
Ieder jaar geven we meer geld uit aan de gezondheidszorg. Hoe komt dat? Lees meer
In het dossier 'Wat maakt onze zorg zo duur?' doet FTM onderzoek naar de zorgkosten. Hierbij vormen bureaucratie, verspilling en onzinnige zorg centrale thema's.
Systeemfout in de financiering is een belangrijke oorzaak van dodelijke ggz-wachtlijsten
‘Ziekmakend zorgstelsel’ moet fundamenteel op de schop, zegt onafhankelijk regeringsadviseur Bas Leerink
Ziekenhuizen willen suikerbaby's niet kwijt
Farma-industrie manipuleert ‘eerlijke’ medicijnprijs tot onbetaalbare hoogtes
Plan voor toegankelijke, betaalbare medicijnen doodgepolderd in werkgroep
De onzichtbare hand achter baby Pia
Hoogleraar Maroeska Rovers strijdt tegen onzinzorg: ‘De optie niets doen moet een vaste plek krijgen’
Podcast | Kapotte knie als kaskraker
Kapotte knie als kaskraker
Leid meer artsen op, dan kunnen de zorgkosten omlaag
Zijn stijgende zorgkosten de schuld van vergrijzing?
De zorgkosten blijven stijgen en Nederlanders worden steeds ouder. Een veelgehoorde verklaring is daarom dat de vergrijzing de oorzaak is van die kostenstijging. Dat is echter een hardnekkig misverstand. Ook zonder vergrijzing zouden de uitgaven aan zorg fors stijgen. Hoe komt dat?
‘In twintig jaar tijd is het aantal 100-plussers verdubbeld’, zo berichtte de NOS op 17 mei. Het is een weinig opzienbarend nieuwtje: de vergrijzing is een bekend en veelbesproken onderwerp in de media, het politieke debat en de lessen maatschappijleer op school. Het percentage ouderen in de Nederlandse samenleving neemt toe en die ouderen leven gemiddeld langer. Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijfert dat de levensverwachting voor mannen geboren in 2010 gemiddeld 78,8 jaar is en voor vrouwen 82,7 jaar.
Het zal voor veel mensen een prettige gedachte zijn het onvermijdelijke einde enkele jaren uit te kunnen stellen. Toch heeft de vergrijzing ook negatieve consequenties: omdat Nederlanders gemiddeld steeds ouder worden zullen de zorgkosten in de toekomst stijgen.
Vergrijzing verklaart in werkelijkheid nog geen kwart van de kostenstijging in de zorg
Onderzoekers van het Centraal Planbureau voorspellen op basis van vier verschillende omgevingsscenario's dat Nederland in 2040 in het beste geval 19 en in het slechtste geval 31 procent van het Bruto Binnenlands Product zal uitgeven aan de gezondheidszorg. Op basis van die ramingen waarschuwt het CPB beleidsmakers: ‘Deze stijgende uitgaven kunnen de solidariteit in de zorg, tussen jong en oud en arm en rijk, op termijn onder druk zetten.’
Misverstand
Maar het idee dat de stijgende zorgkosten enkel het gevolg zouden zijn van vergrijzing is een hardnekkig misverstand. Ook als er helemaal geen sprake zou zijn van vergrijzing, stijgen de zorgkosten. Vergrijzing verklaart in werkelijkheid nog geen kwart van de kostenstijging, zo toont het CPB aan in een rapport uit 2016. Het ministerie van Volksgezondheid beweerde hetzelfde al in een rapport uit 2012. Driekwart van de kostenstijging in de zorg ontstaat door andere factoren. Voor ons dossier Wat maakt onze zorg zo duur? bespreken we hier wat de belangrijkste aanjagers zijn van de groeiende uitgaven.
