
Morgenmiddag is er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de verduurzaming van ons voedselsysteem. Goed nieuws voor eenieder die hoopt op duurzamer voedselbeleid, zou je denken. Op de te verwachten inhoud van het gesprek valt echter het nodige aan te merken.
Goed nieuws voor iedereen die vindt dat de politiek zich meer met de verduurzaming van ons voedselsysteem moet bezighouden. De vaste Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit trekt aanstaande donderdag een hele middag uit voor een rondetafelgesprek over ‘duurzame en gezonde keuzes voor consumptie’. De commissie gaat met niet minder dan veertien deskundigen in gesprek over het bevorderen van de gezonde keuze, voedselverspilling, de rol van landbouw en voedselbeleid in zijn algemeenheid.
De hoorzitting biedt een unieke kans kamerleden te doordringen van de noodzaak om nu eens echt werk te maken van een duurzaam voedselbeleid. Maar gaat dat komende donderdag ook gebeuren? Ik heb zo mijn twijfels. Ik nam de position papers van de sprekers alvast door en noteerde drie opvallende misvattingen die de commissie zomaar ten onrechte als de weg vooruit zou kunnen gaan zien. Ik bespreek ze hieronder, maar zal daarbij ook aandacht besteden aan de lichtpuntjes die ik in een aantal bijdragen vond — lichtpuntjes die de weg vooruit wijzen naar een daadwerkelijke verandering.
Misvatting 1: De overheid moet zich vooral niet te direct met een duurzaam voedselbeleid bemoeien
Opvallend veel sprekers omarmen het concept van de voedseltransitie als dé weg naar een duurzamer voedselsysteem. Zo’n voedseltransitie is een ‘beweging van onderop’, waarbij de overheid niets meer hoeft te doen dan voedselondernemers te verbinden, professionals op te leiden en ‘transitietafels’ te ‘organiseren’.
Opvallend genoeg zet het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vraagtekens bij deze benadering en stelt het dat er ‘op dit moment zijn er nog geen trends meetbaar waaruit blijkt dat de doelen uit de transitieagenda gehaald zullen worden’. Het PBL stelt dat de trend alleen omgebogen kan worden als we ons realiseren dat er ‘pijnlijke’ keuzes gemaakt worden. Verduurzaming is geen technisch, maar een politiek probleem; de overheid heeft hierin een ‘sleutelpositie’.
Als die consument maar duurzame keuzes maakt, dan verduurzaamt het voedselsysteem vanzelf
Consumptiesocioloog Hans Dagevos sluit zich daarbij aan en beklaagt zich erover dat de politiek kwesties als minder vlees eten te snel als ‘gevoelig’ of ‘controversieel’ verklaart en geen effectieve maatregelen durft te nemen. Conclusie: erken dat verduurzaming een politiek, en niet een technisch probleem is, en loop niet weg voor de politieke keuzes die daarbij horen.
Misvatting 2: Consumenten zijn de belangrijkste spelers in de keten
Veel sprekers hebben een rotsvast vertrouwen in het vermogen van consumenten om het voedselsysteem de goede kant op te sturen. Als die consument maar duurzame keuzes maakt, zo lijkt de gedachte, dan verduurzaamt het voedselsysteem vanzelf. De sprekers tonen zich huiverig voor ‘het inperken van de keuzevrijheid’ in het geval van voedsel en stellen dat ‘duurzame en gezonde keuzes niet geprogrammeerd worden op eenzelfde manier als bij duurzame energie.’
Gelukkig zijn er onder de sprekers ook critici van deze benadering. Zo stelt Lucas Simons van New Foresight dat het een ‘illusie’ is om te denken dat de consument de transitie zal bewerkstelligen. Hij pleit voor een actievere overheid om de consument de goede kant op te sturen.
Wie pleidooien voor een sterke overheidssturing zoekt, komt opvallend genoeg niet bij transitiedeskundigen uit, maar bij gezondheidswetenschappers als Maartje Poelman van de Universiteit Utrecht. Poelman stelt klip en klaar dat ‘structurele, universele (preventieve) maatregelen die gericht zijn op de gehele bevolking (bijvoorbeeld het verminderen van het zoutgehalte in soep, een soda-taks) tot meer gezondheidswinst leiden dan een aanpak waarin de eigen verantwoordelijkheid van het individu centraal staat (bijvoorbeeld individueel dieetadvies).’ Conclusie: stel paal en perk aan het dogma van de consumentensoevereiniteit: laat bedrijven en overheid de keuzes inperken en sturen.
