
De Europese Centrale Bank geeft miljarden uit om de rente laag te houden. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
Gaat het echt beter met ons wanneer de economie groeit? Lees meer
'De economie groeit, dus het gaat goed met Nederland.' Dit soort uitspraken hoor je vast wel eens voorbij komen. Maar klopt dat wel? Waar praten we nu eigenlijk over als we het over de economie hebben?
Economie is een sociale wetenschap – het gaat over mensen en hun interactie. In veel economische discussies is deze menselijke factor alleen ver te zoeken en wordt er vooral gegoocheld met cijfertjes. Economie wordt zo een onnavolgbaar onderwerp voor iedereen die niet van wiskunde houdt; en daar lijdt het maatschappelijk debat onder. Economische argumenten worden regelmatig op dogmatische wijze ingezet om politieke besluiten te legitimeren – zonder aandacht te schenken aan de sociale implicaties. De economische leer vormt zo de perfecte sluier voor machtsmisbruik.
Het geloof in 'economische groei' heeft daarmee veel weg van een religie: in de veronderstelling dat het goed voor ons is – maar zonder echt te begrijpen waarom – lopen we als makke lammetjes achter de predikers van de economische waarheid aan. In het dossier 'De economische religie' ontkrachten we economische mythes en belichten we het maatschappelijke aspect achter de cijfertjes.
Polmans onvermogen om Unilever te verduurzamen is een maatschappelijk probleem
Podcast | Geen subsidies voor bedrijven, maar een betaalde baan voor iedereen
Geen subsidies voor bedrijven, maar een betaalde baan voor iedereen
Wat er écht gebeurt als een wereldwijde crisis ons raakt
Joseph Stiglitz: ‘We hebben luid protest nodig tegen de stille invloed van het grote geld’
OESO zet revolutionaire stap en wil geen pleisters meer plakken
Blind afbouwen van de staatsschuld? Investeer liever in de samenleving
De economische statistiek wordt van binnenuit aangevreten
We zijn verslaafd aan goedkoop geld, maar doen er te weinig mee
Een decennium crisis: we hebben niets geleerd
We zijn verslaafd aan goedkoop geld, maar doen er te weinig mee
De extreem lage rente blijft niet eeuwig zo laag als nu. De centrale banken keren langzaam terug naar een normaler monetair beleid. Maar voorlopig blijft geld historisch gezien spotgoedkoop. Waarom doen we daar zo weinig mee, vraagt Edin Mujagic zich af.
Centrale banken zoals de Amerikaanse Fed en de Europese Centrale bank (ECB) zijn bezig met het minder ruim maken van hun monetaire beleid. Zo heeft de ECB de omvang van haar opkoopprogramma van obligaties inmiddels teruggeschroefd van 80 miljard euro per maand naar 30 miljard. Het is de bedoeling dat de bank er eind dit jaar helemaal mee zal stoppen. In de loop van 2019 wil de ECB vervolgens beginnen met het verhogen van de officiële rente. De Amerikaanse centrale bank, de Fed, is daar al mee bezig. De Amerikanen hebben de rente al enkele keren verhoogd en zullen dit jaar nog twee of drie keer doen. In 2019 gaat de Fed ermee door, het jaar erop ook.
Dat de centrale banken na jaren van het almaar verruimen van het monetaire beleid nu de andere kant op roeien, is vrij logisch. De crisis ligt achter ons, een recessie is ver te zoeken en het gevaar van deflatie is weggeëbd. Daar hoort simpelweg een ander, minder ruim en dus normaler, monetair beleid bij.
Een andere belangrijke reden voor normalisatie van het beleid, is dat de centrale bankiers heel goed weten dat het niet de vraag is óf er in de toekomst weer een periode van lage economische groei c.q. een recessie zal optreden, maar wanneer. Op- en neergang is de natuurlijke beweging van een economie.
Catch 22
Als zo’n periode van lagere groei optreedt terwijl de officiële rente op 0 procent (ECB) of daaromtrent (Fed) ligt, dan hebben die instellingen een groot probleem. Zij kunnen dan niet of nauwelijks de economische neergang counteren met renteverlagingen. Het enige wat ze zouden kunnen inzetten, is het opnieuw van stal halen van quantitative easing (QE). Eenvoudig gezegd: opnieuw de geldkraan opendraaien.
Het zou me echter niet verbazen als dat veel tegenstand gaat oproepen. In de eerste plaats omdat het inzetten van zo'n monetair instrument als QE bij de diepste recessie in bijna een eeuw heel wat anders is dan het inzetten van datzelfde instrument bij een periode van lagere groei. De recessie van 2008 en 2009 was de langste en diepste sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog en rechtvaardigde zo’n zwaar monetair wapen.
Onze economie is intussen gewend geraakt aan dat monetaire infuus van de centrale banken
In de tweede plaats is er het feit dat zo’n beleid ook behoorlijke negatieve effecten kent, met name voor spaarders en gepensioneerden. De centrale banken zullen een confrontatie over QE willen voorkomen. Als er een periode van lagere economische groei zullen ze die bij voorkeur met renteverlagingen te lijf willen gaan. Dat betekent dat ze de rentes nu, in een periode van economische groei, moeten verhogen. Alleen blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan.
De ECB en de Fed hebben in mijn optiek te maken met een Catch-22 situatie: ze moeten hun rentes wel verhogen om bij een volgende neergang munitie te hebben om überhaupt te kunnen stimuleren. Maar het probleem is dat die renteverhogingen op zich al zo’n neergang kunnen veroorzaken, nog voordat de rentes zodanig hoog zijn dan ze noemenswaardige ruimte hebben om te stimuleren.
Dat zit zo. De wereldeconomie heeft nu al ruim een decennium te maken met rentestanden die zo goed als 0 procent zijn. Dat betekent onder meer dat de economie gewend is geraakt aan het monetaire infuus van de centrale banken. Niemand, centrale bankiers incluis, weet hoe de patiënt zal reageren als dat infuus wordt weggehaald.
