Internationale vrijhandelsverdragen

Tegen vrije handel tussen burgers, landen en continenten valt weinig in te brengen. Grote internationale vrijhandelsverdragen als CETA, TTIP en TiSA worden daarom uitonderhandeld. Maar ís bijvoorbeeld de Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) wel zo'n 'no brainer' als de voorstanders beweren? Het handels- en investeringsverdrag dat de EU en de VS nu onderhandelen levert, zeggen ze, nieuwe banen op. En het zou het mkb een impuls geven.

Klopt dat? Met vrijhandel heeft TTIP vooralsnog weinig te maken. Achter de gesloten deuren waar de onderhandelingen plaatsvinden, zijn nu lobbygroepen bezig hun belangen veilig te stellen. Er bestaan dan ook grote zorgen dat TTIP niet de belangen van de EU-burgers dient, maar vooral die van grote ondernemingen aan deze en gene zijde van de Atlantische Oceaan.

Die zorgen zijn terecht. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de kwaliteit van ons voedsel? Ons energiebeleid? Gaat de belastingbetaler straks opdraaien voor claims van Amerikaanse multinationals als we chloorkippen en -eieren uit onze schappen weren? Of als we kerncentrales sluiten?

Internationale vrijhandelsverdragen als TTIP, CETA en TiSA zijn complexe ondoorzichtige dossiers met mogelijk grote gevolgen. We Follow The Money – ook in Brussel.

77 Artikelen

Verenigde Staten stoomt op naar mega-handelsverdrag TPP

5 Connecties

Onderwerpen

TTIP Corporate handelsverdragen TPP

Organisaties

Overheid

President Obama boekt een grote politieke overwinning waarmee de laatste hindernis voor het zeer omvangrijke Amerikaanse-Aziatische handelsverdrag TPP is genomen. Daarmee komt het handelsverdrag met Europa – TTIP - ook dichterbij.

Er moest een uniek samenspel tussen Republikeinen en Democraten aan te pas komen om het grootste handelsverdrag van de afgelopen twintig jaar tot een formaliteit te reduceren. Dinsdag stemde de Amerikaanse senaat voor de uitbreiding van de onderhandelingsbevoegdheid van Obama inzake het Trans Pacific Partnership (TPP) handelsverdrag. De Verenigde Staten, Japan en tien andere landen rondom de Stille Oceaan die deel uitmaken van TPP, vormen ongeveer 40 procent van de wereldeconomie. Door stemmingsuitslag in de senaat is de kans dat de tegenstanders van dit handelsverdrag nog een obstakel kunnen opwerpen, zo goed als verkeken. Met het verdrag worden de handelstarieven tussen de landen afgebroken en zullen nieuwe standaarden voor producten, toegang tot internet en ook intellectueel eigendom worden geregeld.

Corporate bedrijfsleven wint

Today’s vote and further action on trade in Congres this week will sen dan important message to the world about America’s engagement and continued global leadership,’ aldus de woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest in Financial Times, die daarmee de geo-politieke belangen van dit verdrag onderstreept. De Verenigde Staten zien door de snelle opkomst van de economische supermacht China hun eigen macht kleiner worden. Het TPP-verdrag zet de Amerikanen weer steviger in het zadel. En niet alleen de Verenigde Staten als natie profiteert, vooral het Amerikaanse corporate bedrijfsleven heeft baat bij het verdrag. ‘It is a great day for the big money interests, not a great day for working families,’ zei Democraat Bernie Sanders tegen The New York Times. De sluiting van het TPP-verdrag zal de druk op Europese corporates laten toenemen. Zij willen in staat zijn om op gelijke voet op de Amerikaanse markt te kunnen strijden met de deelnemende landen uit TPP. Het is waarschijnlijk dat in de komende weken de handelsministers van deze landen bij elkaar zullen komen om de laatste details van het verdrag op papier te zetten.
Redactie
Redactie
Gevolgd door 697 leden