
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Wie profiteert? En hoe lossen we dit op? Lees meer
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Honderdduizenden trekken naar de steden en de verantwoordelijke gemeenten lukt het niet om genoeg te bouwen om dit op te vangen. Dat die binnenlandse migratie eraan zat te komen was al heel lang bekend. Waarom zijn stadbesturen niet veel beter voorbereid op deze trend? Heeft de regering steken laten vallen? Wie profiteren van de trend? Wat zijn de oplossingen?
Tientallen grote bouwlocaties door klimaatverandering ongeschikt voor woningbouw
De Rotterdamse Pompenburgflat moet wijken voor wolkenkrabbers
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Corporaties bezitten 101 miljard euro en huurders worden steeds armer
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Kabinet smijt geld over de balk om woningbouw te stimuleren
VVD dwingt met hervorming huurtoeslag kleinere sociale woningen af
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
De stoere taal van Hugo de Jonge lost de woningcrisis niet op
Minister Stef Blok en PvdA-senator Adri Duivesteijn schudden elkaar de hand na afloop van het Eerste Kamer-debat over de inkomensafhankelijke huurverhogingen op 12 maart 2013. Hiermee is de verhuurderheffing een feit. © Martijn Beekman / ANP
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
De verhuurderheffing verdwijnt. Tijd om de balans op te maken: wat heeft het negen jaar afromen van corporatie-inkomsten opgeleverd? En hoe heeft die vermaledijde heffing er kunnen komen? ‘Het CPB heeft een dubieuze rol gespeeld.’
De verhuurderheffing, misschien wel een van de meest omstreden maatregelen van de kabinetten Rutte ll en lll, sterft op 1 januari 2023 een stille dood. Deze belastingheffing voor verhuurders van sociale huurwoningen werd in de eerste plaats ingesteld om het begrotingsgat te helpen dichten dat was geslagen door de recessie die volgde op de val van Lehman Brothers. Volgens de corporaties kostte de heffing hen ongeveer anderhalve maand aan huurinkomsten per jaar. Die jaarlijks terugkerende aderlating had grote invloed op de investeringen in en de betaalbaarheid van sociale woningen. De omstreden heffing wordt nu weliswaar afgeschaft, maar de gevolgen zullen nog lang voelbaar blijven.
Voorstanders hadden rechtvaardigingen te over voor de heffing. Ten eerste zat het land in een recessie: iedereen die dat kon moest extra bijdragen. Ten tweede waren de corporaties veel te rijk. Het geld klotst tegen de plinten op, was een veelgehoord verwijt.Ten derde zouden al die ‘te goedkope’ huurwoningen de woningmarkt verstoren. Ten vierde verhuurden de corporaties op grote schaal aan scheefwoners: huishoudens te veel verdienen voor een sociale huurwoning. En tot slot: het kabinet vond de sector te ondoelmatig.
Over al deze punten is door de jaren heen veel discussie geweest. Maar met name volgens Stef Blok, minister van Wonen en Rijksdienst van 2012 tot 2017, was een stevige verhuurderheffing hét medicijn tegen al deze kwalen.
Overigens liep Nederland volgens het Kabinet ook veel te veel uit de pas met de aanbevelingen van de Europese Unie, die als stelregel heeft dat een sociale huursector alleen is bedoeld voor de kwetsbaarste leden van de samenleving. De rest van de woningmarkt moet marktconform door private partijen worden bediend. Als (zoals in Nederland) een derde van de totale woningmarkt sociaal is, dan kun je niet spreken van ‘alleen voor de meest kwetsbare groepen’. Nederland krijgt dan ook sinds jaar en dag advies uit Brussel om de sector af te bouwen. Dat klonk vooral de VVD als muziek in de oren.
Corporaties op hun achterste benen
De eerste plannen voor een verhuurderheffing werden bedacht onder Rutte l (oktober 2010 tot november 2012, plus vier maanden demissionair). Piet Hein Donner, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, kondigde een heffing op de WOZ-waarde van sociale woningen aan van 600 miljoen euro per jaar. Die zou geleidelijk moeten oplopen tot 750 miljoen euro. Met dit geld zouden de gevolgen van de financiële crisis kunnen worden opgevangen; met name het redden van de banken had een enorm bedrag gekost.
De corporaties stonden direct op hun achterste benen. Ze hadden het financieel al zwaar genoeg, vonden ze, doordat de waarde van hun bezit tijdens de recessie was gekelderd. Donner was niet onder de indruk van de verontwaardigde reacties en betoogde dat de heffing een noodzakelijke bijdrage was van de corporatiesector aan de moeilijke financiële situatie waarin de Nederlandse overheid verkeerde.
Rutte I sneuvelde nog voordat de heffing kon worden ingevoerd, maar de verhuurderheffing van Rutte ll was van een totaal andere orde. Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst (VVD), stelde aanvankelijk een heffing voor die geleidelijk zou oplopen tot 2 miljard euro per jaar in 2017. Hier was veel onvrede in de Tweede Kamer en op 13 februari 2013 werd in overleg met D66, ChristenUnie en de SGP besloten om dat te verlagen tot 1,7 miljard euro.
Loze belofte
Maar daarmee had Blok de heffing nog niet volledig uit het vuur gesleept. Een aantal PvdA-senatoren onder aanvoering van Adri Duivesteijn, een PvdA-icoon op het gebied van volkshuisvesting, dreigde de heffing te torpederen in de Eerste Kamer. Na spoedoverleg tussen Blok en Duivesteijn bereikten de twee een compromis. In ruil voor steun van de Eerste Kamer, nam Blok Duivesteijns troetelkind, de coöperatieve woonvorm, op in de Woningwet. Ook beloofde hij de heffing te verlagen als na een paar jaar mocht blijken dat er te veel nadelige effecten optraden.