Over een jaar of tien zullen we ons voor ons hoofd slaan en afvragen hoe we zo stupide konden zijn
Lopen op eieren
Met het bovenstaande in mijn achterhoofd zou het me niet verbazen als de centrale bankiers aan beide kanten van de oceaan zeer voorzichtig de rentes gaan verhogen. Dat proces van beleidsnormalisatie jaren gaat jarenlang duren.
Mijn vermoeden is dat wie Mario Draghi eind 2019 ook op zal volgen als nieuwe president van de ECB, zij of hij de helft van de zittingstermijn van acht jaar bezig zal zijn met die normalisatie. En dus dat dat proces in het meest gunstige geval – recessiegevaar blijft uit – tot medio volgend decennium zal duren. De officiële rentes van zowel de ECB als de Fed zullen daarbij mijns inziens op een aanmerkelijk lager niveau pieken dan voor de crisis gebruikelijk was. Je kunt je zelfs afvragen of het monetaire beleid ooit weer normaal wordt.
Dat heeft gevolgen voor ons allemaal. Een gevolg van goedkoop geld is bijvoorbeeld dat overheden niet echt gedwongen zullen worden hun economieën en staatsfinanciën te hervormen. Het betekent ook dat de groei van onze economie door schuld gedreven blijft, en dus de kans op duurzame groei klein blijft.
Duurzame groei is wél mogelijk als diezelfde overheden meer zouden investeren in zaken die de productiviteit op termijn verhogen. Investeringen in onderwijs en infrastructuur, maar ook die in defensie kunnen dat zijn. In het verleden hebben we kunnen zien dat technologische vooruitgang in het leger allerlei nieuwe toepassingen en producten oplevert. Internet is daarvan een voorbeeld.
Stupide
‘Alles goed en wel,’ hoor ik u zeggen, ‘maar dat kost geld’. Dat klopt. Maar als we toch nog steeds te maken hebben met historisch lage rentestanden, dan kunnen we die lage rente ook gebruiken om geld te lenen voor zinnige dingen. De Nederlandse Staat betaalt 0,71 procent rente om nú een lening af te sluiten met een looptijd van 10 jaar en slechts 1,2 procent voor een lening die in 2048 afgelost moet worden. 2048! Tegen 1,2 procent rente per jaar! Investeringen in onderwijs, onderzoek en relevante infrastructureel betalen zich doorgaans al uit bij rentestanden die aanmerkelijk hoger liggen.
Als we de nog steeds historisch lage rentes niet gebruiken om de motoren van duurzame groei aan te jagen en nieuwe sectoren van de grond helpen, zoals kunstmatige intelligentie of nano-technologie, dan zullen we ons over een jaar of tien voor ons hoofd slaan. Collectief zullen we ons afvragen hoe we zo stupide konden zijn om dat praktisch gratis geld niet te gebruiken voor grootschalige en voor de toekomst cruciale investeringen. Laten we die fout niet maken.
Goud
In mijn ogen staat dit ook helemaal niet op gespannen voet met het gezond houden van de overheidsfinanciën. Enerzijds omdat het om investeringen zou gaan die aantoonbaar een positief effect hebben op de productiviteit en dus groei. En anderzijds omdat landen die nu al veel te hoge schulden hebben deze investeringsprojecten aantrekkelijker kunnen maken. Bijvoorbeeld door hun goudvoorraad als onderpand voor die nieuwe leningen te gebruiken.
Frankrijk en Italë hebben elk zo'n 2.500 ton goud in hun kluizen, goed voor ongeveer 110 miljard dollar
Neem Italië of Frankrijk. Om te zeggen dat zij nogal wat hervormingen door moeten voeren, zou een understatement zijn. Ook al hebben ze allebei hoge schulden, het zijn geen arme landen. Zo hebben ze elk zo’n 2.500 ton goud opgeslagen in hun kluizen. Op dit moment is 2.500 ton goud ongeveer 110 miljard dollar waard. Aangezien dat goud toch maar ligt te verstoffen, waarom zou je dat niet als onderpand voor obligaties gebruiken om te investeren in je toekomst?
Zo’n garantie zou beleggers geruststellen en genoegen kunnen laten nemen met een lage rente. Immers, het goud is het onderpand, niet het vertrouwen in een toekomstige Franse en Italiaanse regering. Het zou ook goed zijn omdat die landen zouden weten dat ze dat geld nu wel efficiënt móeten inzetten, omdat ze anders straks hun goud kwijt zijn.
Goudobligaties voor een gouden toekomst, zogezegd.
101 Bijdragen
thebluephantom 6
Jan-Marten Spit 9
thebluephantomJij hebt natuurlijk meer gemeen met bijvoorbeeld Mark Rutte en Jeroen Dijsselbloem - je Nederlandse boezemvrienden met wie je het Wilhelmus deelt - een hechtere band bestaat niet. Meer gemeen dan met Francois en Elise die onnodig belasting betalen omdat jouw landgenoten, die net als jij rauwe haring eten maar gruwen van stinkkaas, van Nedeland een piratennest hebben gemaakt waarmee 1% van de Fransen samen met 1% van de Nederlanders, 1% van de Amerikanen, 1% van de Duitsers en 1% van de Grieken elkaars en eigen landgenoten beroven.
Echt ...
thebluephantom 6
Jan-Marten SpitBerend Pijlman 13
thebluephantomthebluephantom 6
Berend PijlmanPieter Jongejan 7
Jan-Marten SpitDeze verschillen vind je terug in het gemiddeld aantal gewerkte uren per land. Voor Nederland kom je uit op 759,14 uur per inwoner (13001,8 uur/17,127 mln inwoners). Voor Frankrijk kom je uit op slechts 629,35 uur per inwoner (42245,9 uur/67,126 mln inwoners.
Deze cijfers en de cijfers voor andere landen kun je terugvinden op de sites van de OECD.
