
© JanJaap Rypkema
De verborgen openbaarheid van Nederland (2): bezwaarprocedure achter muur van mist
Nederlanders maken jaarlijks zo’n miljoen keer bezwaar tegen een besluit van de overheid. Ze belanden vaak in een ondoorgrondelijke procedure. Bezwaarschriftencommissies verschuilen zich achter een muur van mist. Wie zitten erin? Hoe onafhankelijk zijn ze? Wanneer houden ze een hoorzitting en waarover? Follow the Money doet in vier afleveringen verslag van de verborgen openbaarheid van de bezwaarprocedure. Vandaag deel twee, over het gebrek aan informatie op de websites van het openbaar bestuur.
Dit onderzoek begon met een simpele vraag. Stel, je wilt weten of de behandeling van een bezwaarschrift bij een gemeente, provincie of waterschap in de openbaarheid plaatsvindt. Kun je dat te weten komen via hun websites? De Algemene Wet Bestuursrecht (AWB) verplicht de lokale en regionale overheden namelijk tot het organiseren van een openbare hoorzitting.
Het openbaar bestuur vindt – in beginsel - in de volle openbaarheid plaats. Dat brengt met zich mee dat de overheid verplicht is actief te communiceren: aan te kondigen waar en wanneer een college, raad of commissie vergadert, en waarover. En als een burger bezwaar maakt tegen iets wat de overheid besluit, dan behoort ook dát een openbare behandeling te krijgen. In beginsel. Maar het steekt ingewikkelder en ondoorgrondelijker in elkaar dan dat.
Nederland telt bij elkaar 355 gemeenten, 12 provincies en 21 waterschappen. Dat zijn 388 bestuursorganen met 388 websites. Follow the Money onderzocht al deze sites op de kwaliteit van de informatie over het recht om in bezwaar te gaan tegen een overheidsbesluit. Na vijf weken turven en tellen ontstaat een ontluisterend beeld.
Wie zich door de overheid benadeeld voelt, kan verhaal halen via een bezwaarprocedure. Dit recht om te worden gehoord, dat je klacht serieus wordt genomen, geldt als een belangrijke hoeksteen van de democratische samenleving. De burger moet zich kunnen verdedigen wanneer de overheid een besluit neemt dat indruist tegen zijn belangen. De bedoeling van de wettelijke vastgelegde bezwaarprocedure is dan ook dat de burger – via een bezwaarschriftencommissie – op een toegankelijke en transparante manier argumenten kan uitwisselen met de instantie die hem dwarszit.
Dit is deel 2 van een serie waarin Theo Dersjant verslag doet van zijn onderzoek naar de bezwaarschriftprocedures op lokaal en regionaal niveau: bij gemeenten, provincies, waterschappen. De uitkomsten zijn zorgwekkend. Bezwaarschriftencommissies opereren als neprechters; van transparante besluitvorming is geen sprake; de klagende burger wordt nauwelijks gehoord en krijgt zelden gelijk. Deel 1 van Dersjants vierdelige serie staat hier.
‘Geen feest om te lezen want ik herken het,’ zegt Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman, die het onderzoek voorafgaand aan publicatie bekeek. Het vertrouwen van de burger in de overheid is in het geding en het is daarom ‘essentieel dat de bezwaarprocedures laagdrempelig zijn’. In plaats daarvan, zegt Van Zutphen, ‘ontstonden quasirechtbanken waarin de procedure té ver is gejuridiseerd’.
Van alle waterschappen, gemeenten en provincies maakt slechts één op de vier (24 procent) melding van het openbare karakter van de bezwaarprocedure. Provincies scoren beter (ruim de helft meldt de openbaarheid) dan waterschappen (maar vier van de 21).
En hoe komt de burger te weten wanneer een bezwaarschriftencommissie vergadert? Is dat te vinden op een website? Is er een jaaragenda? Nee, meestal is zo’n jaaragenda er niet. Soms vermeldt een gemeente vaagjes dat er ‘op donderdagavond’ (gemeente Weesp) wordt vergaderd. Of: ‘Eenmaal per maand’ (gemeente West Maas en Waal). Het mag nauwelijks een jaaragenda heten, maar met een beetje goede wil – en inclusief dit soort vage mededelingen – hebben 55 van de 388 websites íets dat op een jaaragenda lijkt.
Maar 17 (!) van de 388 websites publiceren een echte jaaragenda: met data, tijdstippen en locaties. Bij alle andere provincies en gemeenten moeten inwoners dus maar gissen waar en wanneer ‘hun’ bezwaarschriftencommissie vergadert. Wie iets wil weten over de bijeenkomsten van een waterschap heeft helemaal pech. Geen enkel schap maakt melding van een jaaragenda van hoorzittingen – zelfs niet in vage bewoordingen.
Wordt op de website melding gemaakt van het openbare karakter?
