
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten controleren in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht.
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Uit vrees voor stikstofcrisis 2.0 keert Nederland zich in Europa tegen de eigen natuurambities
Frans Timmermans: de macht en onmacht van de groene onderkoning van Brussel
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
Brussel worstelt met het weren van schimmige consultants
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?
In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
Deskundigen: verklaring Heineken over Rusland is ‘flauwekul’
Heineken in nieuwe verklaring: Russisch dochterbedrijf toch niet zelfstandig
Podcast | Follow the Money in Oekraïne
Investeringen in Rusland tasten Heinekens integriteit aan: ‘Amateuristisch en verwerpelijk’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Heineken briest, maar investeerde in Rusland toch echt in cola en stoutbier
Heineken breekt belofte en investeert toch in Rusland
Terugkijken: De Russische sancties, één jaar later
Zuidas voelt sancties tegen Russen, steeds meer verlaten brievenbus-bv’s
De ongeleide aanval op Russisch vermogen: kabinet laat sancties over aan de markt
Volodymyr Zelensky, president van Oekraïne (midden), laat de aanvraag voor het EU-lidmaatschap zien die hij zojuist heeft ondertekend met premier Denys Shmyhal (rechts) en voorzitter van het Oekraïens parlement Ruslan Stefanchuk. © AFP Photo/ Ukrainian presidency press office
Versneld Oekraïens EU-lidmaatschap niet onmogelijk, wel onwaarschijnlijk
Maandag diende Oekraïne officieel een verzoek in lid te mogen worden van de EU. Acht van de 27 lidstaten, allemaal uit Midden- en Oost-Europa, vroegen binnen enkele uren daarna Oekraïne per direct de status van kandidaatlid te verlenen. Hoe waarschijnlijk is het dat zoiets gebeurt, en wat zijn de haken en ogen van de aanvraag?
Het is zonder twijfel de minst ceremoniële aanvraag voor het lidmaatschap van de EU in de geschiedenis van de Europese integratie. Op een foto die de Oekraïense regering maandagavond heeft verspreid, staat president Volodymyr Zelensky gebogen over een lage tafel met ogenschijnlijk een lichte beschadiging erin. Een foto uit een andere hoek, genomen door een onbekende fotograaf, laat zien dat verderop in de hal zandzakken liggen.
Het document dat Zelensky op de foto ondertekent, is volgens zijn premier een aanvraag voor het lidmaatschap van de Europese Unie.
Президент @ZelenskyyUa підписав заяву на членство України в Європейському Союзі.
— Denys Shmyhal (@Denys_Shmyhal) February 28, 2022
Це вибір України й українського народу. Ми цього більш ніж заслуговуємо. pic.twitter.com/5Z5nbevtfS
Eerder die dag riep Zelensky in een korte toespraak de Europese Unie al op zijn land te laten toetreden. ‘Ik heb er vertrouwen in dat we het hebben verdiend. Ik heb er vertrouwen in dat het mogelijk is.’ Hij was zo zelfverzekerd dat hij vroeg om ‘onmiddellijke’ toetreding tot de EU, via ‘een nieuwe speciale procedure’, die overigens nog ontworpen zou moeten worden.
Het tekenen van de lidmaatschapsaanvraag volgde een dag nadat Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, tegen Euronews zei dat Oekraïne ‘een van ons’ is: ‘We willen ze erbij.’ De presidenten van acht Midden- en Oost-Europese lidstaten pleitten op maandagavond in een open brief voor een ‘onmiddellijk’ Oekraïens kandidaatlidmaatschap. Charles Michel – de voorzitter van de Europese Raad, waarin alle 27 regeringsleiders zitting hebben – temperde maandag direct de verwachtingen door te benadrukken dat er onder lidstaten ‘verschillende meningen en gevoeligheden’ leefden over uitbreiding van de EU.
Hoe realistisch is Zelensky’s verzoek? Kan Oekraïne lid worden van de EU? Wat zou Oekraïne hebben aan EU-lidmaatschap?