Jan-Marten Spit 9
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Jan-Marten SpitVolgens mij zijn de lage belastingtarieven van Nederland, België en Ierland een antwoord op de Duitse en Franse machtspolitiek binnen de EU. Onze vliegtuigindustrie is vakkundig gesloopt door deze twee grootmachten.
Het verschil tussen Duitsland en Frankrijk is dat Frankrijk vrij centraal geleid wordt wat weinig efficiënt blijkt te zijn, want de Franse bevolking zucht inderdaad onder de hoogste belastingtarieven van Europa. Moet dit falende systeem via Brussel in heel Europa worden ingevoerd? Nee toch.
Daar komt bij dat landsgrenzen in Europa vaak ook taalgrenzen en cultuurgrenzen zijn. Persoonlijk vind ik die verschillen een verademing en verrijking. Als Fransen 35 uur willen werken en met hun 6oste met pensioen willen gaan dan is dat hun goed recht, maar dan moeten ze wel genoegen nemen met een lager inkomen en een veel lager pensioen (want ze hebben ook nog eens te weinig gespaard voor hun pensioen).
Het afgeven op de Europese cultuur als bekrompen nationalisme vind ik totaal misplaatst. Diversiteit wijst in de natuur juist op evenwicht en rijkdom. Ik kan me echt niet voorstellen dat jij een voorstander bent van een eenvormige Verenigde Staten van Europa.
Jan-Marten Spit 9
Pieter JongejanDit is een misverstand denk ik. Ten eerste is de economische opbrengst tamelijk klein in verhouding, en komt ons imago niet ten goede. Ik denk dat juist de powerplay van grote landen een belangrijke factor is in het feit -dat- we een belastingparadijsje zijn (geworden).
Toenmalig president Obama benoemde Nederland als belastingparadijs. De toenmalig Nederlandse minister van finaniceen, Wouter Bos, werd boos en hield een persconferentie: onzin. Daarna herriep Obama zijn woorden. Niet (zoals hilarisch genoeg werd gesuggeereerd) omdat Obama de macht van Wouter Bos vreesde, maar omdat Obama de macht van kapitaal uit de VS dat Nederland -gebruikt- als belastingparaijs voelde.
Immers, het financiele belang van de ontduikers zelf is vele male groter dan het veel kleinere bedrag dat hier wordt afgeroomd - en de laaste is dus niet de dominante machtsfactor in deze realiteit.
"Het verschil tussen Duitsland en Frankrijk is dat Frankrijk vrij centraal geleid wordt wat weinig efficiënt blijkt te zijn, want de Franse bevolking zucht inderdaad onder de hoogste belastingtarieven van Europa."
Je gebruikt het woord zucht - maar wat krijgen de Fransen terug voor een hogere belasting vergeleken met landen met een lagere belasting. Telt de gezondsheidszorg, die door haar klanten hoger wordt gewaardeerd en een stuk goedkoper is dan de onze bijvoorbeeld, ook mee? Frankrijk is veel ruraler dan bijvoorbeeld Nederland - en dat heeft economische implicaties. Waarom moet dat veranderen? Doet Frankrijk ons daarmee iets 'aan'?
...
Pieter Jongejan 7
Jan-Marten SpitHet verschil met Duitsland is dat Duitsland niet boven zijn stand leeft en efficiënter is wat blijkt uit een hogere economische groei en dalende schulden. Binnen Duitsland bestaat flink wat concurrentie tussen deelstaten, wat de efficiency kennelijk ten goede komt. In Frankrijk telt alleen Parijs.
De hoge Franse belastingen knijpen de economische groei af. Franse bedrijven wijken uit naar het buitenland of komen in financiële moeilijkheden, zoals recentelijk Air France/KLM.
Frankrijk heeft echt een heel groot probleem, dat verband houdt met de centralistische economie.
De personeelschef van Air France is een politiek commissaris zonder benul van wat er op de werkvloer gebeurt.
De introductie van de euro was een Frans idee om de rest van Europa te laten meebetalen aan de grandeur van Parijs. Wat Frankrijk ons aandoet is dat Frankrijk wil dat Noord-Europa (en met name Nederland) hun veel te hoge uitgaven gaat betalen. Wie weinig uren maakt moet minder geld uitgeven.
Overigens ben ik een voorstander van een federaal Europa, maar zonder euro. De euro leidt juist tot een zwak Europa, omdat het landen tegen elkaar opzet.
Jan-Marten Spit 9
Pieter JongejanJe brengt dit alsof de Nederlanders iets financieren dat de Fransen als rekening op tafel hebben gelegd. De rente is niet laag omdat Frankrijk dat wil - de rente is laag danbkzij de noodfzkaelijke maatregelen tegen de financiele fraude uit de VS.
Duitsland heeft jaren boven haar stand geleefd - jaar na jaar overtrad het met toestemming van Frankrijk de begrotingsregels om die Wende op te vangen. Terwijl het begrijpelijk genoeg die Wende niet wilde.
" Franse bedrijven wijken uit naar het buitenland of komen in financiële moeilijkheden, zoals recentelijk Air France/KLM"
Zie je? We delen een boel problemen met de gewone Fransman. Wij gaan hier dividendbelasting weggeven om precies dat te 'voorkomen' (Unilever zal nooit vertrekken - Nederland is veel te waardevol voor ze).
"De introductie van de euro was een Frans idee om de rest van Europa te laten meebetalen aan de grandeur van Parijs. "
Kul - en hier komt de aard van het beestje dat ik -veracht- weer boven.
Het idee van een Europese munt stamt uit 1923 en is van de Duitse bondskanselier Gustav Stresemann. Het is uitgewerkt begin jaren 90 door heel Europa. Frankrijk stemde 51% voor, Nederland 38.5% voor, en de Duitsers mochten niet stemmen - maar het parlement tekende. Hoe is dat in godsnaam te brengen als een 'Frans idee' voor 'Franse grandeur'? Waar haal je die propaganda vandaan?
