Sugardaddies

1 Connectie

Organisaties

Friesland bank
0 Bijdragen

Wat is de overeenkomst tussen duivenmelkers, Friesland Bank en piepschuim uit suiker? Juist. Goethe. Op onnavolgbare wijze brengt columnist Jan Dwarshuis het bij elkaar.

Voor de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie is de maand april tenminste goed  begonnen. Dat was zeker geen grap. Voor de Friesland Bank begon april wat minder. Daar waar de Rabobank Scheringa met zijn DSB liet barsten, omarmt zij de Friezen met een dikke kleffe zoen. De Friesland Bank willen de botte boeren maar al te graag in de Utrechtse boeken hebben, dat begrijpen wij ook nog wel.

 
Interessanter is de vraag waar het mis gegaan is met de ogenschijnlijke oerdegelijke bank. Zou Van Lanschot zo zwaar op de maag hebben gelegen? Een prooi voor Jeroen Smit. Feit is dat de kersverse Klaas Knot  een knap staaltje werk geleverd heeft. De DSB stond voor donderend geraas, de Friesland Bank is - zoals het hoort - in alle stilte opgelost. Het zal voor de Friezen wel even wennen zijn aan de strontlucht
 
Leven in extremen?
Als belegger kampt u wellicht ook met wat ambivalente gevoelens. U leeft vandaag de dag in extremen. De gemiddelde belegger is dol op risk gezien de lage notering van de alom bekende angst meter VIX. De gevreesde bubbel in staatsobligaties staat ondertussen op knappen.
 
Menig huizenmarkt bevindt zich in een glijvlucht waar de oude spaceshuttle jaloers op zou zijn geworden. De markt komt als een baksteen naar beneden. Het wonderkind China hapert, de comeback van de VS zal geen lang leven beschoren zijn en gaat haperen zodra Obama herkozen is. En in het oude Europa hapert het al een hele tijd, dat blijft nog wel even zo. Het is het grootste openlucht museum ter wereld.
 
Het toverwoord vandaag de dag is innovatie. Maar dat is in de polder makkelijker gezegd dan gedaan. Hoge bomen vangen veel wind. Het succes wordt u vaak niet gegund. U wordt al snel als gedeformeerd gebrandmerkt. Een misser wordt u niet vergeven, ook al was het niet uw schuld. Als ondernemer betaalt u zich ook nog eens scheel aan belasting. Zelfs een begenadigd maar bescheiden tv producent en presentator als Jort Kelder tikte in 2011 de lieve som van € 271.316,00 aan belasting  af aan het sprookjesparadijs van Jan Kees de Jager. Stoer hoor. Kelder heeft volkomen gelijk. Jan Kees zou hem een bedankbriefje met een blauwe bos bloemen moeten sturen en hem op zijn voorhoofd moeten kussen.
 
Veel verkloot
Toeval of niet, eind vorige maand hield drs. Maxime Verhagen een toespraak in de Ridderzaal over, jawel; innovatie. Verhagen is er trots op dat lokale gifmengers piepschuim uit suiker weten te brouwen. Verder pleit hij er voor dat het budget voor innovatie niet wordt afgeknepen in het Catshuis. Innovatie kan er volgens Verhagen toe bijdragen om een aantal grote maatschappelijke kwesties het hoofd te bieden.
 
Wat mij betreft mag innovatie nog wel wat hoger op de politieke agenda worden gezet. Nederland heeft veel kernpunten die het land - nog steeds - aantrekkelijk maken. We zeggen er wel direct bij dat er de afgelopen 40 jaar veel verkloot is zo links en rechts. Het aanzien en de leefomgeving in Nederland heeft bijvoorbeeld een flinke opdoffer gekregen.
 
Tot slot stapt Verhagen wat gemakkelijk heen over de financierbaarheid. Onze financiële sector maakt zware tijden door, dat is geen nieuws. Maar de expertise is niet verdwenen, maar zit gewoon bij moeders op de bank. Ook al is het vak als bankier vandaag de dag geen pretje, er zit - ontegenzeggelijk - veel kennis bij deze tak van de samenleving. Daar moet gebruik gemaakt van worden. Vage Europese subsidiepotjes zijn niet genoeg. Het draait ook om know-how en de begeleiding.
 
Volgens Verhagen zei Goethe het allemaal heel mooi: “Es ist nicht genug, zu wissen, man muß auch anwenden; es ist nicht genug, zu wollen, man muß auch tun.” Oftewel: “Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do”. In Rotterdam zeggen ze gewoon: “Niet lullen, maar poetsen”.
 
Ik raad Verhagen aan in het Catshuis op dit punt zijn poot stijf te houden. Sterker nog, het mag nog wel wat ambitieuzer wat mij betreft. Piepschuim uit suiker is niet genoeg.