
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
Financiële zweep tuchtigt luie corporaties
De verhuurderheffing is een onelegante manier om de gaten in de begroting te dichten. Maar uiteindelijk dwingt de omstreden heffing lakse woningcorporaties om beter met hun geld om te gaan.
De woningcorpatiesector is nog nooit zo winstgevend geweestEn hapt de sector al amechtig naar lucht? Nee hoor, het gaat eigenlijk behoorlijk goed. De sector is nog nooit zo winstgevend geweest. In 2012 bedroeg de gemiddelde huur per corporatiewoning 5.337 euro per jaar, een stijging met 3,4 procent ten opzichte van 2011. Na aftrek van alle kosten bleef daarvan bijna 1.200 euro aan netto operationele kasstroom over. Dat was 12,2 procent meer dan in 2011. Naast de huurverhoging zelf was de belangrijkste oorzaak van die hogere kasstroom een besparing van 3,1 procent op de onderhoudskosten. De bedrijfslasten bleven nog even buiten schot.
Familiejuwelen
Die toename van de kasstroom is al een aantal jaren gaande. In 2008, toen de sector nog niet helemaal door had dat de gouden tijden voorbij waren, bedroeg de operationele kasstroom maar 625 euro per eenheid. Aanvankelijk als reactie op de ingestorte verkoop van woningen begonnen de corporaties vanaf dat jaar wat zuiniger aan te doen en nam de kasstroom toe. Die trend houdt nog steeds aan. De echte reorganisaties, inclusief grote ontslagrondes, zijn in 2013 ingezet. Toen begonnen de corporaties zich voor te bereiden op de verhuurderheffing. In 2017 zal de operationele kasstroom per woning volgens de huidige prognoses net onder de 1.250 euro uitkomen. Dat lijkt maar 50 euro meer dan in 2012, maar de gewraakte verhuurdersheffing van 786 euro gemiddeld per woning is daar al vanaf. Kortom, in 2017 zal de heffing al volledig zijn verschmerzt. Ook na 2017 gaan de corporaties naar verwachting door met het opvoeren van hun efficiëntie. Tot 2008 leunde de sector zwaar op inkomsten uit de verkoop van woningen. De huidige generatie corporatiebestuurders heeft geleerd dat het riskant is om het verkopen van familiejuwelen als vast onderdeel van het verdienmodel te beschouwen. Een moderne corporatie moet zichzelf ook zonder handel in huizen kunnen bedruipen. Dat betekent dat de inkomsten verder omhoog moeten en de kosten omlaag. De corporatiesector heeft veel te lang met geld gesmeten. Terwijl het bedrijfsleven eind jaren tachtig begon met concentreren op de kernactiviteiten, kosten beheersen en optimaliseren, bleef de corporatiesector al die jaren blijmoedig doormodderen. Natuurlijk was er wel eens kritiek, maar die werd door de verantwoordelijken hooghartig bezworen met het ongrijpbare begrip maatschappelijk rendement. Het kwam zelfs voor in de sector dat na een fusie de nieuwe organisatie een tijdje later meer mensen in dienst had dan de rechtsvoorgangers voorheen samen. Dan ben je duidelijk niet geïnteresseerd in het wegsnijden van de overlap. De efficiëntie van de bedrijfstak is nog het best te vergelijken met die van Philips net voordat Jan Timmer in 1990 met zijn Centurion-reorganisatie begon.Onverantwoord
Tot zover het macroverhaal. Als de sector bestond uit één grote corporatie, dan zou het verhaal dat de heffing niet echt pijn doet, helemaal opgaan. In werkelijkheid zijn het er zo’n 380 en sommige staan er ronduit belabberd voor. Er zijn er sowieso zeven die in 2012 met een negatieve operationele kasstroom kampten en er zijn er tientallen met een kasstroom die (soms ver) onder de 1.000 euro per gemiddelde woning lag. Voor al die zwakke corporaties wordt het een stevige uitdaging om de verhuurderheffing op te brengen. Er zijn wel vrijstellingen voor corporaties in zwakke regio’s, maar die moeten door sterkere