Pieter Jongejan 7
Jan-Marten SpitJe kunt de vraag van Duitsland in 1923 om een (goedkopere) Europese munt in te voeren (na de hoge inflatie tijdens de eerste wereldoorlog) teneinde de reële economie weer op orde te brengen toch niet vergelijken met de eis van Frankrijk begin jaren negentig om de Duitse mark op te geven in ruil voor de Duitse hereniging.
Die twee hebben toch niets met elkaar te maken.
Sinds de invoering van de euro is de economische groei gehalveerd ondanks het feit dat de schulden in Zuid-Europa tot een onhoudbaar niveau zijn opgelopen.
Noord-Europa is (zo blijkt uit statistische analyse)
gebaat met een hogere reële rente, of m.a.w. een hogere wisselkoers, terwijl Zuid-Europa gebaat is met een lagere reële rente, ofwel een lagere wisselkoers.
De onvermijdelijke conclusie is dat de euro niet te handhaven is en de spanningen binnen Europa door de euro steeds hoger zullen oplopen, wat Europa zwakker maakt.
Nogmaals ik kan me niet voorstellen dat je dat wilt.
Jan-Marten Spit 9
Pieter JongejanDe Rede laat het idee ontstaan wanneer het ontstaat, niet op het moment dat het jouw vooroordelen uitkomt - het idee mag pas ontstaan als Franrkijk en niet Duitsland er in jouw ogen een voordeel bij heeft. Je demonstreert hier je vooroordeel.
De euro is ingevoerd door 19 landen, niet door Frankrijk alleen. 51%, een minieme meerderheid van de Fransen, stemden voor. Het Duitse parlement tekende zonder volksraadpleging. Dit noem jij 'een Frans idee om Franse grandeur' te financieren.
"De onvermijdelijke conclusie is dat de euro niet te handhaven is en de spanningen binnen Europa door de euro steeds hoger zullen oplopen, wat Europa zwakker maakt."
Hier verander je je stelling 'de euro is een Frans project' in de euro is een 'mislukt' project PLUS 'het is een Frans project' alsof het 'mislukken' het Franse bewijst.
Bovendien hanteer je de aanname dat de toenemende schulden in sommige landen slecht is voor iedereen. Een schuld is ook een bron van inkomsten - voor de verstrekker van de lening. Netto-exporteurs die geld lenen aan zuidelijk consumenten zodat ze klanten worden, de aandeelhouders pakken de winst, de reele economie de gevolgen via belasting en ECB. Dat heeft precies niets met vlaggen te maken, en alles met de politieke macht van kapitaal, die anders dan 'de Fransen', momenteel -wel- het europese beleid voert, inclusief het monetaire.
Jan-Marten Spit 9
Pieter JongejanDit is een onjuiste logische vertaling van wat ik zei. Als ik zeg dat de Fransen -afrekenen-, zoals hier gebeurde, met landsgrenzen in een problematiek die -niets- met landgrenzen te maken heeft maar met grensoverschrijdende sociaal-economische factoren, dan noem ik -niet- iedereen een nationalist die verschillende culturen 'wel' waardeert.
"Het afgeven op de Europese cultuur als bekrompen nationalisme vind ik totaal misplaatst. "
dat doe ik dus niet.
"Ik kan me echt niet voorstellen dat jij een voorstander bent van een eenvormige Verenigde Staten van Europa."
Ik ben voorstander van een democratische Europese federatie, jazeker. Lijkt me een stuk zinvoller dan versplinterd afwachten wat China, de VS en Rusland voor ons beslissen.
Ik kan me niet echt voorstellen dat jij voorstander bent van de huidige situatie, een ondemocratisce Federatie van een Verenigd Europa voor monoplisten en kapitaal.
We moeten samen met de Fransen en de Duitsers vooruit, niet onszelf parkeren in het moeras van verdeel en heers. Dat de Duitsers daarbij bradwurst eten en de Fransen slakken - is een irrelevant verschil dat we vooral zo moeten laten.
Anton Van de Haar 8
Persoonlijk heb ik steeds meer het idee dat we ergens in de toekomst, misschien al in de nabije toekomst, het sturen van de economie met monetair beleid als het economische equivalent van aderlaten zullen gaan zien.
Zie bijvoorbeeld dit interessante artikel met links (technisch):
http://www.notesonthenextbust.com/2016/02/why-it-is-so-important-to-use.html
Ludovica Van Oirschot 15
Als je naar Japan kijkt blijkt dat QE beleid heel erg lang vol te houden is.
Economie als wetenschap zou zich meer moeten beperken tot dat wat echt is aangetoond. Deze column is geen wetenschap, eigenlijk niet eens journalistiek, dit is een mening. En wel een tamelijk ongefundeerde mening: het klinkt logisch, maar er is geen empirisch bewijs.
thebluephantom 6
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
thebluephantomEdin Mujagic 4
Ludovica Van OirschotBerend Pijlman 13
Het is sowieso al stupide om als enige daadwerkelijke geldcreërende instantie (overheid) geld te lenen. Een overheid die belasting int in de valuta waarmee het ook betaalt, hoeft niet te lenen. Dat is een keus.
Stel Frankrijk en Italië hadden nog een eigen munt dan waren ze helemaal nergens van afhankelijk om meer geld bij te printen. Dat verhaal van dat goud is dan ook BS. Of Frankrijk nu wel of geen goud heeft, maakt totaal niets uit om nieuw geld te creëren. De investeringen moeten sowieso renderen omdat het anders deflatoir kan werken. Of er nu goud onder ligt of niet nieuw geld dat slecht geïnvesteerd wordt en dus niet zorgt voor meer vraag zal leiden tot deflatie.
Lees allemaal vooral Warren Mosler's boek over staatsfinanciën. Google even op 'seven deadly frauds'. Niet helemaal op EU van toepassing omdat hier de euro is ingevoerd en landen zich aan belachelijke regels aangaande staatsfinanciering en staatsschulden moet houden (namelijk niet gerelateerd aan werkloosheid, inflatie en andere daadwerkelijk indicatoren voor een juiste geldhoeveelheid).