Waterschappen doen het beroerd
Wordt dan ten minste wel de eerstkomende hoorzitting aangekondigd? Niet echt. Zelfs van deze mogelijkheid maken gemeenten en provincies maar sporadisch gebruik. Op slechts één van de tien (!) websites staat een aankondiging van de eerstvolgende hoorzitting, inclusief agenda. Waterschappen doen het ook hier weer beroerd: geen enkel waterschap zegt op zijn website iets over een aanstaande bijeenkomst van de bezwarencommissie. Op provinciaal niveau is het nauwelijks beter: maar twee (Gelderland en Noord-Holland) van de twaalf provincies publiceren iets over de eerst aankomende hoorzitting.
Kan de burger te weten komen uit welke personen een bezwaarschriftencommissie bestaat? Wie krijgt hij op een hoorzitting tegenover zich? Ook hier bieden de websites vaker niet, dan wel soelaas. Slechts één op de vijf provincies, waterschappen en gemeenten maakt duidelijk wie er in de commissie zitten.
Is de agenda van de bezwarencommissie op de website terug te vinden?
Ook opvallend: leden van bezwaarschriftencommissies worden geacht onafhankelijk te zijn. Maar dat blijkt al helemaal oncontroleerbaar. Slechts een handvol van de 355 gemeenten publiceert gegevens over de nevenactiviteiten van commissieleden. Op websites van provincies en waterschappen is daarover totaal niets te vinden.
Geïnteresseerd in een jaarverslag van een bezwaarschriftencommissie? Op slechts één van de tien websites staat een recent jaarverslag. En ook hier steken waterschappen er in negatieve zin bovenuit: geen van de schappen publiceert een actueel jaarverslag.
Opmerkelijk is wat websites vertellen over de termijn waarbinnen een bezwaar moet worden behandeld. Neem die van de gemeente Renkum: ‘Als de gemeente een bezwaarschriftencommissie heeft, beslist zij binnen 12 weken’. Een vreemde mededeling. De gemeente weet toch zelf wel of ze een bezwaarschriftencommissie heeft? Waarom staat dat zinnetje daar? En ook op de websites van Waddinxveen, Westvoorne, Beek, Opmeer, Zeewolde, Geldrop-Mierlo, Deurne, Goeree-Overflakkee, Boekel, en Heeze-Leende? Het blijkt een kant-en-klaartekst, vermoedelijk overgenomen van de Rijksoverheid, of van de modelverordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Geknipt en geplakt; zonder te lezen of na te denken.
Het absolute minimum wat een burger mag verwachten, is dat hij kan vinden wat hem te doen staat als hij het niet eens is met een besluit. Een simpel standaardtekstje is genoeg. De conclusie na tellen en turven: twee derde (67 procent) van de websites doet precies dat: het absolute minimum, een standaard stukje tekst (één gemeente zelfs nog minder, maar daarover straks meer). Hier doen de provincies het nog het best (de helft van de provincies biedt iets meer dan minimale informatie) en de waterschappen (weer) het slechtst: vijftien van de 22 waterschappen volstaan met een obligate formulering en laten het daarbij.
Geen enkel lokale of regionale overheid publiceert de adviezen
Ook het oordeel van een bezwaarschriftencommissie – het uiteindelijke advies naar aanleiding van een hoorzitting – is openbaar, maar wordt het ook openbaar gemaakt? Op dit punt staat de burger met compleet lege handen: Geen enkele lokale of regionale overheid publiceert actief de adviezen van bezwaarschriftencommissies. En dat is curieus, beaamt ook jurist Ben Olivier, die veertig jaar lang voorzitter van de bezwaarschriftencommissie in Leiden was: ‘Waarom niet? Er is helemaal geen argument te bedenken tegen het openbaar maken van adviezen.’
Kampioen transparantie
Voor dit onderzoek werden hoorzittingen bezocht in heel Nederland. Over ongewenste nieuwbouw, en over een zieke boom waarvan omwonenden wilden dat de gemeente die zou kappen voordat hij op hun huis zou vallen. Er was een zaak over de aanleg van een parkeerplaats met elektrische laadpaal, en een zitting waarin campingbewoners zich verzetten tegen een vergunning voor de nieuwe eigenaar. Allemaal aardige kwesties. Maar hoe ze afliepen? Nergens te vinden.
Is het dan allemaal kommer en kwel met de transparantie? Nee, er zijn uitzonderingen. Neem de gemeente Heemstede. Daar maken de hoorzittingen deel uit van de lokale politieke vergaderagenda en die staat keurig op de website. Purmerend heeft een mooie graphic over de bezwaarprocedure, en Scherpenzeel biedt zeer veel informatie over bijvoorbeeld vergaderdata en commissieleden. Maar kampioen transparantie is de gemeente Terschelling. Tip voor gemeenten die willen weten hoe ook zij het beter kunnen doen: neem daar eens een kijkje. Terschelling kondigt netjes de eerstvolgende vergadering aan. En dat niet alleen, er zijn bijlagen met de onderliggende vergaderstukken, net zoals dat bij een raadsvergadering gebeurt. Waarom kan dat alleen op dit Waddeneiland en elders niet?
