
Frankrijk is in de ban van de massa-protesten van de 'gele hesjes'. De directe aanleiding: een verhoging van de accijnzen op brandstof. Maar de ware oorzaak van deze acties ligt dieper, betoogt Ewald Engelen.
Het riekt weer eens naar revolutie in de straten van Parijs. Nu al drie weekenden achtereen hebben de zogenaamde ‘gele hesjes’ met hun duizenden de Champs-Élysées onveilig gemaakt. Commentatoren spreken van uitzonderlijk gewelddadige demonstraties en berichten van doelbewuste beschadigingen aan Franse iconen als de Arc de Triomphe, dat symbool van Franse grootsheid en het lijden van de Eerste Wereldoorlog. Minstens zo opmerkelijk is dat de demonstranten het vooral gemunt leken te hebben op de wijken waar de elite woont. Het waren de Audi’s, Mercedessen en BMW’s van de rijken die smeulend de beelden vulden van de journaals van zaterdag en zondag.
De directe aanleiding voor de demonstraties was de verhoging van de accijnzen op diesel en benzine door de regering Macron. Reden voor veel commentatoren om de demonstratie weg te zetten als een doodordinair belastingoproer, vergelijkbaar met het Poujadisme van de jaren vijftig.
Wat mij betreft is dat te makkelijk. De stemmen die uit de schaarse interviews met demonstranten die in de Nederlandse en Britse media opduiken, leren dat het verzet voortkomt uit veel diepere bronnen van onvrede en bezorgdheid, die zowel economisch als politiek van aard zijn.
Net als in Nederland is de bancaire crisis van 2008, veroorzaakt door onoordeelkundige blootstellingen aan de Amerikaanse huizenmarkt, in Frankrijk ‘opgelost’ door de balans van de staat als buffer te gebruiken. De kosten die daarmee waren gemoeid, zijn in de jaren erna in de vorm van hogere lasten en slechtere diensten afgewenteld op de burger.
De burger mag voor de kosten opdraaien, terwijl het grootbedrijf wordt ontzien
In Frankrijk gebeurde dit weliswaar in een veel trager tempo dan in Nederland. Dat verklaart de Franse begrotingstekorten en het Nederlandse begrotingsoverschot, alsmede de relatief betere inkomenspositie van Franse huishoudens: op de ranglijst van rijkste Europese landen prijkt Frankrijk met een besteedbaar inkomen van 20.038 euro per persoon per jaar op de dertiende plaats en Nederland met een bedrag van 18.823 euro per persoon per jaar op een schamele vijftiende plaats.
En net als in Nederland is de afwentelingspolitiek sinds de crisis in hoge mate regressief geweest: het zijn de armen en kwetsbaren (huurders, uitkeringsgerechtigden en andere verzorgingsstaatafhankelijken) die het gelag van het bancaire feestje hebben mogen betalen, terwijl de rijken en het grootkapitaal het ene na het andere belastingdouceurtje in hun zak hebben mogen steken: speciale belastingtarieven voor Britse bankiers om ze naar Parijs te lokken, de afschaffing van de vermogensbelasting in Frankrijk, lagere tarieven voor de vennootschapsbelasting en het voornemen van Rutte-3 om de dividendbelasting af te schaffen in Nederland.
Bovendien hebben de stimuleringsmaatregelen in de vorm van kwantitatieve verruiming van de Europese Centrale Bank (ECB) geleid tot een spoedig herstel van activa als huizen en aandelen en daarmee van de vermogensposities van de ‘werkende rijken’, zoals de grafieken van Atkinson, Piketty en Saez laten zien. Terwijl van de honderden miljarden euro’s die de ECB sinds de zomer van 2012 in het financiële systeem heeft gepompt, er nog geen stuiver in de reële economie terecht is gekomen. Het gevolg: werknemers wachten tien jaar na de crisis nog altijd op de eerste echte loonstijgingen.
Door het klimaatverdrag van Parijs is daar sinds een jaar of wat de discussie over duurzaamheid bijgekomen: hoe verdelen we de onvermijdelijke kosten van de overgang van een economie die draait op fossiele brandstoffen naar een economie die draait op hernieuwbare energie? En weer is het patroon hetzelfde, zowel in Nederland als in Frankrijk: de burger mag voor de kosten opdraaien, terwijl het grootbedrijf wordt ontzien. In Frankrijk neemt dat de gedaante aan van een forse verhoging van de accijnzen op diesel en benzine, die de Franse automobilist naar de elektrische auto of het openbaar vervoer moet jagen, terwijl diezelfde burger door diezelfde staat met allerlei fiscale lokkertjes jarenlang de ‘schone’ dieselauto is ingelokt – wat onlangs door de Financial Times terecht het grootste Europese beleidsdebacle van de afgelopen jaren werd genoemd. Alleen al daarom is het een affront, ware het niet dat het Franse spoorwegennet door de fixatie op de Thalys en Parijs in de periferie steeds grotere gaten is gaan vertonen en er voor veel Franse forenzen dus geen betaalbaar en betrouwbaar alternatief voor de auto voorhanden is.
