
Omdat arbeidsmigranten weinig gebruik maken van de gezondheidszorg is het aantrekkelijk om hen te verzekeren. Volgens de vakorganisatie CNV richten gespecialiseerde verzekeraars zich zelfs bewust op deze ‘onwetende’ doelgroep. Met een omstreden 'superzorgpolis' probeerden ze jarenlang arbeidsmigranten aan zich te binden. Tot de minister voor de tweede keer ingreep.
Als Marek in zijn ziekenhuisbed een selfie maakt kijkt hij uitdrukkingsloos langs de camera. Hij ziet nauwelijks diepte: zijn rechteroog is met een groot deel van zijn hoofd verborgen onder een dik, wit verband. Toen de hoofdpijn begon, werkte de Pool als orderpicker in een Utrechts magazijn.
Stug doorgaan, dacht Marek. Maar de barstende pijn maakte het steeds lastiger om de elektrische pompwagen te bedienen. Het bleek een hersentumor waar maar één oplossing voor was: een zware operatie.
In een brief van zijn zorgverzekeraar HollandZorg las hij, in het Engels, dat zijn werkgever het dienstverband wegens ziekte had beëindigd. Daarmee stopte ook zijn zorgverzekering, want die liep via het uitzendbureau. Hoe moest Marek de dure operatie nu betalen?
De situatie legt een probleem bloot waar meer arbeidsmigranten – alleen al uit andere EU-landen ruim 530.000 – tegenaan lopen. Volgens de uitzend-cao mag het arbeidscontract worden beëindigd als een werknemer zich ziek meldt in het eerste anderhalve jaar van zijn dienstverband. Buitenlanders als Marek zijn dan ook niet meer verzekerd.

De wrange consequentie is dat arbeidsmigranten bang zijn om zich ziek te melden. Sommige uitzendbureaus dreigen hun zieke werknemers zelfs met ontslag, bleek eerder deze week in een publicatie van het onderzoeksplatform Investico en in KRO-NCRV's radioprogramma Pointer.
Maar dat is niet de enige reden waarom arbeidsmigranten nauwelijks naar de dokter stappen. Ze zijn ook relatief jong, gezond en onbekend met het Nederlandse systeem. Ze vormen dus een groep met lage zorgkosten. En dat maakt dat bepaalde zorgverzekeraars er van alles aan doen om buitenlandse uitzendkrachten binnen te halen.
Arbeidsmigranten durven zich niet ziek te melden uit angst om hun werk kwijt te raken, stelt Pharos, het Expertisecentrum Gezondheidsverschillen, dat er recent onderzoek naar deed. ‘Mensen krijgen te horen: Je gaat niet naar de huisarts. Als je dat doet raak je je werk kwijt en ga ik alle andere werkgevers over jou vertellen dus je komt niet meer aan de bak,’ zegt onderzoeker Elize Smal in een radio-uitzending van KRO-NCRV's Pointer.
Maar de angst voor hun baan is slechts een van de redenen waarom arbeidsmigranten aarzelen om naar een dokter te stappen. Pharos ziet ook dat ze geen kennis of vertrouwen hebben in de Nederlandse gezondheidszorg, en geen hulp durven vragen.
In de spreekkamer van de Rotterdamse huisarts Michelle van Tongerloo melden zich elke week arbeidsmigranten met ernstig ontspoorde gezondheidsklachten. ‘Ik zie frequent mensen met totaal uit de hand gelopen problemen: botbreuken waar ze al dagen mee rondlopen, ernstige infecties, noem het maar op.’
‘Ze spreken geen Nederlands en bijna geen Engels en weten vaak niet dat ze verzekerd zijn’
Ze houdt voor hen een speciaal spreekuur. ‘Want ze spreken geen Nederlands en bijna geen Engels en weten vaak niet dat ze verzekerd zijn. Ze snappen eigenlijk het hele systeem niet en worden weggestuurd bij ziekenhuizen en huisartsen.’
Inmiddels kent Van Tongerloo de uitzendbureaus in de regio. Daar neemt ze contact mee op om haar patiënten in te kunnen inschrijven en door te verwijzen. ‘Dan worden ze daarna ook nooit geweigerd in het ziekenhuis. Maar dit kost tijd, moeite en belangrijker: het wordt deze mensen echt niet verteld dat dit nodig is in Nederland.’