Na het compromis met Duivesteijn was de verhuurderheffing een feit. Woningcorporaties moesten met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2013 jaarlijks de verschuldigde heffing overmaken aan de schatkist. Het totale bedrag was in dat eerste jaar nog bescheiden: 50 miljoen euro. In 2014 ging het al om 1,2 miljard euro. Dit bedrag zou jaarlijks geleidelijk oplopen tot 1,7 miljard euro in 2017.
Voor minister Blok was het verkopen van grotere sociale woningen aan beleggers een doel op zich
De belasting op sociale woningen gold als een welkome aanvulling op de Rijksfinanciën. Maar wat wilde Blok beleidsmatig gezien precies bereiken met de verhuurderheffing? Daar begint het verhaal wat diffuus te worden. Er waren hoofddoelen, nevendoelen en een middel dat geleidelijk een soort doel op zich werd: de verkoop van huurwoningen.
Werd dat aanvankelijk nog als een manier gezien om extra geld voor de heffing op te hoesten, geleidelijk werd het echter steeds duidelijker dat het verkopen van grotere sociale woningen aan beleggers een doel op zich was. De minister wilde zo een grotere vrije sector tot stand laten komen.
In 2016 schreven de Groningse hoogleraren Maarten Allers en Harry Garretsen, verbonden aan het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo), een evaluatie van de verhuurderheffing. Ze lieten er geen spaan van heel.
De twee stelden vast dat de heffing een prikkel veroorzaakte om woningen te verkopen, te verhuren in de vrije sector, of om minder woningen te bouwen. Dat vonden ze ongunstig voor een organisatie die het verhuren van sociale woningen als kerntaak heeft. Deze prikkel bleek volgens hun onderzoek sterker naarmate een corporatie meer verhuurderheffing betaalde.
De verhuurderheffing leek ook te leiden tot bezuinigen op onderhoud met zeer ongunstige effecten op lange termijn, aldus de onderzoekers..
Het resultaat van de heffing was volgens Allers en Garretsen dat een behoefte aan meer financiële ruimte voor de overheid werd afgewenteld op een vrij willekeurige groep – de iets beter verdienende sociale huurders en de scheefhuurders. Die groep als geheel had een relatief laag inkomen. De heffing schond daarmee het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Een onroerende zaakbelasting op alle woningen in Nederland zou volgens het rapport eerlijker zijn geweest.
Allers en Garretsen vroegen zich ook af waarom de corporatiesector moest meebetalen aan de huurtoeslag, terwijl mensen met een eigen woning niet meebetalen aan de aftrek voor de belasting van de hypotheekrente.
Ten slotte voldeed de heffing niet aan het fiscale uitgangspunt dat gelijke gevallen gelijk belast moeten worden.
Het rapport sprak van een omslachtig en bot instrument om scheefwonen tegen te gaan.
Inverdieneffecten
Hoewel minister Blok altijd heeft gezegd dat het hoofddoel extra opbrengsten voor de staatskas was, werd daaraan door tegenstanders wel getwijfeld. Als het puur om extra inkomsten te doen was geweest, dan had de regering de woningbouwsector ook kunnen stimuleren om meer te investeren in nieuwbouw en onderhoud. Voor 2025 stond de heffing op 2 miljard euro in de meerjarenramingen van het kabinet. Een extra investering van bijvoorbeeld 10 miljard euro per jaar zou alleen aan btw (21 procent) al 2,1 miljard euro aan belastinginkomsten opleveren. De vennootschapsbelasting en de loonbelasting van de vakmensen komen daar nog bij. De huidige woningnood zou dan minder nijpend zijn geweest en de uitstroom van vakmensen uit de bouwsector was lang niet zo extreem geweest.
Zowel het Centraal Planbureau als het ministerie van Financiën geven in reactie op vragen van Follow the Money aan nooit de inverdieneffecten van de afschaffing te hebben berekend.
Nevendoelen
De nevendoelen van de heffing waren misschien wel belangrijker dan het hoofddoel. Indirect was de heffing ook een manier om scheefhuurders onder druk te zetten. Tegelijk met de verhuurderheffing, werd namelijk een zogeheten inkomensafhankelijke huurverhoging ingevoerd. Deze maakte het mogelijk om voor huurders die eigenlijk te veel verdienden voor een sociale woning, de huur te verhogen. Het idee was om ze zo uiteindelijk uit hun sociale woning te krijgen, of ze anders in elk geval een marktconforme huur te laten betalen voor die woning. Volgens Blok vormde de inkomensafhankelijke huurverhoging een belangrijke bron van inkomsten voor de woningcorporaties om de opgelegde heffing te betalen.
Een tweede nevendoel was dat de corporaties, via de heffing, zouden bijdragen aan de huurtoeslag. Een derde nevendoelstelling was: de corporaties dwingen tot reorganisaties. Door jaren van voorspoed waren ze veel te ondoelmatig geworden. Blok ging ervan uit dat de bedrijfskosten jaarlijks met 10 procent konden dalen.
Bijgestelde verwachtingen
De minister beweerde aanvankelijk dat zijn verhuurderheffing geen enkele invloed hoefde te hebben op de woningproductie. Ortec, een onderzoeksbureau dat zich bezighoudt met de woningmarkt, toonde echter in mei 2013 aan dat de effecten enorm waren. De samenstellers vergeleken de vijfjaarsverwachting van de corporatiesector van 2011, het jaar voor de aankondiging van de heffing, met die van 2012, toen de heffing al in de verwachtingen was ingecalculeerd. Wat bleek? De verwachte investeringsvolumes waren over de hele breedte met ongeveer een kwart naar beneden bijgesteld.
Voor 2017 rekenden de corporaties op een investerinsvolume van nog maar 3,8 miljard euro. Ter vergelijking: in 2011, midden in de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog, investeerde de sector nog 8,4 miljard euro. In 2009 bijna 11 miljard. De aankondiging van de verhuurderheffing had in de corporatiesector een waar bloedbad aangericht.