Misvatting 3: Tussen droom en daad staan geen wetten in de weg
Misschien komt het omdat er geen juristen zijn uitgenodigd, maar ik vind in de position papers weinig besef van de manier waarop het mededingingsrecht de verduurzaming bemoeilijkt. Dat mededingingsrecht is geschoeid op een economistisch wereldbeeld waarin consumenten en producenten elkaar altijd vinden in een perfect competitieve markt met volledige informatie. Dat heeft geleid tot de huidige situatie, waarin duurzaam voedsel een nicheproduct is voor een beperkte groep consumenten, die iets meer betalen voor een product dat vaak maar een beetje duurzamer is (‘fair trade’, ‘beter leven’ etcetera).
Wie wil dat de markt meer doet, zal afspraken tussen bedrijven toe moeten staan
Wie wil dat de markt meer doet, zal afspraken tussen bedrijven toe moeten staan. Het mededingingsrecht bekommert zich echter vooral om de consument; niet om het milieu of dierenwelzijn. Het kabinet heeft twee weken geleden een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd om de mededingingsregels te omzeilen via een soort algemeen verbindende verklaring van duurzaamheidsafspraken tussen bedrijven. Maar de lat daarvoor ligt hoog en het is maar zeer de vraag of zulke wettelijke maatregelen toch weer niet op bezwaren uit Brussel zullen stuiten. Conclusie: verduurzaming van ons voedsel vereist een herziening van het mededingingsrecht en de interpretatie daarvan door de nationale en Europese kartelwaakhonden.
Laten we de balans opmaken: deze hoorzitting biedt een unieke kans om de Tweede Kamer te doordringen van de noodzaak tot verandering van ons voedselsysteem. Maar ik vind dat de meeste deelnemers aan het gesprek een te groot vertrouwen hebben in de onzichtbare hand van de markt, de kansen van nieuwe technologie en de mogelijkheden van een ‘bottom-up’ voedseltransitie. Dat brengt het gevaar met zich mee dat de commissieleden deze hoorzitting vooral als een aanmoediging zien om lekker achterover te blijven leunen en de samenleving het werk te laten doen.
Wie echter met een scherp oog naar de position papers kijkt, ziet dat er een onderstroom is die niet meegaat in dit vertoog. Dat zijn de mensen die er voor pleiten van een landbouwbeleid naar een voedselbeleid te gaan, die laten zien dat marktpartijen gevangen zitten in winstgedrevenheid en die aantonen dat de meeste consumenten niet op eigen kracht tot een gezonde keuze komen. Het zijn ook de mensen die het meest duidelijk pleiten voor een overheid die actief en dwingend optreedt waar dat moet, en sturend en faciliterend waar dat kan. Voor zo’n actieve opstelling hebben we kamerleden nodig die op het puntje van hun stoel gaan zitten en beseffen dat zij zelf de sleutel in handen hebben naar een beter voedselsysteem.
34 Bijdragen
Martin van den Heuvel 1 11
Lees die laatste zin nog eens een keer en besef dan het volgende:
74 % Van de tweede kamer bestaat uit politici die in meer dan 50 % van de wetsvoorstellen de kant van de VVD kiezen.
De VVD is een liberale partij en dat betekent dat zij van mening is dat de overheid zich niet moet bemoeien met zaken die een onderneming heel goed zelf kan regelen en in pricipe alleen moet zorgen voor politie, justitie en leger.
Die op het puntje van hun stoel zittende kamerleden zijn dus zo zwaar in de minderheid, dat er van overheidsingrijpen absoluut geen sprake zal zijn.
Marla Singer 7
Voeding heeft ook een preventieve werking tegen het vermijden van hoge zorgkosten. In dat opzicht heeft de samenleving er baat bij om daar veel aandacht aan te besteden. Daar hoort de overheid dan ook haar steentje aan bij te dragen.
Waar de consument zich het beste mee bezig kan gaan houden is het niet meer kopen van bijv. Unilever troep.
Jan Willem de Hoop 12
Marla SingerGezonde leefstijl kan tachtig procent hart- en vaatziekten voorkomen
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2224717-gezonde-leefstijl-kan-tachtig-procent-hart-en-vaatziekten-voorkomen.html
"Zo'n tachtig procent van alle hart- en vaatziekten kan voorkomen worden door gezond te leven, zo blijkt uit studies van de Wereldgezondheidsorganisatie.'
"Ze vindt dat er sowieso meer aandacht moet komen voor leefstijl in de geneeskunde. Samen met andere artsen en wetenschappers hield ze deze week een pleidooi voor een omslag in de zorg. Leefstijlgeneeskunde kan volgens hen veel winst opleveren, aangezien veel ziekten en klachten mede worden veroorzaakt door leefstijlfactoren als te weinig bewegen, overgewicht en slechte voeding."