‘Gespecialiseerde verzekeraars richten zich bewust op een onwetende doelgroep die afhankelijk is van de werkgever,’ zegt Henry Stroek, bestuurder van de vakbondsorganisatie CNV, die zich al jarenlang met dit onderwerp bezighoudt.
Daar lijkt ook het ministerie van Volksgezondheid inmiddels van doordrongen. Op basis van een in december te verschijnen rapport van SEO Economisch Onderzoek heeft het ministerie nu alvast besloten de verzekeringsvergoeding voor arbeidsmigranten te verlagen.
Verzekeraars krijgen volgend jaar per ‘seizoenarbeider’ jaarlijks 155 euro minder. Dit betekent dat het Rijk in totaal bijna 12 miljoen euro minder uitgeeft aan de zorgverzekering van arbeidsmigranten. Je zou dat besluit ook zo kunnen lezen: de verzekeraars hebben de afgelopen jaren miljoenen te veel vergoed gekregen voor deze specifieke groep.
Superpolis voor arbeidsmigrant
In eerder onderzoek voor het ministerie (2015) toonde SEO al aan dat arbeidsmigranten een ‘winstgevende’ doelgroep zijn voor verzekeraars. De aanleiding was een uitzending van het tv-programma RTL Nieuws. Er bleken extreem goedkope zorgverzekeringen voor alléén arbeidsmigranten in omloop: ‘superpolissen’ met een zeer lage maandelijkse premie en geen eigen risico.
Dit bleek een omstreden methode om de ‘voordelige’ arbeidsmigrant te lokken.
De wet verbiedt namelijk het selecteren van verzekerden op basis van gezondheid, leeftijd, geslacht, ras of opleiding. De ziektekostenverzekering moet voor ‘dure’ chronisch zieke patiënten net zo toegankelijk zijn als voor gezonde ‘goedkope’ verzekerden.
Maar die wettelijke beperking op selectie geldt alleen voor de basisverzekering. Voor de superpolis maakten de verzekeraars gebruik van een constructie via een aanvullende verzekering.
Toenmalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid riep hen ‘met klem’ op de polis niet langer aan te bieden.
Wie een standaardzorgpolis afsluit met een maximaal vrijwillig eigen risico betaalt een lagere maandelijkse premie. Daar staat tegenover dat je dan jaarlijks de eerste 885 euro van je zorgkosten zelf moet betalen.
Zo niet bij de superpolis. Via een aanvullende verzekering kocht je dat maximale vrijwillige eigen risico af (destijds 875 euro). Die extra verzekering kostte maar een paar euro per maand, maar dan hoefde je de eerste 875 euro aan zorgkosten niet zelf te betalen.
Wat overbleef was een zorgpolis met zeer lage maandlasten en geen bijkomende kosten. Maar die kon niet iedereen afsluiten. De polis was alleen beschikbaar voor buitenlandse krachten die zich via hun werkgever verzekerden.
Een van de bedrijven die zich richten op de specifieke markt van arbeidsmigranten is HollandZorg in Deventer. De zelfbenoemde ‘specialist én marktleider’ spreekt vooral werkgevers aan: ‘Sluit u via ons een zorgverzekering voor hen af, dan profiteren u én uw flexmigranten van de voordelen.’
Spekkoper
HollandZorg was destijds een van de verzekeraars die de omstreden ‘superpolis’ aanboden. De arbeidsmigranten leken spekkoper: ze betaalden een zeer lage premie en hadden geen eigen risico. Maar sommige werkgevers gebruikten de polis als lucratief verdienmodel.
Het uitzendbureau inde de premies rechtstreeks via het loon van de arbeidsmigrant. Maar door het voordeel van het hoge eigen risico in eigen stak te steken, kon een bedrijf met 1.500 uitzendkrachten een half miljoen euro per jaar afromen. De uitzendkracht schoot er dan zelf niks mee op.
HollandZorg gaf gehoor aan de oproep van minister Schippers om te stoppen met de superpolis. Eventjes althans. Want in 2018 voerde de verzekeraar hem toch weer in.
Sommige uitzendbureaus zagen in de polis een lucratief verdienmodel, ze staken het voordeel van het eigen risico in eigen zak
De reden: een concurrent bleef de polis – via een omweg – aanbieden. ‘Wij zagen dat de oproep van Schippers niet in de hele markt gevolgd werd,’ zegt HollandZorg desgevraagd. ‘Omdat wij ook een gezonde concurrentiepositie willen behouden voor onze verzekerden zijn wij overgegaan tot herinvoering.’