collega-corporaties worden gecompenseerd. De heffing moet van Den Haag hoe dan ook 1,7 miljard euro opbrengen.Veel corporaties hanteren het Real Madrid-model: irrationeel financieel beleid, uitblinken op het veldEr is veel in te brengen tegen de verhuurderheffing. Het blijft onelegant om een sector met een belangrijke maatschappelijke taak, uit te melken om een gat in de begroting te dichten. Maar uiteindelijk is ieder tegenargument in deze fase gesputter achteraf. Nu de heffing een voldongen feit is, is het beter de positieve kant ervan te belichten. En die is er zeker. Woningcorporaties hebben zich altijd kunnen onttrekken aan de tucht van de markt. Dat had te maken met de aard van de sector. Corporaties hebben geen concurrenten en ook geen aandeelhouders die een jaarlijkse stijging van de winst per aandeel eisen. Bovendien ontbreken in een systeem met geborgde leningen lastige banken met knellende convenanten. Als de nood toch aan de man komt, zijn de overige corporaties verplicht om bij te springen. Kortom, echt failliet gaan, bestaat niet in corporatieland en je hoeft geen Milton Friedman te heten om te begrijpen dat zo’n over-beschermde situatie ongedisciplineerd financieel gedrag in de hand werkt. Veel corporaties hanteren een soort Real Madrid-model. Die voetbalclub voert een irrationeel financieel beleid, maar blinkt uit op het veld. Daardoor ontstaat bij de verantwoordelijke autoriteiten de neiging om het financiële wanbeleid met de mantel der liefde te bedekken.
Wethouder
Vul in plaats van ‘voetbal’ het begrip ‘volkshuisvestelijke prestaties’ in en je ziet de overeenkomst. Vestia was in feite het Real Madrid van de corporatiesector. Omdat deze grootste corporatie van het land volkshuisvestelijk zeer succesvol was, vroeg bijna niemand zich af hoe dat succes financieel precies in elkaar stak.de verhuurderheffing dwingt corporaties om eindelijk hun efficiëntie te verhogenDat Real Madrid-model zie je ook terug bij kleinere corporaties. Veel directeur-bestuurders willen gewaardeerd worden door de wethouder. Die is niet geïnteresseerd in een corporatie met een robuuste kasstroom; die wil gewoon goed onderhouden woningen zien en mooie, nieuwe huizen in leefbare wijken. Hij wil bovendien grond verkopen aan de corporatie, of ze daar dan op bouwen of niet is van minder belang. De verleiding is dan groot voor het corporatiebestuur om een te zwaar accent te leggen op al die zaken. De financiële kant komt dan soms in het gedrang. Goed beschouwd komt de verhuurderheffing als geroepen. Hij dwingt de corporaties om eindelijk hun efficiëntie te verhogen. Ze moeten allemaal aan de slag om de kosten terug te dringen en de inkomsten te verhogen. Er zullen banen sneuvelen, het onderhoud zal van een wat mindere kwaliteit worden, de huren zullen jaarlijks met het maximale percentage stijgen en er zal meer gerenoveerd worden en minder nieuwbouw gepleegd. En ondanks al die maatregelen zullen er corporaties sneuvelen en opgaan in sterkere corporaties . Hard? Zeker, maar dat hele proces zal uiteindelijk bijdragen aan een sterkere en meer levensvatbare corporatiesector.
Peter Hendriks is gastauteur van Follow the Money. Hij is als zelfstandig consultant gespecialiseerd in het doorlichten van woningcorporaties in opdracht van Raden van Toezicht. De komende maanden zal hij voor Follow the Money de parlementaire enquete naar de woningcorporaties volgen en van commentaar voorzien. Email: P.Hendriks.Senior@Gmail.com
8 Bijdragen
jsmid
Voor mij staat het vast dat bij de parlementaire enquête in mei enkel het CFV en WSW corporaties alle schuld krijgen en de betrokken ministeries (Financiën en Binnenlandse zaken en minister zonder portefeuille Stef Blok buiten schot blijven.
