jou niet meer zo.
De heilige Rutte: https://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/artikel/4410176/dividendbelasting-afschaffen-rutte-acht-jaar-shell-unilever
Arjan 7
[Verwijderd]Dan geloof je me maar niet. Jij had kennelijk beter zicht op de financieringsbehoefte van woningcorporaties.
[Verwijderd]
ArjanCorporaties zijn verplicht mensen te huisvesten en daarvoor moeten ze bouwen. Door o.a. de Verhuurderheffing en ander extra kosten hebben corporaties twee maanden van elke huurwoning moeten betalen aan de schatkist. Dat is doorberekend naar de huurders. Dit jaar nog komt de ATAD erbij en waarschijnlijk de helft van de dividendbelastingen. Vergeten wordt dat elke huurwoning voor 25% uit WOZ waarde bestaat. Er zijn rijke corpo's, ja. En er zijn er ook die de boel behoorlijk beduveld hebben, maar bij lange na niet allemaal. Corpo's krijgen geen subsidie meer. De enige subsidie die zo zou kunnen noemen is de Huurtoeslag. T/m de P.E. Woningcorporaties zijn er corpor's geweest die dat misbruikt hebben en de prijzen van de woningen omhoog gedreven hebben. Nu zitten alle corpo's geld te betalen voor Vestia en anderen: https://www.ilent.nl/onderwerpen/corporaties-onder-verscherpt-toezicht
Dat is een bedrag van 701.000.000,- en dat moeten de huurder ophoesten, samen met de andere corpo's. Het aantal van zulke corpo's is klein. Niet anders dan bij de grote bedrijven die de boel flessen en oplichten. Daar zit de kern. Je kiest alleen corpo's eruit, maar het gaat om veel meer sectoren.
Arjan 7
[Verwijderd][Verwijderd]
[Verwijderd]f. van Dam 6
Je steekt er 1000 dollar in- en het loopt op tot 20.000 dollar.
Daarna zakt de bitcoin weer. Zal dit ook een lege huls zijn?
Tobias Kuners of Koenders 3
Jan Willem de Hoop 12
1) Dat banken niets hebben geleerd duidt erop dat ze zich weing verantwoordelijk voelen voor de maatschappij en hun eigen belang voor hen leidend is.
2) Dat banken niets hebben hoeven leren ligt aan de politiek. Die hebben de banken te groot en te machtig laten blijven, geen ingrijpende maatregelen durven nemen, waardoor banken ook niet hebben hoeven te leren, want ze weten dat ze nog steeds te groot en machtig zijn om te laten vallen.
De drager van de grootte risico's zijn wij de veeal gewone burger. Die bij herhaling in de afgelopen 10 jaar voor politici hebben gekozen die banken en de bacaire sector te weinig fundamenteel hebben veranderd.
Jean Wanningen 6
Jan Willem de HoopBrussel denkt dit met de Bankenunie op te lossen (bail in principe), maar alles wijst er op dat het vooral een schulden- en risicodelingsverhaal wordt.
Jan Smid 8
Jean WanningenThe Beyonder 3
Jan SmidDiny Pubben 9
Jean WanningenArjan 7
Helaas volgt er nooit een toelichting waarbij met cijfers wordt aangetoond waarom die securitisaties zo slecht zijn.
Het aantal defaults op securitisaties in Europa is ontzettend laag. Het is niet te vergelijken met securitisaties in de VS waar zeer risicovolle leningen werden verpakt.
Waarom kunnen Ewald Engelen en Jean Wanningen niet dat onderscheid maken? Hebben jullie ooit de financial reports van Europese securitisaties bestudeerd?
Deze heren willen investeerders beschermen tegen de banken. Jean Wanningen, die notabene in de financiële wereld heeft gewerkt, zou toch moeten weten dat bij deze grote investeerders voldoende know how is om deze producten goed te snappen. Het goede aan securitisaties is dat de investeerders DIRECT risico lopen op de leningen, en dat zij ook de verliezen moeten dragen.
