Vermeende fraudeur teakbeleggingen geloofde heilig in hoge rendementen

Een ex-bestuurder van het omgevallen teakhoutfonds Eco Wood Systems is fraudeur-af sinds hij begin dit jaar werd vrijgesproken van alle fraudegerelateerde zaken.

Er is een nieuwe ontwikkeling in een oud FTM-dossier over het omgevallen beleggingsfonds Eco Wood Investments. Ter herinnering: dit teakhoutfonds uit 2002 kon zoals zovelen de beloofde rendementen van 6 tot 12 procent niet bolwerken en stortte in 2008 in elkaar. Zo’n 200 gedupeerde beleggers konden hun ingelegde gelden, 6,4 miljoen euro, in één keer afschrijven. Het geld was weliswaar deels (65 procent) daadwerkelijk geïnvesteerd in teakhoutplantages, maar die bleken geteisterd door ziektes. Daarnaast was er een deel weggesluisd naar directeuren in de vorm van mediation fees of in vorm van een greep in de kas alvorens op de vlucht te slaan, zoals de latere directeur Ronald Flos deed. Johan Lodder, 50-procent aandeelhouder en medeoprichter, was een van de hoofdrolspelers en werd in 2012 veroordeeld vanwege beleggingsfraude. Hij nam onlangs contact op met Follow The Money om te wijzen op een – niet op de officiële rechtbanksite rechtspraak.nl gepubliceerde – uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden, waarin hij zou zijn vrijgesproken van beleggingsfraude. Lodder werd in 2012 samen met zijn compagnon Jan Voerman nog veroordeeld tot 20 maanden cel.

Onwetendheid

Op 20 januari 2015 heeft het Hof hem vrijgesproken van alle fraudegerelateerde zaken zoals het valselijk voorwenden van beleggers. Het Hof gaat ervan uit dat hij daadwerkelijk in de veronderstelling verkeerde dat met de teakbeleggingen goede rendementen te behalen waren. Het Hof acht ook niet bewezen dat hij betrokken was bij een mediation fee die zijn compagnon Voerman overboekte naar een privérekening. Lodder was onwetend, bijna op het naïeve af. Een beeld dat als een rode draad door het arrest loopt. Daarmee glijdt niet alles van hem af in hoger beroep. Het Hof neemt het hem kwalijk dat hij de belangen van de beleggers ‘op grove wijze veronachtzaamd heeft’. De informatieverstrekking aan beleggers was onzorgvuldig en onjuist. Zo zou een deel van de inleg worden beheerd door een notaris. ‘Terwijl het verdachte en zijn medeverdachte bekend was dat zulks niet zou gebeuren. […] Hij lijkt niet in te zien dat de zorgvuldigheid jegens die particuliere beleggers met zich brengt dat EWI zich aan financieel toezicht had moeten onderwerpen en haar informatieplicht veel serieuzer had moeten opvatten.’ Het Hof ziet dat ‘er geen aanwijzingen zijn dat beleggingsgeld naar verdachte in privé is gegaan' en zet de straf van 20 maanden om in een taakstraf van 216 uur. Lodder, die FTM benaderde met het arrest, geeft een korte toelichting: ‘Ik ben me heel goed bewust van de impact van het geheel mislukken van Eco Wood voor de investeerders en belanghebbenden. Ik ben nooit weggelopen voor mijn verantwoordelijkheid als medebestuurder, ondanks dat ik bedonderd ben door mijn eigen compagnon Voerman en nieuwe directeur Flos. Ik vind dat ik recht heb op enige privacy en een nieuwe start, zonder heel mijn leven mezelf te moeten “verdedigen” door een onjuiste/onvolledige beeldvorming. De negatieve publiciteit en negatieve beeldvorming en alles wat daaruit voortvloeide heeft uiteindelijke geleid tot mijn faillissement. Pas sinds begin 2015 is in hoger beroep helder geworden dat ik geen fraudeur ben en ben ik voor de belangrijkste zaken vrijgesproken, zoals je in het arrest kunt lezen.’