Raad eens wie de baas is over de Raden van Toezicht? Heel goed, de ministers.
Over Vestia waren wel degelijk vragen gesteld op Financiën - met name over de riskante derivatenportefeuille van Vestia - alleen greep men niet in. En met men bedoel ik de ministers. Dat corporaties niet bezig waren met hun kerntaken klopt, dat hoefde ze ook in eerste instantie helemaal niet. Ze moesten risicovolle projecten aangaan om genoeg geld binnen te krijgen voor armlastige huurders.
Als Peter Hendriks eens wat verder keek dan zijn neus lang is, had hij gezien dat dezelfde constructie en het dus hetzelfde leunstoelgedrag zichtbaar is bij de gemeenten en de banken waarbij dus enorme verliezen op PPS en grondbedrijf onder het tapijt worden geveegd.
Als Peter Hendriks nog verder had gekeken was hij gaan zoeken bij de ministeries. Want ook daar treffen we leunstoelgedrag aan, in de vorm van :"het zal onze tijd wel duren, de b
M. Thuis
jsmidheer Hendriks,
Ik heb uw stuk met veel belangstelling gelezen. Mijn eerste reactie is dat u een
aantal punten aanhaalt die zeker waar zijn. Met name de kritiek dat corporaties
nogal laat doorhadden dat de bomen niet meer tot in de hemel doorgroeide. Ook
dat corporaties heel wat kunnen verbeteren aan hun efficiëntie deel ik. Echter
uw aanname dat corporaties geprofiteerd hebben van hun aparte rol in de
volkshuisvesting, namelijk dat ze zich altijd hebben kunnen onttrekken aan de
markt, deel ik niet. Nu ben ik ongeveer 23 jaar een corporatieman, dus is
mijn kijk op de zaak gekleurd, maar laten we in godsnaam dankbaar zijn dat
corporaties geen marktpartij waren, zijn en worden. Hoe kun je van een
volkhuisvester, die er is voor de mensen met de bescheiden beurs, verlangen dat
die zich als marktpartij gaat gedragen. De voorbeelden van misdragingen van
“marktpartijen” in het vastgoed zijn volgens mij niet alleen veel talrijker,
maar ook veel crimineler te noemen. In de vastgoedwereld gaat het inderdaad om
veel geld. In “corporatieland” om gemeenschapsgeld en in “marktland” om
aandelen en rendementen. Ik vraag me af welke “land” of "bestel" het meest lijdt
tot misstanden en inefficiëntie? Mijn analyse is dat we niet moeten willen dat het
corporatiebestel omgeturnd wordt naar een marktbestel.
Daarnaast mis ik in uw analyse de invloed die de gemeentelijke, regionale en landelijke
politiek hebben gehad op het uitgavepatroon van de corporaties in de afgelopen
20 jaar. In de tijd na de “brutering” werd er steeds meer druk op de
corporaties gelegd om vooral in maatschappelijk vastgoed te investeren.
Gemeenten en marktpartijen deden of konden dat niet en daardoor werd er
(wederom) naar de sector gekeken waar nog geld was. De corporaties hebben toen
vanuit hun maatschappelijke rol die druk vertaald in het op grote schaal
overnemen of bouwen van maatschappelijk vastgoed. Iedereen weet dat dit
vastgoed nooit rendabel is te krijgen, maar het gebeurde toch door de
corporati
B.S. de Vries
M. ThuisIk ben geen deskundige op dit terrein, maar ik heb toch een paar opmerkingen.
1. Ik lees nergens in het verhaal van Hendriks dat corporaties (commerciële) marktpartijen moeten worden. Wél lees ik dat corporaties nooit echt genoodzaakt zijn geweest om goed op de centen te passen. Dat is toch iets anders lijkt me.