En wat is het gevolg als we niet zouden securitiseren?
Dan staan die leningen allemaal op de bankbalans, en dan wordt het risico gedragen door de spaarders. Maar dat is volgens deze heren dan kennelijk een betere optie dan dat je investeerders het risico laat dragen. Spaarders zijn natuurlijk veel beter in het inschatten van risico's dan vermogensbeheerders.
Bij Ewald Engelen en Jean Wanningen heb ik inmiddels toch sterk het vermoeden dat angstzaaierij hun verdienmodel is, en dat feiten er niet meer aan toe doen. Of het nu gaat over securitisaties of Target 2, ze kiezen altijd de kant waar het angstverhaal het hoogst is. Je kan ze tig keer aantonen dat het onzin is, maar ze blijven volharden in dezelfde onzin. Een heel kwalijke zaak.
Berend Pijlman 13
ArjanAls vermogensbeheerders ook banken zijn, liggen de risico's dan niet nog steeds bij spaarders? En als het pensioenfondsen zijn ligt het dan niet ook alsnog bij spaarders?
Arjan 7
Berend PijlmanVan al die leningen aan Griekenland is een groot gedeelte terugbetaald van openstaande schulden aan banken en vermogensbeheerders. Je hoort deze heren nooit zeggen dat daarmee de gelden van Europese burgers is gered. Nee, ze vinden het een schande. Ewald Engelen en Jean Wanningen hebben natuurlijk alle vrijheid om hun spaargeld in te leveren bij de Griekse staat, maar dat doen ze natuurlijk ook niet. Ewald Engelen verdient geld aan het verkopen van boekjes en het houden van presentaties door angst te verspreiden. Hij doet dat niet gratis omdat hij ons wil beschermen tegen al het kwaad in de wereld. Maar dat is voor mij uiteindelijk geen probleem, mits ze dan ook inhoudelijk de discussies aan gaan met mensen die het niet met ze eens zijn. En dat doet hij dus niet.
Jan Smid 8
ArjanBanken worden hooguit gestut. Wat er nooit gebeurt - wel bij Ijslandse banken - is dat na stutten er forse ingrepen komen aan de activa-zijde van de bank. Dat moet er gebeuren. Banken moeten niet méér gaan uitlenen maar minder. Daarnaast stijgen de schulden maar door . Het aandeel wat de staat heeft raakt zij nooit meer kwijt aan beleggers en sowieso niet met winst. En dat is een feit. risicoloos uitlenen bestaat niet. Liever raak ik geld kwijt dan dat de banken worden gestut en het kankergezwel wat we non-productieve leningen noemen weer sterkt stijgt terwijl het inkomen en koopkracht van de mensen daalt.
Griekenland mag dan de leningen aan de banken hebben afgelost maar de landen hebben Griekenland geld geleend en dat krijgen ze niet terug, de verliezen zijn dus gesocialiseerd.. Het is mij niet duidelijk waarom banken tegen hoge rente geld mogen uitlenen en toch niet failliet mogen gaan. Dat lijkt mij de wet van behoud tot ellende wat we nu zien met landen als Turkije, Argentinië etc.
En over gratis werken, dat zouden bankiers eens jarenlang moet doen als hun bank naar de klote is gegaan en de belastingbetaler mag opdraven. En dan niet meer in een bank maar in de zorg of bij de politie. Een verplichte maatschappelijke dienstplicht vals alternatief voor een celstraf oor deze mensen lijkt mij zeer gewenst.
En waarom mogen bankiers wel zeggen: behaalde resultaten in het verleden geven een garantie voor de toekomst? Immers, geen bankier heeft de kredietcrisis kunnen voorspellen.
Arjan 7
Jan SmidGa anders morgen na de bank en geef ze de opdracht om een deel van je spaargeld af te schrijven, waarbij de bank ook een gedeelte van iemand zijn schuld kan kwijtschelden. Dan worden de schulden lager.