Welvaart
Als mensen het geld hebben om gezondheid te kopen, dan doen ze dat ook. In de loop van de jaren is ons land welvarender geworden; in samenlevingen die welvarender worden groeit het belang dat men hecht aan gezondheid. Ongemakken worden minder geaccepteerd. Daardoor gaat men sneller naar de dokter en bij langdurige opname in een zorginstelling is het gebruikelijker een eenpersoonskamer te betrekken. Dat verklaart de overgang van grote slaapzalen in de verpleeghuizen van 1950 naar de verpleeghuizen van tegenwoordig, waar men een eigen kamer bewoont. Welvaart beïnvloedt ook onze leefstijl: veranderende eet- en leefpatronen hebben effect op ziektes. Omdat vet eten en suikerhoudende drankjes vandaag de dag binnen handbereik liggen, worden Nederlanders steeds dikker met als gevolg dat suikerziekte vaker voorkomt; een ziekte die jaarlijks meer dan 1,7 miljard euro kost.
Omdat de gezondheidszorg steeds meer kan, wordt er ook meer behandeld
Met het stijgen van de welvaart wordt er meer geïnvesteerd in de ontwikkeling van medische technologie. Daarbij hebben zorgorganisaties en zorggebruikers de financiële mogelijkheden om innovatieve medische technologie aan te schaffen. Een voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van de nierdialyse: wat ooit begon met grote apparaten in het ziekenhuis ging daarna over in thuisdialyse en vanaf dit jaar wordt er gestart met de draagbare kunstnier. Door medische innovatie wordt zelfstandigheid en een hogere kwaliteit van leven toegankelijk; nierpatiënten maken daar dankbaar gebruik van.
Omdat de gezondheidszorg steeds meer kan, wordt er dus ook meer behandeld. Bepaalde ziektes zijn daardoor niet langer dodelijk maar 'slechts' chronisch. Zo betekende de diagnose HIV in de jaren '90 een doodvonnis, terwijl dezelfde diagnose dankzij effectieve medicatie tegenwoordig een chronische ziekte is. Daar hangt wel een prijskaartje aan: patiënten kunnen vaak alleen in leven blijven door het levenslang slikken van medicatie onder toezicht van een arts.
Patiënt wordt mondiger en wijzer
Nederlandse patiënten zijn steeds mondiger, hoger opgeleid en beter geïnformeerd. Zij verwachten en vragen meer. Was de patiënt eerder een passieve figuur in de spreekkamer die gehoorzaam luisterde naar de dokter, inmiddels is deze een stuk actiever geworden. ‘Eigen regie’ is een modewoord geworden in de Nederlandse gezondheidszorg. Vaak heeft men voorafgaand aan een consult bij een arts al informatie ingewonnen op het internet.
Door de toename van kennis over ziekte en gezondheid zijn bepaalde aandoeningen beter bespreekbaar. Dat leidt tot de opkomst van meer passende zorg. Denk hierbij aan depressie, een aandoening die door toegenomen kennis en maatschappelijke aandacht beter opgespoord en behandeld kan worden. Maar dat heeft ook tot gevolg dat onze samenleving jaarlijks 3 miljard euro besteedt aan depressiezorg. Omdat de samenleving steeds minder ongemakken en beperkingen accepteert, waarschuwt het ministerie van Volksgezondheid: ‘Zou deze trend zich sterk doorzetten, dan zijn er straks geen mensen meer zonder ziekte alleen mensen zonder diagnose.’
Zorglonen stijgen net zo hard als andere lonen, maar de arbeidsproductiviteit blijft daarbij achter
Risico's uitsluiten
In de zorg wil men risico’s uitsluiten, zowel risico’s op medische missers als het risico op fraude en misbruik. De kans op dergelijke risico’s wordt verkleind met een heel stelsel aan controlemechanismen. Hierdoor gaan de kosten echter fors omhoog. Eerder publiceerde FTM al over de verdeling van ziekenhuiskosten. Uit ons eerdere artikel bleek dat 20 procent van het ziekenhuisbudget opgaat aan overheadkosten. In de geestelijke gezondheidszorg ligt dat percentage op gemiddeld 21,6 procent en bij verpleeg- en verzorgingshuizen gaat 16,4 procent van het budget op aan overhead. Beleidsmakers houden zich daarom bezig met de vraag: hoeveel geld is het ons waard om een risico uit te sluiten?