Matthijs 11
Daarmee kom je gelijk bij het punt dat de focus sowieso meer op beleid van overheden moet liggen dan alleen het beleid van centrale banken. Een centrale bank heeft op bepaalde monetaire vlakken wel veel instrumenten en macht, maar is echt niet allesbepalend voor wat de economie doet. De invloed van een centrale bank is volgens mij beperkt.
Hoop dan ook niet dat bij een volgende dipje in de economie iedereen weer alleen naar de ECB gaat kijken om het op te lossen, want dat kan de bank helemaal niet.
Co Pater 7
MatthijsLage rente is geen normaal monetair beleid, wat is dan wel normaal monetair beleid ? niets doen ?
Waarom rente dan niet afschaffen ? als het zo'n probleem blijkt te zijn. en waarom de geldschepping niet bij de overheid? ( publieke controle )
kortom: dit soort teksten zijn eerder een mening en roept alleen maar vragen op.
[Verwijderd]
Co PaterMatthijs 11
[Verwijderd]Enerzijds is het zo dat een economie als systeem erg complex is, met enorm veel variabelen die invloed uitoefenen op elkaar, waardoor er een soort willekeurige variatie ontstaat. In die zin zou je voorzichtig het woord "natuurlijk" kunnen gebruiken, meer in de betekenis van onvoorspelbaar, chaotisch.
Anderzijds (mijn bezwaar), zijn wij het zelf die de economie maken. Als individuen, landen en met name ook als overheden. In die zin is er niks natuurlijks aan. Het is geen weer, golfslag of stand van de sterren waar we geen invloed op hebben. Het probleem van het aanduiden van een economie of de beweging ervan als een soort natuurfenomeen is dat het mensen en overheden passief maakt. Een excuus geeft om niets te doen. Dat is ook iets wat de mainstream economen ons hebben doen geloven: markten moet je zo vrij mogelijk laten, overheden moeten zich er niet mee bemoeien en dan komt het allemaal goed. Een beetje werkloosheid is "natuurlijk", etc.
Co Pater 7
MatthijsMijn eerdere reactie was eigenlijk bedoeld op het artikel zelf en later zag ik dat een reactie op jouw was. Hoe dat kan weet ik dus niet, maar afijn.
Economie is inderdaad niets natuurlijks aan. Het is 100% kunstmatig, dus ook altijd aan te passen. En zoals je zegt ook een ingewikkeld gebeuren. Maar juist omdat het iets is wat beweegt kun je er ook gaandeweg iets uit leren. Leren door ervaring.
in zweden hebben ze geleerd van de situatie in de oorlogen en via strijd in de politiek toch een succesvolle strategie weten door te zetten. zie: https://books.google.nl/books?id=hDcICwAAQBAJ&pg=PA583&lpg=PA583&dq=postwar+program+sweden&source=bl&ots=cCPXqjPMK2&sig=79pXvowELr4hEUw7k4qerxcrYgw&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiVgvq1uPbaAhUQZ1AKHXmqA64Q6AEIOjAC
Matthijs 11
Co PaterZweden: inderdaad goed voorbeeld om aan te geven hoe een overheid (dus "wij" met zijn allen) toch uiteindelijk bepalen hoe en wat.
Co Pater 7
Matthijsthebluephantom 6
Co PaterCo Pater 7
thebluephantomongelijkheid is een proces, dat alsmaar toeneemt. Je kunt het dus niet objectief bekijken in de trant van: nu zijn we niet ongelijk. Je moet je dus afvragen wat we met dat proces moeten? door laten gaan is niet goed.
thebluephantom 6
Co PaterCo Pater 7
thebluephantomIk vind de ongelijkheid in Nederland te groot, Jij vindt dat het wel meevalt.
Kun je aangeven wanneer het in jouw beleving dan " Te Groot " is ?
thebluephantom 6
Co Paterwat ik wel vind is dat het goed vertoeven is in een land met een ruime middenklasse. anderzijds kan niet iedereen rijk zijn
ik vind een chirurg mag best meer verdienen
mensen moeten ook incentive hebben, niet zoals de DDR
Co Pater 7
thebluephantomPlato stelde al eens 1:4 voor. de Nederlandse econoom Jan Tinbergen 1:6 ( voor zover ik me dit nog kan herinneren ) Uiteraard is dit dan niet alleen wat men verdiend, maar bezit aan vermogen ( huis en geld etc. ).
Ik stel voor om te beginnen met 1: 10 en als dit eenmaal bereikt is het verder te beoordelen of het genoeg is i.v.m. de wens rechtvaardig samen te leven.
Dat de chirurg meer mag verdienen dan een timmerman kan zo zijn. maar dan mag een timmerman meer verdienen dan een voetballer. dit soort discussie's leiden tot niets. daarom is het beter een verhouding af te spreken, is mijn mening.
thebluephantom 6
Co Paterthebluephantom 6
Co PaterCo Pater 7
thebluephantomLaten we het alleen eens op loon betrekken of wat iemand per jaar verdiend. Bij een verhouding 1 : 10 zou dat beteken dat als het laagst verdiende inkomen 20.000 euro per jaar zou zijn, het hoogst verdiende niet meer mag zijn dan 200.000. Wat mij betreft prima.
thebluephantom 6
Co Pater[Verwijderd]
MatthijsNet als in het menselijk gedrag heb je betere tijden en minder betere tijden, aan stemming onderhevig. En als de economie, die dus ook aan stemmingen onderhevig is, in golven gaat dan kun je dat natuurlijk gedrag noemen, net als zomer herfst. winter en lente.
Co Pater 7
[Verwijderd]Anton Van de Haar 8
MatthijsPrecies. Monetair beleid is beperkt en vooral ongericht, want ze leidt tot (hopelijk onbedoelde) zeepbellen op de huizenmarkt en allerhande financiele markten.