Grondwettelijke wens
Dat Oekraïne lid van de EU wil worden, is niet nieuw. Drie jaar geleden heeft Oekraïne zelfs in de grondwet opgenomen dat het naar lidmaatschap van de EU en de NAVO streeft. Bijzonder aan Zelensky’s oproep is zijn verzoek om een versnelde procedure – die nu nog niet bestaat – en zijn opmerking dat Oekraïne het lidmaatschap inmiddels heeft ‘verdiend’.
Komt het land in aanmerking? Geografisch wel: sinds het Verdrag van Maastricht (1992) kan ‘elke Europese staat’ het EU-lidmaatschap aanvragen, wanneer die zich committeert aan democratische waarden zoals respect voor mensenrechten en de rechtsstaat.
Waar het continent Europa ophoudt, is nergens vastgelegd en is afhankelijk van politieke consensus. Zo werd een verzoek van Marokko om lidmaatschap van (toen nog) de Europese Gemeenschap in 1987 vrijwel direct afgewezen, maar waren de Europese regeringsleiders in 1999 wel bereid om onderhandelingen te beginnen met Turkije, hoewel de meeste geografen het deel ten oosten van de Bosporus als Aziatisch zouden bestempelen. En eilandstaat Cyprus, lid sinds 2004, ligt dichter bij het Midden-Oosten dan bij Griekenland, de dichtstbijzijnde lidstaat.
Belangrijker dan geografie is of een land voldoet aan de zogeheten Kopenhagen-criteria en of het land het enorme stelsel aan Europese wetgeving wil en kan overnemen. Die criteria omvatten: stabiele instituties die democratie, rechtsstaat, mensenrechten en respect voor en bescherming van minderheden waarborgen; een functionele markteconomie en de capaciteit om in de EU te kunnen concurreren; het vermogen om de verplichtingen van lidmaatschap uit te voeren.
Het is duizelingwekkend aan welke regels een aanstaande lidstaat allemaal moet voldoen
Voordat een land lid mag worden, moet het ook de duizenden verordeningen, richtlijnen en besluiten – niemand weet precies hoeveel rechtshandelingen de EU heeft – omzetten naar nationaal beleid. Het is duizelingwekkend aan welke regels een aanstaande lidstaat allemaal moet voldoen: van aanbestedingsregels tot de zeehavenverordening.
Dat kost járen. Zo diende Finland zijn verzoek om lid te worden op 18 maart 1992 in en werd het op 1 januari 1995 lid. Bulgarije meldde zich officieel op 14 december 1995 en werd pas op 1 januari 2007 lid – elf jaar later.
Het is daarom van belang stil te staan bij een nuancering van Von der Leyen die in veel berichtgeving verloren is gegaan. Von der Leyen sprak over ‘na verloop van tijd’. Dat is dus niet ‘onmiddellijk’, zoals Zelensky vroeg. Datzelfde zei een van haar vicevoorzitters, ‘buitenlandchef’ Josep Borrell. Op weg naar een overleg met de EU-defensieministers vroegen journalisten hem maandag naar zijn gedachten over het Oekraïense verzoek om het EU-lidmaatschap. Dat zou nog ‘vele jaren’ duren, mompelde hij.
Wachtkamer
De eerste stap heeft Oekraïne maandagavond dus gezet, door een lidmaatschapsverzoek in te dienen. Vervolgens moet het land de status van kandidaatlid krijgen van alle 27 regeringen van de EU. Nederland heeft daarbij, net als alle andere lidstaten, een veto.
Daarna krijgt de Commissie een mandaat om onderhandelingen te starten hoe het land zich gaat aanpassen aan het EU-recht. Dat gaat via 35 zogeheten hoofdstukken, over uiteenlopende zaken als intellectueel eigendom, voedselveiligheid, visserij en financiën. Een van de meest complexe en uitdagende hoofdstukken, vooral voor Oekraïne, is het hoofdstuk over justitie en de grondrechten. Lidstaten moeten corruptie effectief bestrijden. ‘Een solide wettelijk kader en betrouwbare instellingen zijn nodig om een coherent beleid ter voorkoming en afschrikking van corruptie te ondersteunen,’ meldt de website van de Europese Commissie.