Voor de Franse middenklasse is de maat vol: wie niet horen wil, moet maar voelen
En in Nederland neemt het de gestalte aan van klimaattafels,waar de maatregelen worden vastgesteld die ervoor moeten zorgen dat Nederland gaat voldoen aan de afspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt. Aan die tafels zitten bedrijven en ngo’s, de onderhandelingen staan onder leiding van oud-politici, maar er is geen burger te bekennen.
En dus komen de kosten voor het gasvrij maken van Nederlandse woningen vrijwel volledig bij diezelfde burger te liggen. Terwijl Shell-topvrouw Marjan van Loon het bestaat om te melden dat Shell zich alleen aan de afspraken zal houden als de overheid er een fikse scheut subsidie bij doet, onder het motto ‘ik denk dat we in deze fase een (fiscaal) zetje nodig hebben.’
Vanuit het perspectief van de burger ziet dat er als volgt uit: een van de rijkste bedrijven ter wereld, dat duimendik boter op zijn hoofd heeft omdat het al in de jaren negentig wist dat fossiele brandstof klimaatverandering veroorzaakt, dat bovendien een van de grootste vervuilers ter wereld is, durft met droge ogen te eisen dat ik moet opdraaien voor hun duurzaamheidskosten.
En dat is maar één voorbeeld van het misselijkmakende chantagespel dat multinationals nu al jaren met burgers spelen, en waar politici van de middenpartijen zich maar al te graag voor lenen. Kijk maar naar de dividendbelasting, de belastingafspraken (tax rulings), belastingontwijking, de bankencrisis, het topsectorenbeleid dat multinationals een greep heeft gegeven op de wetenschapsgelden, de ontwikkelingssamenwerking die in het teken is komen te staan van exportbevordering, het migratiebeleid, etcetera.
Voor de Franse middenklasse is de maat vol. Wie niet horen wil, moet maar voelen. En dus eisen ze lagere belastingen (waar Macron deze week aan tegemoet is gekomen door de accijnsverhoging van tafel te vegen). En – vooral – een plek aan tafel. De gele hesjes snappen dondersgoed dat het duurzamer moet. Maar dan wel rechtvaardig en dus volgens het principe dat de vervuiler betaalt, in plaats van dat de vervuiler bepaalt — zoals momenteel gebeurt.
En de Nederlandse middenklasse? De ondoordachte en naar corruptie riekende afschaffing van de dividendbelasting had een ontbrandingsmoment kunnen zijn, maar werd het niet. Het wachten is op de volgende aanleiding, die er onvermijdelijk zit aan te komen.
Of misschien had Karl Marx toch gelijk, toen hij (naar verluidt) zei dat er in Nederland nooit een revolutie zou uitbreken, omdat je hier niet op het gras mag lopen.
124 Bijdragen
Olivia 1 1
[Verwijderd]
Het hoeft geen 1789 te worden, maar 1848 zou ook al helpen.
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]Mensen die niet weten wat voor partijen dit echt zijn, zullen zeer bedrogen uitkomen, denk ik. Terwijl, wat Ewald zegt, gewoon waar is. Helaas is de lust om te demonstreren ons vergaan, omdat vanaf 2010 Rutte duidelijk gemaakt heeft er niet naar te gaan luisteren. En op het Malieveld mogen we gillen en schreeuwen zoveel we willen, maar hij hoort ons niet en is verder niet geïnteresseerd.
HOE (ja, hoofdletters) krijgen we de mensen waar het om gaat uit hun woningen en de straat op? Huurders, ouderen, gehandicapten en chronisch zieken, de mensen die tot de werkende armen behoren, zoals flinke aantallen ZZP' ers, de AOW'ers met alleen AOW of met een klein pensioen en de lage middeninkomens. Hoe smeed je die aan een tot een homogene groep achtergestelden in ons land (hetgeen ook geldt voor alle westerse landen).
Ik opteer niet voor een echte revolutie, maar dat we minimaal een fluwelen revolutie moeten ontketenen is beslist nodig. Hopelijk blijft het daarbij, maar ik ben bang dat de mensen niet willen meedoen, de reiskosten niet kunnen (willen) betalen naar de plaatsen waar de demonstratie gehouden wordt en we dus geen homogene groep mensen bij elkaar kunnen krijgen. De Nederlander is in slaap gesukkeld wat protesteren betreft. En is te lui geworden. Het water moet ze boven de lippen stijgen willen ze inzien dat het menens is.
Arjan 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
ArjanEn deze opmerking van een blogger ook even erbij: https://twitter.com/Kafkanet/status/1068223417202159616
Arjan 7
Lydia LembeckMaar misschien heeft iedereen dat destijds niet meegekregen, want op dezelfde dag overleed ook wielrenner Gerrie Knetemann, dus daar gaat dan alle aandacht naar toe.