Op Terschelling neemt de afdeling voorlichting het compliment blij in ontvangst. Al snel blijkt waarom de gemeente aan openheid en communicatie zoveel aandacht kan schenken: er zijn niet heel veel zaken. En, sommige mensen zouden ‘van de wal’ met de boot op-en-neer moeten om in het gemeentehuis paperassen door te lezen. Te omslachtig, daarom worden vergaderstukken – indien aanwezig – gewoon aan de agenda op de website bevestigd. En waar nodig geanonimiseerd.
Auteur
Onderzoek: Bezwaarschriftencommissies in Nederland
Theo Dersjant deed voor Follow the Money onderzoek naar de bezwaarschriftprocedures op lokaal en regionaal niveau: bij gemeenten, provincies, waterschappen. De uitkomsten zijn zorgwekkend. Bezwaarschriftencommissies opereren als neprechters; van transparante besluitvorming is geen sprake; de klagende burger wordt nauwelijks gehoord en krijgt zelden gelijk.
Als er een award bestond voor de gemeente die het beroerdst communiceert over de bezwaarprocedure, gaat de prijs met vlag en wimpel naar de gemeente Stein in Limburg. Als enige besteedt ze op de website geen letter aan de vraag hoe inwoners tegen een door de gemeente genomen bezwaar kunnen maken. Dat zoeken ze zelf maar uit. Daarom de vraag aan de gemeente Stein wanneer de bezwaarschriftencommissie vergadert. Na enige tijd volgt een bedremmeld antwoord: er is op dat moment helemaal geen bezwaarschriftencommissie. Er zijn vacatures en men is druk bezig die in te vullen. Een woordvoerder verwacht in maart weer zittingen te kunnen plannen.
Waarom heeft Steins bezwarencommissie eigenlijk geen leden meer? Is er iets gebeurd? Er gaat per e-mail een verzoek om de laatste jaarverslagen. Een week blijft het stil. Als de vraag wordt herhaald, is er de volgende dag antwoord: ‘Na interne navraag is namelijk gebleken dat wij niet beschikken over een recent jaarverslag van de bezwarencommissie. Ik zou graag aan uw verzoek tegemoetkomen, maar dat is helaas niet mogelijk.’
Met een formeel verzoek om overheidsinformatie op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur vraagt Follow the Money allereerst de verordening op die regelt hoe de bezwaarschriftencommissie werkt, en ook alle documenten waaruit blijkt wie de laatste jaren wanneer – en waarom – bij die commissie vertrok. Bijna per kerende post bevestigt de gemeente de ontvangst van het verzoek en deelt meteen mee gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheid tot verlengen van de wob-procedure.
Donkere steeg in Stein
Heeft Stein soms iets te verbergen? Met flink speurwerk is de naam te achterhalen van een voormalig lid van de Steinse bezwarencommissie: Jacqueline Devoi. Ze is adviseur rechtsbescherming bij de gemeente Heerlen, en daar – als ambtenaar – belast met de afhandeling van, let op: bezwaarzaken. Ze krijgt per e-mail de vraag om een telefonisch onderhoud over de plotselinge vacatures in Stein. Geen antwoord. Nog een telefoontje, nu met de gemeente Heerlen en dan komt er binnen een paar uur een merkwaardig antwoord van Devoi: ‘Voor vragen over de (werkwijze van de) bezwaarschriftencommissie van de gemeente Stein, verwijs ik u graag naar die gemeente. Ik zie geen aanleiding om daarover met u te praten. U hoeft mij dan ook niet (nogmaals) te bellen. Ik wil u verder vragen om mijn contactgegevens (waaronder dit e-mailadres) te wissen.’ Dat is toch bijzonder: een jurist die zich bezighoudt met openbare behandeling van bezwaarschriften, wil dat haar contactgegevens van mijn computer worden verwijderd. Ze krijgt het vriendelijke antwoord dat dat niet zal gebeuren. In Stein blijkt openheid een wel heel donkere steeg te zijn.
In maart heeft Stein de vacatures ineens ingevuld. De hoop nu toch echt een zitting bij te kunnen wonen, wordt al snel de bodem ingeboord: ‘wegens het coronavirus’ vergadert de bezwarencommissie achter gesloten deuren. Nooit gehoord van een livestream? Of van het standpunt: óf we vergaderen in openbaarheid óf we vergaderen niet? In Stein staat de bezwaarprocedure achter een ondoordringbare muur. Informatie op de website ontbreekt. Op vragen volgt geen of een ontwijkend antwoord.
De buitenstaander met interesse in de bezwaarprocedure waant zich geblinddoekt in een verduisterde kamer
Uiteindelijk blijkt uit de stukken die loskomen na het wob-verzoek dat er sprake is van nogal wat oud zeer. Leden van de bezwaarschriftencommissie voelden zich in het verleden meermaals door de gemeente geschoffeerd. En gaven er uiteindelijk de brui aan. Desgevraagd wil geen van de ex-commissieleden praten ‘met de pers’.
