Verkocht dankzij een schitterend geheim

2 Connecties

Locaties

Nederland

Werkvelden

Huizenmarkt
2 Bijdragen

De huizenmarkt zit op slot. Maar kansen nog genoeg voor verkopers, meent columniste Simone Kamberg-de Jong. Zo kan een woning met zonnepanelen in de verkoop goud waard zijn.

Een nieuwe lente, een nieuw begin... Tenminste, daar had het even alle schijn van in de maand mei voor huizenverkopend Nederland.

 

Geïmponeerd waren we afgelopen week door de nieuwsberichten van het Kadaster dat er in de maand mei 10.182 verkochte woningen werden geregistreerd. Dit is een stijging van 2,7 procent ten opzichte van mei 2011: toen gingen er 9.915 huizen van de hand. In vergelijking met april 2012 is er zelfs sprake van een stijging van 23,6 procent. Het Kadaster registreerde toen 8.236 verkochte woningen.

 

Saillant detail is dat er mijns inziens geen sprake is van een opleving van de markt : deze stijging is enkel en alleen te danken aan het dralen van de overheid met de overdrachtsbelasting. Met als terugkerende vraag: gaat deze tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van 2 procent - geldend tot 1 juni 2012 - weer terug naar 6 procent of wordt de verlaging naar 2 procent doorgevoerd?

 

Serieus geld
Inmiddels kennen we allemaal de uitslag. Vanwege de eerder genoemde  onzekerheid en gezien onze Nederlandse mentaliteit waarbij we het liefst net iets goedkoper uit zijn dan bijvoorbeeld onze buurman, holden diverse kopers naar de notaris om zich vòòr 1 juni te vergewissen van 2 procent overdrachtsbelasting. En laten we eerlijk zijn, geef ze eens ongelijk op een pand van laten we zeggen 400 duizend euro. In dat geval is het verschil maar liefst 16 duizend euro. Dat is serieus geld.


De marktomstandigheden zijn helaas nog niet veranderd. Om in de huidige markt als huiseigenaar nog steeds goed en relatief snel te verkopen moet je onder meer een sterk marktgevoel en een goed inzicht hebben in realistische prijzen.


Slapen doen we 's nachts
Net als in mijn vorige column is er ook nu weer een belangrijke rol voor de makelaar weggelegd. In het traject van realistisch prijzen en het aantoonbaar in bezit zijn van de juiste skills voor wat betreft een effectieve commerciële aanpak moet de makelaar zeer actief zijn. Laat hij of zij weinig van zich horen en blijkt er weinig tot geen betrokkenheid te zijn, dan weet u wat u te doen staat. Skip die makelaar en zoek er één die beter is. Het is in de huidige markt al moeilijk genoeg een koper te vinden en slapen doen we ’s nachts.


Als huiseigenaar heb je concreet een doel voor ogen en dat is, hoe verrassend ook, dat je snel en met succes je huis verkoopt.

 

Ingrediënten
De ingrediënten hiervoor zijn bekend:

-    zorg dat het huis er smashing uitziet

-    zorg dat de prijs concurrerend is

-    zorg dat de marketing op orde is

-    zorg dat de juiste verkoopstrategie wordt toegepast

-    maak in de commerciële uitingen gebruik van de USP’s
 

Uiteraard volgen, nadat de juiste ingrediënten zijn toegevoegd, bezichtigingen. Eenvoudiger kan het niet zijn: een verkoop start met een bezichtiging! Afwachten wat de markt doet, geeft alleen maar teleurstelling en hoe langer je momenteel wacht hoe lager de opbrengst van je huis zal worden.

 

Doos van Pandora

Onlangs heb ik een zeer inspirerende opdracht aangenomen van een huis dat maar liefst acht jaar te koop stond. Grote uitdaging! Voor deze cliënt ben ik opnieuw succesvol in de doos van Pandora gedoken. Het huis, de tuin en de omgeving heb ik uitvoerig bekeken en op mij laten inwerken. Wat mij vooral trof was de eenheid met de natuur. Of je nu in het huis was of in de tuin stond.

 

Maar het best bewaarde geheim waren de zonnepanelen. Een geheim van grote waarde anno 2012: Hoe vaak wordt er momenteel niet gesproken over duurzaamheid, groene energie en besparing.

 

Waarom zou je daar bij verkoop van je huis geen gebruik van maken? Het is al jaren bekend dat zonnepanelen een goede en duurzame investering zijn en bij gebruik van zonne-energie komen er nauwelijks milieubelastende stoffen vrij. De kosten om een eengezinswoning te voorzien van zonnepanelen liggen gemiddeld zo rond de vierduizend euro.

 

 

Voordelen zonnepanelen zijn evident

 

Voordelen zonnepanelen
De voordelen van zonnepanelen zijn evident. Ik zet ze even op een rij:

-    de waardevermeerdering van het huis kan groter zijn dan de aanschafprijs van de zonnepaneleninstallatie want de energierekening gaat fors omlaag dus de maandelijkse lasten dalen

-    het energie label van het huis verbetert zomaar een aantal stappen,

-    mocht je meer elektriciteit produceren dan verbruiken dan is dit voordeel voor jou

-    je bent minder afhankelijk van energiebedrijven en van prijsstijgingen van elektriciteit

 

Op deze manier kan je jouw huis ook aantrekkelijker maken. Want na het onderstrepen van deze milieuvriendelijke voordelen had mijn cliënt eindelijk succes. Dat het inzetten van de aanwezigheid van zonnepanelen direct invloed heeft gehad op de verkoop van het huis, had cliënt natuurlijk in zijn stoutste dromen niet kunnen geloven.
 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Sinds 2007 heeft ex-vermogensbeheerder Simone Kamberg-de Jong vele huizenbezitters in Nederland bij de verkoop van hun woning begeleid. In mei 2012 lanceerde de in de huizenmarkt gespecialiseerde financieel expert haar eerste boek: “Elk huis van te koop naar verkocht”.