Lydia Lembeck 12
ArjanDan maar mijn eigen roze-rode hesje met op de achterkant: HIER IS DE ... jawel. SP.
Willem Verhoeven 5
Lydia LembeckBart Muurling 5
Willem VerhoevenLydia Lembeck 12
Bart MuurlingIk heb gekeken naar die Post Off Line en ik moet er niets van hebben, als ze zich richten op o.a. Theo van Gogh en voor zover ik via de media hoorde, op het FvD en de PVV. Dat is m.i. niet de juiste weg om gerechtigheid terug te krijgen. In dat geval neig ik wel meer naar wat Bart zegt:
'Maar zo nu en dan zou je wensen dat we iets meer van de zuiderlingen zouden hebben. Want dat lijkt me essentiëel willen we in Den Haag gehoord worden.'
Alleen moet daarvoor nog veel meer verknald worden door onze regering en moeten meer mensen in de knel komen.
https://twitter.com/Kafkanet/status/1068223417202159616
Ferry de Boer 7
Lydia LembeckIk snap je gevoel, ik heb soms het omgekeerde met sommige linkse beroepsactivisten die alleen maar lijken te klagen. En dit is denk ik de essentie waarom het hier vooralsnog niet tot actie komt, we zijn te verdeeld. Dat je je gaat afvragen in mate er hier opzettelijk een verdeel een heers spelletje wordt gespeeld.
Mz59 7
Ferry de BoerHeRo 7
Ferry de BoerLara Oude Alink 3
HeRoJa, dat is dus niet zo, dat zijn praatjes van enge Thierry die geen grond hebben.
Jack van der Mijn 2
Lara Oude AlinkPieter Jongejan 7
Lara Oude AlinkIn 2015 is de bevolking van afrika gestegen tot 1194 miljoen. Een verviervoudiging tot 3300 miljoen in 2100 lijkt me dus verre van overdreven.
Hiertegenin kun je brengen dat het geboortencijfer van Afrika daalt (ondanks het feit dat veel mannen geen condoom gebruiken), maar daar staat tegenover dat het sterftecijfer ook daalt
Het wordt dus kiezen uit twee kwaden; of de bevolking van Afrika verviervoudigd waardoor het regenwoud gekapt moet worden voor de voedselvoorziening (en de opwarming van de aarde nog harder zal gaan) of de bevolking van Afrika groeit minder hard vanwege emigreatie naar Europa danwel sterfte door ziekte en hongersnood.
Baudet is niet mijn partij, maar hij legt wel een serieus probleem op tafel, waar anderen met een grote boog omheen lopen.
Henk 4
Lara Oude AlinkWaarom eng ?
Lara Oude Alink 3
Henk 4Zijn partij focust op een glorieus Hollands verleden dat nooit bestaan heeft. Hij gelooft dat het leven in Europa rond 1850 beter was dan nu, bijvoorbeeld, omdat de muziek toen beter was of iets dergelijks. Ja, als je HEEL erg geluk had, misschien, ergens, een beetje. Maar dan moet je niet ongehuwd zwanger raken. Of tbc krijgen. Of ontslagen worden. En zo kan ik nog wel meer scenario's bedenken waar hij totaal aan voorbijgaat. Dit is maar een voorbeeld maar het is wel een voorbeeld dat goed illustreert hoe thierry's idealen voor Nederland en Europa er uitzien. Het is niet voor niks dat hun congres een enorm VOC-schip als achtergrond had terwijl thierry zelf wat klassieke muziek op zijn vleugel pingelde. En dat vind ik getuigen van een groot gebrek aan realiteitszin EN een gebrek aan besef dat er ook mensen bestaan die anders zijn dan hijzelf, en dat hun bestaan óók waarde heeft.
Oh ja, en heb ik zijn "roman" gelezen over vrouwen en het joeg mij oprecht angst aan. Niet dat één zo'n belachelijk floddertje mij bang maakt, maar de gedachte dat deze engerd een grote groep kiezers achter zich heeft wel.
Ik weet dat dit allemaal maar voorbeelden zijn maar ik zou over zoveel van wat thierry uitkraamt stukken kunnen schrijven waarin ik uitleg waarom het mij verontrust.
Lydia Lembeck 12
HeRoSaid Ajouaau 5
HeRoLydia Lembeck 12
Ferry de BoerHeRo 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
HeRoTer informatie.
Marla Singer 7
Lydia LembeckAlles wat ons lief is, is in het verleden voor gevochten.
Om alles wat ons lief is te behouden zullen ook wij voor moeten vechten.
En onthoudt dat: Wij zijn met meer.
