Onderhoud Kooistra-cafés kost miljoenen

3 Connecties

Relaties

Sjoerd kooistra Cafés

Locaties

Groningen
0 Bijdragen

Vorige maand kochten twee Groningse ondernemers de panden uit de failliete boedel van cafébaas Sjoerd Kooistra. Veel kroegen blijken in zeer slechte staat: het gedwongen onderhoudswerk loopt in de miljoenen.

Dat zegt een van de nieuwe eigenaren, Sylvester Snijder, in gesprek met Follow The Money. “Er is veel achterstallig onderhoud”, aldus Snijder. “We hebben een uitgebreide analyse gemaakt van wat er de komende twee jaar moet gebeuren om het onderhoud van 19 Groningse cafés weer op orde te krijgen, en daarvoor hebben we een stevig budget gereserveerd.”

Het precieze bedrag wil Snijder niet zeggen – dat hangt ook nog af van welke aannemers de klus straks op zich nemen – maar het gaat zeker om 'een paar miljoen euro'.

 

Niet verbaasd


De vorig jaar overleden Kooistra bemoeide zich doorgaans intensief met het interieur van de kroegen die hij verpachtte (onder het schijnbare credo: hoe kitscheriger, hoe beter). Maar interesse in het deugdelijk onderhouden van zijn panden had de voormalige kroegenkoning blijkbaar niet.

Snijder is daar niet verbaasd over. “Wij kijken natuurlijk anders naar de panden dan een horeca-ondernemer als Kooistra deed. Wij zitten in het vastgoed: voor ons is de continuïteit op de lange termijn veel belangrijker.” Om die reden maakten de nieuwe eigenaren ook een uitgebreid onderhoudsplan voor de komende tien jaar.

 

Casco


Liefhebbers hoeven zich overigens geen zorgen te maken dat hun favoriete café er van binnen straks totaal anders uitziet. “Het gaat om uitgebreid casco-onderhoud: de buitenkant, de gevels, de daken. Het interieur van de cafés is de zaak van de pachter. Daar komen wij niet aan.”

Snijder en zijn kompaan Bert Lokken verhuren de 19 Groningse kroegen aan Heineken, die de zaken weer doorverhuurt aan zeven pachters. De twee Groningers betaalden in totaal 40 miljoen euro voor 33 cafépanden en woonhuizen van Kooistra. De andere cafés staan in Amsterdam, Nijmegen en Muiden.
 

stefan@ftm.nl