Geheel in lijn met de gedaalde investeringsverwachtingen daalde de productie van sociale woning dramatisch. In 2013 werden er nog bijna 30 duizend sociale woningen opgeleverd. Het jaar daarop, In 2014, waren het er nog maar ruim 17 duizend. Het dieptepunt werd bereikt in 2018, toen er maar 12.750 woningen werden afgebouwd. In 2021 stond de teller weer op 17.200.
Remmende factor
Het gaat te ver om die lage productiecijfers helemaal toe te schrijven aan de verhuurderheffing. Het gebrek aan bouwgrond, de hoge prijs van bouwmaterialen en het gebrek aan vakmensen zijn ook een steeds grotere rol gaan spelen, maar de heffing was absoluut een enorm remmende factor. Door de extra belasting hadden corporaties simpelweg minder te besteden.
De sterk dalende woningbouw maakte Blok duidelijk dat reorganisaties en inkomensafhankelijke huurverhogingen de corporaties niet genoeg opleverden om de heffing te betalen. Tegelijk wist hij ook dat er tot 2030 100.000 nieuwe sociale woningen moesten komen. En dus begon hij aan te dringen op de verkoop van meer woningen aan particulieren of beleggers.
In Trouw hamerde hij er op 11 oktober 2016 op dat de corporaties er verstandig aan zouden doen om grote, stedelijke woningen te verkopen. Dat zou genoeg geld opleveren om de bouwproductie op te voeren en daarnaast ook probleemloos de verhuurderheffing op te brengen. ‘Corporaties stoppen hun geld in een oude sok, terwijl ze dat kunnen uitgeven aan hun kerntaak.’
Wat hij er niet bij zei, was dat de corporaties helemaal geen grond hadden om op grote schaal bij te bouwen. Of dat bouwprojecten binnen de stad zo een jaar of acht vergen. In een situatie met lange wachtlijsten, was het verkopen van sociale woningen een luxe die de corporaties zich niet konden veroorloven.
Stedelijke woningen van maximaal 10 jaar oud
Wie erg blij was met Bloks aansporing om mooie, grote corporatiewoningen te verkopen, was de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN). In juni 2016 zei Frank van Blokland, de toenmalige directeur van IVBN tegen Follow The Money: ‘Ik schat dat er tussen de 500.000 en 600.000 te liberaliseren woningen zijn in de sector. We zouden graag zien dat uit die enorme voorraad er per jaar tussen de 30.000 en 40.000 woningen aan beleggers werden verkocht.’
Bloks woningbeleid sloot naadloos aan op de belangen van institutionele beleggers
Dat roept de vraag op in hoeverre er door IVBN is gelobbyd voor het invoeren van de verhuurdersheffing. De huidige directeur Judith Norbart kan daar geen duidelijkheid over geven: ‘Ons institutionele geheugen gaat helaas niet ver genoeg terug om dat te achterhalen.’
Feit is dat Stef Bloks woningbeleid naadloos aansloot op de belangen van de institutionele beleggers. Van Blokland vertelde Follow the Money eens dat zijn leden vooral geïnteresseerd zijn in stedelijke corporatiewoningen met een goede prijs van maximaal 10 jaar oud: precies het soort woningen waarvan minister Blok corporaties er in eerder genoemd Trouw-artikel opriep er 75.000 te verkopen.
Blok had natuurlijk ook belang bij de verkoop van die woningen. Hij hoopte op die manier een grotere vrije sector te vormen, die weer noodzakelijk was voor de doorstroming van scheefhuurders vanuit de corporatiesector. En zo werd het naar de markt brengen van corporatiewoningen een doel op zich.
CPB-model voorzag juist meer nieuwbouw
Dat de verhuurderheffing heeft bijgedragen aan een veel lagere productie van sociale woningen is achteraf gezien volstrekt vanzelfsprekend. Toch lijkt erop dat Blok daarop niet had gerekend. Het is ook de vraag of het PvdA-smaldeel van de coalitie wel akkoord zou zijn gegaan met het plan als duidelijk was geweest dat de sociale woningbouw zou halveren.
Maarten Allers, hoogleraar aan de Universiteit van Groningen, en Johan Conijn, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, hebben zich gezamenlijk verdiept in in de totstandkoming van de verhuurderheffing en kwamen uit bij het Centraal Planbureau (CPB). Conijn zegt tegen Follow the Money: ‘Het CPB heeft een dubieuze rol gespeeld bij het doorrekenen van de de plannen voor de verhuurderheffing. Mede doordat het CPB in 2012 aangaf dat de invoering van de verhuurderheffing tot meer nieuwbouw zou leiden, werd de invoering vergemakkelijkt.’
Maar het woningmarktmodel van het planbureau was volgens de onderzoekers helemaal niet geschikt om effecten in de sociale woningmarkt mee te berekenen. Volgens doorrekening van het CPB zou een verhuurderheffing leiden tot hogere huren en meer investeringen door corporaties in nieuwbouwwoningen. In een artikel in economenblad schrijven Allers en Conijn: ‘Deze voorspelling volgde echter niet uit het model, maar was daarin als vooronderstelling ingevoerd. Achteraf bleek deze vooronderstelling niet te kloppen, onder meer omdat het CPB er geen rekening mee hield dat voor woningcorporaties betaalbaarheid voor de doelgroep een belangrijke doelstelling is.’
Met deze verkeerde vooronderstelling, viel de bodem onder de analyse van het CPB vandaan.
Corporaties veel efficiënter
Heeft de verhuurderheffing dan helemaal niets goeds opgeleverd?
Een van de doelstellingen was dat woningcorporaties efficiënter zouden gaan werken. Dat is gelukt. In 2012 hadden de corporaties 27.824 voltijdsequivalenten op de loonlijst staan. In 2018 waren dat er nog maar 21.500, een daling van bijna 23 procent, terwijl het aantal huishoudens dat werd bediend nagenoeg gelijk was gebleven. In 2020 was het aantal fte’s weliswaar weer opgelopen tot 22.719, maar de sector is nu hoe dan ook veel efficiënter dan voor de heffing.