En ja, er zijn nog teveel mensen die alles wat op de TV en in kranten verschijnt klakkeloos overnemen terwijl het inmiddels vrij duidelijk is dat daar ongezouten meningen zorgvuldig gemeden worden. Verder ziet het er naar uit dat wat dat betreft de social media daarin nog een stapje verder gaan en opinievorming bewust ondermijnen om zo de status quo te handhaven.
Wat wij ook nodig hebben zijn die BNers die in al die praatprogramma's eindelijk hun mond nou eens open doen over al die misstanden. Als je daarmee je carrière opblaast kan je daar zeer uitgebreid bij Cafe Weltschmerz toelichten zodat het nog meer overduidelijk wordt wat voor smerigheid de gevestigde media uithaalt om ongewenste meningen buiten de deur te houden.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerDie BN-ers horen dit in columns in kranten te schrijven, bij elk optreden een klein puntje van het verhullende doek oplichten. Aangeven hoe oneerlijk het is dat een rijk iemand zich kan laten genezen in het buitenland en iemand die het geld niet heeft daarvoor, met pijn en andere ongemakken moet door zien te leven.
Opinie ondermijnen is prima, maar alleen, als het de goede kant op gedaan wordt. Een revolutie onder 'rechts' is geen goed idee. Kijk om je heen in de wereld, waar rechts het overneemt. Een ramp voor de bewoners daar. En waarom hielden de Brazilianen zich zo koest met de G20 in hun land? De G20 is de nieuwe naam voor de World Trade Organisation. Hun globalisme is niet goed. Ik schaar mijzelf onder de anders globalisten. Die voor de aarde, milieu en de mensen is.
Simon le Bon 3
Lydia LembeckDe mens heeft in meer of mindere mate een opportunistische inslag en daar wordt slim op in gespeeld, al sinds de eeuwigheid worden de mensen tevreden gehouden met brood en spelen (Panem et circenses).
Zolang de meerderheid alles accepteert wat hen wordt voorgeschoteld, zal de minderheid zich in moeten schikken.
Ik stem al sinds het bestaan van de partij op de Piratenpartij. Volgens velen een pro-downloadclubje, maar de partij staat voor veel meer, zoals bijvoorbeeld het aanpassen van het patentrecht op medicijnontwikkeling en vrijheden. Minder macht aan de multinationals, geld inzetten waar het echt nodig is ipv het doelloze verrijken en enkelingen.
Volgens de meeste mensen is het een verloren stem, maar het is een van de weinige partijen die past bij mijn beperkte visie op de wereld.
Lydia Lembeck 12
Simon le BonGeen stem is verloren, ALS er gestemd wordt. Erg is als mensen besluiten niet meer te gaan stemmen, want dan stemmen ze toch. En wel voor de partijen die ze alleen verder bedriegen en uiteindelijk armoede veroorzaken van de minima t/m de lage middeninkomens. En als dat klaar is gaan ze naar de hogere middeninkomens.
Goed mag je subjectief vinden, maar je bedoelt hetzelfde als ik. Goed is in geen geval de neoliberalen en neoconservatieven nog kansen geven, want hun achterbannen zijn de trouwste stemmers die er zijn. En dus zal je, of je het wilt, of niet, op linkse partijen moeten stemmen. Desnoods op de PvdA, ja. Alles is beter dan dit.
Maar ja, we kunnen ook ons hoofd al op het hakblok leggen, omdat we toch geen kansen maken. Na ons de zondvloed?
Lees dit dan eens?
https://twitter.com/ivovictoria/status/1070048383769956353
Henk 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Henk 4Hierin zie waarom. FvD gaat tekeer tegen de VVD, maar het stemgedrag zegt wat anders. Idem met de PVV. https://www.sp.nl/nieuws/2016/02/wat-stemt-geert-wilders
Als je dat weet, en je wilt per se niet op de VVD stemmen, dan moet je consequent zijn en ook niet op deze twee partijen stemmen.
Johan24 4
Lydia LembeckIk ben technisch opgeleid, heb in deze niks met politiek! Uitkomst: Electrische auto's zijn gewoon fout!
Ferry de Boer 7
Johan24Dit politieke systeem is failliet als je het mij vraagt. Feitelijk kan ik mijn stem niet kwijt. Ik heb vooral het gevoel dat ik op een ideologie stem. Ik wil op goede ideeen stemmen. Het zal mij werkelijk waar aan m’n kont roesten van wie dat komt.
Johan24 4
Ferry de BoerLydia Lembeck 12
Johan24Wat auto's betreft: ik heb er geen en heb er ook geen verstand van. Ding moet zuinig rijden van A naar B. Mijn laatste tuutje van een Peugot 104. Mijn rode regenjasje noemde ik haar. Helemaal afgereden - ze was al oud - en daarna werd ik ziek, kon ik niet langer werken en belandde ik dankzij het GAK in de Bijstand en niet in de WAO. Ik ben nog altijd ziek, maar nu ben ik gepensioneerd en kan ik, met wat ik kan op mijn tijd daarmee aan de slag. Voor 1500 euro netto per jaar. Een auto zit er al tientallen jaren niet meer in en de wens om een 2e handsje aan te schaffen om daarmee Engeland, Schotland, Wales en Ierland te bezoeken in de afgelopen 5 jaar, is op niets uitgelopen. Autootje bleek te duur en het VK is niet meer zo leuk om op vakantie te gaan. De laatste keer was 2017 en toen al werd ik de bus uitgescholden als 'bloody foreigner'.