Elk hoofdstuk moet afzonderlijk worden afgesloten. Vervolgens moet het nieuwe lidmaatschap worden vastgelegd in een verdrag, dat door elke lidstaat getekend en geratificeerd moet worden – opnieuw een vetomogelijkheid dus.
Momenteel heeft de EU vijf landen in de wachtkamer zitten: Albanië, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Turkije zijn kandidaatlidstaten. Bosnië-Herzegovina en Kosovo hebben een categorie gekregen om duidelijk te maken dat die zover nog niet zijn: ze zijn potentiële kandidaatlidstaten.
De geschiedenis van de Europese integratie is een aaneenschakeling van besluiten die tot dan toe taboe waren, maar in een crisissituatie toch mogelijk bleken
Turkije wacht het langst: het deed een lidmaatschapsaanvraag in 1987 en beschikt al sinds 1999 over de kandidaatstatus. De onderhandelingen liggen echter al jarenlang stil, vanwege de autoritaire richting die president Erdogan is ingeslagen. Na Turkije wacht Noord-Macedonië het langst: dat is sinds eind 2005 kandidaatlidstaat, maar moest tot maart 2020 wachten tot de onderhandelingen daadwerkelijk begonnen. Dat had te maken met het conflict met EU-lidstaat Griekenland over de naam.
Kan het sneller? Politiek kan natuurlijk alles. De geschiedenis van de Europese integratie is een aaneenschakeling van besluiten die tot dan toe taboe waren, maar in een crisissituatie toch mogelijk bleken. De oproep van acht van de 27 lidstaten maandagavond om Oekraïne per direct kandidaatstatus te verlenen, kon niemand een week geleden voorspellen. En de toetreding van nieuwe lidstaten is niet alleen een technocratisch, maar ook een politiek proces. Dat leert onder meer de toetreding van Griekenland.
In 1975, na acht jaar geleid te zijn door een militair regime, meldde Griekenland zich in Brussel. Historicus Richard Clogg beschrijft in A Concise History of Greece (2002) dat de Europese Commissie ‘twijfels’ had of Griekenland klaar was om in 1981 toe te treden tot de Europese Gemeenschap. Het dagelijks bestuur vroeg zich af of de Griekse economie de concurrentie van de interne markt wel aan zou kunnen. ‘Maar [premier Konstantinos] Karamanlis maakte handig gebruik van schuldgevoelens over Europa’s gebrek aan daadkracht tijdens de dictatuur, en de bestaande lidstaten buitelden over elkaar om de weg naar toetreding te banen voor het land dat ze graag zagen als de bron van de Europese beschaving.’
Wat zou het signaal zijn jegens de Balkanlanden die al jaren wachten op toetreding?
Als de 27 regeringsleiders eensgezind zijn en Oekraïne lid willen laten worden van de EU, zijn ze creatief genoeg om daar ‘een nieuwe speciale procedure’ voor te verzinnen. Maar wat zou het signaal zijn jegens de Balkanlanden die al jaren wachten op toetreding?
Zelensky zei dit over zijn verzoek voor een versneld lidmaatschap: ‘Ik heb er vertrouwen in dat het eerlijk is.’ Daar zullen zijn collega’s op de Balkan anders over denken. Die onderhandelen al jaren, terwijl Oekraïne pas sinds maandag een officieel lidmaatschapsverzoek heeft ingediend.
Kan Oekraïne aan de strenge lidmaatschapsvoorwaarden voldoen? Een indicatie daarvan is er al wel. De Europese Commissie volgt de hervormingen daar namelijk op de voet, in het kader van het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne. Zo’n akkoord is een veel lichtere vorm van samenwerking, die de EU heeft met zowel kandidaatlidstaten als met landen die nooit lid van de EU zullen worden.
Het associatieakkoord omvat onder meer afspraken met Oekraïne over hervormingen en corruptiebestrijding, in ruil voor economische samenwerking. Zo worden import- en exporttarieven afgebouwd. In het kader van dat akkoord publiceren de Europese Commissie en de diplomatieke dienst van de EU geregeld gezamenlijke voortgangsrapporten. Het meest recente stamt van eind 2020.