De gevolgen van de verhuurderheffing voor nieuwbouw, renovatie, onderhoud en verduurzaming van sociale woningen zijn ingrijpend geweest. Het zal nog heel lang duren voor alle nadelige effecten teniet zijn gedaan. De soberheid die bij een maatschappelijke organisatie past is dus wel verwezenlijkt.
Een belangrijke vraag die buitenstaanders vaak vergeten, is het psychologische effect; in hoeverre heeft de verhuurderheffing het vertrouwen van de corporatiesector in de centrale overheid aangetast? Zonder dat vertrouwen zullen de corporaties altijd een beetje met de handrem aangetrokken hun werk doen en dat komt het investeringsvolume niet ten goede.
73 Bijdragen
Roland Horvath 7
Het kan voor velen overdreven klinken maar soms wordt gezegd dat de overheid zich gedraagt als een rover. Ze - Rutte+ - pakken wat ze kunnen krijgen.
Dat wordt in dit artikel op heel duidelijke en ordentelijke wijze geïllustreerd. De banken moesten gered worden door woning zoekenden en woning corporaties. De VVD, CU en SGP hebben daarin hun ware aarde getoond. De VVD is geen Volkspartij die ijvert voor Vrijheid en Democratie. En er zijn in NL geen christelijke partijen.
Dat de EU geen woningcorporaties kan verdragen weten ze sinds lang, de EU -economie- is liberaal volgens hun eigen publicaties. Dat ze daarbij het recht op vereniging en - op woningcorporaties miskennen is niet verwonderlijk.
Bij de invoering van de verhuurders heffing, zo'n 12,50% van de bruto huuropbrengst, is de vloer aangeveegd met de wettelijkheid, de belasting heffing. Er is de mogelijkheid, dat één van de lobby's was, de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland, IVBN.
De politiek is de strijd van de rijken tegen de armen. En omgekeerd. Rutte+ werkt uitsluitend voor de rijken.
Nog iets. De onstabiele private bankensector moet dringend anders georganiseerd worden. Ook daarvoor is Rutte+ doof en blind.
Erwin Willemse 1
Roland HorvathWillem Timmer 4
Roland HorvathEveline Bernard 6
Roland HorvathRoland Horvath 7
Eveline BernardEveline Bernard 6
Roland HorvathJohn Janssen 4
Roland HorvathGelukkig kan een Lehmann scenario nimmer gebeuren (had ik maar 1% zekerheid).
ruud Groenewoud 1
Roland HorvathWat ik ook niet echt snap is dat je door sociale huurwoningen te verkopen aan beleggers, er meer van terug zou krijgen. Maar misschien zie ik iets over het hoofd 8-)
Vincent Huijbers 9
ruud GroenewoudEd Meekel 1
ruud GroenewoudBlok zei iets van “ maakte je geen zorgen “, dealde met Duivenstein (ook erin getrapt, sufferd ) en de rest geloofde hem op zijn blauwe ogen.
Blok vertrouwen is het domste wat je maar kan doen ( zie zijn beleggers-liefde )
Overigens blijkt uit dit hele verhaal ook de incompetentie van de PvdA als totale partij.
Ze liepen in Rutte2 als kleuters achter de VVD aan .
Michiel de Brabander
Roland HorvathA.M.A. Ehren 2
Roland HorvathGerard van Dijk 6
De toeslagen zijn echt een asociaal systeem. Daar ik goed gespaard en belegd heb verloor ik mijn huur en zorgtoeslag. Terwijl je de inkomsten uit je toeslagen mist moet je voor de onkosten aanspraak maken op jespaargeld. Dus met het verlies van €400,- verloor ik maandelijks ook €400,- aan spaargeld. Sparen in Nederland is dus een zeer dure aangelegenheid. € 800,- per maand zonder vermogensbelasting mee te rekenen. En dat terwijl je door de huurverhogingen de woningcorporaties de verhuurdersheffingen kunnen betalen en daarmee de overheid de toeslagen weer kan betalen. Met het wegvallen van de toeslagen word je dus feitelijk 3x gepakt. Economisch vooruitkomen kan in mijn beleving uitsluitend door goed te beleggen. Ik doe nu alleen nog dingen die ik leuk vind. Met werken zal ik nooit enige welvaart kunnen krijgen. Nederland heeft ervoor gezorgd dat werken echt voor domme mensen is. Met een vermogen ter hoogte van een gemiddeld minimumloon jaarsalaris kan je veel makkelijker beleggend je brood verdienen dan je dat ooit met werken kan. Kijkend naar de overheidsdefinitie wat “werkeloosheid” betekent maakt het gelijk duidelijk dat het loon helemaal niet ten doel heeft om in je eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.
Hannie Groen 5
Gerard van DijkGerard van Dijk 6
Hannie GroenMeer weten:
https://m.youtube.com/watch?v=vDJDDrJyQWY
Dit gaat niet over bitcoin.
Willem Timmer 4
de wantoestanden bij corporaties had ook anders aangepakt kunnen worden en het gegeven dat de omvallende banken de reden zijn om de sociale woningmarkt in een knevelende wurggreep te nemen zijn stuitend. Nooit meer VVD stemmen.
Werkelijk bizar het deel van de bevolking die sociaal moeten huren opdraaien voor een amerikaans bank probleem. HOE kan t zijn dat we in dit soort chaos belanden en t ook nog normaal gaan vinden.
De vermeende efficientieslag bij corporaties mag je mijns inziens niet uitdrukken als verminderen van FTE's - dat was toch wel gebeurd want de trend in hele maatschappij.
uitstekend stuk van Peter Hendriks, dank.
maar vervolgens: vertel me - wat moet ik doen..... ?