Maar wat ik wel heb zijn mijn principes. Ik ga niet shoppen tussen linkse en rechtse partijen. Integendeel, ik sta pal voor de mensen die ik vertegenwoordig als bestuurslid, maar ook daarbuiten. Ik waai niet met alle winden mee. Als je dat een goed idee vindt moet je dat doen. Ik doe dat dus niet. Uit principe.
Johan24 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Johan24Johan24 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Johan24Johan24 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Johan24Er zijn nog bijna 300.000 kinderen die in armoede leven in ons land. Misschien kan je iets betekenen bij de lokale huurdersorganisatie, als ze toestemming krijgen van de corporatie(s) om een niet huurder op te nemen in het bestuur. Vergt een tijdje studeren, omdat het een aparte tak van sport is. Elke h.o. heeft goede cijfermensen, secretarissen, voorzitters en onderhandelaars nodig. Maar het zou zomaar op 10-15 uur per week kunnen uitkomen. Of meer...
Johan24 4
Lydia LembeckBert Bakker 4
Jack Zuidema
petros 4
[Verwijderd]
Hank.Rearden. 1
Wellicht ook eens kijken naar effecten van Macrons beleid op vermogende individuen. Die gaan doorgaans (indirect) veel harder tekeer als hun (machts)positie wordt bedreigd. Dat zagen we ook met Pim Fortuyn en nu met Trump.
Macron heeft vele lucratieve 100% aftrekposten voor schulden en taxloopholes voor de rijken geschrapt, bijvoorbeeld aftrekbaarheid van in fine leningen en de ISF naar IFI (1). Dit beleid raakt deze groep financieel hard, en Macron heeft als ex-Rothschild bankier iets te bewijzen naar het volk toe.
Wellicht is dat een betere verklaring voor deze "volksopstand". Vraag is wie de yellow-vests aanstuurt. Ik heb nog geen yellow-vest leider gezien die harde (economische) eisen heeft gesteld. Enige boodschap is nu dat protesten doorgaan tot Macron aftreedt. Vraag is alleen wie hier meest bij gebaat is.
1. https://www.magrey.com/ifi-wealth-tax-p273.html
Marco Fredriks 4
Hank.Rearden. 1Lydia Lembeck 12
Marco FredriksEr waren namen voor de demonstranten. De Anders Globalisten die het Globalisme van de WTO niet goed vonden, omdat het nare gevolgen had voor alle mensen op de planeet die van een laag inkomen moeten rondkomen, en omdat het milieu eraan gaat.
En er waren de ANTI Globalisten. De reltrappers en vernielers. Er wordt gezegd dat deze groep aangestuurd werd, NB vanuit de WTO zelf.
Erbij nog dit: https://twitter.com/Kafkanet/status/1068223417202159616
Hank.Rearden. 1
Marco FredriksOok de 2Doc over Bellingcat over een autobom waarbij 8 doden zouden zijn gevallen in Baghdad bleek fake (de bom niet maar de "doden" liepen 2 minuten later in beeld).
Ben benieuwd hoe Macron zijn beleid gaat aanpassen, ik vermoed enorme belastingverlaging op vermogen.
squarejaw 5
Hank.Rearden. 1Lydia Lembeck 12
squarejawsquarejaw 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
squarejawHelaas gebeurt het steeds vaker en ik vind dat echt jammer. Raadszalen e.d. zouden daarvan gevrijwaard moeten worden. Het voelt verkeerd om daar met protestborden e.d. te gaan demonstreren.
squarejaw 5
Lydia LembeckMartin Haarmans 5
f. van Dam 6
[Verwijderd]
f. van DamLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Hendrick 4
Marco Fredriks 4
HendrickHendrick 4
Marco FredriksAlice Tromm 1
Marco FredriksLydia Lembeck 12
Alice TrommKinderen in de supermarkt zijn ook al zo leuk. Het krijsend dweilen over de grond, omdat ze iets MOETEN hebben en moeder zachtaardig zegt dat ze niet zo lelijk moeten doen, is duidelijk genoeg. Moeder (en vader) voeden hun kinderen toch niet helemaal goed op. Ik erger me woest. Ga soms zelfs de winkel uit. Leg eerst alle wel even terug, of geef de kar/mand aan een medewerker. Die kunnen de winkel niet uit. Ik gelukkig wel...