De vraag is of jij degene bent die daartoe bereid is, of dat je vooral wil dat anderen dat doen. Dat maakt het makkelijk praten.
Jan Smid 8
ArjanSchikkingen wordt afgeschaft, celstraffen komen daarvoor in de plaatst, evenals een berufsverbote voor het ooit nog mogen werken in de financiële sector, voor alle bankiers , RvB en RvC van die bank die in de problemen komt. Genoemde mensen krijgen ook te maken met een beslag op privé-eigendommen. Dat beslag gaat in op het tijdstip dat de bank in de problemen komt. De reden dat ik kies voor een systeem waarbij de gehele top moet verdwijnen als één bankier de fout ingaat, is om de verrotting aan te pakken want die ontstaat in de top.
Banken kunnen niet meer vrij handelen en zelf het risico mogen beoordelen over de verstrekte leningen en andere bezittingen. Banken mogen niet meer aan elkaar geld lenen
Ook de Centrale bank zal te maken krijgen met een zekere controle en kunnen niet meer op eigen gelegenheid zomaar geld bijdrukken of een bank geld verstrekken.
Banken krijgen te maken met BASEL IV en dienen ze te accepteren.
Jean Wanningen 6
ArjanI rest my case.
Arjan 7
Jean WanningenMaartenH 10
ArjanArjan 7
MaartenHMaartenH 10
ArjanArjan 7
MaartenHEn uit het artikel van Jean en zijn reactie op mijn posting, en de vele artikelen van Ewald Engelen hierover blijkt dat securitisaties vanwege 2008 telkens wordt gepositioneerd als product dat alleen maar risicovol is en tot een crisis leidt. Nergens is nuance te bekennen. En ze willen er nooit een discussie over voeren.
Die gaat nu ook niet komen, en je weet dat het komende jaar meerdere artikelen zonder enige diepgang hier weer over gaan komen. Het is allemaal erg oppervlakkig.
erik de lange 3
ArjanIn één ding heb je wel gelijk: linksom of rechtsom, het is uiteindelijk de belastingbetaler die de rotzooi moet opruimen. Zorg dat banken niet al te grote risico's meer kunnen nemen op financiële producten, lijkt mij dus het devies..
Arjan 7
erik de langeIn Europa zijn defaults op securitisaties altijd erg laag geweest. We kunnen niet altijd bezwaren maken tegen het nemen van risico’s door te verwijzen naar de VS. Het niet nemen van risico’s is ook schadelijk. Denk aan een bedrijf wat nooi wil investeren vanwege risico. Dat is een bedrijf die op termijn dood is. Ook dat is een risico, het niet nemen van risico.
Laten Ewald Engelen en Jean Wanningen dan inhoudelijk aangeven waarom Europese securitisaties te risicovol zijn. Cijfers over Europese securitisaties ondersteunen dat verhaal niet. Maar kennelijk mogen we dat niet van deze heren verlangen.
Anton Van de Haar 8
ArjanMaar je kunt argumenteren dat niet de securitisaties zelf zozeer het probleem zijn, maar het gegeven dat die securitisaties het mogelijk maken voor de banken om veel meer leningen te verstrekken dan ze zonder die securitisaties zouden kunnen, waarmee het risico op het blazen van zeepbellen a la 2008 weer veel groter wordt.
Arjan 7
Anton Van de HaarWaarom klopt die benadering niet?
1) Allereerst moet aan de voorwaarde worden voldaan dat investeerders rente-inkomsten uit hypothecaire leningen willen genereren. Daar begint het. Niet de bank bepaalt, maar de investeerder. In dat stadium wordt al bepaald dat men de hypothecaire schuldomvang wil laten stijgen.
2) De volgende vraag is via welk kanaal gaan ze die inkomsten genereren
A) Je opent een eigen loket en biedt direct leningen aan bij klanten (in geval van investeerders zijn dat p2p leningen). We zien in de markt dat sommige pensioenfondsen op die manier hypothecaire leningen verstrekken.