Daarin kreeg Oekraïne zowel complimenten als diplomatiek verwoorde kritiek. In de strijd tegen de georganiseerde misdaad zette Oekraïne ‘vooralsnog geen grote stappen’, de elektriciteitsmarkt heeft nog altijd een ‘oligopolistische structuur’ en de pandemie leidde bij Kyiv tot ‘neigingen om toevlucht te nemen tot protectionistisch en niet AA-compatibel beleid’ – waarbij AA staat voor het associatieakkoord.
In antwoord op dat rapport zei het Europees Parlement in een resolutie ‘dat er weliswaar aanzienlijke vooruitgang is geboekt, maar [dat] wijdverbreide corruptie het hervormingsproces in Oekraïne nog steeds belemmert’.
Oekraïne staat op plaats 122 van de meest recente corruptieperceptie-index van Transparency International, met een score van 32 op een schaal van 100 – een lichte daling ten opzichte van een jaar eerder, toen het nog 33 scoorde. Ter vergelijking: de nummers 1 (EU-lidstaten Denemarken en Finland, en Nieuw-Zeeland) hadden een score van 88. De slechtst scorende EU-lidstaat is Bulgarije, dat met een score van 42 op plaats 78 staat.
De Group of States against Corruption (GRECO) van de Raad van Europa concludeerde eind 2019 dat een deel van haar aanbevelingen nog niet was opgevolgd, zoals het instellen van een gedragscode voor parlementariërs, mechanismen om integriteit te controleren en regels over de omgang met lobbyisten.
Wat heeft Oekraïne concreet aan een EU-lidmaatschap? Militair lijkt het land meer baat te hebben bij een NAVO-lidmaatschap, omdat de leden van deze verdragsorganisatie hebben toegezegd elkaar te helpen wanneer een van hen wordt aangevallen. Maar sinds het Verdrag van Lissabon (in werking sinds 2009) kent de EU ook een dergelijke solidariteitsclausule: ‘Indien een lidstaat op zijn grondgebied gewapenderhand wordt aangevallen, rust op de overige lidstaten de plicht deze lidstaat met alle middelen waarover zij beschikken hulp en bijstand te verlenen overeenkomstig artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties.’ Het verdragsartikel bevat echter ruimte voor uiteenlopende interpretaties. Het verdragsartikel bevat ook een zin in die neutrale lidstaten zouden kunnen gebruiken om een andere lidstaat niet militair bij te staan: ‘Dit laat het specifieke karakter van het veiligheids- en defensiebeleid van bepaalde lidstaten onverlet.’
Lidmaatschap van de EU betekent nog geen automatisch lidmaatschap van het paspoortvrije Schengengebied, en de weg naar een lidmaatschap van de eurozone is nog weer vele stappen verder.
Economisch zou het lidmaatschap Oekraïne wel veel kunnen brengen, maar dat wordt pas relevant als de oorlog voorbij is (en gewonnen) en er sprake is van een fase van wederopbouw. Als volwaardig lid zou het aanspraak kunnen maken op EU-subsidies. Een deel daarvan, de cohesiegelden, gaan vooral naar de armere regio’s van de Unie.
Zelensky’s oproep tot een spoedig lidmaatschap zal vooral politiek ingegeven zijn, om de westerse koers van zijn land te bestendigen
Ook wanneer Oekraïne nog geen lid is, maar al wel de status van kandidaatlidstaat heeft bereikt, kan het op Europees geld rekenen. De huidige vijf kandidaatlidstaten en twee potentiële kandidaatlidstaten hebben in de periode 2021-2027 gezamenlijk zicht op 14 miljard euro. Alleen al daarom zou een snelle kandidaatstatus aantrekkelijk zijn voor Oekraïne.
Zelensky’s oproep tot een spoedig lidmaatschap zal verder vooral politiek ingegeven zijn, om de westerse koers van zijn land te bestendigen. De uitspraken van EU-topmensen als Von der Leyen zijn waarschijnlijk eerder een uiting van solidariteit en een politiek signaal aan Rusland dan een daadwerkelijke aankondiging van iets revolutionairs. Het is ondenkbaar dat Oekraïne als symbolische steunbetuiging een EU-lidmaatschap in de schoot geworpen krijgt.