Het kan anders. Ik reis regelmatig met de trein. Tegenwoordig 1e klas en de kinderen die ik in de Stilte coupé ontmoet zijn meestal keurig opgevoed. En tegelijk vrolijk.
Alice Tromm 1
Lydia LembeckMaar ik reageerde eigenlijk op Marco, om te kiezen voor onze kinderen en kleinkinderen...!!
Dit gaat over de natuur en waarschijnlijk zijn die kinderen alleen geïnteresseerd in hun Iphones en Facebook en niets weten of egels wel overleven of dat olifanten uitgeroeid worden enz. Ik ga vaak mee om stranden schoon te maken en alle afval komt hoofdzakelijk van families. Ik vind luiers, open blikjes vis, plastic flessen en iedereen wijst naar b.v. de oliemaatschappijen maar nooit naar de huis-tuin families met hun kinderen. Als we binnen 4 uur met 10 mensen een vrachtwagen met vuil opruimen dan zegt dat toch iets hoe vervuilend iedereen is. En de sport vissers met hun vislijnen met haken eraan.
Don't leave anything but your footprints
Don't take anything but your photo's
Don't kill anything but your time
Lydia Lembeck 12
Alice TrommSimon le Bon 3
HendrickHet wordt al heel lang tegengehouden door de lobby van de industrie die vooral bestaan uit dik betaalde oud-politici. Zij weten precies hoe de besluitvorming te beïnvloeden is en gebruiken daarvoor hun netwerk.
Misschien tijd voor groene hesjes?
Alice Tromm 1
Simon le BonAls CO2 beneden de 0,02% sterven de bossen en planten en dus de dieren en wij. Al Gore en IPPC en Green Peace hebben ongelijk en Ed Nijpels ook. Follow the Money zou ik zeggen.
PS CO2 zit in ons bier....iedere horecabedrijf heeft flessen CO2. Ook verbieden?
wilag kater 5
Marco Fredriks 4
wilag katerHeRo 7
wilag katerLydia Lembeck 12
wilag katerwilag kater 5
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Peter Ravestein 4
Norbert Mergen-Metz 3
Roland Horvath 7
Norbert Mergen-MetzEn terwijl een verhoging van de sociale lasten betaald door bedrijven de koopkracht met het zelfde bedrag verhogen als de verhoging van de sociale lasten. Want de overheid geeft elke euro die ze ontvangt onmiddellijk uit aan een ambtenaar, aannemer, gepensioneerde of steuntrekker.
Dat verhogen van de koopkracht gebeurt niet als de burgers meer belasting betalen, dan is er uitsluitend een herverdeling van het inkomen.
Dat misverstand annex bedrog wordt het best geïllustreerd door de rampzalige politiek van E. Macron EM. EM wil eerst minder bedrijfslasten zodat de ondernemingen meer geld hebben -toch tijdelijk- en zouden er investeringen komen en dat geeft werkgelegenheid en welvaart: Een soort trickle down, neersijpelen van de welvaart. Bedrog, het verminderen van de bedrijfslasten inbegrepen sociale lasten en lonen vermindert evenveel de koopkracht en dus hebben de ondernemingen na verloop van wat langere tijd niet meer geld dan voordien zoals hoger uiteengezet.
Wat extremer gesteld: Als alle werknemers een hongerloon krijgen dan hebben de ondernemingen geld over en zullen ze investeren in een mate, die nooit gezien is, en zo werkgelegenheid en welvaart creëren. Zo gaat het in elk geval in een neoliberale =ongeregelde, kapitalistische maatschappij met als resultaat massale armoede, grote ongelijkheid, een langdurige depressie en oorlog.
Ondernemingen investeren niet omdat ze geld hebben maar omdat er een winstverwachting is bij hun investeringen. En er kan maar winst zijn als er koopkracht is. Die te verhogen is de oplossing. De EU, Macron in FR, Rutte3 in NL en Michel1 in BE kiezen voor het tegendeel. Bezuinigen en het creëren van armoede.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathLeon Verhoef
Blijf schrijven Frank en laten de lezers je artikelen verder verspreiden.
Lydia Lembeck 12
Leon VerhoefPeter Waalkens 7
De een-verdieners, klein verdieners, hulpbehoeftigen, laag opgeleiden, etc ( doorgaans de zwakkeren) zijn al lang murw en voelen zich machteloos.
Maar o-wee als het gaat om het bezit en rijkdommen van de welgestelden (doorgaans de hoger opgeleiden en daarmee de sterken), dan slaat de Angst toe en komen ze in actie via de hier op FTM bekende netwerken.
Angst voor het verlies van welvaart is blijkbaar de beste drijfveer om in actie te komen en korte lijntjes met de macht zijn effectief.
Helaas is er geen charismatische leider die het op een geloofwaardige manier voor de zwakkeren op kan nemen. Wilders en Baudet springen in deze leegte als wolven in schaapskleren door angst aan te praten. Het fascisme ligt weer op de loer.