Er werd al jaren geroepen dat de nieuwbouw stokte en dat die miljarden gewoon roof zijn op een landelijk goed systeem. Helaas moet de EU zich er ook mee bemoeien maar hun mening is geen rationale, is uitsluitend een ziekmakend politiek standpunt alsof de markt alles goed regelt. Dat hebben we bij de gezondheidszorg toch ook fout zien gaan.
nogmaals: wat moet ik doen.....?
nog zo'n voorbeeld van rare belasting: sigaretten zijn waanzinnig duur in aanschaf, maar gaan mensen wijzer worden en stoppen met hun verslaving? zelden. drugsgebruik is niet economisch direct gekoppeld aan prijs van de vermaledije substantie. het lokt eerder massale criminaliteit uit.
Gerard van Dijk 6
Willem TimmerJohn Janssen 4
Gerard van DijkRoland Horvath 7
Gerard van DijkVincent Huijbers 9
Gerard van Dijkhttps://www.visualcapitalist.com/100-trillion-global-economy/
Maar ook het Allianz Global Wealt Report is interessant:
https://www.allianz.nl/algemeen/nieuws/global-wealth-report-2022.html
Met link naar PDF:
https://www.allianz.com/en/economic_research/publications/specials_fmo/global-wealth-report.html
De laatste laat een grafiek op pagina 9 met het verschil tussen 2011 en 2021. Het lijkt erop dat de opkomende markten vooral aan het Europese deel van de taart knagen. De EU is erg laat wakker geworden uit hun roze geopolitieke droom.
Hannie Groen 5
Willem TimmerHarry van der Velde 2
Hannie GroenJohan Meijdam 1
Harry van der VeldeZou het beter werken als sigaretten juist voordeliger en makkelijker te krijgen zouden zijn?
Ed Meekel 1
Willem TimmerRoland Horvath 7
Willem TimmerHoe kon de VVD annex Rutte en Stef Bos van de woningcorporaties eisen dat ze 2 miljard van hun voorziene investering van 8 miljard voor de bouw van woningen opeisen. Dat was 25% van dat vermogen. Dan nog om aan de private bankensector te geven. Die verdienden niet beter dan failliet te gaan, daar vroegen ze om. Een eigen vermogen van 2,22% van het balanstotaal van een bank, betekent dat die bank geen bank is voor sparen, betalen, krediet verlenen en beleggen, maar een hefboomfonds. Dat het verschil tussen de opbrengst van een belegging en de kosten, die betaald moeten worden aan de beleggers alias - aan het vreemd vermogen, voor zich kan houden. Het vreemd vermogen is dan bijvoorbeeld 95% en het eigen vermogen 5%.
De staatsstructuur van NL e.a. was en is nog steeds zo wanordelijk dat de banken nog altijd alle verrichtingen beheren. In plaats van de verschillende bewerkingen te splitsen en toe te vertrouwen aan meerdere banken.
De enige verklaring voor het catastrofale wanbeleid van Rutte+ met Stef Bos en Piet Hein Donner is een haat van de genoemden en aanverwanten tegen woningcorporaties en hun bewoners. Ze hebben hoogstwaarschijnlijk geen last van het feit dat ze met hun wanbeleid en hun gebrek aan elementaire empathie de hele NL woningbouw om zeep hebben geholpen.
Twee miljard eisen van corporaties, die net rond komen om een put van vele tientallen miljarden mee te vullen. Er is met het destructieve gedrag van de NL bestuurders meer aan de hand dan men wil toe geven.
erik de lange 3
Eveline Bernard 6
erik de langePeter Hendriks 7
Eveline BernardPieter Jongejan 7
Peter HendriksEen actueel voorbeeld is het plaatsen van 5G antennes op het dak van ons flatgebouw door KPN/Vodaphone en Ericson. De twee verschillende aannemers voor beide telecombedrijven hebben hiervoor extra ruimte nodig op het dak. Om ruimte te creëren voor de stalen T-balken waar de nieuwe grote 5G antennes op bevestigd worden hebben de twee aannemingsbedrijven 9 van de 12 bliksemafleiders buiten werking gesteld door de kabels door te snijden, de stalen buizen door te knippen en elders onverbonden op het dak neer te zetten. Bij de 3 resterende wel verbonden bliksemafleiders hebben ze de kabel uit de geleiders getrokken en onder in plaats van boven de afdektegels gelegd, wat verboden is.
Het gevolg is dat niet alleen ons flatgebouw onvoldoende beveiligd is tegen bliksem, maar ook hun dure 5G installaties. En niemand die ter plekke controlleert of het uitbestede werk wel naar behoren is uitgevoerd. De enige controle vindt plaats op afstand of de 5G installaties naar behoren werken. En dat doen ze zo lang er geen bliksen inslaat. De aangerichte schade op ons dak blijft volledig buiten beeld.
Als voorzitter van de VvE zal ik de telecombedrijven aanschrijven om de enorme schade op hun kosten te laten herstellen inclusief de schade aan de bitumen dakbedekking. Met foto.s uiteraard want controle op de uitvoering heeft niet plaatsgevonden.
Heeft hier door outsourcen nu een productiviteitsstijging of een productiviteitsdaling plaatsgevonden?
John Janssen 4
Pieter JongejanHet zijn serieuze bedrijven, dus je mag werkzaamheden verwachten volgens bepaalde normering.
Eveline Bernard 6
Peter HendriksA.M.A. Ehren 2
Peter HendriksRobert Schipperhein 3
A.M.A. EhrenJan Veldhuis
erik de langeZe hebben niet echt hun best gedaan met nieuwe huurwoningen, als je kijkt naar de voorraad totaal en overige verhuurders
https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/82900NED/table?dl=759A2
Maar ze zijn ook wel gebonden aan regels
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woning-verhuren/woningwet-regels-voor-woningcorporaties
Harry van der Velde 2
erik de langeEveline Bernard 6
"..dat woningcorporaties efficiënter zouden gaan werken. Dat is gelukt. In 2012 hadden de corporaties 27.824 voltijdsequivalenten op de loonlijst staan. In 2018 waren dat er nog maar 21.500, een daling van bijna 23 procent"
Nou, de loonlijst is een heel slechte maat voor efficiëntie!