Ludovica Van Oirschot 15
Marla SingerHet is helemaal niet nodig voor je betoog. Waarom doe je dat dan toch?
Marla Singer 7
Ludovica Van OirschotDan is deze mate van bejegening juist een manier om de mensen aan het denken te zetten of ze toch maar niet eens wat meer bewust over voeding kunnen gaan denken. Niet dat iedereen daar gevoelig voor is maar iedereen die deze denkslag maakt is er weer een.
Ludovica Van Oirschot 15
Marla Singerhans van rheenen 7
Carrièremaken staat (begrijp ik) op plaats één twéé en drie!
Gezond/duurzaam voedsel krijg je wanneer je er nadrukkelijk om vraagt als consument en vooral niet door met gesloten ogen klakkeloos en on-geïnformeerd door de goedkoopste supermarkten blijven te shoppen.
Kwaliteit kost extra ... maar zolang goedkoop de drive blijft ... worden wij Nederlanders eerder gelukkiger van goedkoop dan van duurzaam. Hier moet zich verder helemaal niemand mee bemoeien en de geprezen marktwerking vrij spel laten.
Peter Zwitser 9
Als zaken als milieuvervuiling, mestoverschotten, ziektes (q-koorts) in de prijs zouden worden verrekend, zouden duurzame producen plotseling 'ns stuk goedkoper worden en gangbare producten 'n stuk duurder.
Lodewijk 6
Ik vind dat eigenlijk heel erg slecht nieuws. Immers, overal waar de politiek z'n klauwen inzet, wordt kapot gemaakt, gebruikt ten eigen faveure, verkwanseld aan de "markt", belast met (kuch) onbedoelde bijwerkingen en uiteindelijk vernietigd.
Het enige wat wenselijk is, is hele goede -en vooral eerlijke- voorlichting m.b.t. voeding, zonder dubbele agenda's door ONafhankelijke instanties. Laat mensen hierna zelf besluiten wat zij willen: óf goedkope "troep" van Unilever, óf duurzaam, gezond voedsel.
M.b.t. genetisch gemanipuleerd voedsel dient die onafhankelijke instantie in ruime mate het voorzorgsprincipe te hanteren, zodat de mensheid niet dient als een wereldwijd experiment. Zodra bewezen is, dat iets veilig is, kan het worden toegestaan.
[Verwijderd]
LodewijkBerend Pijlman 13
LodewijkWaar heeft de politiek zijn klauwen nog niet ingezet? Waar gaat het volgens jou nog goed omdat de politiek er nooit mee bezig is geweest? Of is alles in de wereld waardeloos?
Leprechaun 7 2
LodewijkBewijs? Zie Mark Rutte die €1,4 miljard aan Unilever schenkt en dat is dan nog een openbaar gedeelte.
Achter gesloten deuren gebeurt nog veel meer maar dat zullen wij consumenten niet weten ( bijvoorbeeld de handelsverdragen)
Wanneer komt de consument in opstand ?
Ludovica Van Oirschot 15
Leprechaun 7Leprechaun 7 2
Ludovica Van OirschotMaar in deze neoliberale maatschappij moest ik een keuze maken welke partij het meest handelt in het voordeel van de multinationals.
Wat anders. De macht tussen de staat en de kerk zijn al lang geleden van elkaar gescheiden. Zo'n scheiding zou er ook moeten bestaat tussen de staat en de commercie.
Ook zou de band tussen de staat en geldschepping moeten worden verbroken. Handvatten (ideeën, geen geboden of dogma's) hoe een en ander te regelen biedt de antroposofie van Rudolf Steiner.
Leprechaun 7 2
LodewijkBewijs?
Bayer en Monsanto mogen fuseren (dat ging in 2016 zelfs de Amerikaanse Trump stemmers te ver, maar in de EU is dat OK)
https://www.truthdig.com/articles/the-bayer-monsanto-merger-is-bad-news-for-the-planet/
Niek Jansen 9
Leprechaun 7En dat betekent dat nu deze twee met de door de EU goedgekeurde fusie van Monsanto met Bayer de productie van zaden en GMO teelt domineren in de wereld of m.a.w. de grond de teelt en dus ook ons voedsel op lange termijn vergiftigen met hun gebruikte pesticiden
Leprechaun 7 2
Niek JansenZijn de markten dus gewoon verdeeld.
Edward 2 4
Onze anti-autoritaire opvoeding maakt dat nu mogelijk.