Lydia Lembeck 12
Peter WaalkensPeter Waalkens 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Peter WaalkensLara Oude Alink 3
Ze zouden er goed aan doen om het duidelijk en concreet te houden en niet alles waar ze boos over zijn erbij te slepen.
Lydia Lembeck 12
Lara Oude AlinkPuffbunny
Francois peters 2
Jack van der Mijn 2
Lydia Lembeck 12
Jack van der Mijnhttps://www.partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php
wilag kater 5
Jack van der MijnMooiste recente negatieve voorbeeld kijk naar 'onze sterke mannen in Londen', de Britse Baudets, Nigel Farage en Boris Johnson: fantastische leiders die 'even' naar elders vertrekken zodra hun hitserige Brexit-referendumbuit binnen is, resultaat: een verdeelder, verzwakter en veramder VK! 'No solutions, just bullshit!', meneer Jack 007.
Onderjournalistieke podia zoals FTM, De Correspondent, The Guardian, Die Zeit zoeken naar achterliggende (financiële) oorzaken van complexe, grote maatschappelijke problemen die vragen om genuanceerde analyses en goedgestuurde oplossingen, meneer Jack 007. Leiderschap zal daarom moed vergen van intelligente mensen met een brede maatschappelijke kijk, niet met de bekende versmalde one-issue-oplossinkjes.
Voorbeeld? Het diepliggende demografische probleem van de vergrijzing in ons deel van de wereld pak je niet aan met het aanwakkeren van vreemdelingenhaat en angstzaaien zoals FVD doet. Maar wel met goed doordachte immigratiepolitiek (zoals bijvoorbeeld Canada) ondersteund door jarenlang wetenschappelijk onderzoek en met solide beleidsinstrumenten. Fijne (zelf)onderzoekende kerstdagen, Jack007
Jack van der Mijn 2
wilag kater"Het diepliggende demografische probleem van de vergrijzing in ons deel van de wereld pak je niet aan met het aanwakkeren van vreemdelingenhaat en angstzaaien zoals FVD doet" En deze neem ik je buitengewoon kwalijk, dat noem ik geen discussie maar gewoon het veroordelen en stigmatiseren van andersdenkenden, ik denk dat jij degene bent die een beetje zelf reflectie nodig heeft.
Jan Buis 2
hein vrolijk 6
Waar blijft in Nederland de druppel die de emmer van ontevredenheid doet overlopen?
hein vrolijk 6
Waar blijft in Nederland de druppel die de emmer van ontevredenheid doet overlopen?
Peter Waalkens 7
hein vrolijkLydia Lembeck 12
Peter Waalkenswilag kater 5
Lydia LembeckHet is daarom intussen de hoogste tijd dat de gele hesjes op zoek gaan - met studenten en vakbonden! - naar een goed geformuleerd eisenpakket zodat Teflon-Rutte niet opnieuw wegkomt met zijn geestdodende arrogante 'gele hesjes die we allemaal dragen'. Hoogste tijd om op te krassen 'generatie Mark Rutte', want je draagt geen oplossingen meer aan voor de echte problemen van de gele hesjes maar veroorzaakt die nog slechts met je egocentrische 'dividentdragende Shell- en Unilevervrindjes'.
Lydia Lembeck 12
wilag katerwilag kater 5
Lydia LembeckFeitelijk gaat het erom dat een groot deel van de minst draagkrachtige en minst invloedrijke EU-burgers in de lagere middenklasse zich niet meer gehoord en gezien voelt en op tal van onderwerpen aantoonbaar politiek buiten spel wordt gehouden, materieel en immaterieel. De hogere middenklasse durft niet meer achter hen te staan, bang er uiteindelijk zelf erop achteruit te gaan.
De 'politiek' zijn wij echter zelf als burgers van Europa. Hoogste tijd daarom als EU-burgers ons krachtigste instituut, de EU, te moderniseren. Hoe?
Lees eens 'Red Europa' van Ulrike Guerot:
https://www.bol.com/nl/p/red-europa/9200000082034241/?suggestionType=browse&bltgh=tGbC8ILn2tY7d2UBqXJIAQ.1.3.ProductImage
'Wie zijn dromen wil verwezenlijken, moet goed wakker zijn*', zei de Franse dichter Paul Valery.
*La meilleure façon de réaliser ses rêves, c'est de se réveiller.
Mz59 7
Lydia Lembeck 12
Mz59Mz59 7
Lydia LembeckPeter Waalkens 7
Mz59Lage inkomens worden door deze maatregel gedwongen ongezonder te leven door een verschuiving van het relatief dure groente en fruit naar de versuikerde ongezondere bewerkte voedingsmiddelen. Wel fijn voor de aandeelhouders van Unilever en Co.
Mz59 7
Peter WaalkensIk wil eigenlijk niet beginnen over voedselbonnen, maar het is een manier.