Dé concurrent van HollandZorg is de Stichting Verzekering Buitenlandse Werknemers (VBW) in Schagen, volgens de website een 'non-profit organisatie' die voor arbeidsmigranten een zorgverzekering met ‘scherpe premie’ en ‘gunstige voorwaarden’ regelt.
De Stichting lijkt vooral op papier te bestaan. De uitvoering van de meeste taken ligt namelijk bij de Van der Voort Groep: een eveneens in Schagen gevestigde onderneming voor financiële dienstverlening aan uitzendbureaus.
Uitzendbureaus kunnen – via de Stichting VBW – een collectieve basisverzekering met maximale korting afsluiten bij verzekeraar Zorg en Zekerheid in Leiden.
Daarnaast beheert de Stichting – of dus, de Van der Voort Groep – een ‘waarborgfonds’ waaraan de arbeidsmigrant, via een inhouding op het salaris, een bijdrage betaalt. Het fonds fungeert als een soort aanvullende verzekering: tot 2021 dekte het alle kosten van het vrijwillig eigen risico.
Via deze ingenieuze omweg ontstond zo de superpolis: de premie van de zorgverzekering bleef laag door het hoge eigen risico en het waarborgfonds dekte die kosten vervolgens volledig.

Maar sinds dit jaar niet meer, laat de Van der Voort Groep weten. Opnieuw blijkt de minister – dit keer Bruno Bruins – verzekeraars te hebben gemaand om de polis niet meer aan te bieden. Dit keer zijn Stichting VBW en HollandZorg er beide mee gestopt, hoewel de polis wettelijk blijft toegestaan.
Een verdienmodel voor uitzendbureaus was de constructie volgens Van der Voort niet: het bedrijf distantieert zich van de stelling dat uitzendbureaus tonnen konden verdienen door het premievoordeel van het eigen risico voor zichzelf te houden: ‘De korting voor een gekozen vrijwillig eigen risico kwam altijd de uitzendkracht toe.’ Of dat klopt, is moeilijk te controleren.
Stichting VBW en de verzekeraars zeggen in de gaten te houden of de uitzendbureaus waarmee ze samenwerken zich schuldig maken aan malversaties.
Weggepoetst
Hoeveel verzekeraars overhouden aan de ‘winstgevende’ arbeidsmigranten blijft onduidelijk.
HollandZorg wil alleen kwijt dat er ‘extra werk verricht wordt voor de groep seizoenarbeiders’. Uit cijfers van moedermaatschappij Eno Zorgverzekeringen in Deventer valt weinig op te maken: daarin is de jaarrekening van HollandZorg gecombineerd met die van twee andere verzekeringsmerken.
Als er bij een bepaalde groep verzekerden geld overblijft, gebruiken verzekeraars dat om een tekort bij een andere groep te compenseren, meldt Zorg en Zekerheid – die samenwerkt met Stichting VBW. De verzekeraar wijst erop dat er ‘geen winstuitkeringen plaatsvinden’.
Zelf lijken arbeidsmigranten in ieder geval niet te profiteren van hun winstgevende status, merkt CNV-bestuurder Henry Stroek. Hij stond door de jaren heen tientallen mensen uit het buitenland bij die problemen met hun zorgverzekering ondervonden.
‘Zelf lijken arbeidsmigranten in ieder geval niet te profiteren van hun winstgevende status’
Arbeidsmigranten werden afgemeld bij de verzekeraar terwijl ze in het ziekenhuis lagen, dreigden middenin noodzakelijke behandelingen in financiële problemen te komen en er was de Pool Marek, die dit voorjaar met een hersentumor in het ziekenhuis belandde.
Een maand voor de operatie, stopte zijn zorgverzekering via de werkgever. Er was een mogelijkheid om door te verzekeren bij HollandZorg, maar daarvoor moest hij zich eerst apart aanmelden. ‘Een brief met informatie was verstuurd naar zijn Poolse adres,’ zegt Stroek.
Na interventie van de vakbond hebben zijn werkgever en HollandZorg met terugwerkende kracht alles alsnog netjes geregeld, zegt Stroek: ‘Maar dat gebeurde pas nadat wij ons ermee bemoeiden. In mijn ervaring worden arbeidsmigranten weggepoetst zodra er grote kosten komen.’