Even vanuit 50 jaar ervaring als huurder:
De eigen onderhoudsdiensten zijn afgebroken. Daarbij is de vakkennis en de kennis van het eigen woningbezit vernietigd. De betrokkenheid met en zorg voor de huurders is verkwanseld.
Voor het onderhoud schakelen ze nu 'kitspuitridders' in, de goedkoopste die ze kunnen krijgen, willekeurige gasten, uitzendkrachten, die de kantjes er vanaf lopen, zonder toezicht, zonder voorkennis, zonder controle achteraf. Ze maken meer kapot dan ze herstellen.
Is dat goedkoper? Efficiënter?
Nee natuurlijk niet!
Het is totale kaalslag!
Afbraak van arbeidsvoorwaarden,
afbraak van woonkwaliteit,
afbraak van de relatie tussen huurder en verhuurder,
afbraak van de woningen zelf door de vernielingen die de beunhazen aanrichten,
afbraak van inhoudelijke kennis van het woningbezit bij de corporaties,
afbraak van woongenot,
afbraak van toekomst voor technische vaklieden.
Kortom het omgekeerde van efficiëntie op alle denkbare terreinen!
Harry van der Velde 2
Eveline BernardRobbert Weel
Willem Timmer 4
Robbert Weeldus;
lekker blijven zitten. wat je wel zou kunnen overwegen: kan je met oudere kinderen (met inkomen) een dusdanig geschikt pand kopen dat ieder zijn eigen stek heeft met wel privacy en je dat toch kan betalen, je splitst als het ware een pand in 3 appartementen met elk een eigenaar en eigen aansluitingen etc.
John Janssen 4
Een Directie van een corporatie (die allen ondertussen wel corporate te noemen waren) ziet zijn inkomsten met een tiental procenten verdampen. Diezelfde Directie gaat snoeien, en niet in zijn eigen inkomsten, waar mogelijk. Dan is personeelbestand meestal wel de eerste 'verdiensten'. Vaste onderhoudsmensen eruit en uitbesteden. Tenders uitschrijven en de goedkoopste inhuren. Broddelwerk krijgen, geen goede in house inspecteurs, dus penny wise bezig op lange termijn. Projectontwikkelaars konden er ook uit, want ook daar ging de rem op.
En ondertussen stroomde het land verder vol en kwam er een, geheel onverwachte, woningnood. Klinkt als een sprookje, maar is helaas pure wekelijkheid die door een huidige politiek niet opgelost gaat worden.
Gelukkig is een Blok 'weggesaneerd' naar een Europese Rekenkamer.
Hans Veldhuis 2
Er moest ingegrepen worden bij de corporaties en dat heeft Blok heel goed gedaan.
John Janssen 4
Hans VeldhuisJan Ooms 10
Hans VeldhuisEen ‘ode’ aan Blok is naar mijn mening dan ook geheel niet op z’n plaats.
Harry van der Velde 2
Jan OomsJan Ooms 10
Harry van der Veldesquarejaw 5
Jan OomsJan Ooms 10
squarejawEn dat bedoel ik dus met dom. Alles wat het neoliberalisme nastreeft is slecht voor de mensheid en dús dom.
Je hoeft niet dom te zijn om dom te doen… 😉
HH Manders 4
Hans VeldhuisDat ingrijpen had Blok (of welke andere minister dan ook) op een heel andere manier kunnen doen.
Daarnaast waren woningcorporaties niet de enigen die aan dit soort wangedrag schuldig waren. De 2008 crisis ontstond door exact dit gedrag bij private instituties, die op kosten van de belastingbetaler moesten worden gered.
De verhuurdersheffing, en vooral het in stand houden daarvan was een zoveelste cadeau van de VVD en economisch rechtse vleugel van het CDA aan grootverdienend Nederland, de Zuid-As en de andere "vrinden" in de beleggingswereld over de ruggen van tienduizenden Nederlanders heen - en een extra impuls voor de verschuiving van inkomen van echt werk naar kapitaal.
Vanaf het begin is mijns inziens gelogen en bedrogen door Blok en een gedeelte van de voorstanders met maar één doel: sociale woningbouw afbreken, en meer Nederlanders overleveren aan aan vastgoedvrinden van de betrokken politici.
Dat er ingegrepen moest worden bij corporaties en corporatiebestuurders (ben trouwens benieuwd naar de politieke kleur van veel van deze bestuurders) is één ding. Maar de suggestie dat Blok dat goed heeft gedaan is een gotspe.
Het is alsof u staat te juichen omdat een chirurg besloten heeft een hele onderbeen te amputeren omdat iemand structurele problemen heeft met een ingegroeide teennagel aan zijn grote teen.
John Janssen 4
HH MandersJan Ooms 10
HH MandersAd Van Heeswijk 6
Hans VeldhuisEn dat in de bestuurskamers openlijk gepraat werd over omzet (lees: huuropbrengsten) die dan al snel in de vele miljoenen loopt. Bij die 'omzet' hoorde natuurlijk een 'marktconform ' salaris.
Johan Meijdam 1
Hans VeldhuisAls de woningcorporaties niet geprivatiseerd waren, hadden de dubieuze bestuurders ook geen kans gehad. Dat Blok met zijn ingreep het "heel goed gedaan" heeft wordt voldoende ontkracht in het artikel, via de benodigde wachttijd voor een sociale huurwoning en de huidige marktprijs van de verkochte sociale huurwoningen (waar in sommige gevallen, zoals de appartementen van 73 m2 uit 1996 hier in het dorp, niets meer "sociaal" aan is en waar zelfs starters met een vast inkomen dat te hoog is voor sociale huur geen hypotheek voor kunnen krijgen).