2. Politieke druk als excuus opvoeren voor de onverantwoorde (hoge) uitgaven, die bovendien zeker niet altijd binnen de doelstelling van een woningcorporatie vallen, vind ik een uitermate zwakke bliksemafleider. Als een corporatie zich daardoor laat en liet leiden zegt dat wat mij betreft meer over hoe corporaties geleid worden (of werden zo u wilt).
3. Ik onderschrijf de opvatting dat (effectief) toezicht van groot belang is en dat het daar wellicht in de decennia achter ons aan ontbroken heeft, maar dat toezicht moet dan wat mij betreft ook betrekking hebben op de missie en doelstellingen van de woningcorporaties(s).
Mvg
B.S. de Vries
Amstelveen
M. Thuis
B.S. de Vries1. Ik beweer niet dat dhr Hendriks heeft gezegd dat corporaties marktpartij moeten worden, alleen hij stelt marktpartijen als voorbeeld hoe een corporatie geleid zou moeten worden. Ik heb daar ernstige bedenkingen bij. "Marktimpulsen" zoals winst en rendement leiden maar al te vaak tot onzalige consequenties.
2. Ik voer politieke druk niet op als excuus, alleen mensen buiten de volkshuisvesting beseffen niet altijd even goed wat de invloed van een wethouder, gedeputeerde of minister heeft op de beslissingen van een corporatie. Zeker omdat een corporatie met gemeenschapsgeld opereert, willen deze politici hun invloed nogal eens overdrijven.
3. Ik beweer niet dat het binnen corporatieland het de afgelopen 20 jaar heeft ontbroken aan toezicht. Daar zijn zeker fouten gemaakt. Die zullen ook wel bij de komende parlementaire enquête naar boven komen. Echter ik bestrijd het algemene opiniebeeld dat alle corporaties maar wat aan klungelen en dat het toezicht overal beneden de maat is. Sterker nog ik beweer dat bij het merendeel van de corporaties het gewoon op orde is. Alleen de excessen worden uitvergroot en leiden er toe dat mensen die zich niet in de zaak verdiepen, vanuit de onderbuik gaan schieten. Helaas, daar werkt de media natuurlijk ook aan mee.
M.b.t. het toezicht op ook de missie en doelstellingen ben ik het met u eens, alleen had ik dat in mijn stuk verwoord in het woord "beleid".
Met vriendelijke groet,
M.Thuis
PeterO
De privatisering van de woningcorporaties is in feite een grote miskleun, met dank aan de VVD, PvdA, het CDA en D66.
ElveTwelfe
Prachtig Makro economisch stuk, maar ik betaal inmiddels €452 kale huur per maand met ieder jaar 4% cumulatief erbij, voor een onderkomen woning uit 1959 met een klein wc tje in een enkelsteens schuur en een douche ter grootte van een gemiddelde Ikea kleding kast. Het huis zou nodig opnieuw geïsoleerd moeten worden want het is niet warm te stoken.
De tweede verdieping is enkel glas met een tochtige ongeïsoleerde zolder waar
eigenlijk allang het asbest uit had gemoeten. De huizen gingen destijds een paar jaar na bouw al ruim over de kop van de hand voor FL 12.000,-
Ik heb door de omstandigheden een uitkering.
Mij lijkt het dat er in het jubelverhaaltje iets mist. NLde constatering dat zowel u als ik weten dat ambtelijke molens tergend langzaam malen.Voornamelijk vanwege de riante secundaire arbeidsvoorwaarden, en dat betrokkenen ruimschoots de tijd zullen nemen om tot inzicht over deze bestuurlijke omissies te komen.
Wellicht kunt u zich al aanmelden als expert bij de te verwachte parlementaire enquête over
jaar of 8 a 9, over hoe het toch allemaal zo mis heeft kunnen gaan en er hals over kop
containerkolonies voor dakloze gezinnen moesten worden ingesteld die door explosieve dakloosheid al uit hun voegen groeien.