Dan maar een verzoek via de afdeling voorlichting: wat vindt de gemeente Stein van haar ‘uitverkiezing’ tot minst transparante gemeente op het gebied van bezwaarprocedures? Het blijft negen dagen stil. Na een herinnering komt er toch bericht, namens burgemeester Marion Leurs-Mordang: ‘Transparantie en toegankelijkheid van informatie staan hoog in het vaandel van de gemeente Stein. Zowel bestuurlijk als ambtelijk krijgt dit de aandacht die het vereist. Dit doen we om het democratische proces zo goed mogelijk te faciliteren en zodat iedere belanghebbende tijdig aanspraak kan maken op de rechten die hem/haar toekomen. Dat geldt ook voor de informatieverstrekking over de mogelijkheden tot het instellen van bezwaar- en beroepsprocedures op genomen besluiten. Hierin hebben wij ons laten leiden door hetgeen wij volgens de huidige wet- en regelgeving verplicht zijn te publiceren. Daarmee hebben wij tot op heden altijd voldaan aan onze plicht tot informatieverstrekking. (...) Tot slot, danken wij u voor uw suggesties tot verbetering van informatieverstrekking via onze website. Wij gaan nader bekijken welke suggesties we zullen overnemen.’
Samengevat: Wij, Stein, doen het eigenlijk gewoon goed, maar willen best bezien of het nog beter kan. Twee maanden later staat er op de website van de gemeente nog altijd geen letter over de bezwaarprocedure. Tot zover Stein.
Wantrouwen overwinnen
De eindconclusie over de informatievoorziening op websites? De cijfers zijn niet heel bemoedigend. Een deel van de openbare besluitvorming speelt zich af in achterkamertjes. Toegegeven: wie zélf een bezwaar indient, krijgt vanzelfsprekend doorgaans wel te horen waar en wanneer een hoorzitting plaatsvindt. Maar wie als buitenstaander geïnteresseerd is, waant zich geblinddoekt in een verduisterde kamer. Die ‘buitenstaander’ kan een belangstellende burger zijn, maar ook een journalist, projectontwikkelaar, natuurbeschermer, noem maar op. Wie niet weet wat het openbaar bestuur besluit, kan ook geen actie ondernemen. De overheid is verplicht álle belangen te wegen en heeft een actieve informatieplicht, om te beginnen over wanneer, waar en hoe inspraak plaatsvindt.
Op papier is dat doorgaans netjes geregeld, de werkelijkheid is oneindig veel weerbarstiger en publieksonvriendelijker. Wie het openbaar bestuur op de voet wil volgen, moet eindeloos geduld hebben, wantrouwen overwinnen (‘Waarom wilt u daar eigenlijk bij zijn?’) en uiteindelijk vechten tegen de verborgen openbaarheid van Nederland.
In deel 3: Hoe leden van bezwaarschriftencommissies baantjes stapelen. Met onder meer het dubieuze record van een jurist die al in 100 bezwaarschriftencommissies zitting had.
33 Bijdragen
Gerard Keuter 1
[Verwijderd]
Wat u beschrijft meneer Dersjant is een effect van het toetsingsverbod of beter het (in)directe gevolg ervan.
Het toetsingsverbod is een heel venijnige zin in de grondwet waardoor het gehele primaat rondom toetsen en waarborgen bij de politiek is komen te liggen.
Veel mensen beseffen niet als ze een procedure opstarten dat ze daar mee te maken krijgen als ze een wet of de grondwettigheid van een wet of verdrag mbt zaak aanspreken.
Zoals mevr. De Lange al aangaf in haar gesprek je bij BNR de rechter toetst enkel de wetgeving. En iedereen die ook maar een handhaving mbt een grondrecht verzoekt, wordt met creatieve acties het systeem door geduwd. Met als gevolg dat het lijkt als of de Nederlander een ondankbaar zeurend volk is en enkel beteugeld moet worden door de rechter die hen verder helpt. De teleurstelling komt vaak neer op dat er al heel veel frustratie aan vooraf is gegaan. Je zou bijna kunnen gaan concluderen dat er bij de rechtspraktijk sprake is van een soort inquisitie syndroom.
Met een vleug deugd en een corrigerende tik als nodig. Het vastlopen en een plek geven van je frustratie is dan onderdeel van het ritueel.
Echter kijk je achter de façade van dit alles dan zie je dat proces keer op keer en bijna voorspelbaar gehandhaafd wordt. Een ritueel dat met fluwelen handschoenen de revue passeert en de rechterlijke macht ongekende mogelijkheden biedt om de monarchistische rechtstaat zoals Nederland rechtop staande en bijelkaar te houden.
Alles trucs tot en met liegen, bedriegen valsheid in aangifte zonder consquenties en in geschrift zijn mogelijk.
