Verraderlijk

3 Connecties
10 Bijdragen

September en oktober zijn historisch gezien lastige maanden op de mondiale beurzen. Beleggers lijken zich vooralsnog echter weinig aan te trekken van eventueel verhoogde volatiliteit. Rekbare indicatoren zoals het consumentenvertrouwen worden omarmd, terwijl harde economische feiten genegeerd worden. Het huidige financiële klimaat is onbekend en verraderlijk.

Veel beleggers worstelen met het moeilijke investeringsklimaat. Het is lastig een historisch lage rente in perspectief te plaatsen. Er is veel geld beschikbaar tegen extreem lage vergoedingen, hetgeen voor de meeste beleggers een onbekend speelveld opgeleverd heeft. Bedrijven proberen hun (te) sterk opgelopen beurskoers in te zetten bij overnames en overladen zich tegelijkertijd met veel schuld.

Bubbels

De huidige situatie wordt wel eens omschreven als de ‘everything bubble’. Zogenaamde ‘buy outs’ hebben geen enkele zin meer vanwege de te hoog opgelopen beurskoersen. Maar ook vastgoed is wereldwijd te ver doorgeschoten. Om maar te zwijgen over het vastrentende gedeelte van een beleggingsportefeuille. Veel indicatoren ogen gezond, maar zijn broos. Veel investeerders hebben een gloeiende staaf in handen.

De huidige situatie wordt wel eens omschreven als de ‘everything bubble’

Vooralsnog zijn beleggers de maand september zonder kleerscheuren doorgekomen. Het probleem met bubbels is dat zogenaamde goeroes pas achteraf nauwkeurig weten aan te geven waarom er sprake was van een bubbel. Dit was in 2000 en 2008 keer op keer het geval. Niemand kan u vertellen wanneer bubbels barsten; een mogelijke uiteenspatting komt altijd op een moment waarop vrijwel niemand dit verwacht. De huidige markt voelt echter net zo ongemakkelijk en verraderlijk aan als in 2000 en 2008, ook al wil niemand hiervan horen. Veel historisch materiaal onderschrijft dit beeld.

De tijd is aangebroken om de dansvloer te verlaten. Dit is een periode om per saldo meer te verkopen dan te kopen. Beleggers doen er verstandig aan om zich voor een langere periode nederig op te stellen tegenover de geboden marktcondities.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

Over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder Inklappen