H. Boekhoudt
De woningmarkt is helemaal op slot geraakt
Enorme personeelstekorten in alle sectoren
Veilligheid: politie, justie en defensie kampen met achterstanden en worden niet goedkoper maar duurder
Gezondheidszorg: medicijnen komen nu vaak uit China en zijn slecht beschikbaar, de kosten lopen steeds meer op net als de wachtlijsten
Onderwijs holt achteruit (een groot gedeelte van de leerlingen kan bijv. bij het verlaten van de basisschool niet/nauwelijks lezen)
Probleem dossiers die steeds naar voren werden geschoven konden niet langer worden genegeerd (stikstof bijvoorbeeld)
De overheid past listige kunstgrepen en samenweefsels van verdichtsels toe naar haar eigen burgers (Groningen, toeslagenschandaal)
In plaats van de Nederlandse wet gelden "werkinstructies" (bijv. Archiefwet)
Rechtsbijstand is uitgehold en in plaats van goede wetten maken hebben de kabinetten Rutte de toverspreuk "de rechter mag niet op de stoel van de wetgever gaan zitten" gebruikt.
Kortom: in de praktijk heeft het neoliberalisme geen realiteitswaarde
Het grote voorbeeld van de neoliberalisten, de USA worden niet voor niets het rijkste 3de wereldland genoemd:
1 op de 6 Amerikanen leeft onder de armoedegrens (500 dollar per maand)
45 miljoen zijn afhankelijk van voedselbonnen
46 van de 50 staten balanceren op de rand van faillissement
De federale overheid heeft een staatsschuld van meer dan 17.000 miljard dollar
De zorg is de duurste ter wereld
De rijkste 1% bezit 40% van de welvaart
https://www.cbsnews.com/news/40-of-americans-one-step-from-poverty-if-they-miss-a-paycheck/
John Janssen 4
H. BoekhoudtEn wij maar klagen hier.
Roland Horvath 7
H. BoekhoudtRobert Schipperhein 3
H. BoekhoudtEn dat de overheid 30% van het land zou moeten (blijven) huisvesten is toch gewoon onzin. Dr moet een oplossing komen voor bouwgrond en vergunningen.
woningbouwcorporaties kunnen zich prima richten op hun bestaansrecht en missie. Namelijk het menswaardig huisvesten van de mensen die het niet zelf redden. Mijn amateurinschatting is 5-10%?
Overigens is het neoliberalisme tov van de variant die we ervoor hadden vooral beangstigend voor de mensen die veel van de overheid kregen zonder dat ze dat nodig hadden, of gemakkelijk hun geld verdienden binnen overheidstakken die onder neo naar de markt gaan. Dat je het zo eng vind zegt veel over de verhouding die je zelf geeft en neemt van onze overheid.
De vergelijking met VS is letterlijk vergezocht. Wat in Nederland voor enorm liberaal rechts doorgaat, zien ze in de VS als gematigd links. En dan nog zijn lang niet alle staten hezelfde zoals ook EU landen onderling enorm verschillen.
Als je zelfverklaarde neoliberalen vraagt of het acceptabel is dat een heel groot deel van de bevolking door de armoedegrens zakt of dreigt te zakken vermoed ik dat ze in VS categoriaal ja zeggen en in NL categoriaal nee.
Ze hebben wel dezelfde oplossing: minder regels, minder overheid
Roland Horvath 7
Robert SchipperheinDe liberalen, de neoliberalen en de -extreem- rechtsen kunnen niet verkroppen dat ook de 99,99% geld krijgen van de ondernemingen. Zodat ze ook geproduceerde goederen kunnen kopen. Als dat te lang doorgaat is er te weinig koopkracht en bestedingen, vermindert de productie en zodoende het nationale inkomen. Zodoende raakt de economie en de hele maatschappij in een -tientallen- jaren durende recessie.
Men kan aan neoliberalen niet uitleggen dat ze met hun bezuinigingen verkeerd bezig zijn want ze moeten en ze zullen stelen en rijk wordt door uitbuiting. De overheid moet de maatschappij leiden, niet de GMO, de ondernemers en de superrijken onder elkaar.
Het overheidsfalen of marktfalen in de opsomming van H. Boekhoudt vraagt niet om meer neoliberalisme maar om minder. Het neoliberalisme verstoort de NL maatschappij voortdurend.
Robert Schipperhein 3
Roland HorvathZe vinden dat iedereen mag verdienen wat ze verdienen en houden wat ze verdiend/gemaakt hebben (zolang niet gestolen of anderszins vuil/illegaal spel). Als je met extreem rechts (evenzovaak links) fascisme/nationalisme bedoelt, zijn die vooral tegen mensen met een andere identiteit. Blijft waanzin dat die twee stromingen op 1 hoop geveegd worden.
Als je weerstand ondervindt van meningen die voor bescherming van (privaat) eigendom zijn, zegt dat vooral dat jij anderen dat eigendom niet gunt.
Ik ben zelf van mening dat een liberale samenleving met een vangnet en redelijk bestaansminimum prima moet kunnen. Als maar genoeg mensen het belangrijk vinden dat niemand (tegen eigen keus) honger heeft/ dakloos is / geen toegang tot zorg & onderwijs & recht terwijl we tegelijkertijd elkaar oneindig succes gunnen; komen we er wel.
Roland Horvath 7
Robert SchipperheinOverigens is zo'n maatschappij liberaal én socialistisch.
Een redelijke, gelijkmatige, egalitaire maatschappij.
Zonder excessen in welke richting dan ook.
Maar hoe men het ook draait of keert, in het kapitalisme zit iets dat telkens opnieuw terug komt.
Zonder een overheid, die de regels stelt en de ondernemingen verplicht aan iedereen geld uit te delen, ontstaat er na verloop van tijd een tekort aan koopkracht, wat door de ondernemingen slechts opgelost
en gefinancierd wordt met het oog op wapenproductie en oorlog.
