'Verboden' Direct Wonen gaat vrolijk door

5 Connecties

Relaties

Direct wonen Illegaal Gemeenten

Locaties

Amsterdam

Werkvelden

Woningmarkt
2 Bijdragen

De gemeente Amsterdam heeft de vergunning van bemiddelingskantoor Direct Wonen ingetrokken. Terecht, zo oordeelde de rechter vorige week. Maar het bedrijf blijkt in de hoofdstad nog gewoon actief.

“U zoekt een woning? Ja, we mogen van de gemeente nog gewoon bemiddelen. Dat doen we nu met woningen vanaf 1200 euro”, zegt een medewerkster van de Direct Wonen-vestiging aan de Amsterdamse Overtoom aan de telefoon.

Wie zich als woningzoekende bij het kantoor meldt, blijkt nog gewoon het advies te krijgen om zich bij Direct Wonen in te schrijven, à raison de 35 euro. Dat lijkt niet eens een slecht idee: volgens de website smachten momenteel meer dan 50 woningen in de hoofdstad met hulp van Direct Wonen naar een nieuwe huurder.

 

Gegronde vrees


Maar Direct Wonen, is dat niet het kantoor dat al meer dan een jaar geleden de gemeentelijke vergunning om in Amsterdam actief te zijn kwijtraakte, vanwege onder meer het illegaal verhuren van sociale woningen en het bemiddelen voor veel te hoge prijzen? En die beslissing tevergeefs aanvocht bij de rechter? (En trouwens een paar jaar geleden ook al flink opzien baarde, toen eigenaren Yvonne Swaans en Richard Westerhuis het bedrijf in Londen van de beurs haalden?)

Ja, dat kantoor is het. Volgens het vonnis van de rechter, uitgesproken op 27 oktober, heeft de gemeente Amsterdam “gegronde vrees” dat door Direct Wonen “de belangen van een evenwichtige en rechtvaardige verdeling van schaarse woonruimte zullen worden geschaad of dat daarbij het belang van de betrokken kamer- of woningzoekende onvoldoende zal zijn gewaarborgd”. Oftewel: Amsterdam wilde volledig terecht van het bedrijf af.

Toch blijkt Direct Wonen via een handige truc nog gewoon actief op de lucratieve Amsterdamse woningmarkt. Dochterbedrijf Just Housing (dat tot 2009 GIS Appartments heette) beschikt namelijk nog gewoon over de benodigde vergunningen, en dus verhuurt Direct Wonen de appartementen sinds het verbod gewoon via dit bedrijf. Onder dezelfde voorwaarden. De gemeente staat erbij en kijkt ernaar.

 

Het foefje is bijzonder simpel: het aanbod op de website van Direct Wonen is hetzelfde als op de website van Just Housing. De medewerkster: “Dat is aan elkaar gekoppeld.” Het kantoor zit ook nog steeds in hetzelfde pand aan de Overtoom, al is het nu de 'vestiging Just Housing' in plaats van de 'vestiging Amsterdam'.

 

Weinig veranderd


Het enige verschil: bij huurwoningen onder de 1200 euro per maand bemiddelt Direct Wonen nu niet meer. Maar het bemiddelen bij studentenkamers van een paar honderd euro was toch al niet de meest winstgevende bezigheid, en vrije sectorwoningen voor minder dan 1200 euro per maand zijn in Amsterdam toch al bijzonder schaars.

Kortom: er lijkt in de praktijk weinig veranderd. Zegt ook de medewerkster: “We gaan nog in hoger beroep. Voordat er een duidelijke uitspraak van de rechter is, duurt het nog wel even. Dan heb jij hopelijk al lang een woning gevonden, dus je kunt je zonder problemen inschrijven.”

De woordvoerster op het hoofdkantoor van Direct Wonen in Den Haag zei vanochtend 'geen informatie te kunnen verstrekken' over de situatie in Amsterdam. “Stelt u de vragen eerst per email.” Dat deed FTM, maar een reactie daarop blijft vooralsnog uit. Ook de gemeente Amsterdam was nog niet bereikbaar voor commentaar.

 

stefan@ftm.nl