B) Je belegt in securitisaties (tegenwoordig is covered bonds populairder) van banken (als banken dat product willen aanbieden)
C) Bank geeft nieuwe aandelen uit en biedt investeerder de mogelijkheid om te profiteren van rente-inkomsten leningen. Als de bank bereid is om inkomsten over te dragen en de investeerder bereid is dat risico te lopen, dan is dat een aannemelijk alternatief als je securitisatie verbiedt. Het eigen vermogen van de bank gaat omhoog, en daarmee schep je nieuwe ruimte om leningen te verstrekken (waar we denken die mogelijkheid weg te halen door securitisaties te verbieden)
Wil je de hypotheekschulden aanpakken dan moet je niet securitisaties verbieden, maar bv via regelgeving de maximale leencapiciteit verlagen. Dat is veel effectiever dan dat je aanbod kanalen probeert af te knijpen. Ik ben daar veel meer voorstander van dan dat ik grote vermogensbeheerders wil beschermen tegen stoute banken
Anton Van de Haar 8
ArjanAbsoluut! En dat brengt me bij de observatie westerse overheden willens en wetens die leenruimte intact hebben gelaten, om het leenproces weer aan te jagen en zo de zeepbellen die in 2008 begonnen leeg te lopen weer op spanning te krijgen, en zo de schuld/onderpand verhouding cosmetisch weer wat toonbaarder te maken.
Dat was denk ik het feitelijke doel van de QE operaties door de centrale banken.
Arjan 7
Anton Van de HaarMaar desondanks moeten overheden niet naar de ECB gaan wijzen als ze vinden dat die schulden te hoog zijn. Dat kunnen ze zelf beïnvloeden via regelgeving. Wij kunnen zelf in Nederland de leencapaciteit verlagen zodat banken beperkt worden in de kredietverlening. Dat is wat bv Lex Hoogduin ook altijd aangeeft. Wil je minder hypotheekschuld, verlaag dan de leencapaciteit.
En dat heeft vanzelfsprekend ook impact op de waarde van onderpand. Huizenprijzen zullen gaan dalen. Dat moet je dan ook gaan uitleggen aan je kiezers die een eigen huis bezitten.
En ik geloof er niet in dat politici dat gaan doen. Dat kost ze kiezers. Die houden liever voor de bühne een toneelstukje dat de ECB de schuldige is, maar vertikken het om via andere regelgeving zelf in actie te komen.
erik de lange 3
Arjanen dan zijn we weer terug bij af. Beperking van de leencapaciteit is blijkbaar politiek niet opportuun dus dat gebeurt niet. Hoe voorkom je dan dat banken al te grote risico's gaan lopen bij het verstrekken van leningen? Mijns inziens werkt het weer toestaan van securitisaties daarbij contraproductief. Het gaat mij niet om het vermijden van ieder risico maar wel om onverantwoorde risico's te voorkomen.
Arjan 7
erik de langeInvesteringen in hypothecaire leningen zijn erg gewild bij pensioenfondsen. Die vinden het risico op deze leningen erg laag (door de lage defaults) en het rendement is beter dan op staatsleningen van kredietwaardige landen.
De situatie is niet dat als je securitisatie niet als product aanbiedt, dat zij dan niet in hypothecaire leningen gaan investeren. Dan gaan ze dat via een andere kanaal doen. Door bv zelf rechtstreeks leningen te verstrekken aan klanten of door bankaandelen te kopen waardoor banken weer meer leningen kunnen verstrekken.
Securitisatie is slechts een instrument waarbij de bank de adminstratie en kredietbewakingsproces doet voor die investeerders tegen een vergoeding. Een pensioenfonds stelt zich vervolgens de vraag of die vergoeding niet te hoog is, en maakt de afweging of ze dat gaat uitbesteden of dat ze zelf die leningen gaat verstrekken.
Kijk bv naar Aegon, dat is ook geen bank, en die verstrekt ook hypotheken. Daar zitten grote institutionele beleggers achter.