Dat is de geschiedenis van 1929 tot WO2.
Dat geld uitdelen gebeurt uiteraard volgens vaste door de overheid gestelde regels.
Het kapitalisme is dus uit zichzelf in staat goederen te produceren maar niet in staat om die goederen aan iedereen te verdelen, want ze zijn niet in staat aan iedereen geld te geven. In de geld omloop moet het geld van de ondernemingen komen. En dat geld komt bij hun terug als bestedingen.
Het neoliberalisme is een kapitalisme waarbij de GMO, de Grote -Multinationale Ondernemingen, het grootkapitaal, de leiding in de maatschappij hebben, dus de overheid overheersen. Dat loopt nooit goed af. Neoliberalisme is anti democratisch en anti egalitair.
Het fascisme, de fascistische partijen, steunen alle op de GMO, op het grootkapitaal, vroeger en nu.
Fascisme en grootkapitaal vormen altijd een alliantie.
En dat resulteert dus in anti democratische en anti egalitaire toestanden.
Tal van partijen noemen zich liberaal maar leunen in feite gezien hun programma en stemgedrag veel meer aan bij de extremen. Neoliberaal, extreem rechts of extreem rechts nationalistisch: Geen van die strekkingen heeft het sociale in zich.
Robert Schipperhein 3
Roland HorvathLiberalen die vinden dat grootbedrijf de rechten van anderen mag treden snappen hun eigen ideologie niet zo best. De kern van liberaal is nu juist dat iedereen (gelijke) rechtsbescherming verdient.
Alliantie grootbedrijf met fascisme is me niet bekend en blijft een kansloos wij tegen hunnie die anders zijn - verhaal.
De crux van ons gesprek gaat volgens mij over sociaal vs socialistisch. Sociaal is (bijvoorbeeld) het helpen en beschermen van mensen die om wat voor reden dan ook wel een menswaardig bestaan willen, maar het lukt (even) niet. Socialistisch is het niet gunnen van vrijheid van keuze en bezit aan individuen. Sociaal en socialistisch lijken qua woorden op elkaar maar betekenen iets totaal anders en conflicteren in grote mate. Je kunt wel sociaal liberaal zijn (in lijn met de alinea waar we elkaar in vonden), maar niet sociaal socialistisch. Het afnemen van alle speelgoed van alle kinderen en (regelmatig) herverdelen naar ‘iedereen/niemand’ is niet alleen socialistisch, het is ook asociaal.
Tegelijk socialistisch en liberaal gaat ook niet omdat je vrijheid en eigendom niet tegelijk kan beschermen en afnemen.
Michel Fleur 6
Als efficiëntie alleen in aantal werknemers wordt uitgedrukt zou dit kunnen kloppen. Maar nu gooien we vaak bruikbare zaken als laminaat en gordijnen verplicht weg. Zaken die de nieuwe bewoners vaak over hadden willen nemen. Want het koppelen van oude en nieuwe bewoners kost tijd.
Resultaat: kapitaalvernietiging, afval en hogere uitgaven voor de nieuwe bewoners.
En dan vergeten we de scheef huurders die als starters zo'n vrijgekomen woning nooit kunnen kopen, omdat ze (vaak cash) overboden worden door beleggers en die daarmee de prijzen hoog houden. En die beleggers rekenen waarschijnlijk meer huur dan de corporatie, waardoor de volgende bewoner weer minder kan sparen. Meneer Blok en de VVD zijn of dom, of ze vergroten graag de ongelijkheid ten bate van hun vriendjes. En de ander partijen doen natuurlijk vrolijk mee.
Ik gebruik de term beleggers, omdat investeren mijns inziens tot waardetoevoeging moet leiden en dat andere mensen meer huur laten betalen omdat jij een zak poen hebt, vind ik geen waardetoevoeging.
Harry van der Velde 2
Michel FleurLara Oude Alink 3
Harry van der VeldeJelko Dijkman 2
Ik heb dit probleem op iOS
Alex Veen 3
Jelko DijkmanJanhuib Blans 1
Rik den Braber
Vincent Huijbers 9
https://www.volkshuisvestingnederland.nl/onderwerpen/cijfers-woningmarkt
Vincent Huijbers 9
Eline Gumbert 4
Roland Horvath 7
Eline GumbertDe ondernemingen zijn tegen hogere lonen want die moeten zij betalen.
Hoewel het geld bij hen terug komt als bestedingen. Daardoor wordt het totale inkomen groter.
Dus volgens de ondernemingen: Geen hogere lonen en geen lagere huurprijzen.
Dan moet de overheid maar toeslagen/ subsidies betalen, want dat geld komt van alle burgers.
Bij die bewerking: Toeslagen, vergroot het totale nationale inkomen niet.
Maar een zwakke regering zoals Rutte+, die weinig kennis heeft, kan niet op tegen de ondernemingen.
Rutte+ geeft er aan toe, en voert het verkeerde beleid.
Vincent Huijbers 9
Eline GumbertNa de Tweede Wereldoorlog kwam de gedachte in zwang dat eigenwoningbezit bijdroeg aan de ‘woonbeschaving’ en emancipatie. Het zou bevorderlijk zijn voor verantwoordelijkheidsgevoel, spaarzin, properheid en de gezinsstabiliteit. 3Vooral de KVP en ARP maakten zich sterk voor het eigenwoningbezit. Daarentegen zag de PvdA meer in gemeenschappelijk woningbezit door woningbouwverenigingen en -corporaties.
Slechts 28% van de woningen van koop. Nu bijna 60%.
De ideologische redenen om het eigen woningbezit te stimuleren is betuttelend maar heeft tot een bepaalde hoogte wel gewerkt.
We hebben er een grote hypotheekschuld voor teruggekregen en afhankelijkheid van een hypotheekrenteaftrek. De woning als beleggingsobject in combinatie met het marginaliseren van sociale huur lijkt giftig.
squarejaw 5
Eline Gumbert