Het belangrijkste waardoor dit mogelijk is, is doordat de rechters in Nederland benoemd worden voor het leven en het statuut der Nederlanden en de grondwet moeten volgen. Zij geen beroepsaansprakelijkheid sinds 2003 meer hebben en er een toetsingsverbod is. Met als gevolg een zeer giftige cocktail voor narcistische persoonlijkheden die macht hebben binnen het systeem.
Eduard Dekker
[Verwijderd]Dan nu op de inhoud: het toetsingsverbod is er om de rechter niet op de stoel van wetgever te laten zitten. In onze democratische rechtstaat hebben wij gekozen een vorm van Montesquieu's scheiding van de machten toe te passen; het is een groot goed dat de democratisch gekozen tweede kamer wetten schept erover delibereert, debatteert en via de eerste kamer implementeert. En dat die vervolgens niet weggeschoten kunnen worden door een rechter. (Wat overigens wel gebeurt is dat de wetgever expliciet dan wel impliciet een discretionaire bevoegdheid in de wet opneemt op de rechter een wet op praktijkniveau invulling te geven, i.e. aanvullende rechtsvorming c.q. jurisprudentie)
Daarnaast zeg je ook iets tegenstrijdigs: aan de ene kant pleit je voor een toetsingsmogelijkheid van de rechtspraak aan grondrechten, oftewel een uitbreiding van bevoegdheden van de rechter. Aan de andere kant, een paar zinnen later, vraag je aandacht voor de ongebreidelde macht die rechters zouden hebben want voor het leven benoemd in functie, geen beroepsaansprakelijkheid etc.
Mijn vraag is: welk punt wil je nu precies maken en wat is het causale verband tussen openbaarheid van bestuur en het toetsingsverbod?
Beetje lang dit betoog maar hopelijk daagt dit je het begrijpelijker, correcter en bondiger op te schrijven.
[Verwijderd]
Eduard DekkerDank voor uw reactie, "het toetsingsverbod is er om de rechter niet op de stoel van wetgever te laten zitten" die perceptie is niet geheel juist, dit reikt aan fake nieuws.
Het toetsingsverbod binnen Nederland, dankzij de huidige inrichting van de rechtspraak samen met de wijze waarop een rechter kan en mag functioneren volgens het statuut der Nederlanden en de grondwet, is een instrumentarium voor het staatshoofd en de regentes om Nederlandse wetgeving te handhaven.
Het is net zo'n instrumentarium als het kabinet, dat is er enkel om de ministeriële verantwoordelijkheid van de beleid van het staatshoofd de koning te dragen en uit te voeren. Lees aub het Statuut en de grondwet.
Nederland heeft een participerende en representatieve democratie, dat is echt iets ander als een democratie waar de soevereiniteit bij het volk ligt, in het koninkrijk der Nederlanden ligt dit geheel bij onze koning en regentes.
De grondwet zou ons moeten beschermen, echter als de grondrechten niet getoetst kunnen worden en als rechters een levenslange loyaliteit aan de wetgever, de koning , het staatshoofd en de regentes hebben, dan hebben we dus niet meer te maken met de Montesquieu's scheiding van de machten. Dat is gestopt toen Art120Gw geïmplementeerd werd. Waarom weet u dat niet?
Grondrechten wel waarborgen terwijl de soevereiniteit onaangetast blijft kan enkel door het juridische instrumentarium constitutioneel hof van St. Maarten naar Nederland te halen. Door een commissie bestaande uit de rechter, de politiek- en de burger blijft de soevereiniteit blijft bij de koning en de regentes en burgers krijgen een instrumentarium om hun rechten te waarborgen.
[Verwijderd]
Eduard Dekker[Verwijderd]
Eduard DekkerMogelijk is het u ontgaan, maar verkiezingen zijn sinds 1989 niet gelijk toegankelijk meer en kan de grondwettigheid van de kieswet in Nederland en in Europa niet getoetst worden, dat hebben wij vanuit de Vrouwen Partij namelijk getracht te bereiken via de zaak bij de RvS en het EHRM in 2017. Had u daar niets over gelezen?
Voor betreft het primaat dat er bij de politiek ligt en de werking van de Kamers in Nederland aangaande de constitutionele toetsing, afgelopen jaren hebben we onderzoek gedaan ivm de documentaire die erover in de maak is. Vandaar dat ik er iets van weet.
Sinds kort is het pas dat men in de Kamer besef heeft van het feit dat men een functie richting de constitutionele toetsing heeft.
Tot 2017 werd ik nog bij navraag bij door iedereen direct verwezen naar het standpunt van de Tweede Kamer als het om de toetsing van de grondwettigheid van wetten en verdragen ging.
De 150 leden van de Tweede Kamer bleken dan wederom te verwijzen naar de fractie en partij standpunten en discipline. Terwijl er een Artikel 67 lid 3 Grondwet is blijkt de democratie in Nederland te zijn ingedikt tot 15 stemmen met verschillende gewichten. Kortom tot op heden handhaafde niemand de constitutionele toetsing.