En andere veroorzaker van de kostenstijging is de zogenoemde ‘productiviteitskloof in de zorg’. Zorg is nog altijd voor het grootste deel mensenwerk; daarom vormen loonkosten veruit het grootste deel van de zorgkosten. In de toekomst zijn er meer zorgmedewerkers nodig. Om de concurrentie met andere sectoren op de arbeidsmarkt te winnen moeten de lonen net zo hard groeien als elders. Zorglonen stijgen net zo hard als de lonen in andere sectoren, maar de arbeidsproductiviteit blijft achter bij die ontwikkeling. Daardoor ontstaat de trend dat werknemers per uur een hoger salaris krijgen maar voor dat geld niet meer zorg leveren; door zorgeconomen wordt dit verschijnsel ook wel aangeduid als de ‘productiviteitskloof’.

De bovengenoemde ontwikkelingen staan niet los van de vergrijzing. Er is een interactie tussen deze factoren en de vergrijzende samenleving. Het toenemende aantal ouderen zal bijvoorbeeld meer gebruik gaan maken van nieuwe behandelmethoden, waardoor artsen sneller een nieuwe heup of knie zullen aanmeten. Toch wordt door experts breed onderschreven dat vergrijzing slechts zorgt voor een deel de van de kostenstijgingen. Met andere woorden, ouderen zijn niet de belangrijkste aanjagers van stijgende zorgkosten.
18 Bijdragen
Edward 2 4
Geboren worden, leven. doodgaan.
Meer smaken zijn er niet.
Behalve als men gaat denken over vormen als euthanasie, eugenetica.
Dan mag men opeens van staatswege bepalen wanneer een leven nog zinvol is en kosten met zich mee mag brengen.
Een heupoperatie bij een jong mens wordt dan zinvoller geacht?
Flory Jansen 3
Geldt dat niet voor alle lonen die stijgen? Als mijn loon wordt geïndexeerd, ga ik dan harder werken? Wordt mijn productiviteit hoger naar mate mijn loon stijgt? Op een gegeven moment houdt het toch op; kun je toch niet harder?
Apekool 5
Flory JansenMijn productiviteit (opbrengst bijdrage / verbruikte tijd) is ordes omhoog gegaan, zo'n 10-100x.
Toch ga ik op zijn best marginaal meer verdienen, ik ben ook niet harder gaan werken overigens.
De verbanden zijn op macro-niveau - helaas voor mij ;)
Markdraaier 7
ApekoolF.T.M. Kauffmann 7
Flory JansenDaarnaast is het in veel gevallen, door de bezuinigingen zo, dat met minder mensen dezelfde caseload gedraaid moet worden.
Markdraaier 7
Flory JansenIk snap het nu.Elke keer worden er weer nieuwe oorzaken gevonden waarom de kosten zo stijgen.Dogmatische aanhangers van het nieuwe zorgstelsel zien de balk niet in hun ogen.Ze blijven naar splinters zoeken.
Diny Pubben 9
Weigerde dat in te vullen omdat daar toekomstige beleidsbeslissingen op worden genomen.
Vanaf toen ook steeds meer 0-uren contracten, hoeveel hebben we die inmiddels? Hoe staat het met die uurlonen?
Hoe oud gaan die mensen worden? Gisteren was gehaktdag, Algemene Rekenkamer met als conclusie dat zelfs beleid niet meer geëvalueerd wordt.
Let op dat jaartal 2008 ook in de Keizer zaak cruciaal daarna stapt Loek Hermans binnen.