Nederland is daar in elk geval geen voorstander van, bleek uit het debat in de Tweede Kamer op maandag. Premier Mark Rutte (VVD) zei dat praten over EU-lidmaatschap ‘op dit moment niet [zal helpen in het beslechten van dit conflict’. Hij vertelde dat bij zijn bezoek aan Kyiv van enkele weken geleden de Oekraïense ambitie om toe te treden tot de EU en de NAVO uitgebreid aan de orde is geweest. ‘We hebben met elkaar gesproken om het even te parkeren, want het is uitermate gevoelig en complex.’
In de driehoeksverhouding tussen de EU, Oekraïne en Rusland speelt het associatieakkoord een belangrijke rol. De draai van toenmalig president Viktor Janoekovitsj in 2013 – na Russische druk werd hij van voor- ineens een tegenstander van het akkoord – leidde tot het pro-Europese protest op het Maidan in Kyiv. De Russische annexatie van de Krim was een directe reactie op het hernieuwde pro-EU-geluid van de opvolger van de gevluchte Janoekovitsj.
In Nederland is het associatieakkoord vooral bekend vanwege het referendum dat over de ratificatie ervan werd gehouden. Een meerderheid stemde tegen, waarop premier Mark Rutte met collega-regeringsleiders ging onderhandelen over een ‘inlegvel’. Dit was een politieke verklaring waarin werd verduidelijkt dat het verdrag Oekraïne geen garantie biedt op EU-lidmaatschap. Follow the Money wijdde er destijds een dossier aan.
21 Bijdragen
Roland Horvath 7
UA kan ten hoogste handel drijven met de EU aan dezelfde voorwaarde als Zwitserland en Noorwegen. Die twee landen betalen evenveel aan de EU als de lidstaten. Maar ze willen geen lid worden omdat ze miljarden in pensioen fondsen hebben en niet afhankelijk willen zijn van de EU. Ze hebben hun eigen munten behouden. Ze hebben achteraf gelijk gekregen. De ECB wil inflatie creëren in plaats van prijsstabiliteit: Haar opdracht volgens het verdrag van Lissabon.
De EU is een zwakke confederatie van staten waarbij iedere lidstaat bevoegd is om mee te beslissen en achteraf is niemand verantwoordelijk voor de gevolgen. De EU moet zo snel mogelijk een federatie worden met beperkte bevoegdheden. En onbekwamen die midden in een oorlog RU tegen UA stoken, zoals van der Leyen nu doet, heeft een federatie niet nodig.
Hetty Litjens 6
Roland HorvathMevr. Von der Leyen wekt nu sterk de indruk dat zij nog veel rancune voelt wegens de bevrijding door de Sovjet Unie van Duitsland van het fascisme. Europa stuurt zo aan op een conflict met kernwapens. Dit is mijn Europa niet meer. Vanzelfsprekend is in tijden van oorlog humanitaire hulp noodzakelijk, maar wapens leveren is een oorlogsdaad. Zolang deze situatie duurt zal ik als er tweedekamerverkiezingen zijn, blanco gaan stemmen.
Peter Teffer 3
Hetty LitjensZou u, om het debat beschaafd en op basis van feiten te houden, deze opmerking willen uitleggen dan wel nuanceren? Nu komt deze opmerking over, op mij althans, alsof u Von der Leyen zonder enig bewijs ervan beschuldigt het fascisme te steunen. We zijn bij FTM groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting, maar dat geeft lezers niet het recht mensen ongefundeerd een fascist te noemen.
Marco Fredriks 4
Hetty LitjensJacob H. van de Pol 3
Roland HorvathDemocratie, steeds minder. Hoe je het wel moet noemen weet ik niet, maar onze regeringen geven onze democratie uit handen aan een niet gekozen instituut.
Roland Horvath 7
Jacob H. van de PolMike Vis 3
Jacob H. van de PolDe natte droom van iedere excel-bestuurder en politicus!