Als je wil voorkomen dat er teveel risicovolle leningen worden verstrekt, dan moet je de oplossing echt zoeken in de voorwaarden die worden gesteld voor kredietverlening. Als jij 30% minder mag lenen volgens regelgeving, dan kunnen investeerders nog zoveel geld beschikbaar stellen, maar je kan er niet meer geld door lenen. Het effect zal waarschijnlijk wel zijn dat concurrentie er voor zorgt dat de winstmarges dusdanig afnemen, totdat er een keerpunt komt dat investeerders het niet meer interessant vinden.
Jan Smid 8
MaartenHOver gezond verstand en logica: U heeft gezegd dat behaalde resultaten in het verleden geven een garantie voor de toekomst. Reclame spotjes over financiële laten dezelfde boodschap zien maar in de van de woorden komt er een letter bij, de n.
Waarom dat verschil.?
MaartenH 10
Jan SmidArjan 7
MaartenHMaartenH 10
ArjanIk zet hier trouwens ook maar weer een punt achter.
Arjan 7
MaartenHEn als je die expertise niet kan vinden in mijn antwoorden dan is het niet anders.
[Verwijderd]
MaartenHArjan 7
[Verwijderd][Verwijderd]
ArjanArjan 7
[Verwijderd][Verwijderd]
ArjanArjan 7
[Verwijderd][Verwijderd]
ArjanJean Wanningen 6
ArjanKom je nog met Eem serieuze reactie of geloof je t wel?
Arjan 7
Jean WanningenVertel mij maar op basis van cijfers waaruit blijkt dat Europese securitisaties risicovol zijn, en leg mij maar uit waarom je investeerders wil beschermen tegen risico's, met als gevolg dat die risico's op de bankbalans worden gedragen door spaarders.
Wat kan er niet serieus aan die argumenten zijn Jean?
Jij hoopt dat je lezers alles maar klakkeloos aannemen, maar zodra iemand tegengas geeft, dan haak je af. Altijd reacties waarbij je het beeld wil laten ontstaan dat de ander het niet snapt of niet goed leest. Ik trap er niet in.
En ik hoop dat mensen eens van die -1 knop afblijven. Uitermate irritant dat je kennelijk niet een andere mening mag hebben van sommige mensen.
Jean Wanningen 6
ArjanWe hebben het over de GFC, die overheden aan weerszijden van de Atlantic tientallen miljarden aan belastinggeld hebben gekost. En jij loopt te zaniken over huidige securisaties? Die overigens weinig ‘skin in the game’. in zich dragen, zie andere post van mij.
Arjan 7
Jean WanningenHET BUNDELEN VAN HYPOTHEEKLENINGEN OP EUROPESE SCHAAL.
Ik heb geen oogkleppen op, en ik trol niet.
Ik reageer slechts op wat je zelf schrijft.
En weer krijgen we geen inhoudelijke tegenargumenten. Jij komt nooit verder dan er wat om heen praten zodat je een discussie kan ontwijken.
Ik was ver voor de crisis al bezig met de risico's in de financiële markten terwijl bijna niemand er oog voor had. Ik heb het altijd genuanceerd, maar vond dat het zwaar werd onderschat. Van Ewald Engelen hadden we nog nooit gehoord en mensen zoals Jean Wanningen noemden me destijds Dr.Doom. Terwijl ik niet eens negatief was, ik nuanceerde slechts de risico's. Ik pretendeer niet dat ik de crisis zag aankomen.