2008 nu belangrijk bij GGZ rechtszaak met als eis datavernietiging, onwettig verkregen, met terugwerkende kracht.
Werkt het EPD of gaat dat data roven?
Juist van de mensen die nog geen diagnose hebben, werknemers zonder diagnose, verplicht en anders boete?
Jeffrey weiger als je tot die categorie behoord en privacy je lief is!
Nu de Algemene Rekenkamer met systeemkritiek, grote lijnen en over wankele organisaties. Weet niet of ze iets schrijven over interne tegenspraak. Vertrouw Mijn Digitale Overheid al jaren niet meer en waarschuw hier de burgers voor al die misstanden.
Diny Pubben 9
Organisaties wankel, overal systeemproblemen.
Men heeft geen idee of de burger waar voor zijn belastinggeld krijgt.
De A.R. kan de zorg decentralisaties niet eens volgen.
Idem voor gelden naar Europa, provincies en 'instellingen op afstand'.
Het Rijk heeft kernzaken niet op orde. NL is slecht in de praktijk.
Computersystemen zijn zorgkindjes. We moeten erop kunnen vertrouwen dat systemen veilig zijn.
3 ministers die problemen ontkennen.
Allen van de VVD. Schippers, Hennis en Kamp.
'Den Haag' verzint beleid, formuleert doelstellingen, geeft er geld aan uit en begint. Maar aan het eind van de rit is volledig duister of het beleid heeft gewerkt, of de doelen zijn gehaald.
Er zijn geen evaluaties!
De systemen van de belastingdienst werken niet, ze lopen vast.
De verkeerde mensen uitgekocht voor een klein miljard.
Wat precies de 'strategie' is van het Rijk bij het aannemen, scholen en ontslaan van ambtenaren, daarover heeft de Rekenkamer niets kunnen vinden.
Het Rijk slaagt er verder nauwelijks in om systemen rondom bijvoorbeeld belastingen, uitkeringen, opsporing en handhaving tegelijk te onderhouden en te moderniseren. Dure externe ICT krachten worden ingeschakeld en de cultuur is gericht op het voorkomen van missers.
Verkeersdoden tellen we, maar Digidoden (Artur Gotlieb beleidsmedewerker) en mensen van laag tot hoogopgeleiden die vastlopen in chaos systemen tellen we niet!
Waarom niet?
Lastig voor de journalist die op basis van dit soort gegevens de macht moet controleren.
3 ministers die problemen ontkennen.
Van de VVD. Schippers, Hennis en Kamp.
Strekking van mijn verhaal, met de medische gegevens van de burger op straat 'de utopische digitale bureaucratische heilstaat' geloof ik niet dat de integere burgers van vandaag die hoge leeftijd in de toekomst nog gaan halen.
Diny Pubben 9
Markdraaier 7
Maar ik vind wel jammer dat de Olifant in de porcelijnkast niet genoemd wordt.
Wat ik mij uit eerdere onderzoeken kan herinneren dat de stijging van de zorgkosten voor het leeuwendeel te wijten is aan de z.g.n. Marktwerking in de zorg.Na invoeren van de nieuwe zorgwet 2006 zijn de kosten explosief gestegen.
Henk Eleveld 4
Verder geldt dat vergrijzing en verschuiving van de bevolkingspiramide wel voor een zorgkostenstijging blijft groeien, die door de aantallen versnelt
zie bv bladzijde 19 van deze publicatie tabel 1.4
https://www.sfk.nl/publicaties/data-en-feiten/data-en-feiten-2016
Arjan 7
Dat kan zo zijn, maar vergrijzing in Nederland zit pas in zijn beginperiode. De ontwikkeling van de kosten zijn onzeker, en de indicatie die wordt gegeven is slechts voor de periode 2018-2021.
Hoe groot de factor vergrijzing in de zorgkosten zal worden de komende decennia is moeilijk te voorspellen, maar dat het hoger zal zijn dan nu lijkt wel een aannemelijk scenario.