47 Bijdragen
Ben Franken 1
Of wat in historisch perspectief de “ inheemse “ arbeiders betreft valt in het gedegen boek van Nick Vos “Strijd en overleg ,De Twents - Achterhoekse textielindustrie 1815-1955” te lezen dat in 1948 [ sic !] een groot industrieel toegaf in het verleden de menselijke factor te veel over het hoofd had gezien .
Het woord menselijke factor is niet ver verwijderd van de mens als productiefactor .
En hoe moeilijk het is om dingen aan de kaak te stellen ,en de welwillende tegenwerking , laat zich lezen in de stukken van Ben A. Sijes opgenomen als tribuut aan deze bijzondere mens in genoemd boek .[ Amsterdam University Press ,2020]
En op pagina 9 wordt gelijk al duidelijk dat er altijd een Judas in de buurt is .
Co Stuifbergen 5
Ik begrijp niet helemaal waar het probleem zit:
- is het probleem dat werkgevers de korting niet aan de werknemers geven?
- is het probleem dat de verzekering ophoudt zodra iemand ontslagen wordt?
(ontslag wegens ziekte is volgens mij verboden, maar ik weet niet hoe dat bij uitzendcontracten is)
- is het probleem dat werknemers niet van de verzekering gebruik maken, omdat ze niet weten dat ze zich bij een huisarts inschrijven moeten enz.?
Waarom worden ze bij ziekenhuizen weggestuurd?
Bernard De Boer
Co Stuifbergen- is het probleem dat werkgevers de korting niet aan de werknemers geven? -->Ja dit is een probleem want uitbuiting, als jij korting krijgt dan mag je werkgever dat niet zomaar in zijn zak stoppen omdat je geen kennis van zaken hebt
- is het probleem dat de verzekering ophoudt zodra iemand ontslagen wordt?-->In principe niet. Op het moment dat je in als pool niet werkt in NL en niet woont in NL dan heb je geen recht op een zorgverzekering. Dit is de wet en die werkt goed om dubbelverzekering te voorkomen. Het probleem zit hem erin dat ENO niet coulant is. Het is gebruikelijk om, wanneer je als zorgverzekeraar hoort dat iemand niet meer voor zijn werkgever werkt. Iemand daarvan op de hoogte te stellen en te vragen of er een andere rechtsgrond is waarop hij verzekerd kan worden (bijvoorbeeld omdat hij in NL is ingeschreven bij de gemeente en/of omdat hij WW ontvangt). Blind de verzekering stopzetten is heel hard en wordt door andere zorgverzekeraars niet gedan
- is het probleem dat werknemers niet van de verzekering gebruik maken, omdat ze niet weten dat ze zich bij een huisarts inschrijven moeten-->Deels. Iemand betaalt ergens veel geld voor maar weet niet dat hij het kan gebruiken indien nodig.
Waarom worden ze bij ziekenhuizen weggestuurd?-->Ze worden ziek-->Ze worden ontslagen-->Zorgverzekering wordt stopgezet-->Ziekenhuis ziet dat iemand geen zorgverzekering heeft-->Ze worden weggestuurd.
[Verwijderd]
Bernard De BoerBernard De Boer
[Verwijderd]Co Stuifbergen 5
Bernard De BoerMaar er worden wat dingen op een hoop gegooid:
- frauderende werkgevers (blijkbaar houden zij verzekeringspremies in op het salaris, ik weet niet of dit mag)
- migranten kennen de regels niet, (en gebruiken dus geen zorg en de verzekeraar profiteert daarvan)
en in combinatie daarmee:
- de verzekering houdt op zodra iemand ontslagen is
en in combinatie daarmee
- mensen worden ontslagen als ze ziek worden.
Van die laatste combinatie profiteert een verzekeraar natuurlijk enorm.
Maar in de brij aan informatie wordt niet duidelijk, waar opzettelijk misbruik plaatsvindt.
Co Stuifbergen 5
Co Stuifbergen 5
Het doel van het eigen risico is juist, te zorgen dat mensen minder naar een dokter gaan.
In de praktijk is het natuurlijk vooral gunstig voor mensen die al gezond zijn, of voor mensen die makkelijk het eigen risico betalen kunnen.
[Verwijderd]
Co StuifbergenBernard De Boer
Co StuifbergenHet is ook niet heel ongebruikelijk om eigen risico (deels) af te kopen in een aanvullende verzekering. Dit gebeurt ook bij een deel van de gemeentepolissen (aanvullende zorgverzekeringen die je kunt afsluiten via je gemeente als je heel weinig verdient) omdat voor die groep vaak 385 euro uit eigen zak betalen een heel grote aanslag is.