Peter Waalkens 7
Mz59Mz59 7
Peter Waalkenswilag kater 5
Peter WaalkensGetuige het meest recente boek van Tjeenk Willink heb je daar een goed punt!
Dat was precies wat premier Rutte aankondigde ( 'De verschillen zullen inderdaad groter worden') bij de introductie van de op wantrouwen gebaseerde Participatie Maatschappij ter vervanging van de op vertrouwen gebaseerde Verzorgingsstaat. Sinds die tijd loopt de ongelijkheid in inkomen en m.n. vermogen snel op. Een speerpunt van de antimaatschappelijke neoliberale beleidslijn voor de komende twintig jaar dankzij een lang voorbereide deal tussen de rechterflanken van PvdA, CDA en VVD. De vertrouwenscrisis werd zodoende gecreëerd en legde de basis voor vele komende gele-hesjes-jaren.
Lydia Lembeck 12
Mz59Zo goed gaat het dus... niet.
Aanvulling op je vraag hoe het goedkoper kan en Peter's antwoord kan ik alleen zeggen dat de BTW verhoging onmiddellijk afgeschaft moet worden, want de overheid raakt de lage middeninkomens ermee tot en met de minima. Dat is zelfs tegenstrijdig met het gelijkheidsprincipe volgens mij. Mensen verschillend behandelen vanwege hun maatschappelijke status en inkomen.
Mz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mz59Mz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mz59Mz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mz59Mensen willen vaak niet weten, hoe de 3 miljoen huurders in ons land wonen en leven, maar het is toch een behoorlijk aantal dat je dan even opzij schuift. In je eigen land. Dus soms hemelsbreed 50 meter bij je vandaan.
Ik heb allebei gekend. Ruimte voor veel dingen in mijn jeugd in een groot huis met tuin op 1000 m2 en later op kamers en zo naar een sociale huurwoning. Van financieel goed ervoor staan tot twee perioden van echte armoede. Het lijkt me dat zoiets voor veel mensen een idee is om zoiets een tijdje mee te moeten maken. Misschien laten we dan mensen die het niet zo voor elkaar hebben, niet gewoon zakken als als baksteen, vanwege hun maatschappelijke status en lage(re) inkomen?
Mz59 7
Lydia LembeckPeter Waalkens 7
Mz59Lydia Lembeck 12
Peter WaalkensHuurders mogen veel minder met hun woning dan kopers. Dat lijkt logisch en ik heb er vaak begrip voor, maar soms gaat het erg ver. Er wordt door kopers vaak neergekeken op huurders, maar ook op andere kopers die het niet redden financieel. Mensen met lage inkomens worden anders behandeld. Simpelweg, omdat ze minder geld hebben.
Jack van der Mijn 2
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jack van der MijnEr is niets mis met meer mogelijkheden hebben. Er is iets mis met mensen die denken dat ze vanwege hun status, meer inkomen, koophuis, goede baan, rechts georiënteerd vaak, op mensen die het niet redden neerkijken.
Waarom voelt u zich aangesproken, als het u niet aangaat?
Jack van der Mijn 2
Lydia LembeckMz59 7
Peter WaalkensLydia Lembeck 12
Mz59wilag kater 5
Lydia LembeckMisschien valt hoop te putten uit de woorden van Jan Terlouw in tv-interview bij 'Het Vermoeden', waarin hij zegt dat hij bij de nieuwe generaties weer meer solidariteit treft. Hopelijk willen zij wel weer onze enorme rijkdom delen en meer samenwerken met elkaar. Op naar de nieuwe sociaal-liberalen en sociaal-democraten van morgen!
Lydia Lembeck 12
wilag kater'We' zijn een richting in geslagen, aangestuurd door de rijkste mensen in de wereld, die uiteindelijk uitkomt op een climax. Dat kan oorlog zijn (goed mogelijk), of een oplossing, zoals ik eerder aangaf, waarbij 1/8ste van de wereldbevolking de baas is van de rest van de wereld. Loonslavernij dus.
Eveneens krijgen we dan het principe van een Citadel met ringen eronder waar mensen wonen die van waarde zijn voor de rijksten in die Citadel. De rest zal zich in Onderstad moeten zien te redden. Logischerwijze zal zoiets uiteindelijk uitkomen op nog meer oorlogen en nog veel meer doden. Die ontploffing is niet meer te vermijden, denk ik. Ik hoop alleen dat ik tegen die tijd het tijdelijke voor het eeuwige verruild heb. De schaamteloze verrijking ten koste van anderen die daardoor in problemen komen met voedsel en zorg e.d. kan niet anders dan ontploffen. Letterlijk...
Jan Mulder 3
De symbolen van het lijden van WO I vnd je eerder op de slagvelden uit die oorlog, zoals het Ossuarium van Douamont bij Verdun.
Jan Harko Post