Michel Fleur 6
Jack de Kraaij 1
Maar een lidmaatschap van de EU zou qua steun mogelijk nog effectiever zijn dan NAVO. Artikel 42.7 van het EU-verdrag verplicht alle lidstaten alle mogelijke hulp te bieden. Als Finland (geen navo-lid) wordt aangevallen, moeten wij dus ook troepen sturen.
Artikel 5 van de NAVO stelt eigenlijk alleen maar "doe alsof je zelf wordt aangevallen en bedenk zelf maar wat voor hulp je dan biedt", niet perse militaire hulp dus.
Peter Teffer 3
Jack de Kraaij“Reading Article 42.7, one could conclude that the EU already is, in fact, a defence alliance. At a minimum, it raises questions about how the neutral states square the circle of being a member of a union that has a mutual defence clause while upholding their non-aligned status. The EU attempts to address this contradiction in the article, stating: “this shall not prejudice the specific character of the security and defence policy of certain Member States”. This provision, also known as the ‘Irish clause’, is generally understood to refer to the neutral or non-aligned EU member states, effectively giving them an opt-out from EU mutual defence in case of an attack. As this essay collection shows, the special status states differ to a surprising degree in their interpretation of the applicability of Article 42.7.”
https://ecfr.eu/publication/ambiguous-alliance-neutrality-opt-outs-and-european-defence/
Elmar Otter 6
Peter TefferJohn Janssen 4
En of het nu von der Leyen is, of wie dan ook, ieder weldenkend mens zou Zelensky en zijn volk de hoop willen geven, in wat voor vorm ook, die men juist op dit moment zo hard nodig heeft.
Hetty Litjens 6
John JanssenJogchem van Dijk 2
"... constateerde dat de Nederlandse bevolking inderdaad het volste gelijk had door bij het referendum ... tegen te stemmen. Spreekt uit dat waar de tegenstanders .... nu helaas is gebeurd ... En gaat over tot de orde van de dag."
Maar hij had nog een tweede.
"... dat de premier ... herhaaldelijk heeft gesteld dat Oekraïne nooit lid zou worden van de EU, verzoekt de regering ... publiekelijk afstand te nemen van de recente uitspraak van Von der Leyen, waarin ze haar steun uitspreekt voor toetreding van Oekraïne ..."
En ook nog een derde en misschien nog wel een vierde. Maar zijn tijd voor Russische desinformatie was op.
Gelukkig is zijn eerste motie door de voorzitter verworpen en zijn tweede verworpen door de kamer.
Ik wil hierbij niet zelf zeggen dat ik voor of tegen Oekraïne ben als kandidaatlid. Zij zullen dezelfde weg moeten volgen als andere kandidaatleden. Het minste wat wij willen is dat er in de toekomst Oekraïne meehelpt met het ondermijnen van de rechtstaat en het onderdrukken van bijvoorbeeld LHBTI'ers.
Gerard van Dijk 6
Met een oorlog tegen Ukraine verzwakt het zowel Europa als Rusland. Amerika is de lachende derde want het houdt hun wereldmacht in stand en hun belangrijkste exportproduct “wapens” krijgt een extra boost. Amerika heeft niets te verliezen alleen maar te winnen. Amerika waant zich als een heilige want wat uit hun propaganda machine komt is dat zij juist democratie en vrede nastreven. Terwijl als ze dat daadwerkelijk zouden doen betekent dat hun faillissement van de dollar en alle schijnbare welvaart. Ze zouden dan in diepe armoede verkeren. Europa in oorlog met Ukraine is al als doel beschreven nog voordat de Berlijnse muur viel door Brezinski een Rus die een verfijnd gevoel heeft voor de geopolitieke belangen die hij ten gunste van Amerika heeft ingezet. Alles loopt keurig volgens plan en Europa heeft geen eigen ziel en verdeeldheid overheerst waarbij zij een speelbal zijn van de grootmacht Amerika
Roland Horvath 7
Gerard van DijkDat het de VS te doen is om oorlog op zichzelf en om de wereldheerschappij kunnen de meeste Europese politici en MSM niet aanvaarden. Want ze zijn geïndoctrineerd met het verhaal van de heilige VS, die democratie en mensenrechten willen creëren in de staten waar ze oorlog voeren.
