Verlenging voorarrest Vestia-verdachte

6 Connecties

Vestia-hoofdverdachte Marcel de V. moet zijn stropdas, riem en schoenveters nog even missen. Het voorarrest van de sushi-hotspot liefhebber en schatbewaarder van Vestia is met 30 dagen verlengd.

Dat heeft het Openbaar Ministerie vanmiddag desgevraagd bevestigd aan Het Financieele Dagblad.


Daarmee heeft het er alle schijn van dat de fraude bij de grootste woningbouwcorporatie van Nederland veel ernstiger moet zijn dan vooraf werd bevroed. Nadere details over de reden van verlenging van het voorarrest van de 45-jarige manager uit Hazerswoude weigert het Openbaar Ministerie prijs te geven.


Precies twee weken geleden werd de 45-jarige manager uit Hazerswoude aangehouden door Justitie op verdenking van omkoping, witwassen en belastingfraude. Eergisteren werd De V. aan de raadkamer van de rechtbank voorgeleid. Die besloot hem nog eens dertig dagen vast te houden.

 

De V. was vraagbaak voor Waarborgfonds Sociale Woningbouw
Dankzij 'treasurer' De V. heeft Vestia een destructief derivatenavontuur achter de rug. De V. bouwde een uiterst risicovolle derivatenportefeulle op voor de semi-publieke instelling. Volgens De V. kon Vestia hiermee zeer goedkope financieringen realiseren. Maar toen de rente begon te dalen, plofte deze miljardenportefeulle in elkaar. Bijna ging de Rotterdamse woningbouwcorporatie failliet.


In de woningbouwwered sector en onder bankiers werd De V. als verstrekker van deze riskante renteverzekeringen alom geprezen. De ironie wil dat hij meermalen is opgedraafd om op verzoek van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) als vraagbaak op te treden bij cursussen. En dat terwijl de WSW als instelling de borg regelt voor 85 miljard euro aan krediet in de corporatiesector. Colllega-schatbewaarders van woningbouwcorporaties konden bij Marcel de V. om raad vragen hoe zij zo verstandig mogelijk met derivaten konden omspringen.

Ex Marcel de V. allesbehalve berooid na liefdesbreuk

Opvallend is dat de strafzaak niet is aangehouden tegen drie andere Vestia-verdachten, waaronder Jennifer B. De ex van hoofdverdachte De V. is directeur van de Stichting Peuterspeelzalen in Leiden en Hillegom en tot voor kort was zij ook toezichthouder bij woningcorporatie De Kleine Meierij, de Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer, het Ashram College en Commissaris bij Habeko Wonen.

Zomer vorig jaar kwam er een einde aan de relatie Marcel de V. en Jennifer B.. B. moet na deze liefdebreuk er allesbehalve berooid zijn uitgekomen. Ze kocht in die tijd een woning van 519 duizend euro zonder hypotheek, zo blijkt uit gegevens van het Kadaster. De villa van Marcel de V. in Hazerswoude is sinds maart vorig jaar gewaardeerd op bijna 1 miljoen gulden en eveneens vrij van hypotheeklasten.

 

Opgeëiste bewijsstukken bij Deutsche Bank
Inmiddels heeft het fraudeschandaal zich ook uitgebreid naar het buitenland. Gisteren heeft het OM bij de Britse vestiging van Deutsche Bank bewijsstukken opgeëist, waaronder opgenomen telefoongesprekken met Marcel de V.

 

Dat hebben ingewijden in het strafrechtelijk onderzoek vandaag gemeld aan De Telegraaf. Deutsche Bank verkocht afgelopen jaren samen met enkele andere banken voor miljarden euro’s aan derivatenproducten aan woningcorporatie Vestia. De provisiebetalingen voor deze producten ter wqqrde van 9,4 miljoen euro, kwamen via een omweg met behulp van een tussenhandelaar terecht bij toenmalig financieel Vestia-topman manager De V.

 

Sushi in gezelschap van tien callgirls

De manager moet sowieso goed zijn verzorgd door Deutsche Bank. Vorige week verklapten verschillende betrokkenen aan De Telegraaf dat De V. het regelmatig breed liet hangen in het Londense nachtleven in aangenaam professioneel gezelschap.

 

'Marcel zat samen met enkele medewerkers van Deutsche Bank en zo’n tien callgirls naast ons aan tafel in het exclusieve Japanse restaurant Nobu, in het centrum van Londen', tekende De Telegraaf op uit de mond van een getuige van dit allesbehalve karige horecatafereel. 'Hij vermaakte zich uitstekend.'

 

Over deze heerlijke avondjes in de Londense sushi-hotspot weigert Deutsche Bank ieder commentaar laat staan dat de grootbank inhoudelijk wil reageren op de Vestia-strafzaak.

 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 697 leden