Vernieuwing broodnodig in Bella Italia

3 Connecties

Onderwerpen

Crisis Italie

Werkvelden

Banken
1 Bijdragen

Italië snakt naar vernieuwing met zijn traditionele bankierswereldje en vermolmde kerkstructuren, stelt Jacob Gelt Dekker: alleen leiders à la Monti/ Draghi kunnen voor een doorbraak zorgen.

Napels - Afgelopen zaterdagavond reed de PARMA FC tour bus, omgeven door een zwerm politiewagens met gillende sirenes en blauwe zwaailichten vanaf Capadocius vliegveld, Napels binnen. Als wespen gonsden gescooterde ragazzi en paparazzi om de zegetocht, en dat nog voor deze wedstrijd in de serie A gespeeld werd.

 

Een dubbel elftal van 25-jarige half-goddelijke voetbalgladiatoren klikten met hun iPhones reikhalzend vanuit hun bus wat beelden van de meest acrobatische dare devils.

 

Panem et Circenses, ofwel Brood en Spelen, heeft Juvenalis ( zie Satire X) tweeduizend jaar geleden al gezegd en hij had gelijk. Dat Parma FC een rest- en doorstart bedrijf is van het voormalige Parma Associazione Calcio, gesponsord door de multinational Parmalat--- in 2003 nog het grootste faillissement schandaal in de geschiedenis van ruim 14 miljard Euro--- is vergeten. Het industriecentrum van Parma in de Po- vlakte bleef desondanks, een rots in de branding van woelig economisch water van het noorden van Italië.

 

Volksverhuizing van Noord naar Zuid
Door de Po-vlakte recessie vindt een ware volksverhuizing plaats van Noord- naar Zuid-Italië, waar alles goedkoper blijkt te zijn, en waar ZZP-ers een scherp concurrerende kostenbasis vinden voor hun negotie. Italië loopt met bijna 30 procent van het arbeidspotentieel als ZZP-er voor in de individualisering van de arbeidsmarkt. De uitwedstrijd van PARMA FC kon op dit moment dan ook niet nog symbolischer zijn.

 

De uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof over het ESM is de afgelopen week aan de massa voorbij gegaan. Van Mario Draghi’s dramatische aankondiging om onbeperkt staats- en bankobligaties aan te laten kopen door de ECB en Ben Bernanke’s QE3 door de FED in the USA, is ook niets blijven hangen. Moslimaanslagen op westerse ambassades blijft de meute volstrekt om het even. Ondanks de vermeende recessie in het noorden puilen de Napolitaanse cafés, kroegen en clubs rond Piazza dei Martiri ’s avonds uit, zijn stegen en straten propvol en late Bacchus het druivennat lustig en overvloedig vloeien.


Platliggende vastgoed- en bouwwereld

Het omwisselen van niet-liquide activa met liquide middelen door de ECB en de FED geeft de banken mogelijkheid om krediet te verschaffen in de platliggende vastgoed- en bouwwereld. Of de banken dat ook gaan doen, is een tweede. Eerdere pogingen daartoe hebben er slechts toe geleid dat banken grote cash depots aanhielden en hun tegoeden stalden bij Centrale Banken. Angst voor risico’s zit er flink in en de economische bittere noodzaak nu meer risico te nemen, zal die psychose niet makkelijk overwinnen.

 

Het instituut “ bank” zoals we dat sinds de Medici kennen, is kapot. De klant heeft geen vertrouwen meer in de dames en heren bankiers en de bankier durft niet meer. Een nieuw financieringsmechanisme en verkoopapparaat zal zich nu eerst moeten aankondigen.

 

Italiaanse banken kampen met een ongekende vertrouwenscrisis volgens Gelt Dekker

 

 

Kredietmarkt

In de jaren tachtig waren het de 'non-bank banken' , die de kredietmarkt plotsklaps veroverden; American Express en Master Card kwamen met travelcheques en creditcards, Savings and Loans met retail-hypotheken, Wells Fargo, een voormalig posttransport bedrijf, met geautomatiseerde elektronische geldovermakingen.

 

In Nederland wierpen de Posterijen en Nutsbedrijven zich in de strijd en ook het GAK en de ABP investeerden en speculeerden in vastgoed alsof het een tijdverdrijf spel voor directieleden betrof.

 

Door schade en schande wijs
Gebrek aan creativiteit kan niet verweten worden aan financiële aura’s.  De grootste financiële uitvinding van deze eeuw was ongetwijfeld de handel in risico derivaten van vastgoedhypotheek obligaties. Helaas werd het te ondoorzichtig, liep het flink uit de hand en ontstond een alles ontwrichtende financiële crisis, gevolgd door economische stagnatie, achteruitgang en deflatie.

 

De schrik zit er dus goed in, maar gelukkig zijn die geweldige risicovolle verzekeringsinstrumenten in verbeterde vorm nu toch weer in de handel. Door schade en schande wordt de mens wijs; men leert het best van zijn fouten. Met beter geformuleerde veiligheidsmechanismen kan men weer de angst voor risico’s verzekeren, ondernemerschap financieren en daardoor groei van de economie inhoud geven.

 

Nieuwe ondernemingsvormen nodig
Ervaring leert dat de corporate culture van bedrijven en gehele bedrijfstakken meestal niet in staat is grote omwentelingen en uitvindingen te verteren. In het traditionele Italiaanse bankierswereldje met op de achtergrond de totaal verouderde Pauselijke kerkstructuren en hun mega kapitaal, is de kans op vernieuwing bijna geheel uitgesloten. Nieuwe ondernemingsvormen zijn daartoe nu direct nodig.

 

Het is aan leiders van het kaliber Mario Monti, Draghi en Bernanke van deze wereld, om de weg vrij te maken voor deze nieuwe ondernemingen, die met dit risico verzekeringsproducten aan Italië en vooral aan de noordelingen in het zuiden, een nieuwe toekomst kunnen schenken.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jacob Gelt Dekker

Ondernemer, filantroop, schrijver Jacob Gelt Dekker is een onuitputtelijke bron van verhalen en anekdotes en beschikt over ee...