En na de crisis zijn er allemaal mensen opgestaan die voorheen nooit die risico's zagen, en die dat nu allemaal overschatten. Dat zijn dezelfde mensen zoals Jean Wanningen die me verwijten oogkleppen op te hebben, terwijl ze voor de crisis de risico's niet zagen. Maar ik probeer met diezelfde nuance als voor de crisis het te analyseren. De overeenkomst is dat voor de crisis met zo goed als niemand een goede discussies daarover mogelijk was, maar na de crisis ook niet. En die mensen die voor de crisis de risico's niet zagen, gaan mij nu vertellen dat ik het niet snap. Als ze voor de crisis niet in staat waren om risico's goed in te schatten, dan denk ik niet dat deze mensen dat na de crisis wel kunnen. Risico's kun je onderschatten en overschatten. Beiden zijn net zo schadelijk, maar dat schijnen weinig mensen te begrijpen. Daarom moeten we kijken naar de feiten ipv onderbuik gevoelens.
Jean Wanningen 6
ArjanEn ik stop hier met reageren op anoniempjes, die pretenderen expertise te bezitten, maar die punaises poetsen en de kist vergeten. En die bovendien direct op de man spelen. Het speelkwartiertje is weer voorbij, Arjan.
Arjan 7
Jean WanningenEn waarom willen mensen altijd een achternaam van je hebben als ze het niet met je eens zijn? Als iemand met je eens is, zie ik je nooit reageren het gesprek te willen stoppen vanwege het ontbreken van die achternaam.
En jij schrijft dit artikel, dus ik reageer op Jean Wanningen. Dat noemen we een gesprek voeren, en niet direct op de man spelen.
Je zoekt er van alles bij om maar niet al te diep op de materie in te hoeven gaan.
Jean Wanningen 6
ArjanEn eerlijk gezegd heb ik geen zin in oeverloze discussies met jou over onderwerpen die slechts zijdelings te maken hebben met het artikel.
Zie verder wat ik heb geantwoord aan Elmar Otten.
Arjan 7
Jean WanningenEn aan de andere kant. Ewald Engelen doet niks anders dan bankiers met de grond gelijk maken. Die heeft zelfs een elite lijst verzonnen waar mensen door beschadigd zijn. En dan zou ik geen kritische noot mogen leveren op Ewald Engelen?
Jullie kunnen kennelijk weinig verdragen.
Elmar Otter 6
Jean WanningenZolang je dit wel toestaat heb je er als platform mee te doen dat mensen hun identiteit niet prijsgeven.
Laten we dan op inhoud reageren (wat uiteraard ook voor Arjan geldt). Ik stel mensen met een andere een genuanceerde mening juist op prijs. Dat houdt de geest scherp. En we hoeven het niet met elkaar eens te zijn, liever vaak niet.
Verder verwacht ik van de auteurs van dit platform een net wat hogere tolerantie naar de leden van ftm dan van de leden onderling.
Overigens ben ik niet anoniem en volledig traceerbaar, maar ik zie niet in waarom dit uit zou moeten maken.
Jean Wanningen 6
Elmar OtterLees de begincomments van meneer Arjan nog maar eens na. Als hij het onderwerp verlegt naar een debat over Europese securitisaties, dan is dat een andere discussie. Overigens heb ik er op gewezen dat ook daar te weinig ‘skin in the game’ zit. Dat vond en vind ik voldoende.
Dank voor uw mening, ik stel dat op prijs.
Arjan 7
Jean WanningenLees je eigen eindcomment nog maar eens terug. Iedereen kan zien dat je die stelling aangaat, en jij doet net alsof je dat niet hebt geschreven.
Als je niet achter die stelling staat, dan moet je het niet opschrijven. Zo simpel is het.
En ik blijf er bij dat jij nooit een discussie wil voeren met tegenargumenten. Hooguit krijgen we 1 reactie die vaak niet aansluit op de reactie, en daarna is het 1 en al irritatie van jouw kant. Ik kan er niet meer van maken.
Jean Wanningen 6
ArjanJij probeert daar een discussie over Europese securitisaties van te maken.
Ik heb daar een korte reactie op gegeven, uit beleefdheid. Maar begrijp mij wel: ik heb helemaal geen trek om mij in een oneigenlijke discussie te laten slepen en al helemaal niet met jou. Om gegronde redenen. C’ est ca.