Anton Maes 2
We hebben gereguleerde marktwerking, dus concurrentie (zie in artikel voorbeeld van protontherapie en inzet robotchirurgie). Eenzijdig fixeren op kosten, zonder te kijken naar baten, is overigens onterecht. Verder draagt door juridisering overdiagnostiek bij aan extra kosten. We hebben een solidariteitssysteem met collectieve kosten, maar individuele baten. De zieke wil de beste zorg, de gezonde zo min mogelijk premie betalen. Daardoor betalen we niet een op een voor de zorg die we afnemen. Iedereen heeft het over het uitsluitend betalen voor "toegevoegde waarde". Maar de burger heeft een klacht en een vraag. Dat is heel wat anders. Veel zaken moeten ook niet via de Zvw worden betaald, maar door degenen die ze veroorzaken: te vet, te zout, te zoet, roken/sigaretten, te veel alcohol, deze kosten moet de leverancier betalen. Niet door de premiebetaler. Niet de vergrijzing sec is de oorzaak. We worden niet alleen ouder, maar leven ook langer met 1 of meer chronische ziekten. Ziekten die wel behandeling vereisen en zo kosten maken. Kijk maar naar de Toekomstverkenning RIVM, wat de prevalenties gaan worden. Tot slot, de productiviteitskloof in de zorg wordt de wet van Baumol genoemd: een ziekenverzorgster die een patiënt moet wassen, dat kost een bepaalde tijd, 10 jaar geleden en over 10 jaar nog steeds. De kosten zijn een reëel probleem, een probleem wat alleen opgelost kan worden met een andere mindset in de hoofden van overheid, verzekeraars, toezichthouders, aanbieders en burgers. Wij allemaal dus.
Marianne 19 3
Kankermedicijnen / chemo kosten gemiddeld €175000,00 PER PERSOON PER JAAR. En dan te bedenken dat 1 op de 3 ( dat zijn jong en oude mensen bij elkaar) mensen kanker krijgt.......Tel op de winst van de Farmaceutici !!! Daarnaast wordt er zo weinig gedaan aan preventie zoals duurzame biologische landbouw, vitamine voorlichting (hoe goedkoop kun je het hebben)
Prioriteit is :
De macht weghalen bij de Farmaceutici
Duurzame biologische landbouw ( pesticiden zijn nl 1 vd oorzaken v kanker )
Vitamine voorlichting en erkenning ter preventie en mede als inzet behandeling naast reguliere medicijnen.
Snijden in de enorme overheadkosten van ziekenhuizen/zorginstellingen
Salarissen van bestuurders fors verlagen
Bureaucratie wegnemen
Markdraaier 7
Marianne 19Robelia 8
Marianne 19https://www.nvtz.nl/academie/54-leergang-de-nieuwe-toezichthouder-in-zorg-welzijn
Schijnt een must te zijn.
C. Kroon 1
[Verwijderd]
Een bedrijf waar de uitgaven vnl bestaan uit loonkosten heeft dat voordeel niet. De loonkosten dalen nl niet net als dat oude produkt. Gevolg is dat die bedrijven die veel loonkosten hebben onevenredig veel duurder worden dan bedrijven die dat veel minder hebben. Als daar dan ook nog verbetering van het produkt bijkomt kunt u zien dat de prijs van een dergelijk bedrijf omhoog schiet. Dit is precies wat het geval is in de gezondheidszorg. Daarom poogt men ook hetzelfde werk te doen met steeds minder mensen (loonkosten). Dat loopt dus spaak.
Je kunt dit productiviteitskloof noemen, maar dat dekt de lading niet. Het zijn nl niet de mensen die de productiviteit van een bedrijf omhoog jagen, het is de automatisering en de massaproductie (en niet te vergeten het outsourcen) dat de productiviteit per eenheid produkt in geld uitgedrukt verhoogt.