Edin Mujagic 4
Anton Van de HaarAnton Van de Haar 8
Edin MujagicHet echte probleem van onze tijd is de oplopende inkomens- en vermogensongelijkheid. Daardoor daalt de relatieve koopkracht van de groepen die het meest geneigd zijn tot consumptie (de economische onder- en middenklasse) en stijgt die van de groep die het minst geneigd is tot consumptie (de economische bovenklasse). Het gevolg daarvan is economische stagnatie.
Het monetaire beleid versterkt dit proces. Het verlagen van de rente zet de onder- en middenklasse aan tot meer consumptie, met geleend geld. Maar daardoor stijgt hun schulden- en rentelast, met als gevolg juist een lagere koopkracht en daardoor economische stagnatie op de langere termijn.
En het antwoord van de centrale banken daarop: het nog verder verlagen van de rente met nog hogere schuldenlasten en meer stagnatie tot gevolg.
Aderlaten, dat is het!
Co Pater 7
Anton Van de Haaren er zijn betere doelen om na te streven dan enkel consumptie.
thebluephantom 6
Anton Van de HaarAnton Van de Haar 8
thebluephantomthebluephantom 6
Anton Van de HaarMatthijs 11
Edin MujagicStel dat in de eurozone het beleid in de laatste 10 jaar tegenovergesteld was aan wat er nu gedaan is: in plaats van collectief bezuinigen, juist collectief investeren. Samen met andere maatregelen, had het economische plaatje er heel anders uit kunnen zien. Was er al lang weer meer inflatie geweest, had de ECB geen QE hoeven doen, etc.
Ik zeg dus niet dat een centrale bank geen invloed heeft. Alleen dat al het beleid wat overheden uitvoeren misschien wel belangrijker is. Van beleid op gebeid van arbeid, belastingen, investeringen, etc. Dat beleid kan ten goede en ten kade invloed hebben.
Jan Smid 8
MatthijsMatthijs 11
Jan SmidJan Smid 8
MatthijsLudovica Van Oirschot 15
Jan Smidnoortje Veenstra
Alle geldsoorten zijn in de geschiedenis maar beperkt houdbaar.
advies? Goud en crypto's kopen, maximaal schuld maken met vastgoed.
en natuurlijk YOLO, we staan bovenaan de piramide en we kunnen alleen maar vallen, dat weet Draghi, hij doet dus niets! Zijn opvolger kan ook niets......
Ludovica Van Oirschot 15
noortje VeenstraJan Smid 8
noortje Veenstranoortje Veenstra
Jan SmidJan Smid 8
noortje Veenstranoortje Veenstra
Jan SmidRoland Horvath 7
2. Het is al vaak gezegd. Er ten 1e een 2e eigen niet converteerbare munt nodig in iedere euro staat. Zoals Zwitserland 2 munten heeft de Franc en de niet converteerbare WIR heeft sedert 1934.
Er is ten 2e in de eurozone een transfer nodig van noord naar zuid, zoals er een transfer is van rijk nar arm in iedere staat. Het overschot in NL en DE is niet alleen te wijten aan de eigen inspanning maar aan de euro. Nogmaals de politici kunnen het niet en ze zullen het nooit kunnen of leren.
3. Grote ontwikkelingen zoals de digitalisering, gedaan door de VS overheid sedert de jaren 1930, worden niet gedaan door private ondernemingen. Ondanks hun voortdurende neoliberale leugenachtige propaganda van het tegendeel. Zoals EM zegt, de overheid moet veel meer investeren bijvoorbeeld in nieuwe energie vormen. De EU zet geen zonenergie in zuiderse staten om in andere energie vormen. De NL overheid kweekt geen dieren -koeien, schapen, varkens, kippen- die immuun zijn voor alle courante ziekten. Ze stooft de gekke koeien op. Ze kweekt geen bacteriën, die essentieel zijn voor de spijsvertering, de stofwisseling. Ze geeft haar geld, bijvoorbeeld 1,4 miljard per jaar dividend belasting, aan de buitenlandse aandeelhouders
4. Meer bedrijfslasten creëert in de huidige economieën meer koopkracht en activiteit. Minder bedrijfslasten, zoals de neoliberale regeringen MicheL1 in BE en Rutte3 in NL willen, doen het tegendeel. Meer bedrijfslasten zorgt nochtans voor geld op de gepaste plaatsen.
Co Pater 7
Roland Horvathhttps://www.socialtrade.nl/
[Verwijderd]
Roland Horvaththebluephantom 6
Roland HorvathRoland Horvath 7
thebluephantomthebluephantom 6
Roland Horvath[Verwijderd]
Er zijn simpelweg geen (in potentie destabiliserende) afgeschreven schulden / gemankeerde bedrijfs en staats - obligaties meer op te kopen.
Alle slechte leningen / obligaties van bedrijven en overheden, die zijn inmiddels opgekocht door de FED / ECB, en zullen daar tot in de eeuwigheid en de lengste van jaren op de balans blijven staan, met de bedoeling dat deze door spontane en geforceerde inflatie zullen wegsmelten.
Winsten-dividenden in prive-zakken, verliezen afschuiven op de voorheen nationale en thans de ECB schatkist.
En het (overgrote deel van het) volk (en een deel van de parlementen) hebben geen benul!
thebluephantom 6
[Verwijderd][Verwijderd]
thebluephantomJan Smid 8
Welke crisis is opgelost? De eurocrisis niet
Edin Mujagic 4
Jan SmidJan Smid 8
Edin MujagicEn natuurlijk de zwaar oververhitte woningmarkt en de naderende kosten van de energietransitie waar weinig mensen daar geld voor hebben en veel huizen niet eens goed te isoleren zijn.
:
thebluephantom 6
Jan Smidpetros 4
Gewoon het benodigde geld 5 à 10 miljard? tegen praktisch nul % lenen (eigenlijk negatieve rente dankzij de inflatie).