Persoonlijk vind ik dat heel zorgelijk en laakbaar. Mede ook omdat het andere instrumentarium het politiek instrumentarium namelijk het bindend referendum ook niet meer tot de beschikking van burgers staat.
[Verwijderd]
Eduard DekkerHet is van belang dat Nederland het constitutionele hof naar Nederland haalt en toegankelijk maakt voor burgers. Dan kan er bij het niet goed functioneren van een College de grondrechten gewaarborgd worden, want dit zijn geen politici maar bestuurders en vallen onder het bestuursrecht (politici vallen onder civielrechtelijk)
De oorzaak gevolg relatie tussen openbaarheid van bestuur Artikel 110 Grondwet is in de praktijk voor burgers om te laten toetsen niet mogelijk. Als een college iets geheim verklaard gebeurd dat niet altijd volgens de regels en is het nakijken altijd voor de burger of de politici.
Het is dus van hoogste noodzaak om aan al die clandestiene zaken die bestuurlijk Nederland her en der pleegt een halt toe te roepen door het instrumentarium constitutionele toetsing te implementeren.
zie https://www.bol.com/nl/f/alles-is-hier-geheim/9200000088809996/
en https://www.rekenkamer.amsterdam.nl/content/uploads/2012/09/geheimhouding_handreiking.pdf
Hetty Litjens 6
Waarom gemeenten op deze manier toch doorgaan? Omdat burgemeesters zich vaak verheven voelen boven de rechtspraak. En in veel gevallen laten burgers het toch zitten en gaan niet procederen, daar hoopt men op. Maar het is letterlijk en figuurlijk onbehoorlijk bestuur.
Ik zie de Raad van State wel als de hoeder van de rechtsstaat en heb daar nog steeds vertrouwen in. Maar het is een lange weg. Hou moed want je hebt als burger ook een belangrijke taak, het bijsturen van onrecht. Ook gemeenten en burgemeesters moeten zich aan de wet houden.
Gerard van Dijk 6
Hetty LitjensPure machtsmisbruik, alles om de ondernemer te paaien. Dit lijkt op alle niveaus plaats te vinden, van gemeentes, Den Haag tot in Brussel. De burgers hebben een figurantenrol en het recht is nul.
Annick Smit 1
Theo Dersjant 1
Annick Smitj.a. karman 5
Een bezwaar bekijken kost tijd ofwel geld. De kostenbesparingen leiden er toe dat er niet echt naar gekeken wordt en zolang mogelijk afgewacht dan wel genegeerd wordt.
Pas als het echt niet anders kan zal er iemand naar kijken. De betreffende opgestapelde kosten worden niet meegewogen in beleid of wat anders.
Paul Quekel 3
Gelooft u dat Nederlandse rechters/raadsheren onafhankelijk zijn? Ik niet en met mr. Knoops hebben wij alle juridische mogelijkheden bewandeld. Van Rechtbank tot Hof tot Hoge Raad en het EHRM. Met verdichtsels en verzinsels gepresenteerd dor de advocaat van Delta Lloyd en ook door Delta Lloyd verloren wij zaken, terwijl Delta Lloyd de eigen polisvoorwaarden niet had nageleefd. Hoe bijvoorbeeld het hoger beroep Delta Lloyd versus familie Quekel/Aquvex Beheer B.V. in Amsterdam werd afgehandeld, door de raadsheren ten gunste van Delta Lloyd, via belangenverstrengelingen, was een duidelijke vorm van regelrechte klassenjustitie. Een vicepresident van Amsterdam Mr. Marres was adviseur/commissaris bij Delta Lloyd en diverse plaatsvervangers rechters en raadsheren waren advocaat bij Boekel en de Nerée, -de advocaat van Delta Lloyd- of commissaris bij Delta Lloyd!
De heer mr. Knoops had nog een brief naar de toenmalig president van het Hof, mevrouw mr. C. Eradus gestuurd over de onverkwikkelijke gang van zaken tijdens het hoger beroep, zoals er was geen proces verbaal, een na geleverd proces-verbaal dat niet de werkelijke gang van zaken weergaf.
Leugens en misleiding door de advocaat van Delta Lloyd, mr. P. Wanders, die alle mogelijkheden kreeg om zijn verderfelijke en onware geschriften en pleitnota’s te overhandigen en voor te lezen. Deze president mr. C. Eradus stuurde een antwoord naar mr. Knoops, hoe mr. Knoops het durfde om deze gang van zaken te kritiseren. Het gehele rechtssysteem is weergeven van collusie, fraude, corruptie en gelegaliseerde en gefaciliteerde oplichtingen binnen nagenoeg alle financiële, bestuurlijke en rechterlijke organisaties!
Citaat van internet: Collusie dicteert de landelijke overheid. De Tweede Kamer slaapwandelt. Collusie is een heimelijke verstandhouding, een vorm van corrupte samenspanning, ontstaan uit gemeenschappelijke belangen om het gedeelde eigenbelang te doen prevaleren.