Wat het in dit geval problematisch maakt is dat je bij een basisverzekering niet mag doen aan risico selectie (dus persoon A een hogere premie geven dan persoon B). ENO doet dat hier via een omweg toch door een aanvullende verzekering aan te bieden voor alleen een specifieke groep mensen waar ze verlies op lijden om die groep mensen aan te trekken, want die maken relatief weinig gebruik van zorg waardoor ze dat verlies op de aanvullende verzekering compenseren door winst op de basisverzekering. Hierom heeft de minister ze met klem verzocht dit niet meer te doen.
Doordat in de toekomst in het vereveningsmodel (verzekeringsvergoeding in het artikel) je minder geld krijgt voor grensarbeiders van de overheid (ongeveer 55% van de inkomsten van een zorgverzekeraar komt uit dit model) zullen ENO en Zorg & Zekerheid ook niet meer de motivatie hebben om aan deze risicoselectie te doen.
[Verwijderd]
Bernard De BoerBernard De Boer
[Verwijderd][Verwijderd]
Bernard De BoerJolien de Vries 1
Co StuifbergenIn de praktijk gebeurt dit alleen bij bepaalde groepen: minima, arbeidsmigranten, expats. Zij kunnen het eigen risico aanvullend 'herverzekeren'. Daardoor hoeven ze de 385 euro dus niet te betalen. Zoiets loopt via een collectieve zorgverzekering (van bijvoorbeeld een gemeente of werkgever)
De Nederlandse Zorgautoriteit zegt hierover: 'Verzekering van het verplicht eigen risico heeft als voordeel dat dit betalingsrisico’s voor dergelijke groepen kan voorkomen.' (https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_289640_22/1/)
[Verwijderd]
Jolien de VriesJolien de Vries 1
[Verwijderd]De herverzekering van het verplicht eigen risico voor minima zou je kunnen zien als tegemoetkoming voor verzekeraars - waar uiteindelijk ook verzekerden van profiteren. De minister legde het destijds (2014) als volgt uit:
"Verzekeraars bieden herverzekeringen van het eigen risico aan specifieke doelgroepen aan, om te voorkomen dat het eigen risico niet geïnd kan worden en daarmee te voorkomen dat alle verzekerden hier financieel voor opdraaien. «Gewone Nederlanders» hebben hier derhalve financieel baat bij." https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2014Z01100&did=2014D05341
[Verwijderd]
Jolien de VriesJolien de Vries 1
[Verwijderd]Succes!
[Verwijderd]
Jolien de VriesCo Stuifbergen 5
Jolien de Vries''Verzekering van het verplicht eigen risico heeft als voordeel dat dit betalingsrisico’s voor dergelijke groepen kan voorkomen."
Ik denk dat dit voor alle Nederlanders ook geldt :-)
Maar goed, de Nederlandse Zorgautoriteit is helaas niet de wetgever.
Bernard De Boer
Als iemand als vestigingsadres een adres in polen opgeeft en dan zijn post laat sturen naar het administratiekantoor van zijn werkgever en woont in een woning die hij kwijtraakt wanneer hij ontslagen wordt dan is het technisch wettelijk correct om iemand zijn zorgverzekering stop te zetten want hij heeft geen recht op een zorgverzekering in NL (dat krijg je door of na werk in NL te blijven wonen en/of een WW uitkering te krijgen. Het is wel heel hardvochtig van ENO om die zorgverzekering direct stop te zetten. Andere zorgverzekeraars zullen eerst telefonisch/per e-mail/per post contact opnemen met de vraag of er nog een andere rechtsgrond is waarop je een zorgverzekering zou willen wanneer je geen baan meer hebt in NL.
Wanneer de verzekerde gewoon in NL bij de gemeente is ingeschreven mag je als zorgverzekeraar absoluut niet zomaar zijn zorgverzekering stopzetten. Het wordt niet duidelijk uit dit artikel of ENO dit doet (in het voorbeeld van Marek was hij duidelijk niet ingeschreven bij de gemeente).
