Vernieuwing kantorenmarkt komt van buiten vastgoedsector

3 Connecties

Relaties

Leegstand Kantorenmarkt

Werkvelden

Vastgoed
4 Bijdragen

De leegstand van Nederlandse kantoren geeft creatieve initiatieven de ruimte. Op onverwachte plekken, zoals een oud IBM-gebouw in Amsterdam. Follow the Money ging er kijken.

Het Rieker Business Park in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is zo'n typisch kantoorpark waarvan er in Nederland tientallen zijn: handig in de buurt van een afrit van een snelweg (de A4 en de ringweg A10), met enkele grote namen (PWC, Atradius, Mexx, Brunel), enkele doorsnee monofunctionele kantoorgebouwen met verschillende organisaties, een totale afwezigheid van vertier in de vorm van horeca, en een rafelig randje. De leegstand oogt er minder dramatisch dan in Sloterdijk, een paar kilometer noordelijker, maar heeft ook hier onmiskenbaar kale plekken geslagen in het urbane landschap.

In de Riekerpolder staat ook het Nederlandse hoofdkantoor van IBM, op een gigantisch stuk land dat bekend staat als 'het IBM-terrein'. Daarop staat, een paar honderd meter verder, het gebouw van een voormalige typemachinefabriek/kantoor van het Amerikaanse ICT-bedrijf. Dat karakteristieke zwarte gebouw heeft ruim 11 jaar leeg gestaan en werd het door anti-kraak zwervervrij gehouden (link Google Maps hier). Er zijn allerlei plannen voor gemaakt, zoals het verbouwen van aardbeien. Dat werd niets. De begane grond en de eerste verdieping worden inmiddels gehuurd door Post NL.

Maar op de verdiepingen daarboven voltrekt zich een kleine revolutie. Sinds begin dit jaar werken er in dat oude IBM-gebouw weer mensen en zou het wel eens een voorbeeld kunnen worden voor een vernieuwende aanpak van de leegstand van kantoren.

IBM Het voormalige IBM-gebouw aan de Johan Huizingalaan in Amsterdam

Onder de naam B.Amsterdam wordt de 12.000 vierkante meter ruimte van het gebouw ontwikkeld tot een dynamische werkplek voor ZZP-ers, ondernemingen uit de creatieve sector, instellingen en startups. Naast kantoren en werkplekken zullen er in het gebouw ook sportfaciliteiten, een conferentieruimte en een restaurant worden gevestigd. En dat zonder de 'klassieke' vastgoedbedrijven.

'Dit wordt het eerste gebouw in Nederland waar de gebruikers 24/7 terecht kunnen,' zegt Ricardo van Loenen. 'We willen hier de meest inspirerende werkplekken en bedrijfsruimtes van Amsterdam aanbieden. Waar de gebruikers niet alleen werken, maar ook met elkaar leven en groeien.' Samen met zakenpartner Guus Meulendijks vormt Van Loenen de drijvende kracht achter de vennootschap B.Amsterdam. Naast het duo is ook vastgoedondernemer Bas van Veggel een van de aandeelhouders in het bedrijf.

'Wij hebben niets met stenen. Wij hebben iets met wat er in het pand komt'

Samen met kantoorontwikkelaar Cradle of Development (COD) hebben zij het concept bedacht en brengen ze het nu in de praktijk. COD was een investering van projectontwikkelaar Hans van Veggel en diens zoon Bas. Deze verkocht het bedrijf vorig jaar aan projectontwikkelaar Borghese Real Estate vanwege de negatieve publiciteit rond het conflict dat zijn vader met de fiscus heeft. Bas van Veggel is nog wel als adviseur en aandeelhouder van B.Amsterdam betrokken bij de ontwikkeling van het voormalige IBM-gebouw. 'Hij is een van de weinige mensen in de vastgoedwereld die écht willen ondernemen', zegt Van Loenen over zijn zakenpartner.

Juiste match

Meulendijks en Van Loenen hebben beiden een achtergrond in de marketing en reclame. 'We hebben helemaal niets met stenen,' zegt Van Loenen. 'Wij hebben iets met wat er ín het pand komt. Of de mensen en bedrijven wel de juiste match hebben. Het gaat ons er niet om om zo snel mogelijk vierkante meters te verkopen, zoals in het vastgoed gebruikelijk is. Een verdieping hadden we in keer kunnen verhuren aan een grote onderneming. Die wilde heel graag. Maar uiteindelijk hebben we dat niet gedaan. De mix met de andere huurders zou niet hebben gewerkt.'