Paul Quekel 3
Citaat van internet: Collusie dicteert de landelijke overheid. De Tweede Kamer slaapwandelt. Collusie is een heimelijke verstandhouding, een vorm van corrupte samenspanning, ontstaan uit gemeenschappelijke belangen om het gedeelde eigenbelang te doen prevaleren boven al het andere. Bij collusie misbruiken politici en hoge ambtenaren hun bevoegdheden. Het Pikmeerarrest van de Hoge Raad zette enige jaren geleden hiervoor de deur wagenwijd open door ambtelijke misdrijven niet strafbaar te verklaren. Hierdoor is Nederland "collusieland" bij uitstek geworden. Einde citaat.
En leest het levenswerk van de heer wijlen Nico Burhoven-Jaspers: https://www.sdnl.nl/burhoven.htm en https://www.sdnl.nl/burhoven/antecedenten-2005.htm en www.sdnl.nl/irm.htm
Theo Dersjant 1
Paul QuekelPaul Quekel 3
Theo DersjantGijs Groen 1
Paul QuekelOok rechters op het gebied van de WOZ (belastingrecht) zijn niet onafhankelijk. Wiskundige argumenten worden van tafel geveegd met het argument, dat taxeren geen exacte wetenschap zou zijn, een cliché in het belang van traditionele woningtaxateurs. Dat cliché staat nergens in de wet. In de wet staat juist, dat de waarde bepaald moet worden door systematische vergelijking met beschikbare marktgegevens. Wat is systematischer dan wiskunde?! WOZ-rechters zijn vooringenomen met een aantal regeltjes, dat ze geleerd wordt op de geheime cursus WOZ voor uitsluitend rechters. Een cursus van het openbaar ministerie. Volgens eigen zeggen van een van de cursusleiders wordt met die regeltjes voor de rechter een juridische werkelijkheid geschapen, die voor rechters werkzaam is, maar voor mij helaas niet. Het valt niet mee om rechters uit die juridische droomwereld te krijgen naar de fysische werkelijkheid van allerlei wanpraktijken. Gemeenten kennen die regeltjes ook en maken daar dus al in de bezwaarfase gebruik van om bezwaarden vriendelijk af te poeieren.
Martien van Dongen 4
menu-luchtvaart
Laatste nieuws over hoorzittingen luchtvaart.
Peter Frederiks 2
Wat ik niet gelezen heb is hoe degene die een bezwaar heeft ingediend wordt behandeld. Krijgt deze wel alle informatie?
En ik zie ook wel dat bezwaren heel vervelend kunnen worden afgedaan. Maar zijn dat uitzonderingen, of wordt het tijd voor kamervragen om de rechten nog eens helder te maken bij de diverse publieke instanties. Kortom gaat het in 20% van de gevallen fout, of verlies je altijd van de overheid?
Theo Dersjant 1
Peter FrederiksJan Meijers
We zitten midden in een beroeps procedure met de Gemeente Stein
Stein gebruikt te pas en te onpas de zogenaamde kruimelmethode om maar vooral hun dingetje te kunnen doen.
Zo ook bij het dossier over de uitbreiding van een kleinschalige brouwerij met terras midden in een natuur gebied.
Dan krijgt deze brouwer binnen een week verruiming van én terras maar vooral ook van de openingstijden van 22.00 u naar 23.00 u. Dit terwijl dat zelfde terras op maandag en dinsdag is gesloten.
Ook het Negatieve advies van de commissie beroep en bezwaar over het gebruik van de Kruimelmethode werd snel weerlegd door B&W.
Dat die commissie het bijltje er bij neerlegt verbaasd mij niet.
Wat heb ik aan advies geven en er wordt toch niets mee gedaan.
Wij lopen telkens achter de feiten aan.
Uw conclusie t.a.v. stein kloppen mijns inzien dan ook helemaal.
U mag mij hierover telefonisch contacteren dan zou ik u nog meer ellende kunnen vertellen.
Stein wil je zien is hun slogan of de vorige slogan Stein stil genieten.
Stein gaat op weg naar faillissement en dan herindeling.
Niet dat ik daar een voorstander van ben integendeel.
Neem gerust contact op met mij.
Theo Dersjant 1
Jan MeijersWim Verver 5
Elmar Otter 6
Bedankt voor je artikelen. Zie uit naar je volgende twee. Ook fijn dat je ze voorleest. Kon ik tijdens mijn dagelijkse wandeling door Haarlem er naar luisteren.
Ik heb je artikelen gedeeld in de groepsapp van de GroenLinks afdeling van de gemeente Haarlem. Ik hoop dat de wethouders en fractievoorzitters het ook lezen en gaan handelen. Want ook de gemeente Haarlem kent voor raads- en commissievergadering een online systeem waar alles op staat. Lijkt me niet veel moeite om daar de bezwarencommissie ook aan toe te voegen.
Met vriendelijke groet,
Elmar Otter
Theo Dersjant 1
Elmar OtterGuido Devoy
Wat mij opvalt is dat men de algemene beginselen van behoorlijk bestuur overtreed.