Met enige regelmaat zijn er poolse vrouwen die zwanger worden en dan op het moment dat het zwangerschapsverlof ingaat worden uitgeschreven bij HollandZorg (waarschijnlijk omdat het uitzendcontract dan ophoud). Vervolgens hebben deze vrouwen wel recht op een zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar op basis van hun zwangerschapsuitkering. Dan worden ze dus voor die tijd ingeschreven bij een andere zorgverzekeraar, die vergoed alle medische kosten rond de zwangerschap en vervolgens gaan ze na de zwangerschap weer terug naar HollandZorg omdat ze weer ingeschreven worden via hun werknemer. Dit kost de andere zorgverzekeraar een hoop geld (kosten bevalling in ziekenhuis is duur) en daar krijgen ze in de toekomst in het nieuwe vereveningsmodel veel minder geld voor terug.
Jolien de Vries 1
Bernard De BoerIk heb geen verhalen gehoord dat HollandZorg - of Zorg en Zekerheid - verzekeringen hebben stopgezet van mensen die bij een gemeente stonden in geschreven. Maar veel arbeidsmigranten staan niet bij een gemeente ingeschreven - als dat wel zo was zou dit probleem minder groot zijn (zie oa: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/18/gemeenten-hebben-geen-zicht-op-spookwoning-arbeidsmigrant-a4020644).
R. Eman 8
Bernard De BoerJolien de Vries 1
R. EmanOmdat hij aanspraak maakte op de ziektewet, kon hij zich met terugwerkende kracht verzekeren bij HollandZorg. Bij de ziektewet geldt een verplichte verzekering. Maar dan moet iemand wel een ziektewetuitkering aanvragen. Veel arbeidsmigranten doen dat niet, is de ervaring van Henry Stroek van CNV.
Ze weten niet dat ze daar aanspraak op maken, ontvangen daar geen informatie over van hun (oud-)werkgever en/of - zoals bij Marek uit het verhaal - zijn door hun gezondheid op dat moment niet in staat een aanvraag te starten.
R. Eman 8
Jolien de VriesJohn Hamm
Hun doel is en blijft, zoveel mogelijk geld verdienen.
Maakt niet uit hoe!
Lange tijd zelfstandige, veel contakt met poolse werknemers.
Tevens in loondienst geweest bij het rijk danwel uitzendbureaus.
R. Eman 8
[Verwijderd]
R. EmanLucy Pijttersen
Jolien de Vries 1
Lucy PijttersenDe werkgever sloot namelijk deze polis voor de arbeidsmigrant af. De maandelijkse premie hield hij in op het loon van de arbeidsmigrant. Maar door de korting niet door te berekenen - en de werknemer het volle pond te laten betalen - verdiende de werkgever eraan.
De verzekeraar verdiende aan de superpolis omdat de arbeidsmigranten nauwelijks zorgkosten maakten. Verzekeraars ontvingen dus wel de premiegelden, maar hoefden relatief weinig uit te keren.
Theo van Beuningen 4
Jolien de Vries 1
Theo van Beuningen[Verwijderd]
Jolien de VriesBalazs arbeidsmigrant
[Verwijderd]
Balazs arbeidsmigrantHenk Eleveld 4
[Verwijderd]https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/slechts-vijf-rotterdammers-vast-contract-in.7890272.lynkx
[Verwijderd]
Henk EleveldBalazs arbeidsmigrant
[Verwijderd][Verwijderd]
Balazs arbeidsmigrantNederlandse telers gemiddeld minder hebben ontvangen voor hun producten door een toegenomen internationaal aanbod. Een lagere exportwaarde is hiermee verklaard. Zelf eet ik graag trostomaten en die liggen hier in de winkel en komen uit Marroko. Marokko fraudeert met tomaten. Het land brengt tomaten in omloop die uit de Westelijke Sahara komen. Europese supers, waaronder AH en Carrefour, zouden bewust een oogje dichtknijpen. Dat zegt een onderzoeksrapport. Volgens het rapport Label and Liability van Western Sahara Resource Watch bedot Marokko zijn afnemers met tomaten uit bezet gebied in de Westelijke Sahara.
Balazs arbeidsmigrant
[Verwijderd][Verwijderd]
Balazs arbeidsmigrantBalazs arbeidsmigrant
[Verwijderd]Co Stuifbergen 5
Balazs arbeidsmigrant[Verwijderd]
Co StuifbergenBalazs arbeidsmigrant
Co Stuifbergen[Verwijderd]
Balazs arbeidsmigrantCo Stuifbergen 5
Op zich lijkt dit mij een gunstige verzekering (behalve als de werkgever belooft om het gebruik van zorg te ontmoedigen enz.).
Ik heb een spaarpotje voor het eigen risico, ik zal eens kijken hoe hoog mijn premie bij HollandZorg wordt....