Lodewijk 6
http://www.tagesschau.de/wirtschaft/bayer-monsanto-uebernahme-101.html
Dat bedoelde ik dus n i e t met het wereldwijde experiment.
Inge 5
Wat willen we opgelegd krijgen?
Ludovica Van Oirschot 15
IngeInge 5
Ludovica Van OirschotZie mijn oproep wel tegemoet bij de volgende stemkaart ;-) , uw overheid meent er goed aan te doen u op te roepen voor een kooksessie.
Ludovica Van Oirschot 15
IngeMisschien Ottolenghi eens proberen?
Inge 5
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
IngeLodewijk 6
Inge(Tussen haakjes: ons kind is 38 jaar en heeft nul gaatjes in het gebit...)
Voorbeeldje: Wij eten wel eens bij de chinees. Veel zoete sausjes erbij. Toen we lang geleden op reis waren in Barbados, zijn we ook naar een chinees restaurant gegaan: dat smaakte daar totaal anders. Thuis nagevraagd bij de chinees: Chinees eten is toch Chinees eten? Nee hoor, wij passen de smaak per land aan. Nederlanders zijn zoetekauwen, dus veel suiker in het eten.
Inge 5
LodewijkLodewijk 6
IngeZóóó herkenbaar, exact hetzelfde bij mij, wat je beschrijft. Ik denk, dat onze ouders ons wilden vetmesten, voor als er weer oorlog kwam. Dan konden we even vooruit. De kristalsuiker werd bij ons vervangen door basterd, dat smolt sneller en kraakte niet. :)
Inge 5
LodewijkEdward 2 4
Edward 2 4
Edward 2 4
Wietze van der Meulen 6
Je hebt wel gelijk als die overheid ook goed zou functioneren.
Onderstaand een interessante link naar een stuk in de Groene Amsterdammer. Welke gaswassers je ook toepast en hoe goed je ook mest zou kunnen verwerken, bij het importeren van veevoer op grote schaal en het exporteren van dierlijke producten, blijft je met de nutriënten zitten (die je elders aan het systeem onttrekt). Dat zou toch elke parlementariër die op het puntje van zijn stoel zit moeten kunnen begrijpen? Maar tot de stemming over belangrijke zaken zitten ze misschien wat anders te doen....
Maar goed, het zal allemaal wel een beetje doorsukkelen blijven. En dat is misschien maar goed ook. Er zijn tenslotte nog heel wat landen waar het minder prettig vertoeven is.
https://www.groene.nl/artikel/de-boer-broeit-voort?utm_source=De+Groene+Amsterdammer&utm_campaign=2465784e71-Dagelijks-2018-04-05&utm_medium=email&utm_term=0_853cea572a-2465784e71-69885369
Niek Jansen 9
Herman Lelieveldt concludeert of liever gezegd droomt in zijn artikel:
"Verduurzaming van ons voedsel vereist een herziening van het mededingenrecht en de interpretatie daarvan door de nationale en Europese kartelwaakhonden" .
Ik lees in bovenstaande link, dat de EU inmiddels akkoord is gegaan met de fusie van twee agrogiganten Monsanto en Bayer voor de prijs van $66 miljard.
Monsanto is berucht vanwege zijn gebruik van glyphosaat in zijn bestrijdingsmiddel Roundup. Onderzoekers hebben in de 'Journal of Organic Systems' vastgesteld dat glyphosaat verantwoordelijk is voor het ontstaan van veel chronische ziekten, w.o. kanker en ook de Wereld Gezondheid Organisatie is van mening dat het product 'waarschijnlijk' kankerverwekkend is.
Bayer gebruikt, zo staat verder te lezen in de link, neonicotinoid, dat verantwoordelijk is voor de vernietiging van het zo belangrijke insecten- en bijenleven en verschillende vogelsoorten.
Daarbij komt dat Trump onlangs akkoord is gegaan met de fusie tussen Dow en Dupont en ook met die tussen Syngenta en ChemChina waardoor deze drie agrogiganten de wereldproductie van zaden en bestrijdingsmiddelen gaan domineren.
Interessant is te vermelden dat Poetin elke vorm van GMO teelt in zijn land verbiedt, terwijl daarentegen de VS nog maar slechts 0.6% van zin landbouwgrond gebruikt voor organische teelt.
En dan te bedenken dat onze Europese waakhond European Food Safety Authority (EFSA) glyphosaat toestaat op basis van studies van het belanghebbende Monsanto zelf.
Moeten we niet eerder concluderen dat onze politici en overheden akkoord gaan met de vergiftiging van onze landbouwgronden en ons voedsel?!