"Verontrust burger" Kremers acht kans op val euro "aanzienlijk"

Zijn naam werd genoemd als opvolger van DNB president Nout Wellink: Jeroen Kremers. Het hoofd landenrisico van RBS denkt dat de kans op het uiteenvallen van de euro "zeer aanzienlijk is"

In een interview met Het Financieele Dagblad windt Jeroen Kremers, chief risk officer en hoofd landenrisico van Royal Bank of Scotland, er geen doekjes om: hij denkt dat het risico op het uiteenvallen van de euro "zeer aanzienlijk" is.

"Een jaar geleden dacht ik dat de kans nul was’, aldus Kremers die het FD laat weten dat hij spreekt als een "verontrust burger" en niet als RBS-bankier. ‘Het uiteenvallen van de euro is economisch en politiek zo desastreus dat ik me niet voor kon stellen dat het kon gebeuren."

De voormalige IMF-bewindvoerder die via ABN Amro bij RBS terecht kwam, zegt tegen het FD dat hij in de loop van het jaar het vertrouwen zag verdwijnen toen beleidsmakers langzamerhand het risico van het uiteenvallen van de euro gingen benoemen. Volgens Kremers kijken politici en toezichthouders niet meer naar het geheel van de eurozone. ‘Autoriteiten zijn bezig met waar marktpartijen mee bezig zijn: hoe kom ik hier zelf goed uit als het fout gaat?"


De uitspraken van Kremers staan haaks op die van andere bankiers en ook Nout Wellink die stellen dat de euro hoe dan ook zal overleven.

 

Het gehele interview staat in de papieren versie van Het Financieele Dagblad.