De VS hebben in die politiek en die strategie van oorlog, terreur en valse propaganda meer dan 200 jaar ervaring.
De Europeanen hebben de invloed daarvan onderschat en ze zijn er in geluisd.
Pieter Jongejan 7
Dan verdwijnt er immers nog meer geld naar nutte;oze uitgaven en moeten Nederlandse gepensionneerden rekening houden met een verder koopkrachtverlies dan 50%. (thans al ruim 25% zonder compensatie door de eurolanden. Dit als gevolg van een aanhoudendeen steeds hogere inflatie onder het Franse bewind van de ECB.
Een Nederlandse generaal wil samenwerken met de Franse miliairen in het Frqns georienteerde Roemenie. Wier had dat na het Srebenica schandaal, waarbij het Franse commando weigerde om luchtsteun te verlenen aan de Nederlanders voor mogelijk gehouden.
Nederland lijkt helemaal hysterisch te worden van de Amerikaanse propaganda in de media. De Amerikaanse oligarchen willen dat Europa een vazalcontinent van de Amerikanen blijft en via geldontwaarding het drukken van meer dollars bevordert
Europa zou met 40% gas uit Rusland te afhankelijk worden van Gazprom. Maar Europa en Nederland zijn voor 95% afhankelijk van Microsoft, Google en Apple voor hun infrastructuur. Om op DIGID te komen worden twee apps aanbevolen die van Google en die van Apple. Wat is het risico dat de USA deze infrastructuur (SWIFT) gaat gebruiken om Europa en Nederland onder onaanvaardbare druk te zetten.?
Wat zijn de alternatieven voor een niet dictatoriaal Europa?
Zou iemand in de Tweede Kamer, die nog bij zijn volle verstand is en zich niet laat meeslepen door de propaganda van de Amerikaanse oligarchen, deze vraag aan Rutte willen stellen?
Roland Horvath 7
Pieter JongejanDe EU heeft nog steeds een zwakke confederale staatsstructuur. Daardoor worden geen Europese problemen zoals de immigratie ende problemen van de euro: overschot en tekort staten, opgelost. Een federale structuur met beperktere bevoegdheden dan nu is m.i. een betere oplossing. De VS en de GMO zijn tegen want zij zijn de baas in de EU. De VS en de GMO bepalen het beleid in de EU. De EU moet van een dictatoriale moloch, een confederatie, die de lidstaten verstikt via de budget controle, veranderen in een federatie met beperktere bevoegdheden dan nu. Zoals de VS deden in 1787 na 11 jaar een confederatie te zijn geweest. Ook om federale problemen op te lossen namelijk industriële producten uit GB en andere landen, die reeds geïndustrialiseerd waren, buiten houden door invoerrechten te heffen. Dat kon alleen gebeuren door een sterke centrale overheid. Anders hadden de VS nooit hun industrie kunnen ontwikkelen en waren ze een landbouwland gebleven.
De EU slaagt er na bijna 60 jaar nog niet om een federatie te worden. Ze blijft een zwakke confederatie, wat veroorzaakt wordt door de niet gekozen Raad. De 27 leden van de Raad staan uitsluitend voor het oplossen van hun eigen nationale problemen, ze denken niet Europees. In de Raad botsen nationale belangen in een verbale oorlog achter gesloten deuren. Het recht van de sterkste fungeert als de grondwet.
Op een dag is het voor sommige lidstaten zoals GB genoeg geweest, en dan verlaten ze de EU.
In een confederatie is er geen centraal gezag dat Europees denkt en dat verantwoordelijk is voor de beslissingen. Alle lidstaten zijn bevoegd om te stemmen maar niemand is er verantwoordelijk.
De EU zal o.a. daardoor uiteenvallen.
De EU commissie is hooguit een administratie, een secretariaat van de Raad.
Mike Vis 3
Roland HorvathRené Snel
johan Kloosterhuis