Eerst steeds schrijven dat de activiteiten binnen de binnenplanse afwijkmogelijkheid moeten passen en vervolgens met de kruimelvergunning op de proppen komen.
In het besluit op de aanvraag wordt verwezen naar een briefwisseling tussen gemeente en aanvrager..
WOB verzoek ingediend en dan zie je dat de gemeente behoorlijk meedenkt hoe e.e.a vergund kan worden. Vervolgens beoordeelt diezelfde afdeling de aanvraag...hoezo vooringenomenheid. Dit kan gewoon niet.
We hadden ook ontdekt dat het besluit niet gepubliceerd was. Weer een overschrijding van het bestuursrecht dat voorschrijft dat dit zo spoedig mogelijk gebeurt...dit gebeurde pas na indienen van het bezwaarschrift terwijl de eerder gestelde bezwaartermijn verlopen was.
Ik wacht nu ook nog steeds op een uitnodiging van de bezwaarcommissie!
Theo Dersjant 1
Guido DevoyGijs Groen 1
Winnie de Wit 2
Omdat ik trekker ben van de SOS- de werkgroep Saense Onderwonenden Schiphol die onder Kontakt Milieubeheer Zaanstreek valt - en daardoor veel klachten ontvang van Zaankanters over de luchtvaart hier, had ik me namens de SOS aangemeld voor het bijwonen van de hoorzitting op 21 augustus a.s.
Volgens MOB is hen te kennen gegeven dat er slechts 2 mensen extra meemogen tijdens de hoorzittingen, pers is helemaal uit den boze.
Ondertussen krijg ik wel een mail van de RVO, waarin ik ongelooflijk veel aan hen moet sturen: 1) de statuten moet sturen (hebben we niet); 2) een document waaruit blijkt dat ik de SOS mag vertegenwoordigen (is er dus ook niet); 3) ze willen weten wat mijn organisatie feitelijk aan werk verricht en wanneer we dat doen (idioot!) en tot slot 4) moet ik aangeven waarom ik denk belanghebbende te zijn.
Het is werkelijk godsgeklaagd - deze manier van traineren dat wij, geplaagden door de immens gegroeide luchtvaart, kunnen horen wat er 'gehoord' en besloten wordt op deze belangrijke hoorzitting(en).
Ik ben bang dat ik hier tegenover geen stappen meer ga zetten om te proberen deze hoorzitting bij te wonen - het is te idioot voor worden dit...
Robin Plantagie 1
Pieter van Veenen
Bea Scheurwater
April laatste raadsvergadering lijflijk, geen publiek, geen pers, men mocht vragen insturen. Corona.
We dachten de vragen worden voorgelezen, nee, men heeft het kunnen lezen, en er verder niet over gesproken, ook geen garanties gevraagd hamer stuk 1.2 miljoen voor klein stukje wal en dat terwijl men nog over nieuwe afritten bezig is met RW invb met Blankenburgtunnel en verlenging A4.
3 van de 5 hebben een brief gezonden aan B&W en raad om niet in te stemmen met variant 2b, geen antwoord op gekomen. In juli nogmaals een brief, daar kwam wel antwoord op, helaas pindakaas. Men hoeft blijkbaar niet inhoudelijk te reageren, participatie is wassen neus dus.
De bewonerscommissie Verto heeft, omdat die in de vuurlinie zit een bezwaar schrift
aan de bezwaarschriften commissie, antwoord van B&W, bezwaar aan orgaan dat besluit neemt, zij maken uit of ze het doorsturen aan de commissie…..Ga maar naar de rechter want je kunt alleen bezwaar maken tegen een besluit ….!!!???
Staat de gemeente in zn recht?
Casper Kaars
- De gemeente doet er alles aan om de direct betrokken buren van dit project buiten de deur te houden, zelfs een nulmeting puur ter bescherming van de aanpalende buren wordt niet nodig gevonden! Mijn conclusie is dat de projectontwikkelaar precies weet wat ik(wij) als buren vinden/willen en er is geen enkele feedback loop van de gemeente naar de direct belanghebbende.
- Tijdens de hoorzitting mompelt de gemeentelijk jurist gefrustreerd dat verleende omgevingsvergunning helemaal niet conditioneel de uitkomst van hoorzitting is. Daarmee aangevende dat de hoorzitting, de enige inspraak mogelijkheid voor de burger volledig is los gezongen van het vergunningverlening proces aan ontwikkelaars.
- Daarentegen toen ik een kapvergunning voor een boom aanvroeg, moest ik van alle directe buren toestemming vragen en krijgen, anders geen vergunning!
Samenvattend is mijn ontluisterende conclusie dat de gemeente mijn belangen als burger ondergeschikt stelt aan die van projectontwikkelaars dan wel derde partijen. De gemeente verricht zijn rol als onpartijdige and transpante coordinator van het vergunningsverlenigs proces in het geheel niet!