Momenteel is de situatie in Nederland dermate dramatisch dat er volgens welingelicht
bronnen 20 huisuitzettingen per dag plaatsvinden.
Dat zijn 100 per week cq. 5200 per jaar. Allemaal mensen die niet langer hypotheek
of huur kunnen opbrengen en dat zijn echt niet allemaal landlopers hoor.
Vaak gewone gezinnen en mensen getroffen door werkeloosheid door economische
speculatie. Terecht gekomen in het eindeloze woud van incompetente
overheidsinstanties en uitkeringsorganen.
Uiteraard houd de (R)overheid hier gemakshalve geen cijfers over bij want dan kun je net
doen of het er niet is.
Inmiddels weet ik niet meer hoe ik de eindjes aan elkaar moet knopen en de verhuurderheffing plus de nog altijd bijbehorende bonussen voo
ElveTwelfe
meneer Hendriks,
Prachtig Makro economisch stuk, maar ik betaal inmiddels€452 per maand met ieder jaar 4% cumulatief erbij, voor een onderkomen woning uit 1959 met een klein wc tje in een enkelsteens schuur en een douche ter grootte van een gemiddelde Ikea kleding kast. Het huis zou nodig opnieuw geïsoleerd moeten worden want het is niet warm te stoken.
De tweede verdieping is enkelglas met een tochtige ongeïsoleerde zolder waar
eigenlijk allang het asbest uit had gemoeten. De huizen gingen destijds een paar jaar na bouw al ruim over de kop van de hand voor FL 12.000,-
Ik heb door de omstandigheden een uitkering.
Mij lijkt het dat er in het jubelverhaaltje iets mist.
NLde constatering dat zowel u als ik weten dat ambtelijke molens heel langzaam
malen.
Voornamelijk
vanwege de riante secundaire arbeidsvoorwaarden en dat betrokkenen ruimschoots
de tijd zullen nemen om tot inzicht over deze bestuurlijke omissies te komen.
Wellicht kunt u zich al aanmelden als expert bij de verwacht parlementaire enquête over
8 jaar over hoe het toch allemaal zo mis heeft kunnen gaan en er hals over kop
container kolonies voor dakloze gezinnen moesten worden ingesteld die door explosieve dakloosheid al uit hun voegen groeien.
Momenteel is de situatie in Nederland dermate dramatisch dat er volgens welingelicht
bronnen 20 huisuitzettingen per dag plaatsvinden.Dat zijn 100 per week cq.5200 per jaar. Allemaal mensen die niet langer hypotheek of huur kunnen opbrengen en dat zijn echt niet allemaal landlopers hoor.
Vaak gewone gezinnen en mensen getroffen door werkeloosheid door economische
speculatie. Terecht gekomen in het eindeloze woud van incompetente
overheidsinstanties en uitkeringsorganen.
Uiteraard houden de overheid hier gemakshalve geen cijfers over bij want dan kun je net
doen of het er niet is.
Inmiddels weet ik niet meer hoe ik de eindjes aan elkaar moet knopen en de verhuurderheffing
met bijbehorende bonussen voor Dikke Deuren en comm bobo's gaat regelre
Pietje pluk maar raak
Toen ik in dit huis kwam wonen moest ik tenminste omgerekend in f 3000 gulden per maand verdienen, anders kwam ik niet in aanmerking. En nu in hetzelfde huis met ben ik opeens een scheefwoner zodat ik ieder jaar een extra huurverhoging krijg, wat de woningbouwvereniging aan de regering moet storten. Ik denk daarom, dat de woningbouw -verenigingen helemaal geen prikkel krijgen om het zuiniger aan te doen met de verhuurdersheffing, De HUURDERS die moeten het zuiniger aan doen!!!!!!!!!!!!!!!!!