Van dit geld alle overheidsgebouwen inclusief scholen minstens passief, beter nog negatief maken qua uitstoot en dit via :
De installatie van een gigantische hoeveelheid zonnepanelen (exploitatie, dus stroomoverschotten zelf verkopen en beheren)
De vervanging van alle stookketels door warmtepompen (werken op zelf opgewerkte stroom).
En vanzelfsprekend een doorgedreven verantwoorde isolatie.
Alle voertuigen ter beschikking van alle personeel en openbaar vervoer via de zelf opgewekte energie 100% groen te maken.
Ach iedereen kan hier nog wat extra bij bedenken en eens gerealiseerd, het goede voorbeeld opleggen aan de bedrijven.
Utopia bestaat echt.
Marco Fredriks 4
Arjan 7
Bestaat dat gevaar nog steeds, of ben je van mening veranderd?
Uit de oude doos van FTM, geschreven door Jesse Frederik:
https://www.ftm.nl/artikelen/geinflateerde-reputaties?share=1
Ik vind dat we recht op uitleg hebben.
thebluephantom 6
ArjanEdin Mujagic 4
thebluephantomthebluephantom 6
Edin MujagicEdin Mujagic 4
ArjanArjan 7
Edin MujagicMaar je hebt letterlijk geschreven dat je 5 tot 10% inflatie per jaar, een decennium lang, verwachtte en soms 15%.
Dat is niet een beetje mis zitten, maar heel erg mis zitten. En dat verplicht je tot een uitleg richting je lezers. Die zorgen namelijk voor je bron van inkomsten.
Jan-Marten Spit 9
Edin MujagicIk ben het niet altijd met Arjan eens, maar ik heb hem wel leren kennen als iemand die zorgvuldig lezen beheerst en bovendien Redelijk debateert.
"De westerse wereld stevent af op jaren van ‘torenhoge inflatie, misschien zelfs hyperinflatie hier en daar’ schreef Mujagic in zijn boek ‘Het Inflatiespook’. "
Mij lijkt het volstrekt legitiem dat abonnees betaalde opinie willen toetsen op inhoud, en tenminste het beamen van vergissingen in overmoedige voorspellingen mogen verwachten. Dat lijkt mij een gezond economisch principe, en die zienswijze heb ik daarom ook gedeeld met de FTM redactie.
thebluephantom 6
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
thebluephantomOverigens, het 'verkoopt wel lekker' natuurlijk, zo'n boodschap, om de auteur sarcastrisch te persifleren.
Er is niets mis mee om te beamen dat je het mis had als de feiten dat zeggen. Dat noemen we de Verlichting.
thebluephantom 6
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
thebluephantomVooral in de financiele economie - waar het minder inflatoir is tot de bubbel barst en de consequenties in de reele economie landen. Dan is het inflatie op inkomsten op verleden en toekomstig verricht werk, maar in technische zin heeft dat geen impact op de meetbare inflatie - dan noemen we het bezuinigen. Arbeidontwaarding is niet hetzelde als geldontwaarding - ook al is het reele effect op het leven van mensen hetzelfde.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
MatthijsWaarom kocht ze die assets op? Omdat die assets waardeloos waren. Waarom waren ze waardeloos? Omdat de wereld er net was achter gekomen dat ze van 2001 tot 2007 waren besodemieterd met zeer slechte leningen die frauduleus werden verkocht als Triple A.
De ECB heeft gefungeerd als bad bank waar bad assets werden gestald die werd ingeruild tegen een prijs ver boven de waarde van die bad assets.
De vergelijking met pensioenfonds die je geeft gaat daarom totaal niet op. Een juiste vergelijking is deze: je huis staat te koop, en omdat het vol zit met boktor is het waardeloos. Daar komt buiten de markt om de ECB aanzetten en biedt je ene prijs die tot doel heeft jouw kapitaalbuffers te versterken. Dat is in elke economische zin 'weggeven' - wellicht niet zonder valide reden - maar weggeven was het.
Bovendien omvatte het QE programma niet alleen het wegtoveren van slechte financiele assets, ze schafte ook obligaties aan van bedrijven, en zoals FTM je berichtte, werd daarbij een merkwaardige voorkeur gegeven aan bedrijven in fossiel en automotive. Obligaties kopen die de markt uit eigen beweging niet blieft is op precies dezelfde manier weggeven, geen markttransactie maar staatsinterventie middels de geldpers.
Dus, dat QE logischerwijs niet tot inflatie leidt zijn we het over eens. Dat er geen sprake was van geld bijdrukken is echter onjuist - QE was en is monetaire verruiming, en het is inderdaad 'gratis' weggegeven als je de willige koper bent die in de markt zelf niet voorkomt en betaald met geld dat daarvoor niet bestond.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitCullen Roche legt het misschien beter uit dan ik:
https://www.pragcap.com/mechanics-qe-transaction/
Jan-Marten Spit 9
Matthijshet is te verifieren - geen opinie maar waarneembaar feit.
"Er zijn echt niet alleen maar waardeloze assets opgekocht en dat was zeker niet het belangrijkste doel. "
Je begint zelf over deze specifieke assets als ondersteuning in een bewering, ik weerleg de validiteit van de redenatie - en nu beticht je het ontkrachten van jouw voorbeeld als een te nauwe presentatie van de werkelijkheid die jezelf exemplarisch aandraagt, en je eigen inbreng nu verwoordt alsof iemand (ik dus) het tegendeel beweerd .
"Maar dit staat min of meer los van het punt dat ik maak, en dat is dat er in kranten en door menigeen wordt gesproken over "geld bijdrukken" alsof er vers geperst geld gratis uitgedeeld wordt."
Dat is inderdaad precies wat er gebeurde.
" Zoals ik aantoon is er echter sprake van een asset swap in financiele bezittingen"
Je beweerde het, je toonde het niet aan. Ik heb al uitgelegd (is dat nodig??) dat als de man zonder portomonnee maar met een geldpers spullen gaat kopen die de markt niet blieft, zoals frauduleuze derivaten, staats en bedrijfsobligaties, er sprake is van uitdelen met geld dat er voor het uitdelen niet was.