Ricardo van Loenen: 'Niets met stenen.' Ricardo van Loenen: 'Niets met stenen.'

Het is een ongebruikelijke manier van denken in de kantorenmarkt, zeker in deze tijd van leegstand. Van Loenen: 'Natuurlijk moet er bij ons ook geld worden verdiend. Maar we vond het riskanter om het wel te verhuren dan niet. We hebben grote plannen met B.Amsterdam. Die willen we niet kapot maken door snel te scoren.'

'grote bedrijven willen middenin de nieuwe wereld zitten. die vinden ze bij ons'

B. Amsterdam, zo vertelt Van Loenen, biedt niet alleen onderdak, maar wil juist helpen om bedrijven verder te laten groeien. Hij hoopt dat zich in het gebouw een nieuw ecosysteem zal vormen, een complete, ademende plek waar wordt gewerkt én geleefd. 'Nu al zien we dat de startups en ZZP-ers gebruik maken van elkaars diensten. Het unieke ten opzichte van broedplaatsen is dat er ook enkele grotere bedrijven bij ons zullen huren. Die zijn een beetje het contact met het echte leven kwijt geraakt, bijvoorbeeld op online gebied, en willen midden in de nieuwe wereld zitten. Die vinden ze bij ons volop. Zo kunnen de verschillende werelden elkaar versterken, dat willen we aanzwengelen.'

Als concreet voorbeeld van die kruisbestuiving van modern vakmanschap, noemt Van Loenen een expert op het gebied van 3D-scanning en printing die in B.Amsterdam werkt. 'Bij ons is dat niet een gimmick, zoals je tegenwoordig overal wel een 3D-printer ziet staan, maar een expertise waar ook andere bedrijven iets aan hebben.' Van Loenen hoopt dat van de aanwezigheid van dergelijke specialisten een aanzuigende werking uitgaat, zoals de vestiging van MTV in Amsterdam-Noord ook andere bedrijven in de creatieve sector aantrok.

Stadstuin

Elke van de vier verdiepingen (inclusief het dak) die B.Amsterdam ontwikkelt krijgt een eigen bestemming. Die worden door middel van partnerships vormgegeven. Partner voor de horeca bijvoorbeeld is Heineken, dat tevens een ruimte huurt voor zijn marketing. De huurders kunnen gebruik maken van een professionele foto-studio in de kelder en een video-studio is in aanbouw. Op de derde verdieping zal, naast kantoren, een sportruimte komen waarvan naast huurders ook de medewerkers van kantoren in de buurt en buurtbewoners gebruik kunnen maken.

De workspace van B.Amsterdam De workspace van B.Amsterdam

Het dak wil Van Loenen omtoveren tot een stadstuin, inclusief een horeca-terras en een ruimte voor events, zoals lezingen en openlucht films. 'En dan zie je meteen het voordeel van deze plek boven kantoren in de stad: wij hebben de ruimte. Als je op het dak een congres hebt en het weer wordt slecht, kun je gewoon verder in een van de zalen.'

B.Amsterdam heeft van binnen een uitgesproken stoer gevoel. De derde en vierde verdieping zijn volledig gestript en worden vanaf deze zomer ingericht. De tweede verdieping heeft nu een congresruimte, een lounge, verschillende kantoren en een werkruimte voor ZZP-ers. De strakke houten huur-bureaus zijn eenvoudig en robuust vormgegeven, van hout. Het oogt allesbehalve gelikt. 'Omdat we het eenvoudig houden, kunnen we ook de prijzen laag houden,' zegt van Loenen. 'Maar het is ook een beetje onze filosofie. We zijn always in beta, zoals ze in de internetwereld zeggen. Over een paar jaar kan de behoefte immers heel anders zijn. De meeste mensen die hier komen kijken raken geïnspireerd. De enige klacht die we wel eens horen is dat het zo ver is. Maar het is nog geen 5 minuten fietsen vanaf het Olympisch Stadium.'

Award-winning copywriter Martijn de Vreeze van Copy Commando heeft zijn kamp opgeslagen bij B.Amsterdam. Hij verheugt zich al op de rooftop parties. Award-winning copywriter Martijn de Vreeze van Copy Commando heeft zijn kamp opgeslagen bij B.Amsterdam. Hij verheugt zich al op de rooftop parties.


Meer informatie

De fotostream van B.Amsterdam op Flickr

Cradle of Development over het gebouw

Johan Huizingalaan 762 Google Maps

Manifest van B.Amsterdam