Arjan 7
Jean WanningenEn je bent niet bereid om je eigen uitspraken toe te lichten. Respect voor je lezers.
[Verwijderd]
ArjanMatthijs 11
Jean WanningenJean Wanningen 6
MatthijsVerder vind ik het Dijsselbloem principe van strenge bail in terecht: laat risiconemers maar bloeden als t fout gaat. Heel gezond.
Tenslotte: ik vind risicodeling ongewenst. Het No bailout principe van Maastricht moet terug: elk land is verantwoordelijk voor zijn eigen schulden. Geen risicodeling dus.
Arjan 7
Jean WanningenHet gaat over het dragen van risico's tav hypothecaire leningen (via bankbalans of securitisaties), waar Matthijs een vraag over stelt, en jij schrijft in je reactie dat je niet weet welk punt ik wil maken en begint over bailouts.
Misschien moet je gewoon eens beter gaan lezen wat ik schrijf. Het staat allemaal in mijn eerste posting waar je op begon te reageren.
Matthijs 11
Jean WanningenDat kan natuurlijk fout gaan, als tien keer verpakte securisaties aan partijen verkocht worden die er weinig verstand van hebben. Een kleine gemeente of school moet niet in die producten zitten. Maar van het andere uiterste standpunt, "alle securisatie is slecht", kan ik me voorstellen dat het ook te ver gaat. En daar lijkt Arjan dus wel een punt te hebben.
Jean Wanningen 6
MatthijsMijn punt was, dat 10 jaar na Lehman de EU een Kapitaalmarktunie wil oprichten, zogezegd om de toegang tot (grensoverschrijdende) financiering van het Mkb te verhogen (daar ben ik voor), maar tegelijkertijd securitisaties wil bevorderen. Risico’s zouden beperkt zijn, want verkopers daarvan zouden meedelen in evt verliezen (‘skin in the game’). Dat laatste blijkt nogal tegen te vallen (zo’n 5%).
Arjan 7
MatthijsIn Europa zijn de defaults op securitisaties erg laag. De reden daarvoor is dat de issuers hier goed begrijpen dat het gaat om het vertrouwen op lange termijn. Beduvel je 1 keer investeerders, dan ben je ze voor lange tijd kwijt (en dat kost je inkomsten). Misschien dat dit ook een oorzaak is geweest dat Europese investeerders teveel vertrouwen hadden in Amerikaanse securitisaties omdat ze dachten dat die kwalitatief overeen kwamen met Europese securitisaties. Achteraf een grote inschattingsfout, maar dat maakt Europese securitisaties niet in 1 keer onveilig. Cijfers tonen het tegenovergestelde aan. Daarnaast hebben investeerders hun les ook geleerd, en monitoren die deze risico's veel scherper. Niet omdat ze dat slechts zelf willen, maar ook omdat toezichthouders dat vereisen.
Desondanks wordt er een retentie-eis ingevoerd van 5%. Dat betekent dat issuers 5% van de securitisatie op eigen boek moeten houden zodat ze meedelen in mogelijke verliezen. We noemen dat "skin in the game" zodat je er zelf ook belang bij hebt dat de kwaliteit goed is. In Europa hadden we echter allang door dat het eigen belang er is om vertrouwen van de markt te krijgen.
Dus Europese securitisaties waren al veilig, de retentie-eis heeft als doel om het nog veiliger te maken.
Een verbetering dus, en er zullen altijd wel weer mensen zijn die deze eis nog niet hoog genoeg vinden. Maar dan moeten ze dat ook met argumenten toelichten. En Jean is daartoe dus niet bereid.
Zie verder ook mijn reactie op Anton:
https://www.ftm.nl/artikelen/verbijstering-met-vertraging-het-lehman-moment-van-jean-wanningen?share=1#reactie70078
Matthijs 11
Arjan[Verwijderd]
Jean WanningenDiny Pubben 9
[Verwijderd]
Diny PubbenPeter Faasse 4
Jacques De la Haye 8