"Door menig econoom werd die 80 miljard aan QE gezien als letterlijk 80 miljard nieuw geld, klaar om broodjes en auto's van te kopen in de economie. En daarmee (hyper) inflatoir. Onzin dus."
Dat het geld bijdrukken en parkeren in immobiele delen van de (financiele) economie niet monetair inflatoir hoeft te zijn, daar waren we het al over eens. En inderdaad was het economisch beter geweest om de aandeelhouders van banken leker zelf op te laten draaien voor het door hen genomen, reeds beloonde en reel geworden risicos, en de nieuwe liquiditeit in de reele economie te steken. Maar zo liggen de politieke verhoudingen niet.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitUit die link die ik gaf:
"This is very important because millions of investors are betting on the inflationary impact of QE. But again, as Mr. Bernanke said there is no reason to believe that QE is inflationary. Why? Because they are not adding net new financial assets to the private sector. The assets already existed! They are merely swapping reserves for bonds. They are giving the banks a checking account instead of a savings account. What does this mean? If Bank A owned a 1.2% 5 year note and they sell that note to the Fed they receive reserves earnings 0.25%. Their savings account was changed to a checking account. What changed? Nothing. Just the duration and rate of the paper. The number of assets in the system is the exact same. "
Jan-Marten Spit 9
MatthijsHet inwisselen van slechte assets voor goede gebeurde niet zonder aanleiding (de financiele fraude 2001-2007, de wardeverdamping, en daaruit volgende crisis), en niet zonder de electronische geldmachines van FED en ECB.
https://www.ecb.europa.eu/explainers/show-me/html/app_infographic.en.html
"Because they are not adding net new financial assets to the private sector. " zegt de gevatte Bernanke. Zo is het vervangen van je auto met vastgelopen motor door een auto die wel rijdt ook precies 'asset neutraal' - voor en na 1 auto. Geen inflatie!
Dat er geen uitzinnige inflatie optrad is niet omdat QE geen geld in pompte, QE IS immers monetaire verruiming - de kern van het begrip. Het was niet inflatoir in de reele economie omdat het daar niet terecht kwam - het rotte fundament onder de werkvloer werd vervangen. Toch is er natuurlijk (wiskunde) uiteindelijk wel ontwaarding, maar niet perse monetaire. Lagere rente=lagere pensioenen, hogere importprijzen. etcetera. De rekening land altijd ergens.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Matthijshttp://www.economicsfaq.com/is-quantitative-easing-qe-money-printing/
Waarin in detail de denkfout ontleedt wordt dat QE geen 'money printing' zou zijn in de zin zoals de burger dat (correct) begrijpt:
"In the near-term some of us might be better off because of quantitative easing. In the long term, we are all worse off."
dat er een rekening ligt die ooit en ergens wordt betaald - de consequentie van waarde in het systeem pompen die er voorheen niet was.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitDus blijf van mening dat de krantenkoppen misleidend waren.
Jan-Marten Spit 9
MatthijsEr is een rekening ontstaan en iemand moet die bepalen. Dat wordt wel kort door de bocht maar in eseentie perfect samengevat voor de burger met een kop die stelt dat de centrale bank geld heeft bijgedrukt.
Bovendien:
"Ja de intentie was inflatie, maar de uitwerking viel erg tegen wat dat betreft."
Uit welk meetbaar feit blijkt dat die uitwerking tegenviel? Geen. Dan zou je namelijk moeten weten hoeveel inflatie er zou zijn geweest zonder QE. Misschien was dat wel -2% en dan was QE dus duidelijk inflatoir gezien de nagenoeg onverandere werkelijke inflatie.
Het voorkomen van deflatie met kunstmatige inflatie was een deel van de intentie van QE. UIt het behalen van die doelstelling kan je niet met zekerheid afleiden dat QE heeft gewerkt, maar nog onjuster is het om uit het halen van de doelstelling af te leiden dat het niet heeft gewerkt.
Wim Verver 5
Jan-Marten SpitDirk van Kampen
Dit lijkt me een wat boude stelling. Misschien zouden ze het willen doen als goldi locks nog een tijdje voortduurt, maar veel economen lijken het erover eens te zijn dat we in 2019 wellicht de grootste crisis ooit nog eens dunnetjes of dikjes gaan overdoen. Zowel Trichet als Wellink wijzen erop dat er na de crisis niets is opgelost en de schulden groter zijn dan ooit tevoren.
Het uitgeven van obligaties met goud als onderpand is mijns inziens het slechtste dat je kunt doen. Het is de eenmalige verkwanseling van een stuk basis van het vertrouwen dat er nog is.
Edin Mujagic 4
Dirk van KampenAndras 5
Dirk van KampenJan-Marten Spit 9
De 1E9 miljard euro aan goud tov de bestaande Franse staatschuld ter grootte van 96.5% van 2.1E12 euro brengt eea in propertie.
Als schuldeiser van de Franse staat zou ik daarom bijvoorbeeld graag zien dat Franse multinationals niet langer belastingen kunnen ontwijken via piratennesten boven de Maas, die - om een understatement te gebruiken- niet erg happig zijn op broodnodige hervorming die menig economie in deze wereld ten goede zou komen - niet alleen de Franse.
Dat niet wegelekkende vermogen kan Frankrijk dan prima gebruiken om te investeren in haar economie. Ergo, zou het niet eee beter idee zijn om zelf ons piratennest af te bouwen dan Franrkrijk aan te raden haar goud als onderpand te gebruiken voor nog meer schuld?
Gerben Gerrits 7
Wim Verver 5
Riekus
J.H. de Soto heeft een betere oplossing:
https://www.cobdencentre.org/2012/05/in-defence-of-the-euro-an-austrian-perspective/
Je ziet nu ook trouwens dat de ECB niet ging verhogen maar weer verlagen en meer QE. Wat hebben we precies aan centraal bestuurde beleidsorganen?
Great article though.